EWA BRAUN - Love Peace Noise (1994)

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

EWA BRAUN - Love Peace Noise (1994)

22-03-2011, 08:37

Obrazek

Czerwone hordy idą na Berlin. Adi jest jakiś nerwowy, nie zwraca już uwagi na moje stopy. Kazał zagazować nasze owczarki. A ja, głupia, kroję cebulę w kuchni bunkra i ryczę jak polscy pocztowcy ze skąpanego w liściach Danzig.
Koniec tańców - Scheiβe!
Koniec obiadów proszonych - Scheiβe!
Koniec pieszczot Adiego - Scheiβe!
Koniec spacerów, koniec rozmów, radio trajkocze syreną i patosem - Scheiβe!
A ti ti!
A ti ti!
Idą ruskie, uczepią się spódnicy - Heidenschlagenstürzgeflichtkeit!

Ktoś opowie mi więcej o Ewie Braun? Znam tylko Love Peace Noise z kasetowego składaka - najmniej tego słuchałem, bom młody był i nieporadność kompozycyjna tego albumu kłóciła się z krótkimi petardami innych kapel. Ostatnio z mp.drei odświeżam znajomość. Jest w tym hałas, długie schizujące kawałki, symboliczne teksty, choć naiwne, to można się nad nimi zastanowić. Taki rozbudowany punk-hc-psycho-rock.
Okładka zawierała coś więcej oprócz paskudnego słoneczka i spisu utworów?

Co Ewa porabiała po Miłości, pokoju i hałasie? Zmieniła się? Warto zaciągnąć ją do bunkra?

Obrazek
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
black jacket
zaczyna szaleć

Re: EWA BRAUN - Love Peace Noise (1994)

22-03-2011, 11:19

Love Peace Noise to uklon dla Sonic Youth, najsurowsza pozycja w disko. pozniej ewoluowali w bardziej dojrzale eksperymentalne, czesto minimalne, lagodne, post rockowe rejony, swietne teksty...
disko:
2 demowki, Love Peace Noise LP/CD, 7" split w/Guernica y luno, Esion 2xLP/CD, Seas Sea CD, Electromovement CD, Stereo CD.
nie istnieja od prawie 10 lat. dla mnie zespol legendarny i jeden z najlepszych w kraju.
Marcin Dymiter ciagle aktywny muzycznie, raczej eksperymenty ;-)
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

22-03-2011, 14:22

Dzięki!
Sonic Youth to oczywiście świetny trop. A czy późniejsze post-rockowe rejony mają się bliżej do mainstreamu czy do psychodeli? Chyba spróbuję sobie najnowszej za jakiś czas...
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?

Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

22-03-2011, 14:55

Wujek Lucyferiusz pisze:Dzięki!
Sonic Youth to oczywiście świetny trop. A czy późniejsze post-rockowe rejony mają się bliżej do mainstreamu czy do psychodeli? Chyba spróbuję sobie najnowszej za jakiś czas...
ExBx zawsze była zdecydowanie daleko od mejnstrimu. mam wszystko. najbardziej lubię "Sea Sea"
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

23-03-2011, 18:32

"Sea Sea" i "Stereo" są naprawdę zajebiste, jedne z ciekawszych polskich płyt w ogóle. Wcześniejsze albumy jak dla mnie są zdecydowanie mniej dojrzałe, mniej ciekawe a nawet lekko naiwne. Kiedyś wpadła mi w ręce jeszcze kasetka "Laugh, Piss, Noise" z numerami z pierwszej płyty i improwizacjami na żywo. Taka ciekawostka.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

23-03-2011, 20:09

Decyzja zapadła - rozkołysze mnie morze. Jak zarzucę nutę, powiem co i jak. Dzięx.

black jacket
zaczyna szaleć

24-03-2011, 09:16

faktycznie zapomnialem o koncertowej kasecie a to bylo oficjalne wydawnictwo.

IMO najlepsze od Ewy to Sea Sea/Stereo/Esion
535

24-03-2011, 09:25

Xapapote pisze:
Wujek Lucyferiusz pisze:Dzięki!
ExBx zawsze była zdecydowanie daleko od mejnstrimu. mam wszystko. najbardziej lubię "Sea Sea" *
* a ja najbardziej lubię Esion i Electromovement - świetny podkład do dalekich wypraw, kompletnie ignorowana kapela, w zalewie medialnej papki...Warto sięgnąć po całość, choć nie wiem, czy obecnie jest to możliwe (chyba, że z sieci:))
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

24-03-2011, 09:56

535 pisze:kompletnie ignorowana kapela
w pewnych kręgach ta kapela zawsze miała kultowy (tfu ;-)) status. i ma nadal.
535

24-03-2011, 09:59

Xapapote pisze:
535 pisze:kompletnie ignorowana kapela
w pewnych kręgach ta kapela zawsze miała kultowy (tfu ;-)) status. i ma nadal.
..miło należeć do "pewnych kręgów" - brzmi tajemniczo :)
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

24-03-2011, 10:03

he he he witaj w pewnym kręgu :)
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

07-04-2011, 21:15

Sea, sea... Świetny eksperyment dawkowany rozsądnie od kilkunastu dni. Czuję jakąś swojskość i zamierzenia, ale pozostaje to eksperymentem mimo wszystko. Z drugiej strony, czy można wykluczyć, że panowie ISISowaci i ich kuzyni nie słyszeli nigdy "Wody"? ;->

Wyrok jest prosty: Podsądny jest winny inspiracji i czynów lubieżnych w tysiącu procentów. Ale czy dopuścił się gwałtu na uszach? Może za późno zapoznałem się z tym materiałem....

Może?

Z pewnością za późno.

Polecam <- Wklej, tołdi, podkreślenie z łaski swojej, he?! A potem wymaż komentarz. Wymaż koniecznie, wacku parchaty!

Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

08-04-2011, 22:11

tylko SEA SEA
Awatar użytkownika
null
starszy świeżak

10-04-2011, 18:34

Zakupiłem niedawno CD Electromovement za 15pln... bardzo dobra inwestycja:)
Świetny materiał, zapis jednego koncertu z 2000r.
Na okładce zwój kabli kłębiący się na betonowej podłodze + jakieś przestery. I to doskonale oddaje charakter muzycznej zawartości. To przede wszystkim bardzo transowe granie, oparte na nieco nowofalowej (takie moje skojarzenie) rytmice...do tego surowa i oszczędna gra gitarzystów - dużo plam, sprzężeń, nawarstwiających się motywów. Raczej hipnotyzuje, niż powala agresją, choć jest tam i noiserockowy hałas i fragmenty, które ocierają się o sludge też.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

10-04-2011, 23:00

null pisze:Zakupiłem niedawno CD Electromovement za 15pln... bardzo dobra inwestycja:)
Na okładce zwój kabli kłębiący się na betonowej podłodze + jakieś przestery. I to doskonale oddaje charakter muzycznej zawartości. To przede wszystkim bardzo transowe granie, oparte na nieco nowofalowej (takie moje skojarzenie) rytmice...do tego surowa i oszczędna gra gitarzystów - dużo plam, sprzężeń, nawarstwiających się motywów. Raczej hipnotyzuje, niż powala agresją, choć jest tam i noiserockowy hałas i fragmenty, które ocierają się o sludge też.
o, srsly?
Awatar użytkownika
null
starszy świeżak

10-04-2011, 23:44

Xapapote pisze:
null pisze:Zakupiłem niedawno CD Electromovement za 15pln... bardzo dobra inwestycja:)
o, srsly?
A co konkretnie Cię tak zaintrygowało?:)
black jacket
zaczyna szaleć

13-04-2011, 12:36

electromovement jest o tyle ciekawa, ze polowa kawalkow tam nie doczekala sie wersji studyjnych.
Tarpaulin
w mackach Zła

17-06-2012, 22:00

Dzięki megawat, umknął mi ten temat...

Moi faworyci - Love peace noise, psychodeliczny, transowy ciężki hc, potem drastyczna zmiana stylu i granie gdzieś w rejonach post i noise rocka, podanych w specyficzny emocjonalny sposób. Ciągle jednak jest bardzo transowo i psychdelicznie
Z tego okresu bardzo lubię zarówno Sea sea jak i chyba najdojrzalszą płytę słupskich hipisów - Stereo z porywającymi Muzyką z księżyca i Wzmocnieniem światła.

Esion jakoś do mnie nie trafia, nie lubię.

Ogólnie jeden z najbardziej wartościowych zespołów na naszej niezaleznej scenie, pozostaje tylko żałować, ze już nic nie nagrają.
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

17-06-2012, 22:43

Tarpaulin pisze:Esion jakoś do mnie nie trafia, nie lubię.
Same here.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

17-06-2012, 23:09

Uuu, tego to już z 10 lat nie słuchałem, a mam na kasetce. Kawał dobrego hałasu! Mam jeszcze "Laugh Piss Noise" - live, ale tego to już wcale nie pamiętam i na razie nie przypomnę sobie, bo mam spierdolony magnetofon. Demko "Pierwsza Cobieta" też było srogie - hałas i brud. "Sea sea" wszyscy się podniecali w BRUMie, ale jakoś chyba nie słuchałem tej płyty, co najwyżej jakichś pojedynczych kawałków, których już nie pamiętam. Może kiedyś.
Niektórzy oczywiście od razu skreślą tę kapelę bo to straszne lewaki były, widac to było zwłaszcza w ich pobocznym projekcie - Guerica Y Luno - dobry anarcho-punk z tekstami których nawet mi ciężko by było teraz słuchać, mimo że jestem zdecydowanie przeciwnością zakutego prawicowego łba. Ale chuj tam z tekstami gdy muza niezła.
ODPOWIEDZ