ADVERSUM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

ADVERSUM

22-11-2012, 00:04

Obrazek
http://www.adversum.no" onclick="window.open(this.href);return false;

Temat ten dotyczy zespołów, dla których niejako Adversum została powołana do życia, a nie samej wytwórni jako takiej, dlatego też wrzuciłem to do tego działu. Bardzo ciekawy twór, skupiający kilka, raczej mało znanych nazw związanych głównie z grupą muzyków z Oslo, specjalizujących się w tzw. awangardowym metalu.
Ta mała norwesko-belgijska wytwórnia powstała z inicjatywy dwóch ludzi: Kim'a Sølve, znanego przede wszystkim jako twórcę okładek dla m.in. Mayhem, Ulver, Solefald, Virus czy Darkthrone oraz jego belgijskiego imiennika, szefa wytwórni Neuropa Records. Adversum zadebiutowała w roku 2010 wydając dwa pierwsze tytuły w limitowanym nakładzie i do dnia dzisiejszego takiego systemu wydawniczego się trzyma, tj. dwa tytuły na rok, wszystkie limitowane. Spowodowane to jest prawdopodobnie faktem, że muzyka ta ma pewne problemy z zaistnieniem w świadomości szerszego grona odbiorców. Nie ma się co okłamywać - nie każdy trawi ten rodzaj dźwięków. Jednak ci, którzy szukają w muzyce tego, czego dostarczały grupy pokroju Dødheimsgard/Ved Buens Ende/Fleurety/Virus na pewno znajdą tutaj coś dla siebie.

Pokrótce o zawartości katalogu wydawniczego:

YUREI - Working Class Demon (2010)

Solowy projekt człowieka ukrywającego się pod pseudonimem Bjeima, który od instrumetarium do produkcji zrobił tu wszystko w pojedynkę. Skojarzenia z w.w. zespołami na V bardzo słyszalne, ale skoro jest się pod ich wpływem to trudno się dziwić. Poza tym Bjeima został zwerbowany jako sesyjny basista podczas nagrywania ostatniej płyty Virus, a to też o czymś świadczy.

Obrazek
" onclick="window.open(this.href);return false;

DELIRIUM BOUND - Delirium, Dissonance and Death (2010)

Zespół tworzą Kim Sølve i Bjeima. Muzyka w klimatach Aura Noir, ale podlana bardzo specyficznym sosem, który został po części przyrządzony jeszcze w latach '90 pod nazwą Taarenes Vaar.

Obrazek

I LEFT THE PLANET - s/t (2011)

Projekt Alexandra Nordgaren'a (Fleurety), w którym na bębnach zagrał Czral. Materiał na to wydawnictwo został zarejestrowany prawie 17 lat temu, ale dopiero w zeszłym roku po raz pierwszy pojawił się na fizycznym nosniku jako 12", trzyutworowy MLP, limitowany do 274 sztuk.

Obrazek

ALFA OBSCURA - Plutonian Shores (2011)

Kolejne oblicze i kolejny solowy projekt Bjeimy. Tym razem Black Metal z charakterystycznym sznytem tegoż osobnika.

Obrazek

STAGNANT WATERS - s/t (2012)

Francusko-norweski zespół, w skład którego wchodzą: Camille Giraudeau (Smohalla), Aymeric Thomas (Pryapisme) i Svein Egil Hatlevik aka Zweizz (m.in. Fleurety, ex-Dødheimsgard). Dla tych, którzy marzyli, żeby Dødheimsgard rozwinął bardziej temat "666 International".
recenzja: http://www.violence-online.pl/album-tyg" onclick="window.open(this.href);return false; ... m-records/

Obrazek

YUREI - Night Vision (2012)

Jeśli cenisz sobie debiut, to teraz powinieneś być zachwycony. Dziwaczna mieszanka awangardowego rocka i jazzu z niepokojącym klimatem.

Obrazek

Dodam jeszcze, że wszystkie wydawnictwa posiadają estetyczną, starannie wykonaną oprawę, co dodatkowo wyróżnia i podkreśla ich indywidualny charakter.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 08-10-2014, 21:16 przez Knokkelmann, łącznie zmieniany 1 raz.
This is where everything goes backwards.
DCI Hunt

Re: ADVERSUM

22-11-2012, 09:29

O Yurei i Delirium Bound zakładałem tematy jakiś czas temu. Alfa Obscura muszę obczaić, bo jak ostatnio sprawdzałem to były tylko jakieś sample, ale zapowiadało się zajebiście. Sova, posprowadzałbyś kilka rzeczy od tych Adversumów.
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

22-11-2012, 12:09

Mam zdublowane I Left The Planet MLP i Alfa Obscura CD. Jeśli ktoś reflektuje, mogę opchnąć nówkę egzemplarz.
DCI Hunt

22-11-2012, 12:17

pewnie dość drogo wyszło? całkiem możliwe, że będę zainteresowany.
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

22-11-2012, 12:33

Płyty CD mają po 10€, ten winyl po 16€. Rzeczywiście, poczta z Belgii tania nie jest. Ostatnio za wysyłkę dwóch płyt, tych w formacie 7", zapłaciłem blisko równowartość CD. Gdybyś się zdecydował daj cynk na PM. Cenę dam racjonalną.
DCI Hunt

22-11-2012, 12:35

zależy mi głównie na CD w razie czego.
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

08-10-2014, 21:08

Obrazek

Po dwuletniej przerwie wydawniczej, Adversum przypomina o swoim istnieniu płytą grupy

MANIMALISM - s/t (2014)

Norweski zespół, którego początki sięgają 1992 roku, prezentujący niepokojącą muzyczną miksturę z pogranicza awangardowego black/doom metalu, mocno przyprawionego dysonansem. Na materiał z debiutanckiego albumu składają się utwory z lat 93-99, w tym m.in. dwóch taśm demo, kiedy funkcjonowali jeszcze pod nazwą Taarenes Vaar.

Zgodnie z tradycją wytwórni, płyta ukaże się w limitowanej edycji. Tylko winyl i tylko 188 sztuk. Właśnie ruszył preorder.
http://www.neuroparecords.com/products.php?AV007" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

Do sprawdzenia także przedostatni na płycie: 'The Crooner' (wokalista z The Konsortium)
535

13-10-2014, 18:46

Gdyby ktoś zaryzykował zamówienie, to przesyłka 2 LP i jednego CD, wyceniana jest na jedyne 22 Euro.
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

06-11-2014, 14:54

Część, 535! Zamawiałeś coś, czy tylko badałeś koszty wysyłki? Miałem możliwość przekierowania swojego zamówienia z trzema winylami na belgijski adres i cena dostawy do Polski nie wydaje mi się wcale zawyżona, ale przyznaję - może trochę odstraszać.
Tak czy inaczej, ten album wart jest każdych pieniędzy. A na pewno Twoich :)

Jedna z wersji już wyprzedana, więc ewentualnym zainteresowanym sugerowałbym nie przespać okazji i przytulić egzemplarz.
535

07-11-2014, 08:08

Knokkelmann pisze:!Zamawiałeś coś, czy tylko badałeś koszty wysyłki?
To nie były badania, lecz poważna operacja. Niestety po kolejnej nieudanej próbie zapłacenia, prawdopodobnie zadziałałem zbyt nerwowo, popełniając karygodny błąd. Nawiasem mówiąc, gdyby ktoś coś od nich zamawiał, to chętnie wesprę go swoimi dukatami.
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

07-11-2014, 11:22

Ale jak to? Przecież po dokonaniu zakupu czekasz na maila zwrotnego z proponowaną formą płatności (przelew na konto nieco tańszy niż opcjonalny Paypal) i danymi do przelewu.
Tu nie ma się co zastanawiać. Tym bardziej, że nie wydaje mi się żebyś doczekał jakiegoś zbiorczego zamówienia w najbliższym czasie, sądząc po moim gadaniu w tematach o w.w. zespołach, przypominającym pierdolenie po próżnicy :)

O ile mogę się domyślać tych dwóch LPs, to jaki CD chciałeś kupić?
535

07-11-2014, 19:36

No tak, wszystko się zgadza, tylko mój sympatyczny Paypal, mimo posiadanych środków na koncie, powiedział, żebym wypier.... Przelewów zagranicznych od jakiegoś czasu nie tykam, mam lepsze pomysły na marnowanie pieniędzy. Trudno, widocznie nie muszę mieć tych płyt. Trzeba było się przyłączyć, to może bym w ostateczności ten przelew przepchnął.
Awatar użytkownika
KKK
postuje jak opętany!

07-11-2014, 19:48

535 pisze:No tak, wszystko się zgadza, tylko mój sympatyczny Paypal, mimo posiadanych środków na koncie, powiedział, żebym wypier.... Przelewów zagranicznych od jakiegoś czasu nie tykam, mam lepsze pomysły na marnowanie pieniędzy. Trudno, widocznie nie muszę mieć tych płyt. Trzeba było się przyłączyć, to może bym w ostateczności ten przelew przepchnął.
Może użyj konwertera walut?
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

07-11-2014, 19:50

535 pisze:Trzeba było się przyłączyć, to może bym w ostateczności ten przelew przepchnął.
Tyle, że ja zamawiałem raczej nieco wcześniej. PM.
535

07-11-2014, 19:57

KKK pisze:
535 pisze:No tak, wszystko się zgadza, tylko mój sympatyczny Paypal, mimo posiadanych środków na koncie, powiedział, żebym wypier.... Przelewów zagranicznych od jakiegoś czasu nie tykam, mam lepsze pomysły na marnowanie pieniędzy. Trudno, widocznie nie muszę mieć tych płyt. Trzeba było się przyłączyć, to może bym w ostateczności ten przelew przepchnął.
Może użyj konwertera walut?
Nic to nie dało. Przeliczył i odrzucił.
ODPOWIEDZ