BROTHERS OF THE SONIC CLOTH - s/t [2015]

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

BROTHERS OF THE SONIC CLOTH - s/t [2015]

21-02-2015, 13:20

Obrazek
Obrazek

TAD dowodzony przez charyzmatycznego Tada Doyle'a zapisał się złotymi zgłoskami w historii muzyki jako jedna z pierwszych i jedna z najbardziej kultowych grup grunge wydawanych przez Sub Pop. Niektórzy nawet twierdzą - i wcale nie uważam, że są daleko od prawdy - że TAD to najwybitniejszy zespół w historii całego nurtu. Byłem zatem bardzo ciekawy, cóż takiego pan Doyle zaserwuje na płycie swojego nowego zespołu BROTHERS OF THE SONIC CLOTH. Płyta ukazała się właśnie parę dni temu nakładem Neurot Recordings i jestem po kilku kolejnych odsłuchach tego materiału.

Muzyka to doom metal ocierający się o sludge. Momentami, ale tylko momentami, w niektórych riffach słychać coś ze starego TAD, np. w otwierającym płytę, najbardziej zresztą sludge'owym kawałku "Lava". Cała reszta to ciężkie, bardzo ciężkie, walcowate riffy, chropowate wokale i bulgoczący bas. Jest też nieco akustycznych momentów przeistaczających się potem w hipnotyczne melodie. Pod tym względem płyta przypomina niektóre dokonania NEUROSIS, np. te bardziej transowe fragmenty z "The Sun That Never Sets". Czasami ciężar i wybrzmiewanie pewnych riffów może kojarzyć się z GODFLESH. Bardzo udany powrót i przepiękna płyta, monumentalna, potężna i hipnotyczna.

Tu kawałek otwierający album, najbardziej sludge'owy, a przez to nie do końca reprezentatywny. Cała płyta jest też do odsłuchu na Spotify.
[youtube][/youtube]
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

Re: BROTHERS OF THE SONIC CLOTH - s/t [2015]

22-02-2015, 05:24

Z nowych projektów Doyle'a warto jeszcze sprawdzić Lumbar.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

22-02-2015, 11:39

Niezłe. Muszę obczaić, podobnie jak ten przegapiony zupełnie Lumbar.
Boże, gdyby tylko była taka możliwość, kupowałbym czas, nawet za mało korzystną cenę :(
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Drone

22-02-2015, 11:42

Zgadza się, LUMBAR równie dobry, choć nieco inny - bardziej surowy i minimalistyczny.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

24-02-2015, 12:33

Bdb muza i zespol
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Harlequin

01-03-2015, 10:41

Na świeżo po pierwszym odsłuchu wrazenia takie, że jest to materiał lepszy niz myślałem. Nie jest to granie, którego na codzien słucham, ani nie jest to gatunek, który specjalnie mnie jara i pewno niespecjalnie bede wracał do BOTSY, no ale trzeba im oddać, że materiał warty poznania.
ODPOWIEDZ