NYCTOPHOBIC - Insects [2000]

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

11-03-2015, 14:38

Obrazek

NYCTOPHOBIC poznałem jakoś w drugiej połowie lat 90, przy okazji ich debiutanckiej "War Criminal Views", wydanej u nas na kasecie przez Mad Lion Records. Był to kawał fajnego, hiciarskiego grindcore'a po linii AGATHOCLES, ROT, TERRORIZER etc. Później jakoś straciłem ich z oczu i nawet nie wiedziałem za bardzo jak się potoczyły ich losy. Jak to często bywa, zespół się rozpadł, ale zdążył jeszcze nagrać drugi album, "Insects", który prezentuje się nieco inaczej niż debiut i w zasadzie idealnie trafia w moje muzyczne potrzeby A.D. 2015. Niesamowicie wkurwiony i totalnie negatywny grind/powerviolence/thrashcore, niemalże całkowicie pozbawiony przebojowości znanej z debiutu, przytłaczający ciężarem i zupełnie nieprzyjazny dla przypadkowego słuchacza. Są tu jakieś delikatne echa tych najbardziej mrocznych fragmentów twórczości Napalm Death (okolice "Fear, Emptiness, Despair) i ich pobocznych projektów (Meathook Seed, Blood From The Soul i może debiut Scorn), ale przede wszystkim mamy tu wciekły i klaustrofobiczny powerviolence/grind, brzmiący jak wspólny projekt wkurwionych na wszystko członków SPAZZ i EXCRUCIATING TERROR. Obrazu zniszczenia dopełniają godfleshowo-scornowy remix "Co(g) Existence" i ukryty na końcu płyty kower "Paranoid" wiadomo kogo. Płyta w sumie tylko dla muzycznych masochistów, ale jeśli ktoś szuka czegoś bardzo intensywnego i podlanego mocnym wkurwem, to polecam. Cała dyskografia do odsłuchu na ich bandcampie.

" onclick="window.open(this.href);return false;

Jeden numer na spróbowanie -

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

Re: NYCTOPHOBIC - Insects [2000]

11-03-2015, 14:50

Już to gdzieś, kiedyś pisałem, że jest to jedna z niewielu kapel, z których Niemcy mogą być dumni. Swego czasu War Criminal Views bezczelnie znokautował mnie w pierwszej rundzie. Pamiętam, że kupiłem w ciemno kasetę, bo okładka mi się spodobała. Dwójki przyznam szczerze, że nie pamiętam, będę musiał sobie odświeżyć zatem.
support music, not rumors
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-03-2015, 15:22

Przewinęła się ta kapela już w temacie "Niemcy najmniej znane" i coś tam poskrobałem o nich kilka słów. Wątpię jednak by temat pociągnął dalej i tylko kilka osób wypowie się tutaj, bo po pierwsze: taka muza nie jest oblubienicą mas, a po drugie: nie jest to zespół z pierwszych stron muzycznych gazet. Niemniej warto jednak zarzucić na te płyty uchem i zawiesić je trochę dłużej, bo zarówno debiut który potrafi sponiewierać okrutnie jak i wspominany tutaj album to kawał porządnej dawki wysoko energetycznej muzyki, której czasem brakuje. Pojawili się można powiedzieć znikąd nagrali dwa krążki i odeszli w niebyt. Może to i lepiej, bo zostawili po sobie godną polecenia spuściznę, a tak być może stępiliby sobie ostrze i najnowsze materiały nie kopałyby już tak bardzo. Szukajcie, słuchajcie, bo naprawdę warto znać. Jak Ultravox mówił: jesli potrzebujecie solidnego kopa to te płyty nadają się idealnie.
Pacjent

11-03-2015, 16:24

Zespół przymierza się do reaktywacji.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Nasum

11-03-2015, 16:37

o proszę....ciekawe co z tych przymiarek ostatecznie wyjdzie.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

11-03-2015, 20:28

Zaciekawiliście mnie. Będzie słuchane.
The madness and the damage done.
Tarpaulin
w mackach Zła

11-03-2015, 21:07

Bardzo zacny band, chociaż z germańskiego grindowania chyba wolę Yacopsae.
Nasum

11-03-2015, 22:53

Zacny band, zacne granie - szkoda że troche zapomniane, ale fajnie że ktoś się tym zainteresował i poszuka gdzies w odmętach internetu - miłych wrażeń życzę.
ODPOWIEDZ