ZAUM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

ZAUM

21-06-2014, 23:45

Obrazek

Zaum - Oracles [2014]

Już pierwszy rzut oka na okładkę nasuwa wyraźne skojarzenia, a sama muzyka rozwiewa resztę wątpliwości. Lubisz smolić i tracisz kontakt z rzeczywistością przy dźwiękach Sleep/Om, polubisz Zaum.

http://zaum.bandcamp.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
This is where everything goes backwards.
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

Re: ZAUM

23-06-2014, 18:41

Albo i nie... ale to nawet dobrze, bo lubię zakładać tematy o zespołach, których nikt lub prawie nikt nie słucha :)
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-06-2014, 18:44

Sprawdzę, sprawdzę. Dzięki Tobie kiedyś poznałem Grav. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

23-06-2014, 22:54

Ale czy to jest lepsze, albo chociaż tak samo dobre jak Sleep/Om? Bo ta okładka zdradza tak oczywiste skojarzenia, że nie wiem czy jest sens branie się za coś co brzmi jak Sleep nie będąc nim...
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

24-06-2014, 03:13

Powiem tak: skojarzenia ze Sleep ('Dopesmoker') to głównie za sprawą okładki, a muzyczne jednak z Om. Tylko że ja nie mam problemu z odbiorem całości jako inspiracji, bez doszukiwania się znamion plagiatu i przede wszystkim nie porównuję i nie wartościuję na "lepsze/gorsze/takie samo".
Podczas pierwszego przesłuchania czułem już to haczenie i wiedziałem, że włączę ponownie. U mnie to zawsze działa i obecnie płynę z tym materiałem regularnie 2-3 razy w ciągu dnia. Słońca tylko mi w tym potrzeba. Dla mnie to bardzo dobra muzyka, której słuchanie sprawia mi przyjemność i w zasadzie tylko to mnie interesuje. A czy na Ciebie podziała w równym stopniu co na mnie, to tego już niestety nie wiem. Może lepiej profilaktycznie odpuść, bo jeszcze zechcesz mieć pretensje, że zmarnowałem Ci 50 minut życia, zachęcając do słuchania ;))
Awatar użytkownika
Przyczajony Wonsz
rozkręca się

24-06-2014, 07:26

Kurt pisze:Ale czy to jest lepsze, albo chociaż tak samo dobre jak Sleep/Om?
A czy coś może być lepsze od Sleep? Niezła płyta w zbliżonych klimatach, ot co.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

24-06-2014, 11:51

Knokkelmann pisze:Powiem tak: skojarzenia ze Sleep ('Dopesmoker') to głównie za sprawą okładki, a muzyczne jednak z Om. Tylko że ja nie mam problemu z odbiorem całości jako inspiracji, bez doszukiwania się znamion plagiatu i przede wszystkim nie porównuję i nie wartościuję na "lepsze/gorsze/takie samo".
Podczas pierwszego przesłuchania czułem już to haczenie i wiedziałem, że włączę ponownie. U mnie to zawsze działa i obecnie płynę z tym materiałem regularnie 2-3 razy w ciągu dnia. Słońca tylko mi w tym potrzeba. Dla mnie to bardzo dobra muzyka, której słuchanie sprawia mi przyjemność i w zasadzie tylko to mnie interesuje. A czy na Ciebie podziała w równym stopniu co na mnie, to tego już niestety nie wiem. Może lepiej profilaktycznie odpuść, bo jeszcze zechcesz mieć pretensje, że zmarnowałem Ci 50 minut życia, zachęcając do słuchania ;))
Czyli jednak nie jesteś pewny czy takie dobre? :)
Przyczajony Wonsz pisze:
Nie musi być lepsze. Może być tak samo dobre; że klimat zbliżony to widać - jak sądzę.
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

24-06-2014, 13:01

Kurt pisze:Czyli jednak nie jesteś pewny czy takie dobre? :)
Ależ jestem, o czym wspomniałem wyżej. Gusta jednak są różne i przecież nie każdego muszą te same rzeczy porywać w równym stopniu. Na przykład mi bardzo pasuje muzyka Yurei, a dla kogoś innego będzie jedynie kopią pomysłów eksplorowanych wcześniej przez VBE/Virus. Podobnie z nowym Mayhem, któremu zarzuca się czerpanie z dorobku Thorns. I co z tego? Muzyka albo mi się podoba, albo nie (np. ostatni Satyricon ) i czyjeś odmienne zdanie na jej temat nic tu zmieni.

Tak więc nie przekomarzaj się już, tylko posłuchaj i wyrób sobie własne, bo ostatecznie i tak ono będzie dla Ciebie najważniejsze, a nie to co powie Ci o danej muzyce ktoś inny :)
Awatar użytkownika
nicram

24-06-2014, 20:06

Posłuchałem i niestety nie podeszło. Sama muzyka bardzo dobra, ale ten wokal...strasznie nie lubię takich melodeklamacji.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

24-06-2014, 23:21

Przyczajony Wonsz pisze:
Oczywiście, że może. Om jest dużo dojrzalszym dzieckiem tych narkomanów :D
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Przyczajony Wonsz
rozkręca się

25-06-2014, 10:17

Lykantrop pisze:
Przyczajony Wonsz pisze:
Oczywiście, że może. Om jest dużo dojrzalszym dzieckiem tych narkomanów :D
Przecież dojrzałość nie ma nic wspólnego z lepciejszością.
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

25-06-2014, 18:38

Bardzo lubię Sleep, ale OM jest zdecydowanie lepsze, dojrzalsze, innowatorskie i stworzone z nielichym wdziękiem. Na Sleep to byli jeszcze palacze zielska i kwasiarze siedzący w przyciemnionym i zasnutych dymem pubach dla proletariatu, teraz to są pokutni pielgrzymi :)
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

25-06-2014, 19:04

Przyczajony Wonsz pisze: Przecież dojrzałość nie ma nic wspólnego z lepciejszością.
W tym wypadku ma, serio. To są te same wibracje niby, ale w lepszej, bardziej ascetycznej formie.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Przyczajony Wonsz
rozkręca się

25-06-2014, 20:38

Zapewne macie rację, panowie profesorowie.
Awatar użytkownika
manieczki

08-07-2014, 23:42

Wywiad:
http://www.nocleansinging.com/2014/06/2 ... m-oracles/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
manieczki

23-07-2014, 21:58

plyta do kupienia:
http://nine-records.pl/index.php?route= ... uct_id=534" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

09-08-2016, 15:40

"We are pleased to finally announce our 2nd full length album "EIDOLON" will be released worldwide via I HATE on October 24, 2016 available on LP/CD/Cassette. European tour to coincide, specifics soon to follow. Artwork once again done by the amazing Carter Doody."

Obrazek

Debiut był w pytkę, ta nowa okładka też jest, chętnie sprawdzę.
ODPOWIEDZ