NOCTURN (Hol) - Estranged Dimensions

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

NOCTURN (Hol) - Estranged Dimensions

06-09-2016, 14:31

Obrazek

Mały break w pracy to pomyślałem sobie, że założę temat o jakimś nietuzinkowym wydawnictwie. Padło na jedyny pełny album holenderskiego NOCTURN, który to ostatnimi czasy całkiem często gosci w odtwarzaczu. Niedawno Kolega Nasum poruszył temat zbieractwa zwanego kolekcjonowaniem, poszukiwań i wywalania kupy siana na wydawnictwa, które muzycznie dalekie są od wartości kolekcjonerskiej przytaczając przykład Sororicide (notabene, które lubie). Jedyny pełniak Holendrów w swojej pierwotnej, kompaktowej odsłonie kosztuje w granicach 1500-2000PLN. Mniej niż Sororicide, ale dla większości fanów metalu to i tak cena nieakceptowalna.

Przy czym "Estranged Dimensons" to wydawnictwo, przy którym wartość kolekcjonerska idzie w parze z wartością muzyczną. Niemniej musze przyznać, że sporo czasu zajęło mi polubienie się z tym materiałem. Panowie (w dużym uproszeniu) oferują death/thrash, przy czym jest to totalnie innego od czegokolwiek czego słuchałem w tym nurcie. Na początku ten materiał wydawał mi się ociężały, wolny, jakiś taki bez pazura i do tego nieco archaicznie brzmiący. kilukrotnie wywalałem mp3 i ponownie sciągałem, bo coś mnie w tym materiale intrygowało. Sluchałem, słuchałem i zaskoczyło w koncu, złapałem sie na tym ,że mam do czynienia z jednym z najbardziej oryginalnych wydawnictw w gatunku, które jednocześnie nie zapędza się w pseudointelektualne eksperymenty.

"Estranged Dimensions" brzmi nieco archaicznie, pod tym względem moze przypominac troche "Spectrum Of Death" Morbid Saint. Muzyka Holendrów jest jednak rozbudowana, utwory są długie, dzieje się w nich sporo. Prawdą jest, że znajduje się tu cała masa wspomnianych :ocieżałych" fragmentów. Często jest wolno, wręcz na pograniczu proto-doomu. Gdy jednak robi sie szybciej i bardziej intensywnie całość brzmi bardzo masywnie i dynamicznie. Nieco petrozzowe wokale dodają temu wydawnictwu tylko więcej jadu.

Płyta łatwa w odsłuchu nie jest, jest dosc długa, ale jest tu co odkrywac. Zważywszy, że niedawno ukazała sie reedka pod szyldem The Crypt/Dark Symphonies to serdecznie zachęcam do nabycia i spędzenia wielu godzin na odkrywaniu smaczków "Estranged Dimensions".
Awatar użytkownika
REINHARD IRRUMATOR
postuje jak opętany!

Re: NOCTURN (Hol) - Estranged Dimensions

06-09-2016, 14:43

Jeśli można wiedzieć, ile panicz wydał talarów ?
Norma to głupota, degeneracja to geniusz
Awatar użytkownika
Harlequin

06-09-2016, 14:48

REINHARD IRRUMATOR pisze:Jeśli można wiedzieć, ile panicz wydał talarów ?
Kupiłem reedke od teda crypta, wiec wyszło mnie jakieś 80 PLN ze słaniem z USA włącznie
Awatar użytkownika
REINHARD IRRUMATOR
postuje jak opętany!

06-09-2016, 15:44

Harlequin pisze:
REINHARD IRRUMATOR pisze:Jeśli można wiedzieć, ile panicz wydał talarów ?
Kupiłem reedke od teda crypta, wiec wyszło mnie jakieś 80 PLN ze słaniem z USA włącznie
a to muszę się zainteresować bo cena na luz
Norma to głupota, degeneracja to geniusz
Awatar użytkownika
Harlequin

14-09-2016, 12:43

Leży u Hellthrashera za 50PLN
InAGaddaDaVida
rozkręca się

14-09-2016, 23:18

http://www.ebay.de/itm/391554642813?_tr ... EBIDX%3AIT" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Harlequin

15-09-2016, 08:31

Pewnie pojdzie jeszcze w góre.
AdrianSmith
w mackach Zła

22-09-2016, 17:11

Harlequin pisze:Pewnie pojdzie jeszcze w góre.
tak to jedna z tych,szczególnych płyt,których o wydanie na cd trzeba bardziej dbać niż o vinyla:-)
ODPOWIEDZ