ALKALOID

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

ALKALOID

02-12-2014, 15:37

Tylko przeklejam...

Kod: Zaznacz cały

Our Line up is:

Morean (Dark Fortress, Noneuclid) - Vocals, Guitars
    Christian Muenzner (Spawn of Possession, Ex-Obscura, Ex-Necrophagist) - Guitars
    Danny Tunker (Aborted, Ex-God Dethroned) - Guitars
    Linus Klausenitzer (Obscura, Noneuclid) - Bass
    Hannes Grossmann (Blotted Science, Ex-Obscura, Ex-Necrophagist) – Drums
próbkie:
" onclick="window.open(this.href);return false;

Wsparcie:
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
insectoid
zaczyna szaleć

Re: ALKALOID

18-03-2015, 14:27

Jest juz calosc w streamie https://soundcloud.com/alkaloidband/set ... bum-stream

Moim zdnaiem znakomita plyta. Swietne wokale. Momentami spiewa dwuglosem skubaniec.

Dosc odwazne i wielowatkowe aranzacje. Intrygujace teksty. Polecam.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

15-07-2015, 12:57

Obrazek
The Malkuth Grimoire (2015)

Wychodzi TAKA płyta, a tu (grobowa) cisza na forum w tym temacie. Zapewne niektórzy wolą kruszyć kopie o wyższości Cradle Of Filth nad Deathspell Omega (lub odwrotnie), prowadząc czysto akademickie dyskusje nad przymiotami black metalu i nad tym, czym on powinien być, a czym nie. Niewykluczone, że tego typu dysputy to część forumowego folkloru, ale ja tego wiedzieć nie mogę, bo jestem tu od przedwczoraj ;). Wracając zaś do meritum, czyli do The Malkuth Grimoire, to muszę powiedzieć, że bardzo miło mnie ten album zaskoczył. Po składzie o takim a nie innym rodowodzie (jakby nie patrzeć, to swoisty metalowy Dram Team ;) ) i określonym skill'u, można się było spodziewać kolejnego wydawnictwa z kabotyńskimi wywijasami nieudolnie udającymi Cynic. Tymczasem okazuje się, że takie obawy tracą rację bytu już po pierwszym odsłuchu The Malkuth Grimoire, bowiem Alkaloid okazuje się być projektem o absolutnie indywidualnej tożsamości - nie boję się tego określenia w ich przypadku - artystycznej. Nieczęsto zdarza się, żeby muzyka z założenia tak skomplikowana i wirtuozowsko wykonana, pozbawiona była pustej ostentacyjności, jaka jest zmorą wielu konkurencyjnych bandów. The Malkuth Grimoire to płyta po brzegi wypełniona doskonałymi pomysłami, gdzie brutalność idzie pod rękę z atrakcyjną (a przy okazji daleką od banału) melodyką. Bez wątpienia przyczyniają się do takiego stanu rzeczy zróżnicowane wokale; od czystych, poprzez niskie i ochrypłe partie, a skończywszy na growlingu. A wszystkie te atrakcje często w obrębie jednego utworu, co paradoksalnie trzyma się kupy. Atmosfera płyty idealnie koresponduje z samym jej tytułem, bo rzecz traktuje o pewnej tajemnej czarnoksięskiej księdze (grymuarze). Album do wielokrotnego smakowania, nie tylko dla miłośników tego typu grania.

Moja ocena The Malkuth Grimoire; 4,5/5 (w skali pięciostopniowej z połówkami).
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

15-07-2015, 13:38

Jedyny plus jaki widze, to to, że nie brzmi to jak NECROPHAGIST czy OBSCURA (a przynajmniej nie brzmi tak w wolnych i średnich tempach). Niestety wokale słabe. W kategoriach progmetalowych/techmetalowych tez jest dużo więcej ciekawych pozycji (polecam ubiegłoroczny debiut SCHIZOID LLOYD), to tego to tekstylne, nowomodne brzmienie perkusji rodem z Century Media czy Nuclear Przychlast. Grać chłopaki potrafią bez dwóch zdań, ale zdecydowanie jest to pozycja, do której nie bede wracał.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

15-07-2015, 13:50

A zatem Schizoid LLoyd do sprawdzenia.
Do brzmienia perkusji na The Malkuth Grimoire zastrzeżeń nie mam.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

01-08-2015, 10:02

Morean o koncepcji tekstów na The Malkuth Grimoire;
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika