ORDER OF THE EBON HAND

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Karkasonne

ORDER OF THE EBON HAND

11-02-2017, 14:35

Obrazek

Miałem kiedyś dużo problemów ze snami, i od tego czasu temat mnie nieskończenie zafascynował. Nie, nie problemy z zasypianiem – ze snami.

Otóż pewnego razu na przykład zdarzyło się, że wylądowałem – według tego, co mówiły mi wszystkie zmysły – w tym, co nazywamy (z braku lepszych określeń i by skierować umysł ku właściwym torom) piekłem. Przypominało jaskinię i mimo żadnych źródeł, było w niej światło, bym widział. Były tam też postaci zbliżone do ludzkich, ale wiedziałem, że to nie ludzie, ale złe duchy, i że są mi nieprzyjazne. Przestraszyłem się i spróbowałem powrócić na jawę. Trafiłem jedynie na kolejny poziom snu. I kolejny. I kolejny. Gdy w końcu się wybudziłem, wybiegłem z domu.

Ten przydługi wstęp ma swój cel, bo w pewien sposób muzyka Order of the Ebon Hand tak właśnie działa. Podchodząc do tego bez emocji i na chłodno, jest to pewnie tylko grecki black metal, dość melodyjny, z odjazdami w stronę "Hammerheart" i w kilka innych, mniej ważnych kierunków. Jest tylko jeden problem – bez emocji nie potrafię.

Ktokolwiek tworzył Order of the Ebon Hand, ma specyficzny styl tworzenia melodii, które zdają się ciągnąć słuchacza w dół, do tunelu, w którym spada bez końca. Nakładające się na siebie wokale – których wachlarz sięga miejsc zupełnie skrajnych – powodują wrażenie, że mówi do nas ciągle wiele postaci. I mam takie dziwne poczucie, że to zbyt dobre, by było prawdziwe. Wrażenie, że te dźwięki nie zostały przemyślane i nagrane, a podyktowane. Albo wyśnione innej nocy – co wychodzi właściwie na to samo. Ufam im, że wierzą w to, co robią i robią to, w co wierzą. Są absolutnie autentyczni.

Ktoś niedawno pisał, że nikt nie podjął się czegoś na kształt blackmetalowej opery – to tu jest - w pewnym stopniu. Jak i wiele innych kształtów, wymiarów i kolorów, po które wystarczy sięgnąć i dać im szansę, by złapały za kark i porwały do tunelu, w którym mimo żadnych źródeł jest światło, byś widział.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

Re: ORDER OF THE EBON HAND

11-02-2017, 16:02

no to zachęcony sprawdzam
Awatar użytkownika
dzikens
zaczyna szaleć

11-02-2017, 16:17

Pamiętam od nich tylko cover Spellbound, który był ok, cała płyta też chyba taka była, ale kompletnie nic (oprócz coveru oczywiście) z niej nie pamiętam. Wrzucę do sprawdzenia.
Prepare Sarin! Prepare Sarin! Immediately poisonous gas weapons will fill the place.
Spray! Spray! Sarin, the brave Sarin!
Awatar użytkownika
dzikens
zaczyna szaleć

29-05-2019, 06:49

[youtube][/youtube]
O a jednak nie poszli do piachu, nowa płyta już niedługo.
Prepare Sarin! Prepare Sarin! Immediately poisonous gas weapons will fill the place.
Spray! Spray! Sarin, the brave Sarin!
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

29-05-2019, 07:58

Bardzo sobie cenię "XV: The Devil", więc nową płytą trzeba będzie się zainteresować. Nowy numer bardzo na plus.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-06-2019, 21:18

JEST CAŁOŚĆ! Odpalam i na razie jest entuzjazm, zobaczymy czy utrzyma się do końca!

[youtube][/youtube]
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

05-08-2019, 21:52

Szkoda takiej płyty, żeby przeszła bokiem. W zasadzie od kiedy wyszła to słucham codziennie. Logiczne rozwinięcie XVI: The Devil w duchu klasycznej greckiej szkoły diabła wściekłego, ale wzniosłego i tryumfalnego, nie czającego się po kątach tylko uzbrojonego w rydwan z bocznymi kosami rodem z Ben Hura do ucinania nóg przypadkowym przechodniom. Poza Grecją powiedziałbym, że podobną melodykę ma np. Sargeist, jeśli ktoś lubi... Perka dla fanów Enthroned ze Skullthrone of Satan, wokale bardzo różnorodne, aczkolwiek wysoce ekspresywne. Zero koniunktury, czuć, że grają to, co czują i zawsze czuli. W sumie z black metalu to chyba nic innego w tym roku nie weszło mi. Szkoda że nie ma zainteresowania, bo trochę mało takiego grania jest.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

06-08-2019, 08:26

Trochę lipa, że wydają się u Rusków z Satanath Records/More Hate Productions, bo jedni i drudzy kojarzą się z bezguściem, choć parę perełek mają w katalogach. Z drugiej strony dobrze, bo zaraz się pojawi u naszych dystrybutorów za 25 zł. ;)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
ODPOWIEDZ