Z założeniem wątku o tej wyjątkowej meksykańskiej kapeli nosiłem się już wcześniej, ale zabrakło chęci i motywacji, więc temat czekał na właściwy moment. Moment ten właśnie nadszedł, gdyż kapela postanowiła w tym roku uraczyć swoich fanów aż dwoma wydawnictwami: nagranym na nowo demem "Prehispanic Beg" (które wyszło na taśmie w 1998 roku i przez samych muzyków uważane jest za debiutancki album), które miało swoją premierę w czerwcu, oraz nowym albumem o tytule "Axomimitl", który ukaże się 15 października.
Muzyka zespołu to staroszkolny death metal (pominięcie nazwy Death wśród głównych inspiracji byłoby sporym nietaktem, a i stary Morbid Angel często się tu wyłania z riffów i nie tylko) z thrash'owymi elementami, sporo dawką klasycznych (lekkie skojarzenia z krajanami z The Chasm jak najbardziej na miejscu), momentami wręcz "maidenowskich" melodii i tym, co wyróżnia Xipe Totec na tle innych zespołów - partiami ludowych instrumentów jednoznacznie kojarzącymi się z kulturą Azteków, o której traktują teksty zespołu. Wszystko razem tworzy unikalny klimat i niesamowitą pożywkę dla wyobraźni.
Przyznam szczerze, że pierwsze demo uważam - bez cienia przesady - za materiał, który mógłbym wymieniać na równi z takimi klasykami meksykańskiej sceny deathmetalowej, jak "Mysteries About Life and Death" Toxodeth czy "The Kinglike Celebration (Final Aeon on Earth)" Shub-Niggurath, a i debiutancki album o tytule "Eztlacuani", który został wydany 13 lat po premierze dema, w niczym mu nie ustępuje - doprawdy, przezajebiste pozycje. Dwie kolejne płyty trzymają poziom debiutu, jednak co niektórych może odstraszać sterylne brzmienie, które trochę psuje odbiór tej z natury organicznej muzyki, dlatego proponuje zacząć od debiutu lub dema.
Tyle ode mnie, niech przemówią dźwięki...
Kawałek z nadchodzącej płyty:
[youtube][/youtube]
Utwór z nagranego na nowo demo:
[youtube][/youtube]
Zajebiście to wszystko brzmi, jaram się niesamowicie!
XIPE TOTEC
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
XIPE TOTEC
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Re: XIPE TOTEC
Zainteresowanie tematem zerowe, ale pozwolę sobie wkleić link, pod którym można ściągnąć za free (download autoryzowany przez zespół!) nową wersję "Prehispanic Beg":
https://bemetal.org/xipe-totec-prehispanic-beg-2017/
Smacznego! ;)
https://bemetal.org/xipe-totec-prehispanic-beg-2017/
Smacznego! ;)
-
- mistrz forumowej ceremonii
dobra. w takim razie ja się zainteresowałem i napiszę tak - to co wkleiłeś z jutuba - zajebiste ! niemal idealnie trafiające w mój gust. problem mam tylko jeden, ale nie wiem jak to napisać, żeby się znowu nie przypierdolił jakiś kretyn twierdzący, że non stop powtarzam to samo...cóż... na półce leży ze 100 innych płyt, które mam do obczajenia, a o książkach i filmach nie będę nawet wspominał. głównym problemem - brak czasu. co nie zmienia faktu, że jak ktoś może, to niech to sprawdzi. super granie
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
No, chociaż jeden! ;) Jasne, rozumiem - wydaje mi się jednak, że bohaterowie wątku grają tak oryginalne i ciekawe (a przy tym na naprawdę wysokim poziomie), że warto się nimi zainteresować. Nikogo na siłę tu nie zapędzę, ale czasem naprawdę nie rozumiem prawideł rządzących tym forum - ludzie narzekają, że brak dziś ciekawych kapel z własnym charakterem, a jak coś takiego człowiek wklei, to cisza w eterze, zainteresowanie zerowe (choć wyświetleń prawie 200). Zrozum rozum...
-
- w mackach Zła
Po opisie muzyki skojarzyło mi się z jakimś death metalowym Orphaned Land. Obawy były, ale okazały się zbędne. Mocny kręgosłup tej kapeli to death metal. Nowy utwór bardzo ciekawy, dynamiczny. Muza dokładnie jak opisałeś death, elementy thrash, odrobina melodii, trochę technicznych odjazdów. Płyta może być interesująca. Jest tutaj dużo przestrzeni.
Do tych "azteckich" wstawek trzeba się trochę przyzwyczaić. Na początku drażniła mnie taka sztuczność brzmienia tych dźwięków. Słychać, że zostały ładnie, czysto w studio dograne i miejscami trochę za bardzo wyeksponowane. Po paru przesłuchaniach wrażenie zniknęło. Dobrze jednak, że są to dodatki. Ciekawe, ale co za dużo...
Jak napisał Heretyk - przesyt wszystkim jest taki, że zanim ludzie obskoczą to co lubią i znają, po tym polecane i to, co sami gdzieś wykopali,
okazuje się, że minęły 3 dni, a końca nie widać.
Przesłuchałem nowy kawałek kilka razy jednak jeżeli nowa kapela nie wkręci mnie po kilku przesłuchaniach to umyka gdzieś zainteresowanie. Zapominam i przechodzę do porządku dziennego. Z braku czasu każdy koncentruje się na tym, co mu bardziej leży. Gdzie tutaj zainteresowanie nowościami? Przegrywa z brakiem czasu. Kiedyś mnie to wkurzało. Pogodziłem się z tym i też jest ok.
Do tych "azteckich" wstawek trzeba się trochę przyzwyczaić. Na początku drażniła mnie taka sztuczność brzmienia tych dźwięków. Słychać, że zostały ładnie, czysto w studio dograne i miejscami trochę za bardzo wyeksponowane. Po paru przesłuchaniach wrażenie zniknęło. Dobrze jednak, że są to dodatki. Ciekawe, ale co za dużo...
Jak napisał Heretyk - przesyt wszystkim jest taki, że zanim ludzie obskoczą to co lubią i znają, po tym polecane i to, co sami gdzieś wykopali,
okazuje się, że minęły 3 dni, a końca nie widać.
Przesłuchałem nowy kawałek kilka razy jednak jeżeli nowa kapela nie wkręci mnie po kilku przesłuchaniach to umyka gdzieś zainteresowanie. Zapominam i przechodzę do porządku dziennego. Z braku czasu każdy koncentruje się na tym, co mu bardziej leży. Gdzie tutaj zainteresowanie nowościami? Przegrywa z brakiem czasu. Kiedyś mnie to wkurzało. Pogodziłem się z tym i też jest ok.
-
tego nikt raczej nie pojmie. prawdopodobnie musiałbyś sobie wyrobić taką renomę jak Prosiaczek, który wrzuci jakiś siódmoligowy DM z Boliwii i się wszyscy momentalnie zesrają a następnie wykupią cały dostępny nakład, czyli 17 sztuk ;)Plagueis pisze: Nikogo na siłę tu nie zapędzę, ale czasem naprawdę nie rozumiem prawideł rządzących tym forum.
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Janse, jak najbardziej to rozumiem.Nostromo pisze: Z braku czasu każdy koncentruje się na tym, co mu bardziej leży. Gdzie tutaj zainteresowanie nowościami? Przegrywa z brakiem czasu. Kiedyś mnie to wkurzało. Pogodziłem się z tym i też jest ok.
Możliwe, że masz rację. Moim celem jednak nie jest szukanie poklasku i wyrabianie sobie renomy, a raczej zainteresowanie ludzi ciekawą (przynajmniej moim zdaniem) muzyką, a ta powinna bronić się sama, a nie być oceniana przez pryzmat tego, kto zakłada wątek i jest to dla mnie oczywiste. :)Heretyk pisze: prawdopodobnie musiałbyś sobie wyrobić taką renomę jak Prosiaczek, który wrzuci jakiś siódmoligowy DM z Boliwii i się wszyscy momentalnie zesrają a następnie wykupią cały dostępny nakład, czyli 17 sztuk ;)
Prosiaczka bardzo szanuję i zawsze z uwagą przyglądam się zakładanym przez Niego wątkom; sporo ciekawych rzeczy do tej pory wkleił. :)
-
to oczywistePlagueis pisze:
Prosiaczka bardzo szanuję i zawsze z uwagą przyglądam się zakładanym przez Niego wątkom; sporo ciekawych rzeczy do tej pory wkleił. :)
- Harlequin
Nie znam Cipe Totec, chętnie obadam demo i debiut, a poźniej zobaczymy czy sie polubimy :)
-
- weteran forumowych bitew
W 2021 wyszedł kolejny album Xipe Totec. Płyta dobra a w większości bardzo dobra trochę za dużo fujarek , jednak wolę jak po prostu dają ostro do pieca .