Pozory mylą. Po nazwie zespołu spodziewałbym się raczej jakieś przekombinowanego i nudnego brutalnego death metalu. Po tym, że kapela składa się z ludzi z zaangażowanych w Hacavitz czy Ravager spodziewałbym się raczej srogiej death/blackowej sieczki. Zamiast tego usłyszałem świetny fiński death/doom na debiutanckiej "Lux Morte". Pozory mylą.
Muzyka zawarta na debiucie meksykańskiej ekipy sięga po charakterystyczne dla Finlandii początku lat 90. melodie - a w zasadzie MELODIE. Dawno nie słyszałem płyty, która tak mocno by się na nich opierała i robiła to z taką klasą - nie tracą swojej szlachetności, są zróżnicowane, a jednocześnie chwytliwe w najlepszym znaczeniu tego słowa. Panom się nigdzie nie śpieszy - zdecydowana większość płyty to wolne i średnie tempa, a całość zdobi doskonałe brzmienie. Brzmi czytelnie, a jednocześnie zachowuje ton charakterystyczny dla płyt z poprzedniego wieku. Największym komplementem dla "Lux Morte" jest to, że nie brzmi jak płyta zainspirowana Finlandią, tylko zagubiona taśma z 1991 roku odnaleziona przy przeprowadzce z Helsinek. Jeżeli ktokolwiek choć trochę ceni sobie moje polecanki, to niech sprawdzi chociaż kawałek otwierający:
Reverence to Paroxysm
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Bolt
- weteran forumowych bitew
Reverence to Paroxysm
I was born in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Reverence to Paroxysm
Świetny materiał. Niespecjalnie oryginalny, ale szalenie skuteczny i mięsisty. Tam panowie z meksykanskiego Disgorge grają.
-
Oj tak, świetny materiał. Pomyślany, zagrany i przede wszystkim brzmiący.
- Sybir
Dobrze, że pojawił się ten temat, bo miałem posłuchać i zapomniałem. 

nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
W Dark Descent jest do wzięcia. Od jakichś 2 tygodni.
Obok Stenched (idzie), Hallucinate (jest na stanie), RtP (idzie) - to topka tego roku w nowych strzałach.
Pewnie coś tam jeszcze, co nie przychodzi mi teraz do głowy.
Obok Stenched (idzie), Hallucinate (jest na stanie), RtP (idzie) - to topka tego roku w nowych strzałach.
Pewnie coś tam jeszcze, co nie przychodzi mi teraz do głowy.
lys på slutten av lys
- Harlequin
Musze tego Stenched posłuchać, bo juz pare razy się przewinęło na forume.
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Nie sądzę, żeby podeszło. No chyba, że odnajdziesz świeżość swoją, w szukaniu brudnych i syfiastych rzeczy, zupełnie nie na te dobrze wyprodukowane czasy. Dla mnie ten materiał, to taki return do pierwszych materiałów choćby Undergang, ale nie chodzi tutaj dokładnie o sposób grania, ale o bawienie się klockami, takimi def metalowymi, wyciągniętymi od starego z szafy.
lys på slutten av lys