ALASTOR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

ALASTOR

14-01-2017, 20:28

Fajna, stara jak ch polska załoga thrashowa, dziwne że do dziś nie doczekała tematu.

Jedynka (Syndromy Miast) to dosyć typowa mieszanka thrashu i hejvi w stylu Kat/Dragon/Hammer, jak ktoś lubi te klimaty to wejdzie.

Danie główne to jednak płyta nr 2 czyli 'Zło'. Zespół pozbył się wiejskich heavy naleciałości i zaczął łupić kwadratowy, ale strasznie fajny thrash, to jedna z najlepszych krajowych płyt w tym gatunku (obok Katów, 2-3 Wolf Spider i 'Epidemic' Turbo) i dla niej zakładam tributetopic. Obiektywnie oczywiście nie ma szans z 1szą ligą światową, ale posiada ciekawy, swojski klimat, zapadające w pamięć utwory i przede wszystkim totalnie rozpoznawalne, trącące Romkiem wokale Stonka. Na minus - słaba produkcja ale sorry taki był klimat. Niestety, jak ktoś napala sie na oryginał to pozostaje tylko MC bo zdobycie CD graniczy z cudem. Poza tym kurwa SKANDAL żeby TAKA płyta do dziś nie miała reedki.

Późniejsze nagrania mnie nie przekonują. Trójka 'Żyj gnij i milcz' skracana przez złośliwych do 'Żygnij' była zwrotem ku graniu a'la Sweet Noise, zwiększono proporcje groovu i doliczając split z Kriszna Braders trochę zrobił sie z nich zespół na Woodstock.

Z poreaktywacyjnych Spazm jakoś odrzuca a brak Stonka na następcy uznałem za taką kpinę że olałem sprawę. Może jestem uprzedzony ale to już taki Kat Bez Romana i Danzig bez Danziga, może kiedyś odpalę ale na razie szkoda czasu.

A co wy sądzicie o tej zapomnianej perle krajowej sceny?

Na zachętę klip z dwójki:

[youtube][/youtube]
Yare Yare Daze
InAGaddaDaVida
rozkręca się

Re: ALASTOR

14-01-2017, 21:23

Zgadzam się, że "Zło" to ich najlepsza płyta (mam CD z Loud Out!), zaczęli już łykać nowe trendy, ale ciągle jest to thrash. "Syndromy miast" bardziej techniczny thrash niż średnia rynkowa. Niestety nie jest to tak dobre jak np. Wolf Spider. Lepsza z perspektywy czasu jest niewydana w tamtym czasie "Przeznaczenie"/"Destiny". Poprztykali się z Dziubą, a potem po latach i tak to wydał Metal Mind w 2012.
Najlepsza z okresu po "Zło" jest "Out of Anger" z 2012, ale i tak zbyt nowoczesna jak dla mnie.
Awatar użytkownika
aginsiak
w mackach Zła

15-01-2017, 18:28

hcpig pisze:Fajna, stara jak ch polska załoga thrashowa, dziwne że do dziś nie doczekała tematu.

Jedynka (Syndromy Miast) to dosyć typowa mieszanka thrashu i hejvi w stylu Kat/Dragon/Hammer, jak ktoś lubi te klimaty to wejdzie.

Danie główne to jednak płyta nr 2 czyli 'Zło'. Zespół pozbył się wiejskich heavy naleciałości i zaczął łupić kwadratowy, ale strasznie fajny thrash, to jedna z najlepszych krajowych płyt w tym gatunku (obok Katów, 2-3 Wolf Spider i 'Epidemic' Turbo) i dla niej zakładam tributetopic. Obiektywnie oczywiście nie ma szans z 1szą ligą światową, ale posiada ciekawy, swojski klimat, zapadające w pamięć utwory i przede wszystkim totalnie rozpoznawalne, trącące Romkiem wokale Stonka. Na minus - słaba produkcja ale sorry taki był klimat. Niestety, jak ktoś napala sie na oryginał to pozostaje tylko MC bo zdobycie CD graniczy z cudem. Poza tym kurwa SKANDAL żeby TAKA płyta do dziś nie miała reedki.

Późniejsze nagrania mnie nie przekonują. Trójka 'Żyj gnij i milcz' skracana przez złośliwych do 'Żygnij' była zwrotem ku graniu a'la Sweet Noise, zwiększono proporcje groovu i doliczając split z Kriszna Braders trochę zrobił sie z nich zespół na Woodstock.

Z poreaktywacyjnych Spazm jakoś odrzuca a brak Stonka na następcy uznałem za taką kpinę że olałem sprawę. Może jestem uprzedzony ale to już taki Kat Bez Romana i Danzig bez Danziga, może kiedyś odpalę ale na razie szkoda czasu.

[youtube][/youtube]
Błąd. Płyta ponownie została wydana w ubiegłym roku.
http://alastor.8merch.com/cd_z_o_1994_r ... 016-id9785" onclick="window.open(this.href);return false;
soplus
zaczyna szaleć

15-01-2017, 20:59

aginsiak pisze:
hcpig pisze:Fajna, stara jak ch polska załoga thrashowa, dziwne że do dziś nie doczekała tematu.

[youtube][/youtube]
Błąd. Płyta ponownie została wydana w ubiegłym roku.
http://alastor.8merch.com/cd_z_o_1994_r ... 016-id9785" onclick="window.open(this.href);return false;

Wznowienie wydane praktycznie tak samo jak pierwsze bicie, do tego koszulka bardzo dobrej jakości - warto kupić za te pieniądze.
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

15-01-2017, 21:00

Nawet nie wiedziałem, że "Zło" wyszło na reedycji. Trzeba będzie kupić, bo to dobra płyta!
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew

06-06-2024, 22:49

Nowa płyta, premiera 17 czerwca
ODPOWIEDZ