Tentacult

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bolt
weteran forumowych bitew

Tentacult

25-03-2025, 14:10

O Tentacult można pisać rozwlekle i powtarzać puste frazesy o progresywności w death metalu, kosmosie i innej psychodelii. Mnie się tego zwyczajnie robić nie chce, więc krócej, ale za to konkretniej.

Zespół zadebiutował w 2023 roku ciekawym pełniakiem pod tytułem "Lacerating Pattern". Dobre i rozbudowane kompozycje, riffy nie efektowne, ale efektywne, jeżeli to określenie ma jakiś sens. Granie nieco poszukujące, ale ewidentnie zbudowane na fundamentach Timeghoula czy nieco thrash/deathowej motoryce (i takimż wokalu) tam, gdzie nie ma kombinacji z melodią, lekko oniryczną atmosferą i innymi przyjemnymi zmiękczaczami. Mimo jednolitej atmosfery płyty, to nie ma nudy - ładnie pomieszane tempa, bardziej zadziorne zagrywki i urozmaicenia jak chociażby blackujący riff w "Obsidian Blade".

Natomiast druga płyta, "Untamed Revulsion" kręci się u mnie regularnie od ubiegłego tygodnia i zdecydowanie mi robi, nawet mocniej od bardzo dobrego debiutu. Z jednej strony motoryka jeszcze bardziej zahaczająca o thrash/death, z drugiej więcej tej, choć miałem o tym nie pisać, psychodelii, a w kwestii melodii i pewnej chwytliwości czuję ewidentnie The Chasm. Masa fajne, słuchać, nie marudzić.
I was born in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Tentacult

28-03-2025, 22:46

Dobrze buja!
Poro