HELLOWEEN

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
mistrz forumowej ceremonii

HELLOWEEN

18-05-2025, 11:29

Nie udało mi się znaleźć tematu, chociaż szukałem na kilka sposobów, więc wnioskuję, że albo go nie było nigdy (choć to dziwne, ale to w sumie forum black/death), albo zaginął w czystce sprzed lat.

Tymczasem czuje ogromną potrzebę powiedzieć, że odkryłem "Time of the Oath" i jest to FANTASTYCZNA płyta. W tych latach rzadko już się zdarza odkryć coś takiego, co wydaje się czekać całe życie na nas, i to jest dokładnie to - przez całą płytę trzepie mnie ze szczęścia, od wejścia z kopa na "We Burn", przez moje ulubione "Wake up the Mountain" (co za hicior), operowe "Forever and One", doskonale zapadające w pamięć "Before the War", zawierające słuszną radę "A Million to One", bujające "Anything My Mama Don't Like", aż po tytułowy na koniec, gdzie pewnie jak w "Heavy metal is the law" podłożyli głosy tłumów, ale to nie szkodzi, taki styl - mimo tego ma w sobie coś dominującego.

Obrazek
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
zaczyna szaleć
Kontakt:

Re: HELLOWEEN

18-05-2025, 11:54

Lata nie słuchałem, te nowe średnio mnie rajcowały, ale tak do The Dark Ride (mój ulubiony z Derrisem) miło wspominam. Drugi Keeper to w sumie jeden z pierwszych metalowych albumów, które wprowadziły mnie w ten muzyczny świat.

Czasem nachodzi mnie myśl, żeby odświeżyć ich dokonania, ale trochę boję się, że nie odbiorę ich tak jak te 20 lat temu i będzie skaza na wspomnieniach.

A i bardzo lubię Music z Chameleona, jeden z moich ich ulubionych utworów i bardzo na mnie działa refren
Music is like a sunrise for me
It’s joyful like a trip in a time machine
It’s like coming home
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

18-05-2025, 12:04

Major Zagłoba pisze:
Lata nie słuchałem, te nowe średnio mnie rajcowały, ale tak do The Dark Ride (mój ulubiony z Derrisem) miło wspominam. Drugi Keeper to w sumie jeden z pierwszych metalowych albumów, które wprowadziły mnie w ten muzyczny świat.

Czasem nachodzi mnie myśl, żeby odświeżyć ich dokonania, ale trochę boję się, że nie odbiorę ich tak jak te 20 lat temu i będzie skaza na wspomnieniach.

A i bardzo lubię Music z Chameleona, jeden z moich ich ulubionych utworów i bardzo na mnie działa refren
It’s like coming home
Kurde, to jest ŚWIETNY tekst, mimo że nie znam samej płyty. Będzie co odkrywać.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
zaczyna szaleć
Kontakt:

18-05-2025, 12:18

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
18-05-2025, 12:04
Major Zagłoba pisze:

It’s like coming home
Kurde, to jest ŚWIETNY tekst, mimo że nie znam samej płyty. Będzie co odkrywać.
Lepiej nie podchodzić do niej przez pryzmat innych ich albumów, bo to taki kocioł w którym jest wszystko i nic, dużo jakichś wpływów których nie jestem w stanie nazwać z racji braku wiedzy, ale pamiętam że w jednym utworze jest nawiązanie do Scotta McKenziego. Ja ją miło wspominam, a że kupiłem za chyba 3,99 na kasecie w sklepie nie dla śprytnych to już w ogóle.

A co do tekstu, kiedyś doszedłem do wniosku, że on idealnie opisuje moje podejście do muzyki - liczą się uczucia z nią związane i przyjemność płynąca z obcowania z nią. Matematyka, oryginalność, epigonizm, doszukiwanie się drugiego dna i dodatkowej dziury w dupie, to wszystko jest na dalszym planie.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

18-05-2025, 13:19

Better than Raw z pozdrowieniami dla kolegi est’a
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

18-05-2025, 13:26

mam wszystko na kasetach do królika 8) a na cd Keepery bo więcej nie potrzeba ;)

Karkass obadaj se koncercik z wawy 2016 z yt, 3 godzinny the best of z 3 wokalistami, czysty fun :D
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

18-05-2025, 14:49

Debiut, Strażniki i Cham Leon. Reszta wybiórczo. Lepsza niż surowa i Darek Rajd fajne do samochodu. Ogólnie, lubię.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
hcpig

18-05-2025, 17:56

Pierwszy Keeper to jeden z moich pierwszych albumów metalowych, przez lata przewinęło mi się kilka egzemplarzy i tak jak nie lubię takiej muzyki (speed / power), tak do dzisiaj bardzo lubię, nie ma w tym napinki, zamiast tego emanuje z niej taki pozytywny feeling, no nie potrafię tego nie lubić. Drugi Keeper jest zbliżonym albumem ale nigdy mi nie wszedł (poznałem zresztą znacznie później).

Drugim albumem H. jaki poznałem był 'Metal Jukebox' z coverami (fajne), trzecim 'Master of the Ring' - niesłuchalny przez chujowe wokale.

W sumie wcześniej jeszcze poznałem ze składaka 'When the Sinner' z Kameleona (poznanego później), który też brzmiał ciekawie, odwrót od metalu na rzecz popowego hardrocka to kierunek zdecydowanie słuszny, oddalający zespół od wsi.

Bąbelki - meh

Co jest najlepsze? Nawet nie tyle surowy debiut co jeszcze surowsza, koślawa ep 'Helloween'.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

18-05-2025, 18:38

Bardzo lubię Dyniastych i się tego nie wstydzę :)
Pierwsze dwa Keepery to absolutny top, potem wyraźna zniżka do arcychujowego Kameleona, do którego miałem kilka podejść i dałem sobie spokój, jest to jedyna płyta tych panów której z czysta premedytacją nie mam na półce i nie mam zamiaru tego zmieniać.
potem odbicie od dna - dobry i solidny "Master...", świetny "The time...", rewelacyjny "Better... i fenomenalny "The dark ride". Szczyt zdobyty po raz drugi. potem znowu zjazd w dół, ale nie tak jak za pierwszym razem. "Królik" bardzo średni, ale późniejsze juz całkiem solidne, trzymające równy poziom. Trzeci Keeper i "Gambling" wybijają się ponad tę średnią. Ostania bardzo solidna, a singlowy "Skyfall" to piękny powrót do czasu chwały tego zespołu, szkoda że reszta płyty trzyma troszkę niższy poziom niż ten utwór, ale ogólnie nie jest źle.

Na żywo widziałem trzy razy, za drugim razem na Metal Feście w Jaworznie zawiodło brzmienie, bo szoł jako taki dali bardzo dobry, ale coś mi nie banglało z brzmieniem, ale za to trzeci raz, jako "Pumkin United" w Katowicach to coś wspaniałego....
Teraz odliczam już do październikowego koncertu w Spodku z okazji 40lecia. Nie ukrywam że sporo oczekuję. :)
Awatar użytkownika
Triceratops

18-05-2025, 20:03

Żułek pisze:
mam wszystko na kasetach do królika 8) a na cd Keepery bo więcej nie potrzeba ;)

Karkass obadaj se koncercik z wawy 2016 z yt, 3 godzinny the best of z 3 wokalistami, czysty fun :D
Zbierasz kasety Helloween? mam troche tego, niekture navet w folii
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
zaczyna szaleć
Kontakt:

18-05-2025, 20:30

Triceratops pisze:
18-05-2025, 20:03
Żułek pisze:

Zbierasz kasety Helloween? mam troche tego, niekture navet w folii
U mnie też parę leży, nie mam na czym słuchać ale sentyment to straszna kurwa i nie pozwala sprzedać.
tabaluga
postuje jak opętany!

18-05-2025, 20:33

dark ride to fenomen w zasadzie nie lubie żadnej ich płyty pomiedzy keeperem a nią. Ta z królikiem też była słaba a dalej nie sprawdzałem.
Awatar użytkownika
Żułek

18-05-2025, 20:49

już swoje uzbierałem ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
ODPOWIEDZ