ORTH

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

ORTH

20-05-2007, 17:49

Zna ktoś tę niemiecką kapelę? Istnieją już siedemnaście lat (zaczynali w początkach '90 roku) - jak widać oszałamiającej kariery nie zrobili. Grają Death Metal i mogę zaryzykować stwierdzenie, że robią to po swojemu. Gdybym jednak miał opisać ich płytę "Feed The Flames" (nagrali jeszcze jedną, debiutancką, ale nigdy jej na oczy nie widziałem) powiedziałbym, że to mieszanina OBSCENITY i początków PUNGENT STENCH (do drugiej płyty włącznie), choć do klasy Austriaków trochę brakuje. Kojarzy mi się to również odrobinę z jedynym albumem projektu NUCLEAR TRIBUNAL. Panowie nie są ortodoksami. Zarówno w tekstach jak i muzyce jest odrobina luzu, w paru miejscach słychać czyste wokale (akurat to średnio wyszło moim zdaniem), album kończy całkiem udana przeróbka utworu Franka Zappy - takich rzeczy nie znajdzie się na co drugim albumie. Oczywiście nie jest to arcydzieło, ani żadna rewelacja. Na pewno jednak warto się zapoznać jeśli ktoś lubi klimaty o których wcześniej wspomniałem. Wiele gorszych płyt nie przepadło w mrokach przeszłości. Mocne 7,5/10 ode mnie.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
DCI Hunt

22-05-2007, 08:02

Doslownie dwa dni temu przeglądałem jakies stare ziny i w któryms numerze Holocaust chyba było cos o Orth, Kiedyś słyszałem jakieś demo czy mCD z 2-3 kawałkami (nie pamietam, bo na tasmie to miałem nagrane lata temu) i nawet znośne to było, ale już nie pamiętam jak brzmiało.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

22-05-2007, 10:36

Z ciekawostek mogę dodać, że terminował tam obecny bębniarz DESTRUCTION.
Disgorger
zaczyna szaleć

25-05-2007, 08:29

..widziałem ich kiedyś na żywca w Niemczech przed Six Feet Under, piłem z wokalistą jakieś cholernie wytrawne wino i sam szalałem pod sceną [tak to bywa ze szwabami], naprawde wspominam miło ten show, z płyt chyba nie brzmią tak dobrze, na koniec był cover Frank Zappa - Bobby Brown i odleciałem...........
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

25-05-2007, 11:23

Ten cover to całkiem zabawny akcent na koniec, po 40 minutach rzezi.

Skoro wspomniałeś o wokaliście to muszę przyznać, że jego możliwości robią na mnie wielkie wrażenie. Jak miks Bentona u szczytu formy z wokalem ANIMA DAMNATA. Poza tym koleś potrafi płynnie przejść z czystego śpiewu do takiego growlu, że ściany się trzęsą. Do tego ma świetną artykulację.
Disgorger
zaczyna szaleć

25-05-2007, 12:14

...i prywatnie świetny koleś, ale coś o nich nie słychać ostatnio, koncert widziałem jakieś 5 lat temu, cisza, chyba nie nagrali nic od "Feed the Flames"[niestety posiadam tylko ten cd i epke "Leichenschmaus"].....
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

25-05-2007, 18:55

Tu macie kawałek "Lustdiener". Zdecydowanie dla ludzi, którzy tną się przy "Been Caught Buttering".
[url]http://www.morbidrecords.de/sound/Orth.mp3[/url]

Nawet nie wiedziałem, że na Masterfulu jest recenzja.
jax1982
zaczyna szaleć
Kontakt:

27-05-2007, 03:00

o, znam to, kiedys w radiu jak puszczali nowy kataklysm ( tzn wtedy nowy, bo dokladnie to bylo the prophecy to polecialo jeszcze orth wlasnie i udalo mi sie narac na kasete to co puscili w tym kwalek o bobby brownie :))
...
ODPOWIEDZ