WOODEN STAKE - Dungeon Prayers & Tombyard Serenades

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

WOODEN STAKE - Dungeon Prayers & Tombyard Serenades

26-05-2011, 12:15

Obrazek

Death/Doom z męskim growlem i żeńskim czystym wokalem = patetyczne gówno dla licealistów i czarnych wielorybów.

Jak wiadomo nawet reguły, które możemy przyjąć na bazie ich oczywistości potrzebują jakiegoś wyjątku, by utwierdzić się w ich poprawności.
Tu mam taki jeden, spokojnie wystarczający.

Pytanie jak takie coś może w ogóle zadziałać. Przede wszystkim potrzeba dobrej podstawy ludzkiej, wystarczą właściwie dwie osoby. Jedna to ładniejsza część Skeletal Spectre i Scaremaker, druga natomiast to istotny składnik Encoffination, Tombstones, Decrepitaph, Festered, Beyond Hell blablabla.

Na płytce mamy sporo wpływów klasycznego doomowania. Wszystko jest nieprzesadnie ciężkie i dobrze bują, podczas, gdy w tle płyną sobie teksty o paleniu kolejnych wiedźm. Część death nie jest zbyt mocno uwypuklona, acz występują pewne motywy charakterystyczne dla klimatów, w których przeważnie obracają się autorzy płyty. No i jest ten growl.
W sumie lepiej jakby go nie było, bo elementy klasyczne sa tutaj dużo fajniejsze i niepotrzebnie zaburzane przez drugi wokal.

Największy plus to duża dawka fajnych, charakterystycznych melodii sprawnie tkających nastrój pogoni za cieniani błakającymi się po opuszczonych nekropoliach.

Dla fanów Jex Toss pozycja obowiązkowa. Dużo wspólnych wibracji, chociaż Kołek ma zdecydowanie mniej wpływów 70'ties, a więcej dyndających na drzewach wisielców, którym wilki obgryzają kikuty.

http://www.myspace.com/woodenstakedeath
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

Re: WOODEN STAKE - Dungeon Prayers & Tombyard Serenades

26-05-2011, 14:03

jak dla mnie nuda

a ha. pani ma całkowicie spore cyce
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

26-05-2011, 14:12

Xapapote pisze:jak dla mnie nuda

Rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły wam minusów.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

26-05-2011, 14:17

Bezdech pisze:
Xapapote pisze:jak dla mnie nuda

Rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły wam minusów.
no właśnie nie przesłaniają. co prawda wyznaję zasadę, że cyc i bober to podstawa, ale nie jest to dostateczna zasłona dla przewidywalnej i nudnej muzyki. nie wiem czy jest to muzyka dla licealistów i czarnych wielorybów, chyba jednak nie. za mało tu chórów i pompatycznych quasibarokowych klawiszy. zwyczajnie mało ciekawa muzyka, sporo takiej ostatnio.
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

26-05-2011, 14:27

Xapapote pisze:za mało tu chórów i pompatycznych quasibarokowych klawiszy. zwyczajnie mało ciekawa muzyka, sporo takiej ostatnio.
Sama prawda. Ostatnio sporo wychodzi muzyki gdzie mamy tylko gitarę, bas i perkusję. Bieda aż piszczy. Gdzie te lata 90'te, kiedy dobry Casio klawisz stanowił podstawę każdej szanującej się kapeli napierdalającej ku chwale Lucyfera smutno konteplującego Wieczną Samotność z Tronu Lodowej Pustki?
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

26-05-2011, 15:01

Bezdech pisze:
Xapapote pisze:za mało tu chórów i pompatycznych quasibarokowych klawiszy. zwyczajnie mało ciekawa muzyka, sporo takiej ostatnio.
Sama prawda. Ostatnio sporo wychodzi muzyki gdzie mamy tylko gitarę, bas i perkusję. Bieda aż piszczy. Gdzie te lata 90'te, kiedy dobry Casio klawisz stanowił podstawę każdej szanującej się kapeli napierdalającej ku chwale Lucyfera smutno konteplującego Wieczną Samotność z Tronu Lodowej Pustki?
wieloryby lubią przepych.
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

26-05-2011, 15:03

słonie idą na wschód.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

26-05-2011, 15:05

po betonie?
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

26-05-2011, 15:46

Tu trafiłem na niezłą reckę
http://www.doommantia.com/2011/03/woode ... byard.html

W sumie to ta kapela przypomina mi Encoffination jeśli chodzi o świeże podejśce do wydawałoby się wyświechtanej formuły. Położenie nacisku nie na nowatorskie rozwiązania, ale na szczegóły decydujące o klimacie całości.
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

26-05-2011, 16:35

Cyce ta pani ma dość spore, ale sądząc po jej tuszy pewnie nieźle wiszą.
A te kawałki z myspace wcale nie są beznadziejne, słychać trochę dobrej tradycji.
Tak czy tak, podejrzewam, że cała płyta do posłuchania na raz (no, max 18 razy). :)
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

26-05-2011, 17:29

megawat pisze:Cyce ta pani ma dość spore, ale sądząc po jej tuszy pewnie nieźle wiszą.
A te kawałki z myspace wcale nie są beznadziejne, słychać trochę dobrej tradycji.
Tak czy tak, podejrzewam, że cała płyta do posłuchania na raz (no, max 18 razy). :)
nie są beznadziejne. są poprawne, ba! przy odrobinie dobrej woli nawet dobre, ale jakoś przeleciała przeze mnie ta nuta. bez bólu, to prawda, ale i bez jakiejś reflaksji. jakoś ostatnio nic nowego w dziedzinie wolno i dostojnie mnie nie powaliło. nawet ostatnie Colosseum, chociaż bardzo czekałem na ten album, nie wzbudził we mnie euforii.
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

26-05-2011, 23:15

Się kupiło, czeka na odsłuch. Próbki były zachęcające - niby nic nowego, ale słuchało się przyjemnie.
That's what she said !
ODPOWIEDZ