X-Creta - Patronizing The Heterodox (1986)

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Raf
w mackach Zła

X-Creta - Patronizing The Heterodox (1986)

20-05-2011, 17:04

Obrazek

Coś dla fanów archiwaliów i poszukiwaczy czegoś niezbyt powszechnie znanego. X-Creta to zespół belgijski działający w latach 1983-86, kojarzony głównie z tamtejszą sceną hardcore/punk, wydał swój jedyny LP dla wytwórni Punk Etc, która wydawała także inne zespoły tamtejszej sceny jak Zyklome A, Hate Crew czy Ear Damage. Muzykę zawarta na "Patronizing The Heterodox" trudno jednoznacznie zakwalifikować, to jakby ostry hc/punk ewoluujący w stronę thrashu, czyli najlepiej określić ich jako hardcore/thrash, co prawda takie hybrydy wrzucane są zwykle jako crossover ale X-Creta to trochę inne granie niż np. amerykańsie zespoły w stylu: DRI, Suicidal Tendencies, C.O.C, The Accüsed, Crumbsuckers itd. Jakby nie nazywać, X-Creta to ostry wykurw a.d 1986, z zajebistym wściekłym wokalem (gdzieś okolice Jeffa Becerry z Possessed), z szybkimi, często niespełna dwuminutowymi kawałkami solidnego napierdolu, lokujący się gdzieś na pograniczu hc/punka i metalu, odmienny od reszty świata, przez to interesujący dla prawdziwych fanów ostrego łojenia. Ogólnie polecam.

Nie wiem co można znaleźć teraz w sieci, ale jak kogoś interesuje dobrej jakości rip z winyla to na priv.
Awatar użytkownika

Re: X-Creta - Patronizing The Heterodox (1986)

21-05-2011, 22:24

No cóż pozostaje mi dodać, że świetne. Kierunki które lubię, aż sobie puszczę
До свидания Mother Fuckers
DCI Hunt

01-06-2011, 20:57

Zajebista rzecz. Wszystko co napisał Raf jest oczywiście prawdą, ale powiem szczerze, że nie spodziewałem się aż takiego ciosu. Mnóstwo fajny materiał. Prosto, chamsko i wściekle.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

01-06-2011, 21:03

o wlasnie - zapomnialem cos skrobnac po osluchaniu
petarda ktora mogla powstac tylko w latach 80 - chyba wystarczy za podsumowanie
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
ODPOWIEDZ