Supplicium - Magna Atra Missa [2010]

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

16-09-2010, 21:53

Obrazek

Dobra, koniec jarania się jakimiś wypacykowanymi solówkami Wajtejn, wystarczy już tego bicia ogóra przy Dødsengel, czy przeciętnym Hell Militia. Jak wiadomo Francuzi zawsze z precyzją podchodzą do swojej muzyki i nie inaczej jest tym razem. "Magna Atra Missa" to debiut wydany wcale nie tak dawno, bo w czerwcu, ale nie widziałem, aby oprócz mnie ktoś jeszcze się tutaj podniecał tym krążkiem.
Żeby nie było rozczarowań, SUPPLICIUM nie pretenduje do bycia nowatorskim, odkrywczym. Nie wznosi się na awangardowe szczyty. Jedyne co robi to z chlubą, to napierdala dla diabła w zajebistym Marduk - stylu, ale tym starym, transowym, gdzie każdy riff mocno zakorzenia się w łepetynie. Ba, chłopaki nie są w ciemię bici i dokładnie wiedzą o co w tej muzyce chodzi (nawet SIID to przyzna). Tempa są naprawdę zawrotne, ale na szczęście nie usłyszycie tutaj ani grama cepelii rodem z Dark Futerał czy Gorgoroth (jebać, najlepsze co Gaahl wydał to Wardruna, którą także polecam). Co jeszcze? No kurwa Szatan napierdala swoim jadem strumieniami na lewo i prawo, ba składa nawet hołd Bathory, więc nic tylko słuchać.
Najlepszy wałek to Saltatio Mortis (Morbid Catharsis), a riff - otwierający Saltatio Mortis (Morbid Catharsis).
Brać i zachwycać się!
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

Re: Supplicium - Magna Atra Missa [2010]

16-09-2010, 22:02

Skaut pisze: (jebać, najlepsze co Gaahl wydał to Wardruna, którą także polecam)
Ja przepraszam, że tak zaoftopię, ale Gaahl to tam conajwyzej jęczy od czasu do czasu, a porównanie do Gorgoroth byłoby bardziej zasadne jakby wstawić tu mózg Wardruny tzn. Kvitrafna ;) Ale to tak poza tematem hehe.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Heretyk

17-09-2010, 11:49

Czekam na opinię SiiDa. Jeśli napisze, ze gówno, to się tym zainteresuję.
Awatar użytkownika
Skaut

17-09-2010, 20:00

Heretyk pisze:Czekam na opinię SiiDa. Jeśli napisze, ze gówno, to się tym zainteresuję.
no to lipa, bo SIID to też łyknie.
Alsvartr pisze:
Skaut pisze: (jebać, najlepsze co Gaahl wydał to Wardruna, którą także polecam)
Ja przepraszam, że tak zaoftopię, ale Gaahl to tam conajwyzej jęczy od czasu do czasu, a porównanie do Gorgoroth byłoby bardziej zasadne jakby wstawić tu mózg Wardruny tzn. Kvitrafna ;) Ale to tak poza tematem hehe.
jęczenie Gaahla od czasu do czasu na Wardruna > całe Gorgoroth :)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Skaut

20-09-2010, 20:26

Drone pisze: Nie sprawdziłem co prawda jeszcze DODSENGEL, ale przesłuchałem SUPPLICIUM. Stawianie tego wyżej niż ostatnie WATAIN i świetne HELL MILITIA zakrawa na żart typu "tak napisałem, żeby sprawdzić, kto się nabierze". Mam nadzieję, że nikt, kolego Skaut!
też mam nadzieję, że nikt się nie nabierze, tylko posłucha i (d)oceni samodzielnie.
Drone pisze: Jeżeli francuski MERRIMACK możemy nazwać zżyną z WATAIN i MARDUK, to SUPPLICIUM jest co najwyżej średnią kopią MERRIMACK. Zero własnej tożsamości - gdzie ten jad, gdzie te zawrotne prędkości? Raczej wszystko poprawne - bo nie jest to ewidentnie zła płyta, ale wszystko to już było przerobione setki razy z lepszym efektem.
No jeśli tym lepszym efektem jest przesłodzony WATAIN, albo pseudopunkowa i niekompletna pod tym kątem HELL MILITIA, to ja dziękuje za taki "efekt".
Umówmy się, WATAIN zaczyna pikować w dół. Debiut to praktycznie majestat surowości,ale od następnej płyty (no ok, "Casus..." też jest dobra) zaczyna się niby hołd najlepszym tradycjom heavymetalowym. Nadal podtrzymuję, że daleko im do klasy takiego Dissection, a najnowsza płyta jest po prostu przeciętna i życzyłbym sobie, aby poszli bardziej w rejony ostatniego kawałka niż w ten "jad", który towarzyszy całemu "Lawless Darkness". Pod tym kątem "Magna Atra Missa" dostarcza mi o wiele więcej jadu, bynajmniej nie, jak to określiłeś, "poprawnego".
Co z tego, że tak już się grało, skoro riffy zapadają w pamięć, czego nie można powiedzieć podczas sesji z "Lawless Darkness" - zbyt wymuskana jest ta płyta moim zdaniem.
Odnośnie Hell Militia, powtórzę się, bo już nadmieniłem w stosownym temacie. Znakomite są te cuchnące, brudne wokale na "Last Station on the Road to Death", ale co z tego, skoro całość przypomina Clandestine Blaze (i momentami DsO), tyle że tutaj z kolei brakuje mi takiego ostatniego szlifu (choć cover - doskonały). To jest oczywiście dobra płyta, ale też nie jest to jakiś ogromny przełom (choć oczywiście o piekło lepszy niż "Lawless Darkness") w black metalu.
Merrimack nowego nie słyszałem, więc się nie wypowiem.
Drone pisze: A propos braku tożsamości: przypomniał mi się zeszłoroczny ACRIMONIOUS, który tnie z WATAIN i z DSO z czasów SMRC aż miło, ale jednocześnie chce się tego słuchać, chce się do tego wracać, jest w tym żywy, pulsujący ogień, jest coś bardzo charakterystycznego.
ACRIMONIOUS oczywiście lepsze od wszystkich zespołow tutaj wymienionych (oprócz Clandestine Blaze i DsO rzecz jasna).
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

23-10-2010, 21:56

Drone pisze:eżeli francuski MERRIMACK możemy nazwać zżyną z WATAIN i MARDUK, to SUPPLICIUM jest co najwyżej średnią kopią MERRIMACK. Zero własnej tożsamości - gdzie ten jad, gdzie te zawrotne prędkości? Raczej wszystko poprawne - bo nie jest to ewidentnie zła płyta, ale wszystko to już było przerobione setki razy z lepszym efektem.
to raczej zachęcam do ponownego przestudiowania "lektury".
akurat nie wiedzieć czemu bardzo lubię MERRIMACK a "Grey Rigorism" uważam za na prawdę bardzo ciekawy krążek mimo iż niewiele w nim odkrywczego/oryginalnego grania, ale ma coś w sobie co sprawia, że zawsze z miłą chęcią do niego wracam, ale za chuja bym tego nie porównał do SUPPLICIUM, wg mnie całkiem inne granie, inny klimat i bez wątpienia nie jest to krążek na jedno posiedzenie, przez ostatnie dwa/trzy tygodnie skatowałem ten krążek kilkadziesiąt razy i co mi się nasunęło po jego przesłuchaniu ...
... brak tu zbędnego pitolenia, mydlenia oczu/uszu wszystko na prawdę przemyślane i dobrze zagrane, oczywiście nie jest to album wybitny, ale na pewno w regale bardzo dobre bym go postawił, jedynym jego minusem jest długość bez wątpienia bym go trochę skrócił, nie mniej warto poświęcić tym dźwiękom odpowiednią ilość czasu;
Skaut pisze:ACRIMONIOUS oczywiście lepsze od wszystkich zespołow tutaj wymienionych (oprócz Clandestine Blaze i DsO rzecz jasna).
Acrimonious jest świetny, żałuję że Conflagrator mnie wcześniej na niego nie sprał ;)
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

23-10-2010, 22:24

a z tym to się z Tobą w 100% zgodzę;
zarówno odnośnie Acrimonious jak i Merrimack :)
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Skaut

28-08-2011, 23:34

tak tylko zapytam, Morph - obadałeś już? ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

28-08-2011, 23:36

Nie pamiętam :D

EDYTKA 1: Ale już zaciągam

EDYTKA 2: Ja jebię, to ma 70 minut?!

EDYTKA 3: Znaczy chyba nie obadywałem bo od czasu SMRC nie pamiętam 70 minutowego krążka z blekmetylem.
Ostatnio zmieniony 28-08-2011, 23:38 przez Morph, łącznie zmieniany 1 raz.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

28-08-2011, 23:38

ha!
ostatnio sobie odświeżyłem ten album! Moc straszliwa!!
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Skaut

28-08-2011, 23:41

Morph pisze:EDYTKA 2: Ja jebię, to ma 70 minut?!
A "Destroyer of Worlds" to niby w chuj krótszy?
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

28-08-2011, 23:42

Morfu, kawał dobrego grania ... posłuchaj!
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

Re:

28-08-2011, 23:44

Skaut pisze:A "Destroyer of Worlds" to niby w chuj krótszy?
Ale DoW znam na wylot, mówię o nieznanych krążkach. A jak wyjdzie, że to gniot na miarę nowego Corpus Christii?
Awatar użytkownika
Skaut

28-08-2011, 23:46

Nie znam nowego Corpus Christii i prawdę mówiąc jakoś nie mam ochoty sprawdzać, ale masz opinię Drone'a wyżej odnośnie "Magna Atra Missa" - wnioski wyciągnij sam. ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

28-08-2011, 23:47

Zaraz sobie wyciągnę, jeno Quorthon skończy wojnę, kryminały, wikingów i hokeja na jednym krążku.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

29-08-2011, 23:41

Obadnąłem wczoraj - niezłe.
ODPOWIEDZ