THUS DEFILED

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

THUS DEFILED

28-11-2009, 09:27

Brytyjska formacja od momentu powstania, na początku lat 90. stojąca trochę na uboczu sceny. Piąta liga jeśli chodzi o popularność i atrakcyjność jako temat na forach internetowych, bynajmniej nie pierwsza, jeśli chodzi o jakość granej muzyki, niemniej ich granie jakiś urok ma, przynajmniej dla mnie. Lubię taki, archaiczny już i nieco naiwny w dzisiejszych czasach styl Black Metalu. Słychać tu trochę norweskich wpływów z pierwszej połowy ubiegłej dekady, słychać odrobinę absolutnych (to trzeba podkreślić) początków CRADLE OF FILTH, (HECATE) ENTHRONED czy EMINENZ. Te rejony muzyczne. Znam tylko dwa pierwsze albumy, za surowość i nieokrzesanie bardziej cenię debiut i to na nim głównie się tu skupiałem opisując czego potencjalny słuchacz może oczekiwać.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

Re: THUS DEFILED

03-12-2009, 23:59

hmm całkiem całkiem. Dokładnie tak jak piszesz, brzmią podobnie do starego Cradle of Filth. Aż się młodość przypomniała:P
KVLT lizania CZASZKI
DCI Hunt

12-12-2011, 17:06

Znam od dawna, pamiętam ich jeszcze z jakiegoś starego zine'a i wywiadu w gazecie dla kochanych metali jak wydawali "Wings Of The Nightstorm", który był nawet znośny i miał kilka naprawdę klawych momentów. Niestety (?) nie słyszałem od czasu premiery, ale kilka dni temu postawiłem na półce debiut, bo kosztował grosze i dołączyłem do większego zamówienia. Takie to archaiczne i nieudolne, że mi się nawet podoba :D:D:D Swoja drogą w booklecie jest dedykacja m.in. dla Marii Konopnickiej :)

Maniek, słyszałeś jakieś późniejsze płyty tych brytoli? Z ciekawości nawet bym sprawdził, ale jak zobaczyłem okładkę ich ostatniej płyty to się przestraszyłem.

Obrazek

Dzieło sztuki, mogłoby zdobyć jakiś nowy superprojekt krakowskich muzyków :D:D:D
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-12-2011, 17:28

Nie, znam tylko dwie pierwsze i okładek nowych też się boję. ;) Niemniej "Through the Impure Veil of Dawn" i "Wings of the Nightstorm" naprawdę lubię. Zainteresowałem się nimi po recenzji drugiego z tych materiałów w Novum Vox Mortis.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

12-12-2011, 18:14

w lokalnym sklepie muzycznym ten thus defiled z tą doskonałą okładką już chyba z czwarty rok leży na półce i nikt nie chce tego wziąć do ręki :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-12-2011, 18:25

Trudno się dziwić. :)
Jak złapię fazę to sprawdzę dwie ostatnie płyty. Może nastąpi to za rok, może za pięć, a może nigdy.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

12-12-2011, 19:38

A myślałem wczoraj, coby założyć temat, ale doszedłem do wniosku, że nikogo nie będzie to interesować... bardzo lubię jedynkę, tylko tę mam zresztą. Z dwójki słyszałem jeden kawałek, był na jakiejś kasecie typu składanka promocyjna z MMP. bardzo fajny klimat jest na tej jedynce, taky angielsky.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

13-12-2011, 23:16

Dość oryginalny, zwłaszcza na tle tego co dzisiaj jest standardem.
Maria Konopnicka

14-12-2011, 00:46

Gore_Obsessed pisze:słychać odrobinę absolutnych (to trzeba podkreślić) początków CRADLE OF FILTH.
Oni akurat na absolutnym początku grali coś co bardziej przypominało grind niż black. :) THUS DEFILED nie znam zupełnie - może to i głupie, ale ich tandetne okładki zniechęciły mnie do zapoznania się z ich twórczością. Obawiam się, że skoro ominęło mnie to w latach 90-tych, to zetknięcie z ich twórczością dzisiaj mogłoby być zbyt bolesne. :)
Awatar użytkownika
Realista
weteran forumowych bitew

14-12-2011, 08:52

Dwa pierwsze albumy znam, stosunek mam do nich obojętny, od czasu do czasu (raz na 2-3 lata) mogę puścić sobie, na kolana mnie to nie rzuci a i wymiotnych odruchów też nie mam.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

14-12-2011, 21:16

Maria Konopnicka pisze:
Gore_Obsessed pisze:słychać odrobinę absolutnych (to trzeba podkreślić) początków CRADLE OF FILTH.
Oni akurat na absolutnym początku grali coś co bardziej przypominało grind niż black.
Sprecyzuję - początki tego właściwego CRADLE OF FILTH. :)
Maria Konopnicka pisze:THUS DEFILED nie znam zupełnie - może to i głupie, ale ich tandetne okładki zniechęciły mnie do zapoznania się z ich twórczością. Obawiam się, że skoro ominęło mnie to w latach 90-tych, to zetknięcie z ich twórczością dzisiaj mogłoby być zbyt bolesne. :)
Dwie pierwsze mają bardzo fajne okładki. :) Zawsze chciałem je zobaczyć w formacie winylowym.
Mnie ich debiut interesuje bardziej niż zdecydowana większość tego co wówczas wychodziło w Norwegii.
ODPOWIEDZ