THY WORSHIPER

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

Re: THY WORSHIPER

20-08-2015, 10:43

Większośc to cepelia, ale conajmniej kilka bardzo dobrych albumów w tej stylistyce bym znalazł.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

20-08-2015, 10:49

To podaj jakieś nazwy, może po prostu nie znam tych dobrych płyt. Może poza Nokturnal Mortum, jeżeli to jest pagan, bo dla mnie to zawsze był jednak black metal.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

20-08-2015, 11:17

Nokturnal Mortum na potęgę inkorporują elementy folkowe do swej twórczości, a i tematyka, klimat i cała otoczka (pomijając ciągotki NS) leży w pogańskim nurcie, więc jak najbardziej pagan. Z tej samej Ukrainy masz równie interesujący (przynajmniej do pewnego momentu) Drudkh, który popełnił kilka interesujących albumów i swój klimat posiada, a także spore grono zespołów pokroju Kurgan czy Chur, które grają swoje charakterystyczne przytupajce, ale nie sądzę, żeby Ci to podeszło.

Temat pagan metalu jest szeroki, "trochę" fajnych rzeczy wyszło (zwłaszcza w czasach, gdy nie grano jeszcze polek na modłę Finntroll), ale nie wiem naprawdę, czy warto się produkować, by przekonać sceptyka. ;) Jeżeli lubisz Bathory, to obadaj Mayhemic Truth (później przeobrazili się w Morrigan, który nagrał parę dobrych rzeczy w rodzaju "Celts") albo nasz Iuvenes - tyle powiem...
Awatar użytkownika
nicram

20-08-2015, 11:30

Nocturnal Mortum im dalej w las tym niestety dla mnie te wstawki folkowe robiły się niestrawne. Do NeChrist słuchałem, później już niestety nie dawałem rady. Spróbuję obadać Twoje propozycje w wolnej chwili.
all the monsters will break your heart
kenediusze
weteran forumowych bitew

20-08-2015, 12:52

Plagueis pisze:Nokturnal Mortum na potęgę inkorporują elementy folkowe do swej twórczości, a i tematyka, klimat i cała otoczka (pomijając ciągotki NS) leży w pogańskim nurcie, więc jak najbardziej pagan. Z tej samej Ukrainy masz równie interesujący (przynajmniej do pewnego momentu) Drudkh, który popełnił kilka interesujących albumów i swój klimat posiada,
No ale DRUDKH to jest formalnie czysty black metal (skądinąd jedna z najlepszych wariacji na temat BURZUM jakie powstały) prawie bez dodatków, ta pogańskość i folkowość przejawia się głównie w tekstach. Albo prawie czysty - tu i ówdzie się może jakaś korbowa lira przewija, ale jako niewielki dodatek.
Ogólnie: metal z pogańskimi tekstami i folkową otoczką - why not. Metal z folkowymi instrumentami, melodyjkami itp. - niet. Bo to jednak jak piwo z keczupem, bdb porównanie. Chyba jedyny wyjątek jaki mi przychodzi do głowy to SKYCLAD.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Lobas
zaczyna szaleć

20-08-2015, 13:26

A Moonsorrow? Kiedyś słuchałem tego na potęgę. Muszę sobie przypomnieć ich płyty, ciekawe czy przetrwały próbę czasu?
Chelsea Bus Company
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

20-08-2015, 13:40

kenediusze pisze: No ale DRUDKH to jest formalnie czysty black metal (skądinąd jedna z najlepszych wariacji na temat BURZUM jakie powstały) prawie bez dodatków, ta pogańskość i folkowość przejawia się głównie w tekstach. Albo prawie czysty - tu i ówdzie się może jakaś korbowa lira przewija, ale jako niewielki dodatek.
Jednak to właśnie cała ta otoczka, klimat i dodatki sprawiają, że zespół kojarzony jest raczej z kapelami pokroju rzeczonego Nokturnal Mortum czy Graveland, a nie z "klasyczną" sceną BM spod znaku Gorgoroth, więc wrzucenie Drudkh do worka "pagan" uważam za jak najbardziej zasadne (podobnie, jak skojarzenia z Burzum).
Warto też zauważyć, że zespół (chyba wzorem Ulver i ich "Kveldssanger") nagrał folkowy, akustyczny album jakim jest "Songs of Grief and Solitude".
kenediusze pisze: Ogólnie: metal z pogańskimi tekstami i folkową otoczką - why not. Metal z folkowymi instrumentami, melodyjkami itp. - niet. Bo to jednak jak piwo z keczupem, bdb porównanie. Chyba jedyny wyjątek jaki mi przychodzi do głowy to SKYCLAD.
Piwa z keczupem wypić się nie da, natomiast takiego Nokturnal Mortum słucha się wyśmienicie, więc porównanie totalnie poronione.
Lobas pisze:A Moonsorrow? Kiedyś słuchałem tego na potęgę. Muszę sobie przypomnieć ich płyty, ciekawe czy przetrwały próbę czasu?
Czasem sobie wrzucę, zawsze z przyjemnością. Dodam, że ostatni album ("Varjoina kuljemme kuolleiden maassa") to bardzo zacne płyciwo, nie ustępujące wcześniejszym pozycjom Finów, a motyw przewodni z "Huuto" (piąty w kolejności kawałek) zagnieździł się w mojej głowie i jej nie opuszcza do tej pory. ;)

" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony 20-08-2015, 14:44 przez Plagueis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lobas
zaczyna szaleć

20-08-2015, 14:02

Plagueis pisze: Czasem sobie wrzucę, zawsze z przyjemnością. Dodam, że ostatni album ("Varjoina kuljemme kuolleiden maassa") to bardzo zacne płyciwo, nie ustępujące wcześniejszym pozycjom Finów, a motyw przewodni z "Huuto" (piąty w kolejności kawałek) zagnieździł się w mojej głowie i jej nie opuszcza do tej pory. ;)
Zgadza się, bardzo dobry utwór. Wszystkie ich płyty trzymały ten sam, równy poziom ale najbardziej przypadł mi do gustu debiut.
Chelsea Bus Company
ZłyPan

20-08-2015, 14:29

A dzie Storm? A dzie Isengard?
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

20-08-2015, 14:30

ZłyPan pisze:A dzie Storm? A dzie Isengard?

Z nowszych rzeczy ja jestem zachwycony MYRKRAVERK. Nicram jak nie znasz to posluchaj jestem przekonany ze podejdzie Ci bez popitki !
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
ZłyPan

20-08-2015, 14:34

Myrkraverk powoli nie takie nowe, ale kosi pizde równo z trawą. Mam nadzieję, że sie zepną i pelniaka wypuszczą kiedyś.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

20-08-2015, 14:36

ZłyPan pisze:Myrkraverk powoli nie takie nowe, ale kosi pizde równo z trawą. Mam nadzieję, że sie zepną i pelniaka wypuszczą kiedyś.
to prawda, COFFIN cos pisał jakieś kilka miesięcy temu, że ma wyjść niedługo nowy album, ale ja czekam i czekam i huj mnie strzela. Co do nowości to racja :) Ale raczej mało znany zespół i dość nowy dla większości - pisałem w odniesieniu do Storm i Isengard. Choć z deugiej strony kto mial wiedziec ten wie :)
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

20-08-2015, 14:58

ZłyPan pisze:A dzie Storm? A dzie Isengard?
Ten pierwszy stoi na półce i się kurzy. ;)
Wg mnie "Nordavind" jest, z perspektywy czasu, trochę przereklamowanym materiałem - osoby Satyra i Fenriza zrobiły swoje, a ówczesny boom na Norwegię pomógł im wypłynąć, ale muzycznie to nie powalało (choć taki "Oppi fjellet " był hitem niejednej imprezy). Owszem, było to - jak na tamte czasy - oryginalne i wszyscy to wciągali nosem bezkrytycznie, czas jednak nie obszedł się z tym materiałem litościwie i jakoś tak nie mam parcia na słuchanie Storm (przy całym szacunku dla kapeli) - pewnie efekt przesytu całym tym folkmetalowym nurtem.

Za to bardzo lubię "Høstmørke" Isengard - odbieram ten album jako poważniejszą, blackmetalową wersję Storm. Dla kogoś tam to pewnie wiocha i fałsze wokalne, ale osobiście mam sentyment do tej płyty i bardzo sobie ją cenię.
Awatar użytkownika
manieczki

20-08-2015, 17:11

ej ale co tutaj sie dzisiaj odjebalo na forume? czy to jakas konstelacja gwiazd w kosmosie sie tak ulozyla czy jestescie solidarni z dr kekusiem, ktorego zamknieto w psychuszce?
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

20-08-2015, 23:36

Ja nie wiem, mam jakiś tam sentyment do ich bardzo wczesnych dokonań, ale ostatnia płyta jest niesłuchalna. Przy czym jak ich widziałem z Furią w zeszłym roku, to nawet mi się podobali. Po pierwsze, grali też starocie. Po drugie i zapewne ważniejsze, byłem kompletnie nawalony.

A Moonsorrow to bardzo nie. W ogóle scena pagan bardzo nie - muzycznie i lirycznie. Wyjątkiem jest genialny Primordial, ale to inna liga, i w sumie scena też niekoniecznie ta sama.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
maciek z klanu

21-08-2015, 07:45

Lukass pisze:
A Moonsorrow to bardzo nie. W ogóle scena pagan bardzo nie - muzycznie i lirycznie. Wyjątkiem jest genialny Primordial, ale to inna liga, i w sumie scena też niekoniecznie ta sama.

Zgadzam sie moonsorrow takie dosc ckliwe jest i mocno melodyjne, ale przyznam ze znam wybiórczo
Efowski
weteran forumowych bitew

21-08-2015, 07:49

trup pisze:Intrygujące te Wasze spory. :-)
"Czarna Dzika Czerwien" począwszy od muzyki po oprawę graficzną świetny materiał. Oczywiście to już inna bajka niż "Popiół..." ale na kilometr słychać że to to ten sam zespół i duch pogaństwa wyczuwalny w stężeniu zbliżonym do "Nechrist" np. Nowa piosenka bardzo bardzo. Jak ktoś nie czuje ich muzy to niech wypierdala i słucha Green Gay czy innego Kał of Filth.
Za to cały materiał jest... no mocno mieszane mam uczucia.
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

21-08-2015, 18:12

manieczki pisze:[youtube][/youtube]
Nawet fajny obrazek ale jesli jeszcze się skuszę do jego oglądania to jako tło puszcze sobie Lymphatic Phlegm , bo tego słuchać nie daje rady hehe. Wszystko wskazuje, ze Popiół pozostanie ich jedynym materiałem który trafił na moją półkę...
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

24-08-2015, 01:33

No i wziąłem przesłuchałem tę "Oziminę". Znając ostatnią płytę i tytuł numeru, spodziewałem się kału totalnego. A tu niespodziewanka, to jest całkiem do rzeczy. Przemyślane i sensowne. Ryzykowne, bo nie spodoba się ani fanom "pagan", ani tym bardziej łowcom obrazy uczuć religijnych. Może nadmiar alko robi swoje, ale podoba mi się i tyle!
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
manieczki

02-09-2015, 00:30

" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ