INFERNAL COIL (Idaho, USA)

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: INFERNAL COIL (Idaho, USA)

15-12-2018, 21:23

Panowie, rozumiem poniekąd zachwyty nad płytą INFERNAL COIL, bo nie jest zła, jest dobra, a miejscami bdb, ale czy trochę nie przesadzacie z tym objawieniem? Tropy zostały już wskazane: PORTAL, TEITANBLOOD, IMPETUOUS RITUAL i kilka innych jeszcze. Choćby taki TEITANBLOOD moim zdaniem kładzie IC na łopatki, bo oprócz noise'owego brzmienia ma też zabójcze riffy i przebojowe kompozycje. Tutaj (IC) efekt bazuje w dużej mierze na niskim stroju i znakomitym brzmieniu - połowę roboty robią te sprzęgi, wybrzmienia i zachodzenia na siebie dźwięków. Gdyby to nagrać czysto, choćby a la IMMOLATION albo ostatni PORTAL, to słychać by było pewną schematyczność tego grania. Z tych młodych zespołów wyżej bym stawiał np. MITOCHONDRION, które bardziej idzie w kompozycje i riffy. Albo OBLITERATION.

Przy czym nie uważam płyty IC za złą, jeszcze raz podkreślam - po prostu wnoszę o zachowanie proporcji w ocenie.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Ubzdur
w mackach Zła

15-12-2018, 21:30

O! Immolation! Bardzo dobry anty-przykład brzmienia i produkcji o której pisałem. Teraz, pomyśleć co ekipa Dolana mogłaby zrobić, gdyby sobie uświadomiło potencjał tego o czym pisałem…
Obrazek

O i Portal na ION tez zrobił anty-rewolucję wobec tego trendu, co dla wielu okazało się być pstryczkiem w nos
Awatar użytkownika
Drone

15-12-2018, 21:44

Tak, ostatni PORTAL (ale i przedostatni trochę też) to dobry przykład.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

15-12-2018, 22:29

Harlequin pisze:
Heretyk pisze:brzmienie to jedna sprawa. druga jest taka, że to wszystko już było. Revenge, Portal, Mitochondrion, Adversarial, Impetuous Ritual, Altarage itd. można wymieniać długo. wrzucili to do jednego gara, wymieszali i zrobili niezłą płytę, ale czym tu się zachwycać? trudno powiedzieć
Posłuchaj se ostatniego Immolation, tam wszystko jest nowatorskie ;) A brzmienie jakie wspaniałe :D
@ Prosiak, hehe. normalnie jakbyś czytał mi w myślach. albo w tym co napisałem ze 2 h temu w notatniku w telefoniu swym.

@ Heretyk. jakbyś misi-pysiu podążał przez lata, płyta po płycie, nowość po nowości za tym gatunkiem, a właściwie niszą w obrebie tego gatunku to byś dostrzegł niuanse. te drobniutkie różnice, które podowują, że akurat ta płyta jest wartościowa (na tle klonów klonów). byś zrozumiał skąd takie a nie inne emocje z nią związane są. tak, ale dla odbiorcy (bezkrytycznego jak widać) kolejnego kloca od MA oraz zawodnika co nie wykonuje pracy nakładczej, IC to tylko zlepek patentów zaszłych, znanych i zapewne nielubianych. a, że to świetny zlepek (co nie jest regułą) to się pomija. co'nie? . podsumowując ić sie lepiej pokręć wokół własnego ogona/ skoncentruj się na Immolation ;_)

@ Bzdurny. oczywistością jest to, że ta produkcja, powiedzmy, wymagająca/ pogłosowo-lo-fi/nieczytelna jest wartością samą w sobie i wyróżnikiem. a czy jest to przemyślany zabieg, przypadek, chęć ukrycia jakichśtamniedostatkówaranżacyjnowartsztatowych, czy zwykłe naśladownictwo nie ma tutaj specjalnego znaczenia. dla mnie. ja tam na ten przykład chciałbym, aby to się choróbsko rozwijało się. jak Orda na Mazowszu, czy kiła na ukrainie. chcę wincyj.

teraz temat Portal. oczywiście płyta z kategorii, kto odkupi ? (LP i CD w dobrych cenach mam). to primo. secundo: spekuluję, że chłopaki się zorientowały, że coś trzeba zrobić z tym burdelem. mamy 3 zazębiające się projekty: GU, IR, P. jeden jakiś taki topowy się zrobił. duży lejbel ma go (jak na tą branże). to niech zarobi na siebie. pozostałe 2 o jakby już realizacja swojej stylistyki (pewnie im bliższej). i stąd takie blaszane granie. sterylne. nie-uroczo czytelne. właściwie nie wiem dla kogo. a i może się za bardzo przejęli tym jacy to oni wpływowi nie byli. po cichu liczę, że tym razem nie będą wyznaczać trendów.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

15-12-2018, 22:58

ze co ? Infernal Coil ? co to za szumy ? telewizor sie zepsół ? prosze wyregulować odbiornik.
Heretyk

16-12-2018, 06:15

Ascetic pisze: @ Heretyk. jakbyś misi-pysiu podążał przez lata, płyta po płycie, nowość po nowości za tym gatunkiem, a właściwie niszą w obrebie tego gatunku to byś dostrzegł niuanse. te drobniutkie różnice, które podowują, że akurat ta płyta jest wartościowa (na tle klonów klonów). byś zrozumiał skąd takie a nie inne emocje z nią związane są. tak, ale dla odbiorcy (bezkrytycznego jak widać) kolejnego kloca od MA oraz zawodnika co nie wykonuje pracy nakładczej, IC to tylko zlepek patentów zaszłych, znanych i zapewne nielubianych. a, że to świetny zlepek (co nie jest regułą) to się pomija. co'nie? . podsumowując ić sie lepiej pokręć wokół własnego ogona/ skoncentruj się na Immolation ;_)
masz pewnie rację. ale nie do konca, bo nie napisałem, że mi sie ta muzyka nie podoba, tylko że mnie nie zachwyca. jeszcze się przegryzam przez to, ale już raczej nie uklęknę. a za dobre rady odnośnie tego, co mam robić serdeczne dzięki. na pewno się będę często kręcił koło Immolation i Morbid Angel, to nie ulega wątpliwości
Awatar użytkownika
Harlequin

16-12-2018, 09:27

Ja przede wszystkim nie kumam splycania IC i wrzucania ich do jednego wora z revenge, portal czy teitanblood. Słuchając tamtych ja czuje cwieki, kaptury, metafizyke i inne, troche naciągane rzeczy. Muza IC chyba jest troche bardziej poukladana i niesie ze sobą chyba więcej muzyki dla muzyki niż muzyki dla ideologii. Poza tym, jeśli ktoś śledził twórczość IC od początku to zauważy wyraźny pierwiastek grindowy i sporo odwołań do artystów raczej niekoniecznie związanych z jakimś lofi undergroundem.
Awatar użytkownika
Ascetic

16-12-2018, 12:17

Harlequin pisze:Ja przede wszystkim nie kumam splycania IC i wrzucania ich do jednego wora z revenge, portal czy teitanblood. Słuchając tamtych ja czuje cwieki, kaptury, metafizyke i inne, troche naciągane rzeczy. Muza IC chyba jest troche bardziej poukladana i niesie ze sobą chyba więcej muzyki dla muzyki niż muzyki dla ideologii. Poza tym, jeśli ktoś śledził twórczość IC od początku to zauważy wyraźny pierwiastek grindowy i sporo odwołań do artystów raczej niekoniecznie związanych z jakimś lofi undergroundem.
akurat z tego grajndowania jakby się powolutku wycofywali. tak przynajmniej to widzę z perspektywy/ robiąc przegląd dysko od końca. i to mnie się u nich podoba. bardzo. a teraz mój apel: wincyj zjazdów w dół, więcej brejków, mniej pędzenia do przodu. i będzie jeszcze lepiej. niż jest. podsumowując tendencja b.dobra. albo jeszcze inaczej. te/ to grajndowanie niby jest dalej. ale przykryte produkcją. co nie zmienia postaci, że musi być wolniej. jeszcze wolniej. i jeszcze bardziej. i będzie jak być powinno.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Harlequin

16-12-2018, 13:37

Ascetic pisze:
Harlequin pisze:Ja przede wszystkim nie kumam splycania IC i wrzucania ich do jednego wora z revenge, portal czy teitanblood. Słuchając tamtych ja czuje cwieki, kaptury, metafizyke i inne, troche naciągane rzeczy. Muza IC chyba jest troche bardziej poukladana i niesie ze sobą chyba więcej muzyki dla muzyki niż muzyki dla ideologii. Poza tym, jeśli ktoś śledził twórczość IC od początku to zauważy wyraźny pierwiastek grindowy i sporo odwołań do artystów raczej niekoniecznie związanych z jakimś lofi undergroundem.
akurat z tego grajndowania jakby się powolutku wycofywali. tak przynajmniej to widzę z perspektywy/ robiąc przegląd dysko od końca. i to mnie się u nich podoba. bardzo. a teraz mój apel: wincyj zjazdów w dół, więcej brejków, mniej pędzenia do przodu. i będzie jeszcze lepiej. niż jest. podsumowując tendencja b.dobra. albo jeszcze inaczej. te/ to grajndowanie niby jest dalej. ale przykryte produkcją. co nie zmienia postaci, że musi być wolniej. jeszcze wolniej. i jeszcze bardziej. i będzie jak być powinno.
Mają jeszcze pole do rozwoju. Rzeczywiscie tego grindu mniej niż na demówce I EPce, a więcej elementu blekowego. Ale jak dla mnie materiał bardzo z głową, bardzo monolityczny, i kurewsko mi się podoba, że instrumenty tu wybrzmiewają, że ten dźwięk jest traktowany z poszanowaniem. A przede wszystkim podoba mi się, że nie stoją w miejscu w rozwoju.
Heretyk

22-12-2018, 12:02

tak jeszcze raz wracając do jakichś z dupy wziętych porównań z Morbid Angel i pomniejszania najlepszego zespołu death metalowego. wy tam ogólnie słyszycie ile oni w tym całym hałasie ukradli z ekipy Treya? bo dla mnie dość dużo

płyta podoba mi się coraz bardziej, jakby to kogo interesowało. tylko muszę tego słuchać tak głośno, że szyby drżą. inaczej chuja rozumiem
Awatar użytkownika
Harlequin

22-12-2018, 12:43

Dużo. I dużo z grindu (choć na pełniaku mniej niż na poprzednich materiałach). I tu też jest punkt zapalny tego, ze porównywanie IC do Portal, Teitanblood, Revenge, Pissgrave itp. niekoniecznie jest najtrafniejsze. IC zdecydowanie bardziej dosłownie odwołuje się do klasyki death/gc, te naleciałości są bardziej czytelne niż w pozostałych kapela teoretycznie podobnie grających. I właśnie przez ten cały klasycyzm tak cudownie omijają kaptury, ćwieki, naboje i wszelkie zmanierowane monochromaty, których teraz pełno. Moim zdaniem to co robią jest sporą wartością dodaną dla muzyki.
Heretyk

22-12-2018, 13:02

możliwe

obejrzałem sobie ten 20 minutowy koncert dostępny na youtube. ja jebie. szczęka na podłodze
Awatar użytkownika
Sybir

22-12-2018, 13:13

Harlequin pisze:Dużo. I dużo z grindu (choć na pełniaku mniej niż na poprzednich materiałach). I tu też jest punkt zapalny tego, ze porównywanie IC do Portal, Teitanblood, Revenge, Pissgrave itp. niekoniecznie jest najtrafniejsze. IC zdecydowanie bardziej dosłownie odwołuje się do klasyki death/gc, te naleciałości są bardziej czytelne niż w pozostałych kapela teoretycznie podobnie grających. I właśnie przez ten cały klasycyzm tak cudownie omijają kaptury, ćwieki, naboje i wszelkie zmanierowane monochromaty, których teraz pełno. Moim zdaniem to co robią jest sporą wartością dodaną dla muzyki.
To oczywiste, zresztą swoje już w tym wątku napisałem (pozornie podobne środki wyrazu, inny zamierzony cel i efekt). Teraz czas na obraz. Obraz mówi więcej, niż tysiąc słów.

Obrazek
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
maciek z klanu

22-12-2018, 17:34

CD w Polsce jest jeszcze?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Sybir

22-12-2018, 17:41

Hellthrasher miał i pewnie będzie jeszcze mieć. Z forumowych distro może być jeszcze w ofercie Fallen Temple - ostatnio mieli winyl.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Heretyk

22-12-2018, 18:17

brałem stąd, co zwykle, czyli z fan.pl. czy mają w tej chwili, trudno stwierdzić
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

23-12-2018, 13:58

Harlequin pisze:Dużo. I dużo z grindu (choć na pełniaku mniej niż na poprzednich materiałach). I tu też jest punkt zapalny tego, ze porównywanie IC do Portal, Teitanblood, Revenge, Pissgrave itp. niekoniecznie jest najtrafniejsze. IC zdecydowanie bardziej dosłownie odwołuje się do klasyki death/gc, te naleciałości są bardziej czytelne niż w pozostałych kapela teoretycznie podobnie grających. I właśnie przez ten cały klasycyzm tak cudownie omijają kaptury, ćwieki, naboje i wszelkie zmanierowane monochromaty, których teraz pełno. Moim zdaniem to co robią jest sporą wartością dodaną dla muzyki.
porównania z Pissgrave chyba nie aż tak nietrafne. rownież dzicz i grind smaczki, bez kaptura i gwoździa w dupie.
Awatar użytkownika
knaar
rasowy masterfulowicz

23-12-2018, 14:57

maciek z klanu pisze:CD w Polsce jest jeszcze?
Polska to nie jest, ale złotówkami zapłacisz:

https://www.dodax.pl/pl-pl/muzyka-cd-dv ... RLQP7DK3U/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nicram

23-12-2018, 18:09

Fallen Temple.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
maciek z klanu

24-12-2018, 07:55

nicram pisze:
Fallen Temple.
Dziękuję już się do nich odezwalem
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
ODPOWIEDZ