MARDUK

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: MARDUK

16-10-2022, 14:55

Nie będę się bawił w staty i punktację jak na Eurowizji.
Jedno jest pewne. Marduk nigdy nie zawiódł. Nie nagrał słabej płyty. Zawsze to jest coś co albo zwala z nóg albo przynajmniej budzi respekt.
Co do tego czy szybkość czy zwolnienia, to zdecydowanie szybkość. Niemniej monumentalne wolne hymny wychodzą Mardukowi jak rzadko komu.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

16-10-2022, 17:54

Pamiętam jak przy premierze Viktorii pisałem, że to kurwa jest przeciętna płyta, a otwieracz narobił jeno apetytu. Wówczas oczywiście było pisane w kontrze, że zajebista. Mógłbym wskazać palcem. (:

WF natomiast lubiłem przy premierze, ale z czasem doszedłem do wniosku, że czegoś tej płycie brakuje. To już LGDM ma więcej charakteru i jest jakas.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Sturm
postuje jak opętany!

16-10-2022, 17:57

Przede wszystkim Marduk bez Arioszego i z nim to praktycznie dwa różne zespoły, gdyby występowały pod odmiennymi nazwami raczej nikt by tego nie uznał za niestosowne. W końcu między „WF” a „PA” skład zmienił się zupełnie radykalnie, realnie został tylko Morgan, bo Dragutinović tylko mignął, nie był znaczącym muzykiem Marduka. Rostén za to wniósł zupełnie nowego ducha z Funeral Mist.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

16-10-2022, 18:00

Dla mnie bez wątpienia

okres z Legionem >>>>> okres z Mortuusem.
Ostatnio zmieniony 16-10-2022, 18:06 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

16-10-2022, 18:02

trup pisze:
Jedno jest pewne. Marduk nigdy nie zawiódł. Nie nagrał słabej płyty. Zawsze to jest coś co albo zwala z nóg albo przynajmniej budzi respekt.
Oprócz ostatniej (najgorszej) 'Serpent Sermon' jest nudna i bez emocji zupełnie. na premierę nudziło, nawet z miesiąc czy dwa temu odświeżałem i zieeeww. W tej dekadzie rozjebali tylko na 'Iron Dawn' i FRNTSCHWN.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

16-10-2022, 18:13

ozob pisze:
Pamiętam jak przy premierze Viktorii pisałem, że to kurwa jest przeciętna płyta, a otwieracz narobił jeno apetytu. Wówczas oczywiście było pisane w kontrze, że zajebista. Mógłbym wskazać palcem. (:

WF natomiast lubiłem przy premierze, ale z czasem doszedłem do wniosku, że czegoś tej płycie brakuje. To już LGDM ma więcej charakteru i jest jakas.
Hehe, pamiętam niezły dym był tu po premierze. Poleciało kilka stron xD. Prawdopodobnie byłem w grupie, która pisała, że zajebista. Cóż...czas zweryfikował a mylić można się w obydwie strony :)

WF > LGDM
Na tej pierwszej jest kilka numerów które rozwalają czachę. Tytułowy, Bleached Bones, Night of the long Knives czy Castrum doloris. Nucę se do dziś pomimo, że samej płyty nie słuchałem ładnych kilka lat. Z LGDM pamiętam jedynie Azrael i Jesus Christ Sodimized.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Awatar użytkownika
Asia Tuchaj-Bejowicz
postuje jak opętany!

16-10-2022, 18:18

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
16-10-2022, 12:32
ozob pisze:
16-10-2022, 12:28
Zwarta jak ten czołg na okładce. Wszytko do siebie tu pasuje.
Osobiscie uwazam ze dobrze by jej zrobily jakies zmiany tempa jednak, jeden czy dwa walce, no ale jak ktos tak lubi
Też tak uważam
Awatar użytkownika
Asia Tuchaj-Bejowicz
postuje jak opętany!

16-10-2022, 18:22

hcpig pisze:
16-10-2022, 18:02
trup pisze:
Oprócz ostatniej (najgorszej) 'Serpent Sermon' jest nudna i bez emocji zupełnie. na premierę nudziło, nawet z miesiąc czy dwa temu odświeżałem i zieeeww. W tej dekadzie rozjebali tylko na 'Iron Dawn' i FRNTSCHWN.
Dla mnie Serpent i Front obie są spoko. Niemniej przy głębszym zastanowieniu nie potrafię wskazać mojej ulubionej płyty od nich. Zespół istnieje długo, widziany live w kilku konfiguracjach z Legionem i bez i z różnymi innymi muzykami w składzie. Nigdy nie schodzi poniżej pewnego poziomu i dla tego ciężko miwskazać ich najlepszą płytę. generalnie ich lubię.
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

16-10-2022, 21:12

Dark Endless - 7/10
Those Of The Unlight - 7/10
Opus Nocturne - 8/10
Heaven Shall Burn... - 8/10
Nightwing - 8/10
Panzer Division Marduk - 9/10
La Grande Danse Macabre - 8/10
World Funeral - 9/10
Plague Angel - 9/10
Rom 5:12 - 7/10
Wormwood - 7/10
Serpent Sermon - 6/10
Frontschwein - 9/10
Viktoria - 7/10
dobry kościół to kościół spalony
tomaszm

16-10-2022, 21:16

ozob pisze:Dla mnie bez wątpienia

okres z Legionem >>>>> okres z Mortuusem.
Tu sie zgadzam absolutnie. Legion to wybitny wokalista.

Bleached bones to jedne z najlepszych wokali bm dla mnie w ogóle.

Widziłech ten kawałek na żywo. Trząsłem się dwie doby później. Arioch tak rady jak Legion nie daje. Najlepszy Marduk to ten z Legionem.

Dark Endless - 6/10
Those Of The Unlight - 7/10
Opus Nocturne - 7/10
Heaven Shall Burn... - 7/10
Nightwing - 9/10
Panzer Division Marduk - 9/10
La Grande Danse Macabre - 8/10
World Funeral - 10/10 Płyta absolut, poza skalą
Plague Angel - 9/10
Rom 5:12 - 6/10
Wormwood - 5/10
Serpent Sermon - 5/10
Frontschwein - 6/10
Viktoria - 4/10

Mój głupi ryj tu widać w tłumie

Tak swoją droga wybitny koncert. Wybitny Legion. Chłop rockendrolowiec z krwi i kości. Sceniczne zwirze.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

16-10-2022, 21:53

Rumburak pisze:
16-10-2022, 18:13
ozob pisze:

Hehe, pamiętam niezły dym był tu po premierze. Poleciało kilka stron xD. Prawdopodobnie byłem w grupie, która pisała, że zajebista. Cóż...czas zweryfikował a mylić można się w obydwie strony :)

WF > LGDM
Na tej pierwszej jest kilka numerów które rozwalają czachę. Tytułowy, Bleached Bones, Night of the long Knives czy Castrum doloris. Nucę se do dziś pomimo, że samej płyty nie słuchałem ładnych kilka lat. Z LGDM pamiętam jedynie Azrael i Jesus Christ Sodimized.
Dokładnie
tomaszm

16-10-2022, 21:58

Najlepszy na World Funeral jest

Apogeum nienawisci do rasy ludzkiej, to co się dzieje od 3:45 to jest czysty obłęd jak Legion prowadzi swoją melodeklamację nienawiści. Absolutny kawałek.

Cały wydżwięk płyty i jej zakończenie, zwątpienie w rasę ludzką, wymienienie największych zbrodniarzy- noż kurwa mi ten koncept urwał głowe w chwili wydania i do dzisiaj uważam ,że tak przesiąkniętej płyty żółcia ze świecą szukać. Najlepszy Marduk dla mnie na pewno.

Erik obecnie nie do poznania , metamrofoza wizualna całkowita

Obrazek

Obrazek
Sturm
postuje jak opętany!

16-10-2022, 23:38

Nie chce mi się oceniać po całości, aczkolwiek opowiadam się za wcieleniem z Ariochem. Nie żebym nie doceniał Marduka I. Najwyżej oceniana płyta — „Frontschwein”, którą tłukę od wydania. 9–10/10. „PDM” to oczywiście pomnik takiego nakurwu, że już bardziej w tej stylistyce się nie da, ikona dzięki okładce (ale tej jaka miała być od początku, z Tigerem, nie Centurionem), ale, wypośrodkowując, 8–8,5. Z Legionem lepszy „WF”, którego się po prostu lepiej słucha (8,5–9). „Viktoria” na początku wydała mi się raczej nędzna, ale w końcu zagadała. 7.

W sumie wychodzi, że Marduk, który był często traktowany jako coś w rodzaju Volkswagena BM, jeździ się dobrze, ale bez spustu, a za Mercedesy czy Porsche uchodzili a to Norwegowie, a to Watain, a to DsO, jest tak czy inaczej jedną z najpotężniejszych firm gatunku. 30 lat, zaraz będzie piętnasta płyta, regularnie wydawane, dużo wybitnych, bez wtop — ciężko wskazać kogoś podobnego. Mayhem wydał obiektywnie rzeczy gatunkowo cięższe, ale znacznie mniej. Darkthrone — mało kto postawi na równi początek, środek i okres od „F.O.A.D.”, Burzum — nędzne „Dauði Baldrs” i końcówka. DsO — podobny kejs, co Mayhem. Do Watain od „The Wild Hunt” nikt się nie przyznaje... Chyba tylko Clandestine Blaze się załapie, Aspa też długodystansowiec.
Awatar użytkownika
Asia Tuchaj-Bejowicz
postuje jak opętany!

17-10-2022, 01:25

najlepszy był koncert w starym Mega Clubie w Katowicach i wykon Dreams of blood and iron.
12345
postuje jak opętany!

17-10-2022, 07:35

Asia Tuchaj-Bejowicz pisze:
17-10-2022, 01:25
najlepszy był koncert w starym Mega Clubie w Katowicach i wykon Dreams of blood and iron.
To był ten koncert z Angelcorpse?
12345
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

17-10-2022, 08:43

Sturm pisze:
16-10-2022, 23:38
W sumie wychodzi, że Marduk, który był często traktowany jako coś w rodzaju Volkswagena BM, jeździ się dobrze, ale bez spustu, a za Mercedesy czy Porsche uchodzili a to Norwegowie, a to Watain, a to DsO, jest tak czy inaczej jedną z najpotężniejszych firm gatunku. 30 lat, zaraz będzie piętnasta płyta, regularnie wydawane, dużo wybitnych, bez wtop — ciężko wskazać kogoś podobnego. Mayhem wydał obiektywnie rzeczy gatunkowo cięższe, ale znacznie mniej. Darkthrone — mało kto postawi na równi początek, środek i okres od „F.O.A.D.”, Burzum — nędzne „Dauði Baldrs” i końcówka. DsO — podobny kejs, co Mayhem. Do Watain od „The Wild Hunt” nikt się nie przyznaje... Chyba tylko Clandestine Blaze się załapie, Aspa też długodystansowiec.
Coś w tym jest, tym bardziej, że poruszają się w dość ograniczonej formule, a wciaz potrafia grać tak ze chce sie tego słuchać (vide wspomniany Frontshwein)
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Hatefire

17-10-2022, 09:21

Pan_Kimono pisze:
17-10-2022, 08:43
Coś w tym jest, tym bardziej, że poruszają się w dość ograniczonej formule, a wciaz potrafia grać tak ze chce sie tego słuchać (vide wspomniany Frontshwein)
No bo Hakanson po prostu ma rękę do dobrych riffów, a to zawsze działa i nawet nie trzeba wtedy za bardzo kombinować z aranżami itp.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

17-10-2022, 10:09

Pełna zgoda, natomiast slychac zmiany tez od czasu gdy Arioch dolaczyl do ekipy. Swoja droga to chyba jedna z najlepszych personalnych decyzji w tym biznesie, w dodatku chodzi o wokaliste, a wiec osobe, ktora "nadaje charakteru" kapeli. Legiona i ariocha lubie tak samo, ale ciekawe czy gdyby nie nowy, nie byloby mielenia juz tego samego od kilku lat. W koncu z takim stazem to zupelnie zrozumiale
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

17-10-2022, 10:23

Wyłamie się i napisze, że o ile PA jest bdb, tak przyjście Mortuusa wyszło Mardukowi na zle. Co jak co ale tak charakterystyczna postać jak Mortuus przytłoczyła Marduk i odnoszę wrażenie, że jest to side project typa z Funeral Mist. Oczywiście dla swego Mortuusa była to nobilitacja zastąpić Legiona w tak dużej kapeli jak Marduk, ale rzeczywistość okazała się taka, że od 2003 roku to Funeral Mist nagrywał lepsze płyty.
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

17-10-2022, 12:06

ozob pisze:
17-10-2022, 10:23
Wyłamie się i napisze, że o ile PA jest bdb, tak przyjście Mortuusa wyszło Mardukowi na zle. Co jak co ale tak charakterystyczna postać jak Mortuus przytłoczyła Marduk i odnoszę wrażenie, że jest to side project typa z Funeral Mist. Oczywiście dla swego Mortuusa była to nobilitacja zastąpić Legiona w tak dużej kapeli jak Marduk, ale rzeczywistość okazała się taka, że od 2003 roku to Funeral Mist nagrywał lepsze płyty.
czyli mówisz że trace coś bo nigdy nie słyszałem FM ? :roll:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
ODPOWIEDZ