Bzdurzysz ;)Perversor pisze:Furze wcześniej = kiepskie popłuczyny po darkthrone
FURZE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Re: FURZE
Znakomita jest ta płyta - słucham jej od rana i nie mogę się oderwać. Wyrasta mi na jedno z lepszych tegorocznych wydawnictw. Rzeczywiście mamy tu do czynienia z psychodelią, doom spod znaku Black Sabbath i odrobiną black metalu. Paradoksalnie jednak jakbym miał użyć jednego określenia to chyba wybrałbym - "black metal", bo wydźwięk tego krążka, bez względu na środki wyrazu, którymi się posłużono jest iście black metalowy. Ciekaw jestem jak ten album zabrzmiałby z winyla, bo póki co słucham z CD, ale jakbym nie wiedział to myślałbym, że to winyl się kręci. Nie chodzi o jakieś trzaski czy sztuczną, świadomą stylizację, ale o nieco cichsze, tłustsze i bardziej aksamitne brzmienie. Ta płyta brzmi bardzo naturalnie i analogowo, ale nie ma się wrażenia, że krążek był nagrany 30 czy 40 lat temu.
Posłuchajcie, naprawdę warto. Szkoda, żeby tak dobra płyta przepadła w natłoku tegorocznych nowości, tylko dlatego, że nagrał ją zespół bez wielkiej nazwy, a na jej grzbiecie nie widnieje logo Nuclear Blast.
Posłuchajcie, naprawdę warto. Szkoda, żeby tak dobra płyta przepadła w natłoku tegorocznych nowości, tylko dlatego, że nagrał ją zespół bez wielkiej nazwy, a na jej grzbiecie nie widnieje logo Nuclear Blast.
Ostatnio zmieniony 27-08-2012, 13:18 przez Maria Konopnicka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
O, świetnie, już kupuję, szukałem, a nigdzie tego nie było. A przecież poprzednie FURZE było jedną z płyt roku, jak wspominałem było sporo lepsze od ostatniego ELECTRIC WIZARD w kategorii psychodoomu.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Może jeszcze za wcześnie, żeby takie sądy wygłaszać - ale po pierwszych przesłuchaniach mam wrażenie, że ich ostatania płyta jest jeszcze lepsza od poprzedniej. Leci dopiero 4 czy 5 raz, a ja już poważnie myślę czy sobie nie zamówić również wersji na LP.
Jak będziesz zamawiał z melissa69 to weź sobie przy okazji Boris And Ian Astbury. Mają dobrą cenę, a płyta naprawdę niezła. Warto też brać ostatni album Wino oraz Angels Of Darkness, Demons Of Light jeśli jakimś cudem jeszcze nie masz :)
Jak będziesz zamawiał z melissa69 to weź sobie przy okazji Boris And Ian Astbury. Mają dobrą cenę, a płyta naprawdę niezła. Warto też brać ostatni album Wino oraz Angels Of Darkness, Demons Of Light jeśli jakimś cudem jeszcze nie masz :)
- boroowa
- weteran forumowych bitew
jakie?Maria Konopnicka pisze:tłustrze
kosmiczna bzduraDrone pisze:A przecież poprzednie FURZE było jedną z płyt roku, jak wspominałem było sporo lepsze od ostatniego ELECTRIC WIZARD w kategorii psychodoomu.
nowe Furze to najlepsze Furze, ale mimo wszystko to wciąż bardzo przecietny kopista...
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
- Drone
Kwestia osłuchania i wyrobienia, wiadomo. Bardziej tępe ucho nie usłyszy w ostatnim FURZE podskórnej awangardy, trudno wymagać od jego posiadacza, czyli przeciętnego ucznia, żeby startował w olimpiadzie przedmiotowej. Ale warto popracować nad nim, żeby zdawał sobie sprawę z własnych ograniczeń :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- boroowa
a ja myślę, ze tylko bardzo tępy umysł słysząc dżwięki FURZE może stwierdzić że to awangarda
I'll give you black sensations up and down your spine
Jest tak tłuste, że musiałem zmienić miękkie "s" na twarde "r" by oddać jego tłustość :) W słowotwórstwie nazywa się to marianizacją :)boroowa pisze:jakie?Maria Konopnicka pisze:tłustrze
A wracając do Furze - to nie nazwałbym ich ostatniej płyty awangardową, niemniej słucha się jej doskonale, bo została utkana z różnych składników z wielką gracją i właściwym wyczuciem proporcji. Zgodzę się, że nie ma na niej nic nowego - w sensie nowych składników, ale sposób połączenia tych składników, dobór przypraw i sposób przyrządzania sprawiły, że mamy do czynienia z substancją o oryginalnym smaku, dla której trudno byłoby znaleźć substytut. Jest zróżnicowana i różnorodna, ale jednocześnie homogeniczna i bardzo spójna w swej wymowie.
- Skaut
Fakt, ich najlepsza. Taki knajpiany psycho-doom. Całkiem niezły, nadal z klimatem starego Furze, ale bądźmy poważni z porównaniami do EW. Gdzie Rzym, gdzie Krym?Maria Konopnicka pisze:Ogarnijcie się i posłuchajcie tej płyty, a nie o jakiejś gównianej Katatonii prowadzicie dysputy. :) Trotzky, weź coś napisz to może się ruszy w tym temacie. :)
Coś tam było! Człowiek!
- Skaut
- krz63
Ktoś chce te ostatnie płyte? mail: sklep@arachnophobia.pl
http://www.arachnophobia.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Oremus - Popioły LP
Evil Machine - War In Heaven CD
Bloodthirst - Chalice of Contempt MC
Odraza - Esperalem Tkane CD
Genius Ultor - Nic co boskie nie jest mi obce CD
The Dead Goats - Ferox MC
Abusiveness - TBA CD
Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
- krz63
Dziś przyszły płyty, jak ktoś chce to 45,- + 7,- przesyłka: sklep@arachnophobia.pl
http://www.arachnophobia.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Oremus - Popioły LP