HELL MILITIA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Re: HELL MILITIA
Ja się tutaj czepiam tłumaczenia dosłownego Scaarphie. W wolnym mozna to interpretowac na wszelakie sposoby, ja mówiłem tylko o zgodności z orginałem.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
no baScaarph pisze:bojówka piekła. można?

Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- Scaarph
- zahartowany metalizator
ale jak dosłownego? od kiedy militia tłumaczy się na polski jako milicja?Alsvartr pisze:Ja się tutaj czepiam tłumaczenia dosłownego Scaarphie. W wolnym mozna to interpretowac na wszelakie sposoby, ja mówiłem tylko o zgodności z orginałem.
aż z ciekawości wszedłem na pierwszego lepszego tłumacza online. militia przetłumaczył ku mojemu wielkiemu zdziwieniu jako...milicja. zajrzałem do bardziej wiarygodnego źródła i..to samo. dziwy panie

ja tam i tak będę się upierał przy swoim

- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Wiem, tez się zdziwiłem
Ale pisałem to po "konsultacji" z wszystkimi słownikami jakie miałem w domu
Gdyby nie to, też bym nigdy nie przetłumaczył dosłownie jako "milicja".

- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
post cardAlsvartr pisze:Jakbys tego nie przetłumaczył, to i tak nie będzie się zgadzac z orginałem (No chyba że Piekło Milicja)
edit: chociaż, jakby sie tak uprzec i to naciagnac, to mozna uzyc "hell" jako przymiotnika. Nieczęsto spotykane, ale cóż.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
dlugopis staczasz sie, zaczynasz z sensem pisacdługopisyyyyyyyyyy pisze:ten post z kolei jest do Drona, bo wciął mi się teraz ich małoletni ananas![]()
hehe... wyprowadziłem z równowagi?mogę zaglądać i pisać w temacie jakim chcę i pójdę kiedy będę chciał. Niestety taka prawda jest, że ten zespół nic nie znaczy. Oczywiście jest na czasie i należy go słuchać, wiem.
woodpecker from space
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Ale co?Czy powiedziałem gdzies, że taka konstrukcja nie istnieje?Odnosiłem sie konkretnie do przykładu z "hell". A z "post" akurat nie trafiłeś, bo ten wyraz uzywany jest często w formie rzeczownikowej jak i przymiotnikowej. Zresztą, jak juz się chcesz przyczepic, to podałbys jakąs nazwę własną, a nuż coś ciekawego wyniknie. Bo na takiej samej zasadzie to można sobie to podeprzec np. guitar strings, czy dinner table...Jedyne za co moge posypac głowę popiołem, to za to, że lekko zapędziłem się z tym "nieczęsto".twoja_stara_trotzky pisze:post cardAlsvartr pisze:Jakbys tego nie przetłumaczył, to i tak nie będzie się zgadzac z orginałem (No chyba że Piekło Milicja)
edit: chociaż, jakby sie tak uprzec i to naciagnac, to mozna uzyc "hell" jako przymiotnika. Nieczęsto spotykane, ale cóż.
Ostatnio zmieniony 06-06-2010, 21:35 przez Alsvartr, łącznie zmieniany 1 raz.
- Riven
- Kontakt:
- Morph
- Kontakt:
- Anthropophagus
- w mackach Zła
- Lokalizacja: Kondominium Rosyjsko-Niemieckie pod Żydowskim zarządem powierniczym
Lymphatic Phlegm ! 

"Dla mnie to jest naród zesrany a nie naród wybrany".
- Piotr Rybak
- Piotr Rybak
- Morph
- Kontakt:
- Anthropophagus
- w mackach Zła
- Lokalizacja: Kondominium Rosyjsko-Niemieckie pod Żydowskim zarządem powierniczym
Była kiedyś w Polsce taka kapela jak Death Sea. A sama połączenie jest w angielskim bardzo pospolite.
Wystarczyło zjechać w górę strony do baneru, by zobaczyć October Tide i Trench Hell.
Przeglądnąłem tablicę: Perdition Temple, Misery Index, Conquest Icon, Blasphemy Rites, Cannibal Corpse i pewnie mógłbym tak jeszcze długo.
Wystarczyło zjechać w górę strony do baneru, by zobaczyć October Tide i Trench Hell.
Przeglądnąłem tablicę: Perdition Temple, Misery Index, Conquest Icon, Blasphemy Rites, Cannibal Corpse i pewnie mógłbym tak jeszcze długo.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Jak najbardziej się zgadzam, dlatego poprawiłem się i zwróciłem uwage na to, że trochę za bardzo sie rozpędziłem.
Jednak tłumaczenie Świątyni Potępienia o wiele lepiej wygląda mi jako Temple of Perdition, niż Perdition Temple
Jednak tłumaczenie Świątyni Potępienia o wiele lepiej wygląda mi jako Temple of Perdition, niż Perdition Temple

Nie o wygląd chodzi lecz o środek ciężkości, pierwszy element wyróżniony.
- hcpig
- Triceratops
wychodzi, ze Hell Boy to znaczy chlopiec piekla?Scaarph pisze:bojówka piekła. można?
woodpecker from space
albo 'Piekło Chłopaka' - bo Hell jest pierwszym wyrazem niż Boy. Może chodzić o to, że ten chłopak ma na przykład ciężką sytuację w domu i np. ktoś go bije lub molestuje i ma piekło ten chłopak.Triceratops pisze:wychodzi, ze Hell Boy to znaczy chlopiec piekla?Scaarph pisze:bojówka piekła. można?
- Maleficio
- zahartowany metalizator
- Kontakt:
HELL BOY = długopisyyyyyyyyyy?długopisyyyyyyyyyy pisze: Może chodzić o to, że ten chłopak ma na przykład ciężką sytuację w domu i np. ktoś go bije lub molestuje i ma piekło ten chłopak.