Kat & Roman Kostrzewski

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Maria Konopnicka

Re: Kat & Roman Kostrzewski

13-04-2011, 18:47

Właśnie rozdarłem folię na digipacku "Bastard", który zakupiłem parę lat temu i po raz pierwszy od pewnie 15-17 lat słucham tego albumu. Bałem się trochę ze zabrzmi archaicznie, drętwo, kiepsko... i cholera, jestem oczarowany. Znakomicie mi się tego krążka słucha - nowej płyty jeszcze nie słyszałem, ale życzyłbym sobie żeby była na poziomie "Bastard"
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

13-04-2011, 19:04

Czy Kat to zakamuflowana opcja niemiecka?
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

14-04-2011, 16:32

IRONMIL pisze:Właśnie rozdarłem folię na digipacku "Bastard", który zakupiłem parę lat temu i po raz pierwszy od pewnie 15-17 lat słucham tego albumu. Bałem się trochę ze zabrzmi archaicznie, drętwo, kiepsko... i cholera, jestem oczarowany. Znakomicie mi się tego krążka słucha - nowej płyty jeszcze nie słyszałem, ale życzyłbym sobie żeby była na poziomie "Bastard"
bo to jest zajebista płyta. IMO najlepsza rzecz jaką KAT nagrał.
twoja_stara_trotzky pisze:Czy Kat to zakamuflowana opcja niemiecka?
to masz jeszcze jakieś wątpliwości?
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

14-04-2011, 16:52

Z takimi wieśniackimi tekstami raczej opcja PSL-owska
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

14-04-2011, 16:54

Pacjent pisze:
hmmm wieśniactwo tekstów Romana to sprawa względna
Maria Konopnicka

14-04-2011, 17:18

jakby były po angielsku byłyby kultowe - a, że są po polsku są wieśniackie ;)
Xapapote pisze: bo to jest zajebista płyta. IMO najlepsza rzecz jaką KAT nagrał.
też tak uważam
Awatar użytkownika
Lykantrop

14-04-2011, 17:33

Na "Bastard" byli już Metallica-wannabies. Ich opus magnum to "666" i koniec kropka. Chociaż nie zmienia to faktu, że "Bastard" bardzo dobrym albumem był, jest i pozostanie.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

14-04-2011, 17:55

Róże miłości. To ich opus magnum, jeśli zapomnimy o sentymentach. :) Pisałem chyba kiedyś, że w Bastardzie wiele rzeczy mi nie pasuje, ale włączam kilka razy do roku i nie potrafię wyłączyć, aż się nie skończy cedeczek. Ma ten magnetyzm, powieszony sznur...
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

14-04-2011, 18:04

muzyka na 'Bastard' jest o wiele bardziej drapieżna, obskurna i cuchnąca niż cokolwiek zespołu na M. a przy tym jest to muzyka wyrafinowana technicznie, bardzo dobra pod względem kompozycji i z konkretnym odlotem (texty). czego chcieć więcej? na tle ówczesnej sceny metalowej to jest po prostu ołtarz. zresztą i dziś słucha się tej płyty wyśmienicie.
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

14-04-2011, 18:14

Xapapote pisze:muzyka na 'Bastard' jest o wiele bardziej drapieżna, obskurna i cuchnąca niż cokolwiek zespołu na M.
To z pewnością. Metallica zawsze była "społeczna", podczas gdy Kat reprezentował sobą "aspołeczność". Technicznie niczego nie zarzucam "Bękartowi" - po prostu jakoś zawsze mi nie leżał do końca. Ale, jak już napisałem: ma pazur.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?

Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

14-04-2011, 18:20

też miałem 'ale' do tego materiału. jednak po latach właśnie ten album cenię najbardziej z 'klasycznego' okresu działalności zespołu.
Awatar użytkownika
Pteroczłek
postuje jak opętany!

14-04-2011, 18:38

Lykantrop pisze:Na Bastard byli już Metallica-wannabies
Pomimo wyraźnych inspiracji Metallicą słyszalnych w grze Luczyka, w kontekście tej płyty nie mogę się zgodzić. Polecam jednak wrócić do "Bastarda" i posłuchać dowolnej płyty zespołu na M., a następnie zweryfikować poglądy. Meta nigdy nie osiągnęła takiego poziomu techniki i wyrafinowania w aranżacjach. :)
Awatar użytkownika
Lykantrop

14-04-2011, 18:58

Nie muszę wracać, znam tę płytę na pamięć. ;-) Na pewno jest to bardziej drapieżna wersja zespołu na M., ale nie da się ukryć, że gdyby nie M. to Luczyk by w życiu takich riffów nie napisał. Ja tam słyszę całe mnóstwo M., co też wcale nie uważam za jakiś zarzut. Wręcz przeciwnie. Ja tylko już tam nie słyszę tego pierwotnego chaosu i tętniącej życiem, spontanicznej młodości co na Szóstkach. Pewnie daje się we znaki to, że Szóstki to był jeden z pierwszych albumów metylowych jaki trzymałem w łapach i zjechałem taśmę do przezroczystości. I to 2 razy. :-)
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
null
starszy świeżak

14-04-2011, 19:04

Lykantrop pisze:Na "Bastard" byli już Metallica-wannabies. Ich opus magnum to "666" i koniec kropka. Chociaż nie zmienia to faktu, że "Bastard" bardzo dobrym albumem był, jest i pozostanie.
"Bastard" to bardzo dobry album i z tym się zgadzam. Ale muzycznie jest cholernie oryginalny, w ramach thrashowej formuły oczywiście. Na pewno nie nagrali go Metallica-wannabies...
Kat był najbliżej Metalliki w czasach "Oddechu...". W ogóle w latach 80-tych panowie chłonęli wszystko to co działo się na zachodzie, trawili i następnie wydalali coś o podobnej formie, ale zawsze ze sporym ładunkiem kreatywności. Teksty, lokalne odniesienia, nośne riffy.
Z charyzmą i bez kompleksów.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

14-04-2011, 19:14

Lykantrop pisze:Nie muszę wracać, znam tę płytę na pamięć. ;-) Na pewno jest to bardziej drapieżna wersja zespołu na M., ale nie da się ukryć, że gdyby nie M. to Luczyk by w życiu takich riffów nie napisał. Ja tam słyszę całe mnóstwo M., co też wcale nie uważam za jakiś zarzut. Wręcz przeciwnie. Ja tylko już tam nie słyszę tego pierwotnego chaosu i tętniącej życiem, spontanicznej młodości co na Szóstkach. Pewnie daje się we znaki to, że Szóstki to był jeden z pierwszych albumów metylowych jaki trzymałem w łapach i zjechałem taśmę do przezroczystości. I to 2 razy. :-)
Inspiracja nie podlega dyskusji. Sami to przyznawali. Ale na inspiracji się kończy. To nie jest zrzynka, klonowanie riffów. Muzyka na B. ma inny wymiar. Myślę, że gdyby Kat miał możliwości studyjne porównywalne z tymi jakie miała M. przy nagrywaniu MoP/AJFA to B. byłby arcydziełem gatunku.

Też mam ogromny sentyment i szacunek do wczesnego Kata, i też uważam te płyty za fundament polskiego Metalu, ale w takim razie B. to jego zwieńczenie jeśli chodzi przełom dekad 80/90.
null pisze:Z charyzmą i bez kompleksów.
ekzakli
Awatar użytkownika
Pteroczłek
postuje jak opętany!

14-04-2011, 19:22

null pisze:Z charyzmą i bez kompleksów.
Xapapote pisze:muzyka na B. ma inny wymiar. myślę, ze gdyby Kat miał możliwości studyjne porównywalne z tymi jakie miała M. przy nagrywaniu MoP/AJFA to B. byłby arcydziełem gatunku.
Nic dodać, nic ująć :)
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

14-04-2011, 19:43

Xapapote pisze:
Pacjent pisze:
"Czarną karetą wybiera się na piwo"
"Naga budzisz się w wielkich jajach"
"Kamień, z procy kamień, Kamień Antychrysta!"
"Więc moje serce uniży w głąb,
Tam haczyk twój nie sięgnie." i całe "Szydercze zwierciadło"

Wesele na wsi i czarne disco polo.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
aryman
postuje jak opętany!

14-04-2011, 19:55

Wyrywanie zdań z kontekstu całości jak by nie było "poezji" Romana jest wyjątkowo wieśniackim sposobem uprawiania demagogii.
Nie twierdzę, że to arcydzieła, często ocierają się o grafomanię, ale przecież to taka kiczowata metalowa konwencja. Azarath ma liryki po angielsku i je łykamy, ale gdyby to samo zaryczeli po polsku no to śmiech na sali.
Faktycznie Kat najbliżej Metallicy był na "Oddechu", a "Róże" to IMO ich najsłabsza płyta, najbardziej przegadana.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

14-04-2011, 20:12

Teksty Romana są genialne. Problem jest tylko taki, że samemu nie ma szans dojść do wszystkiego co miał na myśli. Kiedyś najebani z kumplem podeszliśmy do Romana przed koncertem pogadać abo nawet on nas zagadał, bo też zawiany był i po jakimś czasie zeszło na teksty. Gość wziął nas do stolika, zaczął sypać wybranymi fragmentami i tłumaczył co miał na myśli pisząc to. Brzmiało to tak spójnie i logicznie, że szok. Fest inteligentny typ. I pedofil ;)
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

14-04-2011, 20:16

"Czarną karetą wybiera się na piwo"
"Naga budzisz się w wielkich jajach"
"Kamień, z procy kamień, Kamień Antychrysta!"
"Więc moje serce uniży w głąb,
Tam haczyk twój nie sięgnie." i całe "Szydercze zwierciadło"

Wesele na wsi i czarne disco polo.
Szydercze to kupa - zgadzam się.

Ale nie czując fazy prącia 3x1, jaj i habitu podlanych słodkim kremem oraz kilku nieporadności językowych, skazujesz się na powagę i poczytalność tego zjebanego świata. Spróbuj od nowa to przetrawić - tam jest luz i faza, do której scena polska nie lubi równać. Z różnych powodów. Klasyk z zasady i bez precedensu.

ODPOWIEDZ