BORIS
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Re: BORIS
Pięknie wręcz brudne, cudownie zakręcone po azjatycku, wspaniale garażujące a jednocześnie urzekająco epickie.
Do tego odjechane, taki np. VEIN to majstersztyk.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Ale mówimy o wersji japońskiej (z Message na dzień dobry) czy USA (z Flower Sun Rain)?Morph pisze:Pięknie wręcz brudne, cudownie zakręcone po azjatycku, wspaniale garażujące a jednocześnie urzekająco epickie.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
- Morph
- Kontakt:
Ja mam winyla z SL z tracklistą:
A1 Statement
A2 BUZZ-IN
A3 Laser Beam
A4 VEIN
B1 My Neighbour Satan
B2 KA RE HA TE TA SA KI -No Ones Grieve-
C1 Flower Sun Rain
C2 You Were Holding An Umbrella
C3 After Me
D1 Untitled
A1 Statement
A2 BUZZ-IN
A3 Laser Beam
A4 VEIN
B1 My Neighbour Satan
C1 Flower Sun Rain
C3 After Me
D1 Untitled
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Oni nie są normalni...Vein i After Me nie ma na CD, chyba że to są przetłumaczone tytuły...Sam się gubię w tym wszystkim ;)Morph pisze:Ja mam winyla z SL z tracklistą:
A1 Statement
A2 BUZZ-IN
A3 Laser Beam
A4 VEIN
B1 My Neighbour Satan
C1 Flower Sun Rain
C3 After Me
D1 Untitled
Generalnie są dwie wersje. Japan jest noise'owy, mniej tam gitar (Statement ma 7 minut i jest oparty na takim brudnym, plemiennym bicie). Amerykaniec jest gitarowo-stonerowy (Statement ma ze 4 minuty i jest riffowy). Na Japanie jest syf brzmieniowy, rozpierdziel, szum i chaos. Amerykaniec jest bardziej w kierunku "normalnego" słuchacza ;)
I dream of colour music,
- Morph
- Kontakt:
Nie ma tych dwóch na CD, vinyl exclusives.
Kurde, to muszę japońskiej też poszukać :D
O_o - dwie i pół stówy za japońskiego eLPisa??
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Takie cuda:Morph pisze:Nie ma tych dwóch na CD, vinyl exclusives.
I dream of colour music,
- Morph
- Kontakt:
- Pteroczłek
- postuje jak opętany!
Pobieżnie zapoznałem się z nowymi Borisami. Ku mojemu zaskoczeniu wygląda na to, że „Attention please!” robi mi najlepiej ze wszystkich tegorocznych wydawnictw. Szczególnie fajnie wypadają te spokojniejsze, oniryczne fragmenty. Chyba najlepszy kawałek to „Tokyo wonder land”, który byłby idealną ścieżką dźwiękową do spaceru po Shibuyi gdzieś koło 4 nad ranem (tylko o tej porze Tokyo robi wrażenie wymarłego miasta :). Fajna, oszczędna płyta z subtelną elektroniką pojawiającą się dokładnie tam gdzie trzeba i we właściwych proporcjach. W ogóle wydanie takiego stonowanego materiału z Watą na wokalu to strzał w „10”.
Co do nowego „Heavy rocks”, po pierwszym odsłuchu raczej rozczarowuje (byłem cholernie napalony na ten materiał). Przede wszystkim razi mnie trochę za bardzo przypakowana produkcja. Trudno to określić, ale jest jakoś za gęsto – np. bodaj w „Jackson head” IMO zupełnie niepotrzebnie naładowali jakichś elektronicznych przeszkadzajek. Brakuje mi tutaj surowości i przestrzeni, która z reguły cechowała ich ostrzejsze płyty. Jeszcze zobaczymy.
Co do nowego „Heavy rocks”, po pierwszym odsłuchu raczej rozczarowuje (byłem cholernie napalony na ten materiał). Przede wszystkim razi mnie trochę za bardzo przypakowana produkcja. Trudno to określić, ale jest jakoś za gęsto – np. bodaj w „Jackson head” IMO zupełnie niepotrzebnie naładowali jakichś elektronicznych przeszkadzajek. Brakuje mi tutaj surowości i przestrzeni, która z reguły cechowała ich ostrzejsze płyty. Jeszcze zobaczymy.
- Morph
- Kontakt:
nowe Heavy Rocks fajne, spodobało mnie się.
Attention Please - bardzo dobry album, aczkolwiek brzmienie trochę za miękkie i ciepłe.
Obadałem dzisiaj wreszcie tego japońskiego Smile - meh, Message w tej wersji doskonałe ale reszta mnie nie porwała aż tak.
A New Album niezmiennie zajebisty.
Attention Please - bardzo dobry album, aczkolwiek brzmienie trochę za miękkie i ciepłe.
Obadałem dzisiaj wreszcie tego japońskiego Smile - meh, Message w tej wersji doskonałe ale reszta mnie nie porwała aż tak.
A New Album niezmiennie zajebisty.
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Może i jest trochę tak jak mówisz, ale mimo wszystko uważam, że nagranie tak diametralnie różnych albumów które tak pięknie momentami się zazębiają to nie lada wyczyn.0ms pisze:a ja mam wrazenie, ze troche rozmienili sie na drobne z tymi wszystkimi tegorocznymi wydawnictwami. na kazdej sa momenty, ale niestety tylko momenty
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Merch równie głupi jak album.
Póki co:
1. New Album najlepszy
2. Heavy Rocks dobry, solidny, łączący klimaty pierwszego Heavy Rocks, Pink i głupawy ze Smile.
3. Attention Please słuchałem dwa razy, za dnia i kompletnie nie mogę go ugryźć. Ale to raczej dobry znak.
4. Jackson Head z New Album jest lepszy niż Jackson Head z Heavy Rocks
5. Party Boy z New Album jest lepszy niż Party Boy z Attention Please
Póki co:
1. New Album najlepszy
2. Heavy Rocks dobry, solidny, łączący klimaty pierwszego Heavy Rocks, Pink i głupawy ze Smile.
3. Attention Please słuchałem dwa razy, za dnia i kompletnie nie mogę go ugryźć. Ale to raczej dobry znak.
I dream of colour music,
- Scaarph
- zahartowany metalizator
zgoda we wszystkich punktach oprócz drugiego - nie słyszałem heavy rocks.Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze: Póki co:
1. New Album najlepszy
edit: aha, przegapiłem - no i trzeciego.
-
- rasowy masterfulowicz
Powtórzę któryś raz warto jeszcze posłuchać tegorocznego (choć nie do końca) materiału z MERZBOW. Bardzo udana, wręcz space rockowa płyta:)

Ostatnio zmieniony 23-06-2011, 12:01 przez streetcleaner, łącznie zmieniany 1 raz.