THERION

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

Re: Therion

16-11-2011, 00:55

Maria Konopnicka pisze:metal to kupa hałasu bez ładu i składu - tworzą go ludzie, którzy nie potrafią grać na instrumentach - szarpią struny i krzyczą.
Wreszcie ktoś to napisał.
535

16-11-2011, 00:59

Polecam także PESSIMIST, skoro padły kolejne nazwy.

Trotzki rzucił zdechłego szczura i udał się do alkowy.
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

16-11-2011, 01:11

Maria Konopnicka pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:luz Marian, już się przyzwyczaiłem do tego, że marudzisz, łapiesz się za głowę, piszczysz o herezjach, po czym - w odpowiednim czasie - przyznajesz mi rację skamląc o kolejne mądrości, które rozświetlają twój metalowy hełm :D
zauważ, że dotąd przyznawałem Ci rację, że coś jest jednak dobre a wydawało mi się kiepskie - nigdy jednak nie zgodziłem się z Tobą, że coś jest jednak kiepskie a wydawało mi się dobre :)
Bo Marian jest jednowymiarowy - praktycznie wszystko umie przyjąć ale już nie potrafi niczego odrzucić:)
Co do Therion - miałem tylko "Symphony masses" ale bez wahania wymieniłem na "Wildhoney" innego zespołu na T. Była to jedna z lepszych zamian, których dokonałem:)
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

16-11-2011, 01:12

Mistrz pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:

i Cannibal Corpse NIE ISTNIEJE.
Taka mała dygresja: zawsze mnie totalnie irytowało, że ten kawałek otwiera ten album, kiedy przecież to jest OCZYWISTE, że powinien go zamykać. Najlepszy utwór na tej płycie i - powiedzmy sobie szczerze - jedyny, który może sprowadzić do kolan.
Mów za siebie. Dla mnie ten jest najlepszy - jak kolo 55 sekundy wchodzi ten riff mocarny, który po każdym zapętleniu kończy się JEB JEB JEB JEB. Wykurwiste.
Live is Thrash! Thrash of the Dead!
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

16-11-2011, 01:18

Bambi pisze:To fakt, niestety należy dodać jeszcze monotonię jako immanentny składnik obu tych kapel.
Monotonne to jest Six Feet Under a nie Cannibal Corpse!
Awatar użytkownika
Mistrz
postuje jak opętany!

16-11-2011, 01:46

Husar pisze:
Mistrz pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:

i Cannibal Corpse NIE ISTNIEJE.
Taka mała dygresja: zawsze mnie totalnie irytowało, że ten kawałek otwiera ten album, kiedy przecież to jest OCZYWISTE, że powinien go zamykać. Najlepszy utwór na tej płycie i - powiedzmy sobie szczerze - jedyny, który może sprowadzić do kolan.
Mów za siebie. Dla mnie ten jest najlepszy - jak kolo 55 sekundy wchodzi ten riff mocarny, który po każdym zapętleniu kończy się JEB JEB JEB JEB. Wykurwiste
Dla mnie - zupełnie obojętny riff, taki tam przejściowy, bez natchnienia, choć słyszałem go setki razy to nie przykuł nigdy mojej uwagi :) Dobry riff to się pojawia w 2:03.
Bambi
rasowy masterfulowicz

16-11-2011, 02:33

Maria Konopnicka pisze:
Bambi pisze:No niestety, ale są monotonne.
... wszystkie płyty Motorhead są takie same, a Bon Scott ma identyczny głos jak Brian Johnson. Wiem, wiem, spotkałem się z takimi opiniami. Jeszcze - metal to kupa hałasu bez ładu i składu - tworzą go ludzie, którzy nie potrafią grać na instrumentach - szarpią struny i krzyczą. No i Cannibal Corpse jest monotonne. :) Napisz jeszcze, że ich wszystkie płyty są takie same. :)
Proszę bardzo: wszystkie ich płyty są takie same!
Jeden chuj. :D
HAILSA!!!!!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

16-11-2011, 06:36

Maria Konopnicka pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:i, CO NAJWAŻNIEJSZE, gdzie TRZY LATA później było Entombed

a gdzie Cannibal Corpse? :D
A gdzie osiem lat później był Entombed, a gdzie Cannibal Corpse?

Entombed grało sobie wyluzowanego rocka, a Cannibal Corpse było nadal tak samo śmieszne jak zwykle. :DDDD
535

16-11-2011, 07:37

Akcja "zmiękczania" rozpoczęta na dobre. Historia ma szansę zatoczyć koło szybciej , niż nam się wydaje. Tym razem na cel został wzięty Odyniec. Czy zobaczymy samobójczą szarżę przy dźwiękach "I Will Kill You", czy wszystko rozejdzie się po kościach przy "Edible Autopsy"?
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

16-11-2011, 08:14

twoja_stara_trotzky pisze:Entombed grało sobie wyluzowanego rocka, a Cannibal Corpse było nadal tak samo śmieszne jak zwykle. :DDDD
Ty Pioter plyty wysylaj zamiast plesc bzdury na forum. ;D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

16-11-2011, 08:53

Nie lubić starego Cannibal Corpse to jak nie lubić zimnego piwa. Dziwni jesteście i tyle ;) Kto dzisiaj nagrywa tak chore i bezkompromisowe krążki jak "Butchered at Birth"? Pomarzyć można co najwyżej.
Co do Therion, to słuchałem sobie wczoraj różnych starych kawałków i wciąż mi się to podoba. Nie wiem czy to kwestia sentymentu, bo chwilami ta muzyka brzmi dość archaicznie, ale te dźwięki nadal na mnie działają.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

16-11-2011, 10:40

tyle o tym Therionie gadacie a ja pamietam, ze kiedys na metalmanii grali o 1 w nocy i zasnalem kilka razy podczas ich gigu. Posluchalem dzis ich plyty Gothic Kabalah.. i kilka numerow nawet niezlych, takie dosyc popowe zaciecie ale dobre aranzacie i w ogole.
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

16-11-2011, 13:07

Maria Konopnicka pisze:
Bambi pisze:No niestety, ale są monotonne.
... wszystkie płyty Motorhead są takie same, a Bon Scott ma identyczny głos jak Brian Johnson. Wiem, wiem, spotkałem się z takimi opiniami. Jeszcze - metal to kupa hałasu bez ładu i składu - tworzą go ludzie, którzy nie potrafią grać na instrumentach - szarpią struny i krzyczą. No i Cannibal Corpse jest monotonne. :) Napisz jeszcze, że ich wszystkie płyty są takie same. :)
Doskonałe podsumowanie :) a w ogóle szkoda czasu na komentowanie takich bzdur. Kurwa, tego typu opinię może chyba wygłosić tylko osoba, która przesłuchała każdą z wymienionych płyt nie więcej niż 3 razy, w dodatku smażąc przy okazji kotlety albo odkurzając pokój. Innej opcji nie widzę.
ultravox pisze:Nie lubić starego Cannibal Corpse to jak nie lubić zimnego piwa. Dziwni jesteście i tyle ;) Kto dzisiaj nagrywa tak chore i bezkompromisowe krążki jak "Butchered at Birth"? Pomarzyć można co najwyżej.
He he, też dobrze ujęte. :)
DCI Hunt

16-11-2011, 13:42

ultravox pisze:Nie wiem czy to kwestia sentymentu, bo chwilami ta muzyka brzmi dość archaicznie
No właśnie. Czy to zawsze wada? Lubię wiele płyt, które dziś brzmią archaicznie, nieco naiwnie i w tym właśnie tkwi ich urok.
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

16-11-2011, 13:47

Chodza sluchy, ze babka slucha Therion, najmocniej jak robi rosolu. Ale przy fasolowej tez lubi
Zephyrous
zaczyna szaleć

16-11-2011, 13:52

co mi się podoba w Therion to warstwa liryczna , szczególnie na ostatniej płycie.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

16-11-2011, 14:18

Conflagrator pisze:
ultravox pisze:Nie wiem czy to kwestia sentymentu, bo chwilami ta muzyka brzmi dość archaicznie
No właśnie. Czy to zawsze wada? Lubię wiele płyt, które dziś brzmią archaicznie, nieco naiwnie i w tym właśnie tkwi ich urok.
Dla mnie to niekoniecznie wada (czasem nawet zaleta), ale ja sam jestem już trochę archaiczny ;) Komuś młodszemu, kto "wychowywał się" na bardziej współczesnym graniu pewne elementy tej muzyki i jej swoista naiwność mogą przeszkadzać. Ale to jest muzyka z czasów, kiedy ludzie aż tak bardzo nie zaprzątali sobie głowy tym, co "można" a czego "nie wypada" i to było na swój sposób fajne (nawet jeśli część z tych płyt się dzisiaj nie broni).
Maria Konopnicka

16-11-2011, 17:06

Bambi pisze:
Jeden chuj. :D
No właśnie - to o czym pisałem wcześniej - jak dla kogoś SFU i CC to jeden chuj to rzeczywiście nie ma już co dalej dyskutować. Dla mnie różnica jakościowa pomiędzy płytami Cannibal Corpse a Six Feet Under jest mniej więcej taka sama jak różnica pomiędzy Mayhem, a Mystic Circle.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

16-11-2011, 17:17

Zephyrous pisze:co mi się podoba w Therion to warstwa liryczna , szczególnie na ostatniej płycie.
Kupiłem ostatnią płytę, jak zorientowałem się, że liryki im pisze Thomas Karlsson. No i sam tytuł mnie zachęcił. Co do muzyki - po bolesnym pozbyciu się uprzedzeń i zcierpieniu początkowo kiczowatej gotyckiej otoczki - uważam, że to dobra płyta. "The Shells Are Open" to np. miazga, tym bardziej jak ktoś siedzi w temacie tego, o czym są teksty.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

16-11-2011, 18:14

I pomyśleć, że kiedyś właśnie za teksty ich co poniektórzy ścigali ;)
ODPOWIEDZ