METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

Re: Nowa METALLICA

10-11-2009, 09:32

Drone pisze:
H-K44 pisze:
Maria Konopnicka pisze:Można próbować się wycofywać rakiem, a można jechać w to dalej - wywołując szok i konsternacje forumowej gawiedzi :)
Maria - coś takiego? :wink:

Najpierw:
Drone pisze:(...) nieobecność Metalliki nic by nie zmieniła na scenie. Z perspektywy czasu jedynie AJFA się broni i to też od biedy, reszta - kosz.
Potem:
Drone pisze: Poza tym: ja nawet lubię cztery pierwsze płyty METALLIKI (...)
To pozorna sprzeczność. Już pisałem: można lubić daną płytę, ale dostrzegać, że jest kiepska. Można nie lubić danej płyty, ale dostrzegać jej wybitność (mój ulubiony przykład to "Spheres" PESTILENCE - doskonała płyta, której nie lubię słuchać).
To ja jeszcze króciutko. Rozumiem poniekąd Twój tok rozumowania, ale sam przyznasz, że po początkowej tezie o Metallice, Twoje późniejsze wypowiedzi były nacechowane mniejszą dawką kontrowersyjności.
Poza tym - ja też nawet lubię pierwsze 4 płyty Metalliki ("Kill'em All" nawet bardziej), ale nie szukam ich w koszu...
Nic do Ciebie nie mam, bo z reguły piszesz bardzo sensownie, ale z Metalliką pierdolnąłeś wielkiego babola.
Tyle tylko chciałem wyjaśnić. Pozdrawiam.
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you... Stranger
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

10-11-2009, 10:32

jeżeli jakaś z pierwszych SZEŚCIU płyt Metalliki się zdezaktualizowała, to głównie And Justice For All, ewentualnie Kill 'Em All. reszta nie za bardzo.
Awatar użytkownika
Gotharus
postuje jak opętany!

10-11-2009, 10:53

Stwierdziłbym, że równiez Kill i Justice nie tknął ząb czasu.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-11-2009, 11:06

Riven pisze:strasznie sie dopierdalasz, przy czym imo w moich postach nie ma zadnej niekonsewkencji. z niczego sie nie wycofuje - doceniam Metallice, lubie czesc tego co zrobili, ale wg mnie ich znacznie jest wyraznie mniejsze niz sie ogolnie przyjelo
No to jak juz wszyscy koncza to i ja zakoncze, jak Leszek MIller przykazal tylko sie odniose na koniec. Zatem : nie dopierdalam sie wcale, nawet nie jestem lekko zlosliwy, tylko po prostu wytykam niekonsekwencje i zauwazam zjawisko, nic wiecej.

IMHO osoba ktora docenia i lubi raczej nie pisze rzczy typu:
posluchajcie sobie zjebanego MOP, przeciez to jest chujowe
albo
cale RTL ma ze 3 zajebiste kawalki i jakies kurwa nudne pedalskie pierdolenie. fade to black, escape, co to sa za gowna w ogole??
albo
master of puppets - kurwa, totalna nuda, poza paroma minutami - mielenie nudnych, kwadratowych riffow, chujowe solowki.
I tyle. Teraz zas jest mowa tylko o "roznicach w deprecjonowaniu" i o tym ze tylko o "mniejsze znaczenie" chodzilo ale moze ja jestem dziwny, plyt ktore deceniam i lubie raczej nie nazywam chujowym gownem, pedalskim pierdoleniem itp. Po prostu bierz pod uwage konsekwencje tego co piszesz, bo potem kazdy ci to moze wypomniec i nie zawsze sie wykrecisz tym ze byles najebany, nacpany, zmeczony czy chory.
No to luz.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-11-2009, 11:35

dobra - w tych postach rzeczywiscie przegialem pale i przyznaje. na upartego - w sumie moze to dziwnie wyglada, ale mysle, ze jest mozliwe, ze cos uznaje za w gruncie rzeczy chujowe, ale wiem ze jest istotne dla gatunku. zwlaszcza, ze w/w tekstow nie napisze o KEA, a uwazam, ze to jest ich najwazniejszy album.

no ale fakt, popadlem w skrajnosc. alkoholem nie bede sie tu usprawiedliwial (choc trzezwy nie bylem jak pisalem to co cytujesz :D ).

natomiast co do:
master of puppets - kurwa, totalna nuda, poza paroma minutami - mielenie nudnych, kwadratowych riffow, chujowe solowki.
zdanie podtrzymuje w 100%.
this is a land of wolves now
Heretyk

10-11-2009, 12:36

ja pierdolę, poświęciłem godzinę na przeczytanie tych kilkunastu ostatnich stron tematu i uważam, że był to doszczętnie zmarnowany czas
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

11-11-2009, 07:14

Obrazek
nie chce mi sie z toba gadac
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

11-11-2009, 09:54

Linda ma depresje!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

11-11-2009, 14:13

Profesorze, czy profesor nie spotkał ostatnio woźnicy bijącego konia i nie próbował profesor interweniować? ;)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

11-11-2009, 14:23

Drone nie ma wąsów.
kakademona
weteran forumowych bitew

11-11-2009, 15:09

Drone pisze:Tak jeszcze rozmyślam o METALLICE i dochodzę do wniosku, że nie doceniłem ich wpływu na scenę pisząc, że bez nich nic by się nie zmieniło. Przepraszam za te kategoryczne twierdzenie ;)

Posłuchałem sobie, przypomniałem dokładnie i jasne jest, że ten zespół był pod wieloma względami szkodliwy. Można powiedzieć, że wyrządzili metalowi podobne szkody, co QUEEN muzyce stricte rockowej. Pozornie odcinając się od wpływów glam, kolorowych zagrań pod publikę itp. w rzeczywistości ciążyli ku niemu od czasów RTL. Te wszystkie słodzizny, ballady, podręcznikowe solówki Hammetta... Jak napisał stary: nikt poważny nie słuchał wtedy METALLIKI. Właśnie z tego powodu - czuło się pod spodem lipę. AJFA przyniosła nadzieję na coś bardziej konkretnego, ale oczywiście mainstreamowi recenzenci zjebali tę płytę od góry do dołu, a panowie z METALLIKI wyciągneli właściwe wnioski.

Czarny album był z kolei skuteczną próbą podbicia stacji radiowych. Sposób pisania piosenek, te namolne, wżerające się w głowę jak pasożyt riffy i melodie były rzeczywiście chwytliwe i tylko chwytliwe. Płyty po czarnym albumie trudno nawet nazwać jakimś rozczarowaniem - łatwe do przewidzenia było, że będę używać wszelkich chwytów, aby przypodobać się masowemu odbiorcy raz jeszcze. Tak jak QUEEN wdrażał wcześniej obrzydliwą odmianę pop rocka, tak METALLICA popularyzowała pop metal czy też w wersji dla twardzieli - glam thrash.

żeby Ciebie wspomóc bo ujadające kundelki zaraz Cię osiodłają dodam tylko od siebie ,że Metallica zawsze miała parcie do popkultury.żadnej zespół z tamtej czwórki tego nie prezentował.
poza tym zapominacie o jednym .Ten zespoł nigdy, ani przez chwile nie był TRUE. :D
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

11-11-2009, 15:27

to samo slyszalem z pewnych zrodel , i to nie od jakis palantow ktorzy w 88 mieli 10 lat ( ;D )
wolf

11-11-2009, 15:59

A które zespoły są true oprócz Vlad Tepes?
kakademona
weteran forumowych bitew

11-11-2009, 16:52

akurat o znajomość vlad tepes mnie nie posądzaj.uważasz ,że bycie TRUE to tylko malowanie twarzy i granie w garażu? otóż nie.ale nie ma co rozwijac dalej tego wątku bo był juz setki razy.na pewno Metallica nigdy taka nie była.zawsze byli obliczeni na komercyjny sukces.
Awatar użytkownika
Triceratops

11-11-2009, 17:04

kakademona pisze:
Drone pisze:Tak jeszcze rozmyślam o METALLICE i dochodzę do wniosku, że nie doceniłem ich wpływu na scenę pisząc, że bez nich nic by się nie zmieniło. Przepraszam za te kategoryczne twierdzenie ;)

Posłuchałem sobie, przypomniałem dokładnie i jasne jest, że ten zespół był pod wieloma względami szkodliwy. Można powiedzieć, że wyrządzili metalowi podobne szkody, co QUEEN muzyce stricte rockowej. Pozornie odcinając się od wpływów glam, kolorowych zagrań pod publikę itp. w rzeczywistości ciążyli ku niemu od czasów RTL. Te wszystkie słodzizny, ballady, podręcznikowe solówki Hammetta... Jak napisał stary: nikt poważny nie słuchał wtedy METALLIKI. Właśnie z tego powodu - czuło się pod spodem lipę. AJFA przyniosła nadzieję na coś bardziej konkretnego, ale oczywiście mainstreamowi recenzenci zjebali tę płytę od góry do dołu, a panowie z METALLIKI wyciągneli właściwe wnioski.

Czarny album był z kolei skuteczną próbą podbicia stacji radiowych. Sposób pisania piosenek, te namolne, wżerające się w głowę jak pasożyt riffy i melodie były rzeczywiście chwytliwe i tylko chwytliwe. Płyty po czarnym albumie trudno nawet nazwać jakimś rozczarowaniem - łatwe do przewidzenia było, że będę używać wszelkich chwytów, aby przypodobać się masowemu odbiorcy raz jeszcze. Tak jak QUEEN wdrażał wcześniej obrzydliwą odmianę pop rocka, tak METALLICA popularyzowała pop metal czy też w wersji dla twardzieli - glam thrash.

żeby Ciebie wspomóc bo ujadające kundelki zaraz Cię osiodłają dodam tylko od siebie ,że Metallica zawsze miała parcie do popkultury.żadnej zespół z tamtej czwórki tego nie prezentował.
poza tym zapominacie o jednym .Ten zespoł nigdy, ani przez chwile nie był TRUE. :D
hehe kundle siodlajace osla, niezla egegeza.......ja tez sie przylacze bo to wyglada na jednostronne kopanie, dodam od siebie, ze true byl Anthrax w bermudach grajacy z Public Enemy, Megadeth z rudzelcem przycinajacym grzywke, wiadomo ze rudzi to chuje i falszywce i Testament z Indianinem w skladzie, TRUE ARYAN SQUAD, nikt powarzny ich nie sluchal nigdy , to wytwor wyobrazni i mtv, te zespoly nie istnieja jak i Metallika, wake up neo jest tylko slayer hehe
woodpecker from space
wolf

11-11-2009, 17:10

Uważam ,że kapele true to wymysł idiotów bo każdy zespól powstaje po to aby był dostrzeżony,by jego płyty były kupowane i tym samym zarabiał siano wiec niech nikt nie mówi ,że sztuka jest w tym wypadku dla sztuki ...
Ostatnio zmieniony 11-11-2009, 17:31 przez wolf, łącznie zmieniany 2 razy.
kakademona
weteran forumowych bitew

11-11-2009, 17:23

egzegeza a nie egegeza oraz poważny a nie powarzny.
Awatar użytkownika
Triceratops

11-11-2009, 17:30

kakademona pisze:egzegeza a nie egegeza oraz poważny a nie powarzny.
nmm, powarznie?
woodpecker from space
kakademona
weteran forumowych bitew

11-11-2009, 17:41

wolf pisze:Uważam ,że kapele true to wymysł idiotów bo każdy zespól powstaje po to aby był dostrzeżony,by jego płyty były kupowane i tym samym zarabiał siano wiec niech nikt nie mówi ,że sztuka jest w tym wypadku dla sztuki ...

nie do końca.jasne ,że masz rację.ja nic do komercji nie mam.ale sorry, metallica to w tej chwili zespoł stawiany w jednym rzędzie z takim limp bizkit czy ..zresztą nie znam tych nu metalowych bandów.
no sa jakies granice , niektórzy mają straszne parcie na szkło.zobaczysz co stanie sie niedługo z bardzo dobrym zespołem behemoth.wspomnisz moje słowa.
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

11-11-2009, 18:05

Że Metallica ma parcie na szkło to oczywiste (3/4 z "wielkiej czwórki" jej ma/miało, może nawet Slayer gdzieś ok. 98r.), z tym że mam wrażenie że zaczęło się ono dopiero od tak wychwalanej AJFA, no może od "Master of Puppets" ale dwie pierwsze płyty są jak najbardziej trve.

Porównanie z Queen ciekawe, tylko gdzie jest reszta tego glam thrashu? Bo jakoś w radiu grają tylko Metallicę.
ODPOWIEDZ