DIMMU BORGIR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

13-03-2007, 10:40

[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
Za samo to, że jest odnowioną wersją nie powinno wyjść poza 1/10.
To tak jakby Picasso namalował drugą - "lepszą" - "Guernicę", w kilka lat później. [/quote]
idac tym tokiem myslenia i wziawszy za przyklad filmy, trzeba by uznac, ze wersje rezyserskie powinny byc gowniane. ale popatrz na takiego 'blade runnera' albo 'czas apokalipsy', zeby wyminiec pierwsze dwa przyklady z brzegu. czy sa gorsze od wersji pierwotnych?

od razu zaznacze: nie znam stromblast. ani starego, ani nowego. argumentuje tylko, ze takie myslenie jest nieco waskie
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

13-03-2007, 10:46

[quote][i]Wysłane przez pajonk[/i]
idac tym tokiem myslenia i wziawszy za przyklad filmy, trzeba by uznac, ze wersje rezyserskie powinny byc gowniane. ale popatrz na takiego 'blade runnera' albo 'czas apokalipsy', zeby wyminiec pierwsze dwa przyklady z brzegu. czy sa gorsze od wersji pierwotnych?[/quote]
Ale to trochę w odwrotną stronę, chyba idzie.
Wersja reżyserska, to w pewnym sensie pierwotna wersja. To zamysł reżysera, który z takich, czy innych powodów (najczęściej rynkowych) nie mógł być urzeczywistniony.
Wersja reżyserska to dzieło pełne. Inne wersje = dzieło wykastrowane przez wytwórnię.
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

13-03-2007, 11:03

mysle, ze nie do konca i nie zawsze
uznaj ze nagrany ponownie album to taka "myslowa" wersja rezyserska: chlopaki mieli wtedy zamysl, ktorego z jakichs powodow (finanse, sprzet, umiejetnosci...) nie mogli owczesnie zrealizowac, a teraz nagrali to tak, jakby chcieli

wiem, naciagane troche, ale kupy sie trzyma ;]
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

13-03-2007, 17:12

pajonk - jakis tam to zamysl jest ale nie trafiles z porownaniem tego do wersji rezyserskiej.

tak czy inaczej chyba nikt powaznie nie mysli o tym ze zespol taki jak dimmu nagral stormblast jeszcze raz z powodow artystycznych ;)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

13-03-2007, 18:30

[quote][i]Wysłane przez zekke[/i]
tak czy inaczej chyba nikt powaznie nie mysli o tym ze zespol taki jak dimmu nagral stormblast jeszcze raz z powodow artystycznych ;) [/quote]
I tej wersji będę się trzymał.
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

13-03-2007, 19:41

[quote] ja jakoś tak nie mogę docenić muzyki na podstawie mp3 - zdarzało mi nawet parę razy, że coś do czegoś się zniechęciłem, a przekonałem dopiero później gdy album trafił do mnie w formie mp3 [/quote]

chyba cos ci sie pomieszalo ;). Pewnie miales na mysli ze przekonales sie dopiero gdy dotarl jako cd. Anyway gdy wyrzucisz te kilkanascie zl na album w normalnej formie to czujesz sie w pewnym sensie zobligowany do 'dania mu szansy' i posluchania go z uwaga wieksza niz podczas sluchania mp3. Inna kwestia jest to, ze... a zreszta, pieprzyc.
Awatar użytkownika
Left-Hand-Path
postuje jak opętany!

13-03-2007, 22:30

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
ale są takie, które nie zasysają by nie psuć sobie przyjemności poznawania płyty po zakupieniu CD[/quote]ale w sumie jakie to ma znaczenie? tu chodzi o zawartość a nie o to jak jest wydane. Ty słuchasz płyt czy je oglądasz? bo jakby nie było muzyka z mp3, taśmy czy płyty jest dokładnie tym samym
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

14-03-2007, 14:46

[quote][i]Wysłane przez Left-Hand-Path[/i]
[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
ale są takie, które nie zasysają by nie psuć sobie przyjemności poznawania płyty po zakupieniu CD[/quote]ale w sumie jakie to ma znaczenie? tu chodzi o zawartość a nie o to jak jest wydane. Ty słuchasz płyt czy je oglądasz? bo jakby nie było muzyka z mp3, taśmy czy płyty jest dokładnie tym samym [/quote]
To zależy. Ostatnio była na ten temat dość gorąca dyskusja na forum rockmetal.pl.
Nie ma sensu jej przytaczać, więc macie tu link i niech każdy sam rozważy argumenty "za" i "przeciw".
http://forum.rockmetal.pl/topic_show.pl?t=7514;pg=4

Oczywiste wydaje się jednak, że płyty również się ogląda, a nie tylko słucha.
Awatar użytkownika
Left-Hand-Path
postuje jak opętany!

15-03-2007, 12:42

mnie to wszystko pierdoli, ja przede wszystkim słucham muzyki i mało mnie obchodzi na jakim nośniku
MANOWAR
postuje jak opętany!

15-03-2007, 12:46

najweżniejsza jest muzyka, ale tą najlepiej słucha się z płyt, bo mp3 słucha się z mniejszą uwagą i jakość samej muzy jest gorsza, ale jak czegoś nie można zdobyć na płycie to lepiej mieć na mp3 niż wcale.
Awatar użytkownika
Left-Hand-Path
postuje jak opętany!

15-03-2007, 12:53

że co?
Mort
rasowy masterfulowicz

15-03-2007, 13:45

'czas apokalipsy', zeby wyminiec pierwsze dwa przyklady z brzegu. czy sa gorsze od wersji pierwotnych? [/quote]

tak, wersja rezyserska jest momentami nudnawa, te dodane sceny( oprocz kilku ) IMO nic nie wnosza do filmu, tylko nie potrzebnie go wydluzaja( no ale pomimo tej dosc powaznej wady i tak jest bardzo dobrze, to jeden z lepszych filmow o wojnie w Wietnamie )
I AM MORBID
Awatar użytkownika
EM
zaczyna szaleć

15-03-2007, 16:35

[quote][i]Wysłane przez MANOWAR[/i]
najweżniejsza jest muzyka, ale tą najlepiej słucha się z płyt, bo mp3 słucha się z mniejszą uwagą i jakość samej muzy jest gorsza, ale jak czegoś nie można zdobyć na płycie to lepiej mieć na mp3 niż wcale. [/quote]

Zdecydowanie nie. Muzyki sie slucha tak intensywnie, jak sie jest na to gotowy. Mase swoich plyt - szczegolnie tych, ktorych slucham czesciej, mam zgrane na dysk twardy i slucham ich w formie mp3 tak sami intensywie, jak gdybym wlaczal plyte...
Jak slucham plyt przy zmywaniu, to tez polowa do ucha mi nie dotrze...
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

15-03-2007, 17:40

[quote][i]Wysłane przez Mort[/i]
'czas apokalipsy', zeby wyminiec pierwsze dwa przyklady z brzegu. czy sa gorsze od wersji pierwotnych? [/quote]

tak, wersja rezyserska jest momentami nudnawa, te dodane sceny( oprocz kilku ) IMO nic nie wnosza do filmu, tylko nie potrzebnie go wydluzaja( no ale pomimo tej dosc powaznej wady i tak jest bardzo dobrze, to jeden z lepszych filmow o wojnie w Wietnamie ) [/quote]
Ale źle zacytowałeś, bo to nie mój tekst, a widnieję jako autor.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

15-03-2007, 17:43

[quote][i]Wysłane przez Left-Hand-Path[/i]
mnie to wszystko pierdoli, ja przede wszystkim słucham muzyki i mało mnie obchodzi na jakim nośniku [/quote]
A interesuje Cię coś poza dźwiękami? Bo mnie interesuje, co goście chcą swoją muzyką przekazać.
Jak są lewakami jak Napalm Death to nie słucham.
Chociaż Ministry ma ten sam syndrom, a jednak ich sobie odpalam.
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

15-03-2007, 18:46

wynika z tego ze 'jeden huj'
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

15-03-2007, 22:49

[quote][i]Wysłane przez vulture[/i]
Wiesz,nie znam tych facetów,naprawdę można tylko domniemywać c[b]zy rzeczywiście miał to być skok na kase czy jednak chcieli wziąśc na warsztat coś co kiedyś już zrobili lecz przyodziać to w zupełnie nowe szaty[/b];) [/quote]

Jedno nie wyklucza drugiego. Jeśli muzyk ma okazję zrobić coś co go rajcuje i przy okazji zarobić kasę na tym co sam stworzył, to dlaczego miałby tego nie robić? Covenant też nagrał swój album ponownie, zrobiły to inne zespoły. Efekty są różne. Ma o tyle sens o ile nowa wersja różni się od pierwowzoru. Czekam na nowo nagrane kawałki Vader, już siedzą w studiu. Zajebiście mnie ciekawi setlista.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

16-03-2007, 01:01

Boszsz..., przecież to zwyczajne naciągactwo jest. Nazywajmy to po imieniu.
Awatar użytkownika
Left-Hand-Path
postuje jak opętany!

16-03-2007, 13:34

A interesuje Cię coś poza dźwiękami? Bo mnie interesuje, co goście chcą swoją muzyką przekazać. [/quote]nie, inteligentna muzyka broni się sama, bez potrzeby pisania tekstów - dla przykładu nagranie Mgły "Presence" bez wokali jest zdecydowanie lepsze, ciekawsze i skłania do "przemysleń". Black Metal to emocjonalna muzyka dla inteligentnych a nie prostactwo z blastami wypisanymi na czole i chęć bycia metalowcem bo bycie metalowcem jest evil

Jak są lewakami jak Napalm Death to nie słucham.[/quote]ale to jest death metal a w przypadku tego gatunku jestem bardziej tolerancyjny i mi zwisa aczkolwiek napalm death nie słucham bo po prostu nie lubie (no chyba że dwóch płyt z coverami - te akurat są niezłe)
MANOWAR
postuje jak opętany!

16-03-2007, 13:47

Mi tam przekaz nie przeszkadza w słuchaniu muzy, bo i tak nie rozumiem co tam śpiewają;), a Napalm Death mimo, że jest lewacki, słucham, bo to fajny zespół jest po prostu i dobrze się tego słucha.
ODPOWIEDZ