EMPEROR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NW.
postuje jak opętany!
Kontakt:

30-03-2007, 18:50

zbyt przekombinowane
Obrazek
Awatar użytkownika
witchmaster
zaczyna szaleć

01-04-2007, 14:03

jest w chuj kapel dobrych, ale EMPEROR jest najlepszy! koniec kropka, amen, heil, fuck off
Awatar użytkownika
witchmaster
zaczyna szaleć

01-04-2007, 14:34

weź sobie człowieku wyjmij wosk z uszu!!! "niestety ostatni" album tej niesamowitej kapeli to dzieło!!! nad wszechmiar znakomite!! a doświadczyć tego mogą jedynie osobnicy niezwykle wrażliwi na piękno muzyki jaką tworzy mój ukochany emperor.......
vomit

01-04-2007, 16:01

popieram Marię - prometeusz to niestrawna płyta. Przekombinowana. Pokręcone kompozycje i połamane tempa kawałków odrzucaja zamiast porywac. Blasty Tryma zupełnie nie współgrają ze skrzypcami, altówkami, czy tam cholera wie jakimi jeszce instrumentami. Myślę, ze wydawanie takiej plyty pod szyldem Emperor nie bylo dobrym pomyslem.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

01-04-2007, 16:22

Nie wiem, nie słuchałem bo po Equilibrium już wiadomo było co będzie dalej.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

01-04-2007, 18:57

Ja po kilku latach , tydzień temu doceniłem Equilibrium , wyśmienity album z ciekawym klimatem , Prometeusz to dla mnie nadal kupa.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

01-04-2007, 19:40

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
jasne....
akurat innych emocji szukam w muzyce niż te zawarte na ostatnim pesudodziele Norwegów [/quote]
jasne....
emocji nieco mniej wyszukanych ;)
[quote][i]Wysłane przez długopisyyyyyyyyyy[/i]
Nie powinieneś obrażać niczyich rodziców. To jest niedopuszczalne. Nawet na bardziej "brutalnym" forum. [/quote]
ROTFL ! A ten jaki Strażnik Texasu !
[quote][i]Wysłane przez vomit[/i]
popieram Marię - prometeusz to niestrawna płyta. Przekombinowana. Pokręcone kompozycje i połamane tempa kawałków odrzucaja zamiast porywac. Blasty Tryma zupełnie nie współgrają ze skrzypcami, altówkami, czy tam cholera wie jakimi jeszce instrumentami. Myślę, ze wydawanie takiej plyty pod szyldem Emperor nie bylo dobrym pomyslem. [/quote]
Ja myślę, że to właśnie esencja stylu Emperor. Wreszcie udało się określić i wyeksponować elementy, które stanowiły o wyjątkowości tego zespołu - jego cechy szczególne. Czy coś współgra, czy niewspółgra ze sobą, to już subiektywne odczucia.
Awatar użytkownika
witchmaster
zaczyna szaleć

01-04-2007, 20:40

no właśnie Longinus696 słusznie zauważył.....prometeusz to esencja stylu emperor!nic dodać nic ująć! styl który nie podoba sie wszystkim, ale ten styl jest nieprzeciętny i nadwszechmiar znakomity!!!! mimo, że nie ma wielu zwolenników to jest dziełem!!! niewielu potrafi to docenić
vomit

01-04-2007, 22:39

[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
Ja myślę, że to właśnie esencja stylu Emperor. Wreszcie udało się określić i wyeksponować elementy, które stanowiły o wyjątkowości tego zespołu - jego cechy szczególne.[/quote]

Ja ten styl nazwałbym raczej stylem Ihsahna. Człowiek ten posiadający zróżnicowane talenty muzyczne nie mógł ograniczac sie tylko do black metalowych standardów. Tyle, ze wyszedł jak to wyzej napisalem ciezko strawny misz-masz gatunków i różnorakich styli. Z drugiej strony nie chciałbym, zeby Emperor nagrywal same "In the nightside eclipse" bo doprowadzilo by to przesytu formy. Dobrze ze chlopaki starali sie wypracowac wlasny styl, szkoda tylko ze wyszla z tego slabo przyswajalna awangarda.

Myśle, ze lepiej bylo te pomysly zostawic w Peccatum.
vulture

01-04-2007, 22:43

jak tłuczesz w swoim stereo tylko metal to dla ciebie podobne wyskoki w nieznane ,zbiory pozornie sprzecznych idei/pomysłów będą własnie "slabo przyswajalna awangardą"..
ale ok..to nie jest plyta dla wszystkich. i niech tak zostanie
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

01-04-2007, 23:53

[quote][i]Wysłane przez vomit[/i]
Myśle, ze lepiej bylo te pomysly zostawic w Peccatum. [/quote]
Myślę, że one właśnie nie pasowały do Peccatum.
Utwory jakie Ihsahn komponuje na płyty Emperor mają w sobie coś, co nie pojawia się na płytach Peccatum. I tego czynnika nie mogę na razie nazwać. Wiem, że brzmi to nieco "ezoterycznie" a za mało w tym wyjaśnieniu konkretów, ale przecież rozmawiamy o muzyce. Może się okazać, że jest to jakiś zwyczajny czynnik, np. pewna elegancja, brak rozbuchania teatralnego, jakie właśnie wprowadza Ihriel.
Awatar użytkownika
angelique
rozkręca się

02-04-2007, 08:44

Hmmm, zrobiła się nieco metafizyczna dyskusja :)
Ja bym ujął to tak: ludzie piszący muzykę w tej ekipie sukcesywnie rozwijali się muzycznie i nie tylko. Słuchając albumów chronologicznie widać to bardzo wyraźnie, widać też, że zdawali sobie sprawę z ograniczeń wynikających z samej formuły symfonicznego black metalu i trudno się dziwić, że w końcu powstały takie albumy jak "IX Equilibrium" i "Prometheus...". Są one logiczną próbą wyrażenia uczuć w formie wykraczającej poza schematyczne ramy sympho-blacku, które to ramy coraz bardziej ograniczały muzyków.
Wiadomo, opinie będą zawsze podzielone ale jak dla mnie to dwie ostatnie studyjne płyty Emperora są najbardziej dojrzałe i tym samym najlepsze w dyskografii. A to, że są trudne w odbiorze (zwłaszcza "Prometheus...") to raczej wyzwanie dla słuchających fanów, wyzwanie któremu nie każdy może sprostać...
I rację ma vulture pisząc, że ta płyta nie jest dla wszystkich - to szczera prawda, bo nie każdemu starcza cierpliwości i chęci, żeby przegryźć się przez cholernie ambitne albumy jak dwa ostatnie studyjne dzieła Emperora.
Jak wracam do albumów tej ekipy to słucham raczej wymienionych powyżej pozycji, a do starszych pozycji np. "In The Nightside Eclipse" mam duży szacunek i sentyment ale słucham ich już bardzo rzadko, no może z wyjątkiem splitu z Enslaved, który do dzisiaj rządzi.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

02-04-2007, 16:52

ostatnie peccatum nie było złe !
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
vulture

02-04-2007, 17:35

ostatnia plyta była Peccatum najlepszą,ale i tak nie jest to nic zachwycającego..
mają naturalną skłonność do popadania w przesadę,są zbyt pompatyczni a przez to niekiedy(niestety)śmieszni..
vulture

02-04-2007, 17:43

No tu sie nie zgadzam, to jednak inna baja,są pewne podobieństwa, i owszem,ale bez przesady.ten zespól nigdy nie popadł w banał.jest patos,racja,ale to wspaniale brzmi,te wszystkie orkiestracje/lamańce/zmiany kierunków/nagłe zjazdy/nie tracą myszką.bynajmiej.
może poświęcileś tej płycie za mało czasu?
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

02-04-2007, 18:10

widocznie ilosc przesluchanych plyt nie idzie w parze z rozwojem gustu muzycznego
Awatar użytkownika
Luca
świeżak
Kontakt:

12-08-2007, 03:24

Dostałem teraz w łapska książkę z tabami Emperor 'Scattered Ashes'. Jeszcze bardziej doceniłem ich twórczość jak zobaczyłem w jaki sposób niektóre rzeczy są grane - mam na myśli harmonię i nietypowość akordów (od Anthems...). Naprawdę tęgi łeb ma ten Ihsahn ... ;) Po raz kolejny chylę czoło !!
Be a Warmachine !!!
jesterSS

18-02-2008, 08:41

NW. pisze:zbyt przekombinowane
Trzeba chyba słuchać Black Witchery, żeby prościutki i łatwy jak krzyżówka panoramiczna split Emperor\Thorns tak określić.
Awatar użytkownika
Belfegorek
rozkręca się

18-02-2008, 09:10

kurde no! kocham Emperor, najulubieńsza płyta "Anthems..."... no więcej nic nie napiszę, bo w przypadku tej kapeli to obiektywny nie potrafię być... <3
Dźwiadson
535

Re: EMPEROR

22-01-2011, 22:50

.
Ostatnio zmieniony 28-02-2011, 20:06 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ