ABIGOR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

Re: ABIGOR

23-01-2010, 21:42

est pisze:
Conflagrator pisze:Tak sobie przeglądając stronę Abigor na ma przypomniała mi się pewna rzecz. Ludzie w przesłości pośrednio lub bezpośrednio związani z Abigor mieli/mają dość dużo różnych zespołów/projektów w klimatach dark wave itp., np.: Die Verbannten Kinder Evas, Dargaard, Ice Ages czy Grabesmond. Czy cokolwiek z tego nadawało się do słuchania? Jak miałem -naście lat to byłem tego ciekaw, ale jakoś nigdy nic z tego nie słyszałem. Pewnie to jakieś nędzne klawiszowe, pseudoartystyczne plumkanie blackmetalowych 'artystów' i obecnie nawet nie chce mi się tego sprawdzać. kiedyś jednak nazwy te padały dość często w wywiadach i byłem ciekaw co tam namieszali. To samo tyczy się różnych około-blackmetalowych projektów powiązanych personalnie z Abigor - Heidenreich czy Dominion III (Amestigon znam, więc pomijam). Nagrały te twory coś wartego uwagi?
Pazuzu też było, słyszałem jakiś album z 1994 roku, ale wtedy nie zrobił na mnie wrażenia. Dzisiaj nie pamiętam już nawet tytułu.
Inna sprawa, że w tamtych czasach, słowa takie jak: darkwave odstraszały mnie skutecznie. Więc być może był to dobry album :wink:

znam tylko : Die Verbannten Kinder Evas - Dusk and Void Became Alive, i bardzo daje rade, spora dawka melancholii.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
DCI Hunt

23-01-2010, 21:53

est pisze: Pazuzu też było, słyszałem jakiś album z 1994 roku, ale wtedy nie zrobił na mnie wrażenia. Dzisiaj nie pamiętam już nawet tytułu.
Inna sprawa, że w tamtych czasach, słowa takie jak: darkwave odstraszały mnie skutecznie. Więc być może był to dobry album :wink:
Pazuzu miałem promo "End Of Ages" i przegrane na taśmie "Awaken The Dragon". Taka muza do b-klasowych filmów o ograch, czarodziejach i innych chujach :mrgreen: Zabawne, że takie gówienka człowiek zapamiętał... No, ale to inne czasy były.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

23-01-2010, 22:17

Conflagrator pisze:Tak sobie przeglądając stronę Abigor na ma przypomniała mi się pewna rzecz. Ludzie w przesłości pośrednio lub bezpośrednio związani z Abigor mieli/mają dość dużo różnych zespołów/projektów w klimatach dark wave itp., np.: Die Verbannten Kinder Evas, Dargaard, Ice Ages czy Grabesmond. Czy cokolwiek z tego nadawało się do słuchania? Jak miałem -naście lat to byłem tego ciekaw, ale jakoś nigdy nic z tego nie słyszałem. Pewnie to jakieś nędzne klawiszowe, pseudoartystyczne plumkanie blackmetalowych 'artystów' i obecnie nawet nie chce mi się tego sprawdzać. kiedyś jednak nazwy te padały dość często w wywiadach i byłem ciekaw co tam namieszali. To samo tyczy się różnych około-blackmetalowych projektów powiązanych personalnie z Abigor - Heidenreich czy Dominion III (Amestigon znam, więc pomijam). Nagrały te twory coś wartego uwagi?
album AMESTIGON już może słyszałeś?
bo nie ukrywam jestem ciekawy jak "Sun of all Suns" zabrzmi w całości ...

DIE VERBANNTEN KINDER EVA`S w sumie ma do tej pory dwie pierwsze płytki na oryginale, nie pamiętam kiedy je po raz ostatni słuchałem, kiedyś mi się ten klimat cholernie podobał w chwili obecnej jakoś nie potrafię przejść całego krążka, jakieś to takie banalne jest :wink: choć z sentymentu jeszcze trzymam, może kiedyś mnie najdzie ochota na posłuchanie czegoś niekoniecznie wysokich lotów.

GRABESMOND mam jeden album, ale wg mnie też nic szczególnego, natomiast podoba mi się ICE AGE`s Protectora, niby nic nowatorskiego, niby same klawisze, ale ma w sobie fajny klimacik, w roku poprzednim (jednak już dwa lata temu :) ) wyszedł trzeci album "Buried Silence", polecam! oczywiście nie nastawiaj się na nie wiadomo jak nowatorski krążek, nie mniej wg mnie bardzo fajne granie. Mam w sumie dwa z trzech krążki (dwa ostatnie) i od czasu do czasu sobie je zarzucę.
"Buried Silence" nawet miałem okres że przez miesiąc katowałem :wink:

Pazuzu czy Raventhrone pewnie słyszałeś?
jeśli nie to patrz co pisałem na temat DVKE i w sumie tu idealnie by pasowało.
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
DCI Hunt

23-01-2010, 22:32

Ihasan pisze: album AMESTIGON już może słyszałeś?
bo nie ukrywam jestem ciekawy jak "Sun of all Suns" zabrzmi w całości ...
.
Nie słyszałem. Mam jedynie split z Hellbound i nie powiem żeby to była jakaś rewelacja, choć dawno nie słuchałem.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

23-01-2010, 22:35

Scena austriacka i cały ten ich black metal syndicate się zapowiadał dosyć ciekawie. Nietypowe akty jak Korova czy Golden Dawn były nawet całkiem całkiem... Abigor, Pervertum czy Trifixion już bardziej tradycyjnie ale po wielkim bumie nastąpiła wielka ciszą, nie wiadomo czemu zresztą.
Awatar użytkownika
Morbid Marcin
weteran forumowych bitew

23-01-2010, 22:43

moda sie skonczyla, to i black metal syndicate sie skonczyl.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

23-01-2010, 22:43

no właśnie KOROVA pamiętam nagrała chyba z dwa albumy, swego czasu zrobiły na mnie duże wrażenie, było w sumie to jak na tamten okres coś oryginalnego, obecnie chyba nawet nie istnieją.
... w sumie posłuchał bym sobie ich;
Conflagrator pisze:Nie słyszałem. Mam jedynie split z Hellbound i nie powiem żeby to była jakaś rewelacja, choć dawno nie słuchałem.
te zajawki na MySpace są wg mnie ciekawe;
Black Magic Mushrooms

DCI Hunt

23-01-2010, 23:15

Maleficio pisze:Nietypowe akty jak Korova czy Golden Dawn były nawet całkiem całkiem....
Korova chyba wciąż istnieje jako Korovakill. Nawet coś tam wydali i zapowiadali nowy album na zeszły rok. Może wyskoczą z czymś ciekawym niespodziewanie?
DeathDealer
rozkręca się

23-01-2010, 23:56

album Werwolf był nawet fajny...
Pelson
rasowy masterfulowicz

25-01-2010, 11:56

Posłuchałem- bieda aż piszczy. Są momenty rzeczywiście wciągających i ciekawych dysonansów a'la DsO, ale toną w morzu jarmarku i wysokotonowego pitolenia. Jeśli chodzi o wokal to najlepsza w nim jest zasłona milczenia, jaką trzeba spuścić po wysłuchaniu całości. Centrale imitują klawiaturę komputera, przynajmniej odgłos pykania podobny. Syntetyczny szatan w krótkich spodenkach- jestem na nie.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

25-01-2010, 12:09

Pelson pisze:Posłuchałem- bieda aż piszczy. Są momenty rzeczywiście wciągających i ciekawych dysonansów a'la DsO, ale toną w morzu jarmarku i wysokotonowego pitolenia. Jeśli chodzi o wokal to najlepsza w nim jest zasłona milczenia, jaką trzeba spuścić po wysłuchaniu całości. Centrale imitują klawiaturę komputera, przynajmniej odgłos pykania podobny. Syntetyczny szatan w krótkich spodenkach- jestem na nie.
to naprawde mogla byc wielka plyta, ale niestety, po raz kolejny okazuje sie, ze sztuka laczenia industrialu z blackiem udaje się tylko nielicznym (Mysticum, Satyricon, Horde Ov Hel)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

25-01-2010, 12:17

Moda nie wyszła tym jełopom na dobre jak widać. Teraz są nikim, bo jak wrócą do tego co grali dawniej to będzie żenujące, a w nowej formule się nie sprawdzili. Obciach i szkoda gadać.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
est

25-01-2010, 12:22

Jeszcze nie słuchałem, a wy tu straszycie i straszycie.... Nic pozytywnego nie da się wyciągnąć z tego materiału? (oprócz przesłania oczywiście) ;)
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

25-01-2010, 12:23

Nie martw się, ja też nie słuchałem.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
Skaut

25-01-2010, 12:25

est pisze:Jeszcze nie słuchałem, a wy tu straszycie i straszycie.... Nic pozytywnego nie da się wyciągnąć z tego materiału? (oprócz przesłania oczywiście) ;)
no da się, tylko tonie w morzu pretensjonalnych zagrywek ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Skaut

25-01-2010, 12:27

So_It_Is_Done pisze:Moda nie wyszła tym jełopom na dobre jak widać. Teraz są nikim, bo jak wrócą do tego co grali dawniej to będzie żenujące, a w nowej formule się nie sprawdzili. Obciach i szkoda gadać.
to dopiero pierwsze proby, wiec dam im szanse sie wykazac na nastepnym albumie. Ale generalnie dobrze, ze podazaja ta droga, tylko musza dopracowac formule.
Coś tam było! Człowiek!
est

25-01-2010, 12:32

So_It_Is_Done pisze:Nie martw się, ja też nie słuchałem.
Zdziwiłbym się gdyby było inaczej :wink:
Pelson
rasowy masterfulowicz

25-01-2010, 12:36

est pisze:Jeszcze nie słuchałem, a wy tu straszycie i straszycie.... Nic pozytywnego nie da się wyciągnąć z tego materiału? (oprócz przesłania oczywiście) ;)
Są momenty (z naciskiem na momenty) dobrej jazdy, ciekawych aranży i braku tandety i świecidełek z jarmarku, ale nie skusiłbym się na zakup płyty i skakanie laserem w celu znalezienia perełek w morzu stolca.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re:

25-01-2010, 12:44

Skaut pisze:
So_It_Is_Done pisze:Moda nie wyszła tym jełopom na dobre jak widać. Teraz są nikim, bo jak wrócą do tego co grali dawniej to będzie żenujące, a w nowej formule się nie sprawdzili. Obciach i szkoda gadać.
to dopiero pierwsze proby, wiec dam im szanse sie wykazac na nastepnym albumie. Ale generalnie dobrze, ze podazaja ta droga, tylko musza dopracowac formule.
to w sumie nie jest płytka, ten materiał ma wyjść na jakimś splicie, a płyta ma dopiero się ukazać w tym roku z tego co wiem :wink:
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

25-01-2010, 13:16

So_It_Is_Done pisze:Nie martw się, ja też nie słuchałem.
to po chuj wtrącasz się do dyskusji?
Maleficio pisze:Abigor, Pervertum czy Trifixion już bardziej tradycyjnie ale po wielkim bumie nastąpiła wielka ciszą, nie wiadomo czemu zresztą.

Abigor nie wzniósł się nigdy ponad przeciętność (oprócz Fractal Possession), a Pervertum i Trifixion to megabieda
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
ODPOWIEDZ