est pisze:Pazuzu też było, słyszałem jakiś album z 1994 roku, ale wtedy nie zrobił na mnie wrażenia. Dzisiaj nie pamiętam już nawet tytułu.Conflagrator pisze:Tak sobie przeglądając stronę Abigor na ma przypomniała mi się pewna rzecz. Ludzie w przesłości pośrednio lub bezpośrednio związani z Abigor mieli/mają dość dużo różnych zespołów/projektów w klimatach dark wave itp., np.: Die Verbannten Kinder Evas, Dargaard, Ice Ages czy Grabesmond. Czy cokolwiek z tego nadawało się do słuchania? Jak miałem -naście lat to byłem tego ciekaw, ale jakoś nigdy nic z tego nie słyszałem. Pewnie to jakieś nędzne klawiszowe, pseudoartystyczne plumkanie blackmetalowych 'artystów' i obecnie nawet nie chce mi się tego sprawdzać. kiedyś jednak nazwy te padały dość często w wywiadach i byłem ciekaw co tam namieszali. To samo tyczy się różnych około-blackmetalowych projektów powiązanych personalnie z Abigor - Heidenreich czy Dominion III (Amestigon znam, więc pomijam). Nagrały te twory coś wartego uwagi?
Inna sprawa, że w tamtych czasach, słowa takie jak: darkwave odstraszały mnie skutecznie. Więc być może był to dobry album
znam tylko : Die Verbannten Kinder Evas - Dusk and Void Became Alive, i bardzo daje rade, spora dawka melancholii.