DRAGON - TAK, TEN Z POLSKI

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"

choose wisely

1. Kocham, bogowie, stary metal w swych najlepszych latach, katany, piwo, ćwieki i kult Possessed na polskim gruncie
60
63%
2. Gówno, Shit, Scheisse, urąga muzyce ale słucham z sentymentu
5
5%
3. Gówno, Shit Scheisse, urąga i nie nie słucham, bo jestem racjonalistą
6
6%
3. Nie znam, ale z wypiekami na twarzy pobiegnę do sklepu i poznam
7
7%
4. Nie znam i nie chcę poznaćm chyba że za skromną opłatą.
17
18%

Liczba głosów: 95
Stygmat
zaczyna szaleć

Re: DRAGON - TAK, TEN Z POLSKI

24-09-2008, 05:23

Pamiętam jakby to było jutro... Zakupiłem sobie dwie kasetki Dragon - Fallen Angel i Turbo - Last Warrior, na tamte czasy 5-tej klasy podstawowej to był dla mnie koszmar, szatan i dziwki ssące kutasy po zmroku, ale po roku lał się miód w postaci tychże płyt.
Ostatnio słuchałem ostatniej płyty Dragona i rzeczywiście nie był to dobry czas na rzucanie kleju...

a jeszcze ktoś napisał, że w roku 90 nie było szatanuf...polecam zatem płytę wspomnianego przeze mnie Turbo - Dead End z 90 roku lub nagraną dwa lata później płytkę "One Way" - jak dla mnie najlepsze płyty tej kapeli z Litzą na wokalu !!!
Jan_Zbik
świeżak

24-09-2008, 13:40

Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki - to tyle tytułem różnic w upodobaniach. Zatem, dziekując za ostrzeżenie przed Sacrificem, jednak odżałuję te ok 30 złociszy na wyrobienie sobie własnego zdania. Dragon w wersji death-thrash zasadniczo BARDZO mi odpowiadał, więc, o ile Sacrifice nie przypomina żałobnych Twarzy (paw) - a z tego co czytałem, to nie przypomina, to dam mu szansę.

A Horda WYMIATA ! "Wieczne Odpoczywanie" !!! I pierwszy wokal Dragona, lepszy od Kostrzewy !
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

24-09-2008, 23:21

Stygmat pisze:
a jeszcze ktoś napisał, że w roku 90 nie było szatanuf...polecam zatem płytę wspomnianego przeze mnie Turbo - Dead End z 90 roku lub nagraną dwa lata później płytkę "One Way" - jak dla mnie najlepsze płyty tej kapeli z Litzą na wokalu !!!
Tak ogolnie to na One Way kolezka z arki juz nie spiewal :wink:
kakademona
weteran forumowych bitew

24-09-2008, 23:24

Jan_Zbik pisze:Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki - to tyle tytułem różnic w upodobaniach. Zatem, dziekując za ostrzeżenie przed Sacrificem, jednak odżałuję te ok 30 złociszy na wyrobienie sobie własnego zdania. Dragon w wersji death-thrash zasadniczo BARDZO mi odpowiadał, więc, o ile Sacrifice nie przypomina żałobnych Twarzy (paw) - a z tego co czytałem, to nie przypomina, to dam mu szansę.

A Horda WYMIATA ! "Wieczne Odpoczywanie" !!! I pierwszy wokal Dragona, lepszy od Kostrzewy !

e tam.najlepszy wokal miał facet z destroyera.
Jan_Zbik
świeżak

25-09-2008, 12:00

E tam, ja na poważnie sie wokalem Dragona zachwycam, a Waść se jaja robisz :))) To jak tak pisać to już najlepsza była Irena "Na Stos" Bol :), choć i Robert Koehler (Hammer) i gościu z Open frajera też trzymali poziom (nisko). Choc Destojer Łoza też, faktycznie, wybitnie zawodził :))))
DCI Hunt

23-10-2008, 13:18

"Horda Goga" brzmi jak gówno, ale pomimo tego i rozpierdala :) Reszta mnie nie interesuje.
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

Dragon (PL)

09-03-2010, 22:38

Bezwzględny kult, co nie ulega wątpliwości. Zanim wspólnie pośpiewamy w stanie alkoholowego amoku "BELIAAAR! BELIAAAR! SŁUUGAAAA DIAAABŁAAA!" to mam małe zapytanie. Nie tak dawno na rynek MMP wypuściła digipackowe reedki ich wszystkich płyt. Chodzi mnie o "Fallen Angel". Czy część 1sza to wersja anglojęzyczna, a druga to polska? Czy też w wersji z polskiego Longpleja uwzględnione zostały tylko nast. numery:
9. Upadły Anioł
10. Pluję Ci W Twarz
11. Łzy Szatana
12. Pośród Czerni
13. Płacząca Kobieta

Kto ma już w swoich zbiorach tą płytkę to mógłby się pokusić o odpowiedź.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Bloodcult

Re: Dragon (PL)

09-03-2010, 23:06

Beliar, Beliar sługa Diabła,
Beliar, Beliar znamię bestii

...i tyle w temacie :)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-03-2010, 23:09

<ziew>
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

09-03-2010, 23:35

jestem dumnym nie posiadaczem ani jednej płyty dragona.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-03-2010, 23:45

:lol:
Awatar użytkownika
Lykantrop

10-03-2010, 07:48

Łiii tam. Za pewne gdybym dzisiaj usłyszał po raz 1szy Dragona to miałbym podobne zdanie, tymczasem "Horda Goga" to jedna z pierwszych płyt z gatunku, którą miałem jako podrostek w swojej kolekcji i stąd sentement i brak obiektywności. "Fallen Angel" i "Scream of Death" też były zajebiste, może ujmując nieco z tej zajebistości drugiej pozycji. Rzadko słucham, ale ilekroć to robię, doznaję przyjemnej podróży w przeszłość.
e tam.najlepszy wokal miał facet z destroyera.
Na temat Destroyers opowiem ciekawą anegdotkę. Jakiś rok temu, może więcej, skontaktowałem się z Łozą i Wojtkiem i zapytałem się czy byłaby możliwość zrobienia takiego wspominkowego wywiadu. Wszystko ok, bardzo zadowoleni, że ktoś w ogóle pamięta, itp. Nad pytaniami pociłem się kilka dni, sięgałem do kilkudziesięciu starych zinów, zasięgałem opinii starszych po fachu znajomych, ot - gigant wywiad. Na odpowiedzi czekam do dzisiaj. Za pewne nigdy ich już nie dostanę... no ale to tak na marginesie ;-)
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-03-2010, 08:48

http://www.youtube.com/watch?v=7uGZfGDUOpY - Beliar
http://www.youtube.com/watch?v=vS9qN89zmMo - Siedem Czasz Gniewu
http://www.youtube.com/watch?v=x1I-x3d-PaA - Demon Wojny
http://www.youtube.com/watch?v=TnsyDgK0-5E - Fallen Angel
http://www.youtube.com/watch?v=dZEuQhrmWR4- Memory
http://www.youtube.com/watch?v=frku13srg6c - Tears of Satan
http://www.youtube.com/watch?v=VPEMOJ4bvBU - Kapłani Zdrady
http://www.youtube.com/watch?v=VfWQVSdlb-Q- Dragon - Trasa z Morbid Angel 1991

i cała kupa innych.

Kat/Imperator/Vader/Betrayer>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Horda Goga>>Fallen Angel>>>Scream Of Death>>>>>>>>Sacrifice>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Twarze
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
hcpig

10-03-2010, 09:45

Z tych starych polskich kapel heavy/thrashowych w zasadzie przemawia do mnie tylko KAT i ewentualnie WILCZY PAJĄK. DRAGON, DESTROYERS, STOS, ISCARIOTA etc. za chuja. HAMMER jest przynajmniej zabawny ("Wśród Mrocznej Ciszy..." zlewam z tego zawsze), ALASTOR - w ogóle nie pasują mi te słynne "Syndromy", za to bardzo podoba mi się "Zło" (Stonek to naprawdę niezły i oryginalny wokalista, zwłaszcza jak na polskie warunki), "Żyj..." natomiast to taka muzyka dla fanów SWEET NOISE. Zagwozdkę mam z TURBO, no wstyd w sumie ale słuchałem, ale w wieku lat 13 to nawet POISON i inne szajsy sobie aplikowałem więc przy tym nawet oni błyszczą, zwłaszcza podobał mi się "Epidemic" - dużo lepszy niż osławiona "Kawaleria..."; zasługują na pewno na miano najbardziej trendowego zespołu w historii polskiej sceny - od rockowych balladek dla fanów PERFECT i LADY PANK, przez heavy i thrash aż po wycieczki w rejony wchodzącego w modę death metalu - ot tacy solidni rzemieślnicy bez "kręgosłupa moralnego" (jakby to powiedział Kaczyński hehe).
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-03-2010, 09:55

hcpig pisze:zwłaszcza podobał mi się "Epidemic"
:lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
hcpig

10-03-2010, 09:56

Nie rozumiem dowcipu ;)

BTW, TURBO "walczy" właśnie z BEHEMOTH I VADER o Fryderyka w kategorii "heavy metal".
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

10-03-2010, 23:34

Ankieta do dupy. Chyba między bogami a gównem są etapy pośrednie? Chociaż zaraz, może racja, nie ma...
Znam dwie płyty, lubię zwłaszcza Scream of Death. Podoba mi się to archaiczne brzmienie, jaky wzięte na poły z PRL-u. Mam wydanie płytki z Under The Flag i rzadko, bo rzadko, ale do niego sięgam. Na wiosnę sobie zapuszczę toto.
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

13-03-2010, 21:02

Lykantrop pisze:Bezwzględny kult, co nie ulega wątpliwości. Zanim wspólnie pośpiewamy w stanie alkoholowego amoku "BELIAAAR! BELIAAAR! SŁUUGAAAA DIAAABŁAAA!" to mam małe zapytanie. Nie tak dawno na rynek MMP wypuściła digipackowe reedki ich wszystkich płyt. Chodzi mnie o "Fallen Angel". Czy część 1sza to wersja anglojęzyczna, a druga to polska? Czy też w wersji z polskiego Longpleja uwzględnione zostały tylko nast. numery:
9. Upadły Anioł
10. Pluję Ci W Twarz
11. Łzy Szatana
12. Pośród Czerni
13. Płacząca Kobieta

Kto ma już w swoich zbiorach tą płytkę to mógłby się pokusić o odpowiedź.
Niestety grubas zdecydował, że pełna będzie angielskojęzyczna a po polsku są tylko wymienione przez Ciebie kawałki. Szkoda.
Awatar użytkownika
Lykantrop

13-03-2010, 21:08

Zajebiście szkoda. Tak szkoda, że aż zrezygnowałem z zakupu tego krążka.
A jeszcze na samą myśl, że z 5 lat temu opchnąłem vinyl z tym materiałem za jakieś grosze to już jest mi tak megaszkoda, że mam ochotę się pochlastać z żalu :-D
Hellrocker
w mackach Zła

04-06-2012, 15:50

Nie wiem, czy bylo...?
Jarosław Gronowski (guitar), Adrian Frelich (vocals) and Krystian Bytom (drums) have recently decided to reactivate Dragon. They're planning to reissue Dragon's albums, release a DVD from a festival in Jarocin and record a brand new album.
A w temacie - stary Dragon (Metalmania, Horda Goga) to zajebiste materialy, uwielbiam.
ODPOWIEDZ