TRAUMA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

04-04-2007, 08:02

[quote][i]Wysłane przez Duban[/i]
no, ale u nich właśnie o to chodzi. jeśli nawet nazywać ich kabaretem, to w kategorii muzycznej są rewelacyjni.[/quote]
ok wiem, dla mnie to jest [b]muzyczny żart,wygłup [/b] ,momentami nawet bardzo dobry, ale nic więcej , ot taka ciekawostka na imprezę przy browarze
jebać frajerów
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

04-04-2007, 08:32

no, to w sumie się zgadzamy. Ale tak naprawdę bardziej interesują mnie argumenty na obronę nowej płyty Traumy :)
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
simondebelem
zaczyna szaleć
Kontakt:

04-04-2007, 08:51

hm zastanawiam się co czemu produkcja mówisz nie pozamiatała ?? masz coś na obronę tej tezy? a mnie płyta po kilku słuchaniach się jednak podoba są momenty nie podobujące np traumokopy że je tak nazwę ale generalnie bardziej mi to podchodzi niż np ost. Vader.
To że powtarza się stylistykę z poprzednich płyt to właściwość death metalowych kapel i generalnie bym się tego nie czepiał bo musiałbym wywalić z płytoteki np część Immolation czy Morbid A. co począć chcesz nowinek to czeszesz młode kapele ewentualnie czekasz do późnej starości na cud który nie nastąpi i umierasz zgorzkniały mrucząc pod nosem kurwa a mogli zagrać coś świeżego....
static
starszy świeżak

04-04-2007, 09:10

Duban ma racje-apogeum TRAUMA osiagnela na Suffocated in Slumber,czyli dosc dawno temu,potem poziom spada na leb na szyje,nie ma tej swiezosci,nowej plyty nie slyszalem,sciagnalem kawalek ze strony empire rec,ktory absolutnie mnie nie zachecil do kupienia tej plyty,jak dla mnie to TRAUMA juz dawno przestala byc waznym zespolem na polskiej scenie(ale solosy zawsze trzymaly poziom,nie wierze,ze na Neurotic Mass jest inaczej)
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

04-04-2007, 09:55

nie pozamiatała, bo wolę syntetyczną produkcję Imperfect. Powaga. Nowa płyta to cos między Hamartią a ostatnim dużym albumem. Brakuje mi głębi, dołożenia do pieca, mordowania dźwiękiem. Tak to po prostu słyszę.

Nie chodzi mi o to, że powielają stylistykę. Morbid Angel ma swój wypracowany styl, Immolation także itd. Dla mnie Trauma zaczęła zżerać swój ogon. To nie jest powielanie stylistyki, to jest momentami kopiowanie samego siebie. Doceniam kilka świetnych riffów, ale jak powiedziałem wcześniej - to są dodatki do głównej treści tej płyty. Nie oczekuję od nich rozwoju w dziwnym kierunku, ale mocnej muzyki. Zresztą popatrz ile płyt wydali w przeciągu ostatnich 3-4 lat. 3 albumy i mini. Moim zdaniem nastąpiło po prostu zmęczenie materiału i przez to powielanie samych kompozycji z tego właśnie okresu.
Mort
rasowy masterfulowicz

04-04-2007, 12:55

[quote][i]Wysłane przez simondebelem[/i]
generalnie bardziej mi to podchodzi niż np ost. Vader.
[/quote]

chociaz jeszcze nowej Traumy nie slyszalem, to akurat w to jestem w stanie uwiezyc, Vader zawiodl na calej linii
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

04-04-2007, 13:29

slucham pierwszy raz. od wielu lat nie potrafilem sie skupic na zadnym studyjnym materiale Traumy. Wpadaly jednym uchem i wypadaly drugim. Tym razem, wbrew temu co pisal Duban, krazek ma swoj charakter, oczywiscie oparty na piaskowej Traumie, ale jakoś tym razem mi to wchodzi... slychac spory progres, glownie w aranzxach gitar, jakos to mniej ubite, jest wiecej porzestrzeni... no i fascynacje nowoczesniejszym graniem sie klaniaja. Brzmienie? Kolejny krok w typowym szorstkim brzmieniu Traumy... tym razem proporcje zachowane jak trzeba... dla mnie tendencja zwyzkowa. Poslucham pare razy i sie szerzej wypowiem.
Awatar użytkownika
antigod
w mackach Zła
Kontakt:

04-04-2007, 13:35

[quote][i]Wysłane przez Duban[/i]
Cremaster to w ogóle zajebiści jajcarze i mam nadzieję, że się serdecznie uśmieję tak, jak przy okazji ich poprzedniego materiału. Bursztynek, bursztynek... trzeba mieć, kurwa, ułańską fantazję, żeby takie teksty robić :) [/quote]

Oni są już nudni.
THE ARMY - THE WEAPON - THE MACHINERY OF WAR - EXTERMINATION OF ALL MAN!
jax1982
zaczyna szaleć
Kontakt:

05-04-2007, 01:49

[quote][i]Wysłane przez north[/i]
trauma stoi w miejscu [/quote]
...
Awatar użytkownika
Einherjer
zaczyna szaleć

05-04-2007, 02:48

[quote][i]Wysłane przez Mort[/i]
[quote][i]Wysłane przez simondebelem[/i]
generalnie bardziej mi to podchodzi niż np ost. Vader.
[/quote]

chociaz jeszcze nowej Traumy nie slyszalem, to akurat w to jestem w stanie uwiezyc, Vader zawiodl na calej linii [/quote]

ten zespol zawodzi od wielu lat, jeszcze sie nie przyzwyczailes?

nowej traumy nie bede sluchal, bo nie lubie brzmienia plyt nagranych w hertz studio
Hej młody Junaku, smutek zwalcz i strach! Przecież na tym piachu za trzydzieści lat, przebiegnie z pewnością jasna, długa, prosta, szeroka jak morze Trasa Łazienkowska! I z brzegiem zepnie drugi brzeg, na którym twój ojciec legł ! La, la, la, laaa, la, la, la...
Mort
rasowy masterfulowicz

05-04-2007, 10:26

[quote][i]Wysłane przez Einherjer[/i]
ten zespol zawodzi od wielu lat, jeszcze sie nie przyzwyczailes?[/quote]

nie bo to nie prawda, lubie The Beast i The Art of War

[quote]nowej traumy nie bede sluchal, bo nie lubie brzmienia plyt nagranych w hertz studio [/quote]
chyba nie piszesz powaznie, w Hertz studio nagrano swietne brzmiace Patogen Parricide i Brain Corrosion - Dead Infection
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

05-04-2007, 10:37

Trauma jest w formie i to wysokiej, brzmienie bardzo ok, myślę nawet że kasują parę bardziej znanych kapel z westu , no ale rodzimych kapel przecież nie należy chwalić prawda?
jebać frajerów
Awatar użytkownika
antigod
w mackach Zła
Kontakt:

05-04-2007, 10:41

Właśnie należy, a zagraniczne olewać ciepłym moczem. Nawet jeśli są o piekło lepsze ;)
THE ARMY - THE WEAPON - THE MACHINERY OF WAR - EXTERMINATION OF ALL MAN!
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

05-04-2007, 10:46

[quote][i]Wysłane przez antigod[/i]
Właśnie należy, a zagraniczne olewać ciepłym moczem. Nawet jeśli są o piekło lepsze ;) [/quote]
nie zrozumiałeś mnie men
jebać frajerów
Mort
rasowy masterfulowicz

05-04-2007, 10:48

nalezy, ale pod warunkiem ze dobrze graja, z death metalowego grania to z tego co dzisiaj jeszcze gra i utrzymuje wysoki poziom to na pochwaly zasluguja: Deivos, Deception, Azarath i Anima Damnata, a z death/grindowej polki Parricide. Yattering nadal pozostaje niedoscigniony( wlasnie slucham Human's Pain i coraz mocniej utwierdzam sie w tym przekonaniu ).
I AM MORBID
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

05-04-2007, 10:55

nalezy, ale pod warunkiem ze dobrze graja [/quote]
wg. mnie Trauma gra bardzo dobrze
jebać frajerów
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

05-04-2007, 11:46

to już kwestia gustu. Mnie cieszy fakt, że ta płyta spowodowała jakieś tam kontrowersje, choć uważam ją za dość dużą obniżkę formy zespołu. Coś musi być wobec tego na rzeczy...
Awatar użytkownika
Einherjer
zaczyna szaleć

05-04-2007, 12:37

[quote][i]Wysłane przez Einherjer[/i]
nowej traumy nie bede sluchal, bo nie lubie brzmienia plyt nagranych w hertz studio [/quote]
chyba nie piszesz powaznie, w Hertz studio nagrano swietne brzmiace Patogen Parricide i Brain Corrosion - Dead Infection [/quote]

przeczytaj mnie jeszcze raz -- nie napisalem, ze to brzmienie jest chujowe, tylko ze go nie lubie

a czemu nie lubie? a no wlasnie dlatego, ze jest zajebiscie czyste, piekne, cukierkowe, plastikowe (o! to dobre slowo!) -- wszystkie plyty z hertz brzmia bardzo podobnie, od razu slychac, gdzie byla plyta nagrywana, a to bynajmniej nie jest zaleta
Hej młody Junaku, smutek zwalcz i strach! Przecież na tym piachu za trzydzieści lat, przebiegnie z pewnością jasna, długa, prosta, szeroka jak morze Trasa Łazienkowska! I z brzegiem zepnie drugi brzeg, na którym twój ojciec legł ! La, la, la, laaa, la, la, la...
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

05-04-2007, 15:32

Neurotic Mass jeszcze nie znam. Liczę, że Trauma wróciła do grania z feelingiem, charakterystycznym dla niej do Suffocated... włącznie, czego można by się spodziewać po Hamartia. Szkoda, że Chudy odszedł, bo dobrze się wpasował w ten zespół i miał mocniejsze wokale od poprzednika. Suffocated... także uważam za szczytowe, jak na razie, osiągnięcie tej kapeli. Na Imperfect... i Determination... jest mnóstwo brutalnego napierdalania, a za mało samej Traumy. Ten zastepczy wokalista na trasie z Vader przeciętnie wypadł, by nie rzec słabo.
MANOWAR
postuje jak opętany!

10-04-2007, 13:33

mi ta płyta- Neurotic Mass się średnio podoba, rzeczywiście słychać, że płyta nagrana jest w hertz a płyty z tego studia, z nielicznymi wyjątkami (np."Patogen") brzmią identycznie- jak nazwał to Einherjer- plastikowo. A co do muzyki, nie jest źle, ale do Suffocated, czy Imperfect brakuje, wokale są gorsze, a same utwory trochę przekombinowane, jak dla mnie wychodzi to na 6,5/10.
ODPOWIEDZ