KVELERTAK

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

Re: KVELERTAK - KVELERTAK [2010]

03-04-2012, 00:06

Maria Konopnicka pisze:Mgła to monumentalne katedry, natchnione obrazy , sztuka wyższa tworzona z rozmysłem i dostępna dla nielicznych :))
zmień dilera, marian
Obrazek
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

03-04-2012, 00:15

Maria Konopnicka pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:nowa Mgła też kwadrat :D
Masz skłonność do podniecania się prostą by nie rzecz prostacką rock and rollową muzyką (Katroflak, Satyricon, Turbowafel) a niedoceniania doskonałych płyt black metalowych. Kartoflak jest bardzo przyjemny, punkowa energia, zajebiste riffy, fajne brzmienie - na żywo też dają radę i przyjemnie można sobie popląsać, ale nie przesadzajmy - to jest jednak kultura niższa, tańce przy ognisku, wycinanie scyzorykiem babuszek z drewna, robienie kukiełek z chrustu i ze słomy, czy wieńców dożynkowych ze zboża. Mgła to monumentalne katedry, natchnione obrazy , sztuka wyższa tworzona z rozmysłem i dostępna dla nielicznych :)) W zasadzie nie ma żadnej płaszczyzny by porówanać te dwa zespoły :) Trochę tak jakby chcieć zestawić Przygody Rozbójnika Runcajsa z filmami Bergmana, albo prozę Prousta z instrukcją obsługi maszyny do robienia gofrów. Żeby nie było - lubię gofry, a w żacholeckim lesie chętnie spędziłbym tydzień pod namiotem, ale do kurwy nędzy nie mieszajmy różnych światów :)))
Masz tendencję do brania osób z porażeniem mózgowym za zdrowsze od tych bez porażenia tylko dlatego, że zachowują się mniej "przyziemnie". Tak bym to w skrócie ujął. Oczywiście piję tylko do muzyki. bo M. to niewątpliwie bardzo inteligentny młody człowiek, co stwierdzam bez cienia ironii. Jak już się za filmowe porównania bierzesz, to Bergman to może być John Coltrane na przykład. Kvelertak to powiedzmy coś w stylu wczesnego Kustoricy, z kolei Mgła to będzie Szamanka Żuławskiego - przerost ambicji nad warsztatem.
Maria Konopnicka

03-04-2012, 00:18

Masz wpieról!

Ustawka za ok. dwa tygodnie pod Spodkiem przed koncertem Judas Priest, bierzcie sztachety czy nie wiem co tam macie - sieci, harpuny, zdechłe ryby i przyjeżdżajcie z ekipą wymienić argumenty po męsku :))
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

03-04-2012, 00:25

no chyba, że M. miał taki zamysł artystyczny, że tym razem ta mgła ma być sztuczna, w takim wypadku to chylę głowę :D zrealizował to w 100 proc. :DDDD
Awatar użytkownika
Sybir

03-04-2012, 00:34

Wtedy premiera mogłaby się przesunąć.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

03-04-2012, 09:00

Maria Konopnicka pisze:to jest jednak kultura niższa, tańce przy ognisku, wycinanie scyzorykiem babuszek z drewna, robienie kukiełek z chrustu i ze słomy, czy wieńców dożynkowych ze zboża. Mgła to monumentalne katedry, natchnione obrazy , sztuka wyższa tworzona z rozmysłem i dostępna dla nielicznych :)) W zasadzie nie ma żadnej płaszczyzny by porówanać te dwa zespoły :) Trochę tak jakby chcieć zestawić Przygody Rozbójnika Runcajsa z filmami Bergmana
Ale cios o poranku ;) Mgła i Bergman, sztuka wyższa, o w mordę... ;) Ja rozumiem, że komuś może się ta nowa Mgła podobać (o ile nie przeszkadza mu takie rozmiękczenie black metalowej formuły), ale nie przesadzajmy i nie doszukujmy się w tej muzyce nie wiadomo czego (wiem, że w założeniu to był żart, ale mimo wszystko...).
Owszem, Kvelertak to jest muzyka rozrywkowa. Niczego nie udaje, nie próbuje ocierać się o tajemnice wszechświata, nie przekracza żadnych granic. I to jest moim zdaniem jej atut.
Lubię ten zespół, ale mam z nim taki problem, że mogę go słuchać tylko w lecie, przy ładnej pogodzie i z zimnym browarem w ręku. W innych warunkach ta muzyka nie robi mi kompletnie. No i oczywiście nie mają startu do starego Cannibal Corpse. ;)
Awatar użytkownika
maciek z klanu

03-04-2012, 09:03

hahah

Maria PIJESZ, nie PISZ !!!
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

03-04-2012, 09:53

Maria oczywiscie robi to przekór Trockiemu i wszystkim normalno myslacym. On chce byc po prostu odmiennym... pewnie w szkole sie w sukienki ubieral by sie roznic od chlopcow:)
Maria Konopnicka

03-04-2012, 16:06

Maleficio pisze:Maria oczywiscie robi to przekór Trockiemu
A po co miałbym to robić? Jak Trocki od czasu do czasu poleci coś co mi się spodoba to przecież też o tym piszę. Nie ma dla mnie specjalnego znaczenia kto zakłada temat o danym zespole czy płycie - staram się nie ulegać ani uprzedzeniom, ani pozytywnym wyobrażeniem o użytkownikach tego forum. :)
Awatar użytkownika
hcpig

03-04-2012, 21:17

W sumie Kvelertak ma coś ze Slipknot.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

03-04-2012, 21:53

ultravox pisze: Ale cios o poranku ;) Mgła i Bergman, sztuka wyższa, o w mordę... ;) Ja rozumiem, że komuś może się ta nowa Mgła podobać (o ile nie przeszkadza mu takie rozmiękczenie black metalowej formuły), ale nie przesadzajmy i nie doszukujmy się w tej muzyce nie wiadomo czego (wiem, że w założeniu to był żart, ale mimo wszystko...).
Dlaczego nie? Ja doskonale rozumiem o co Marii chodzi i właściwie myślałem ciągle o tym samym.
Od dobrej muzyki oczekuję głębi - takiej mniej więcej jakiej w kinie oczekuje się od filmów Bergmana. Co więcej, uważam, że muzyka ekstremalna może dążyć do przekazywania takich treści i takich emocji, przynajmniej na miarę swoich możliwości (i umiejętności muzyków). Nie znam nowej Mgły, ale generalnie wolę gdy zespół aspiruje do Bergmana, niż do Rumcajsa Rozbójnika, jak Kvelertak.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

03-04-2012, 22:45

longinus696 pisze:Dlaczego nie? Ja doskonale rozumiem o co Marii chodzi i właściwie myślałem ciągle o tym samym.
Dlatego, że z mojego punktu widzenia ani w muzyce Mgły, ani generalnie w black metalu jakichś szczególnie głębokich treści nie ma. Są oczywiście wyjątki, ale ta głębia ujawnia się raczej na poziomie emocjonalnym, niż w postaci jakiejś sensownej refleksji. Do tego black metal z założenia skupia się tylko na wycinku rzeczywistości, na pewne rzeczy nie ma w nim miejsca (i to w pewien sposób go w tym kontekście dyskwalifikuje).
longinus696 pisze:Od dobrej muzyki oczekuję głębi - takiej mniej więcej jakiej w kinie oczekuje się od filmów Bergmana. Co więcej, uważam, że muzyka ekstremalna może dążyć do przekazywania takich treści i takich emocji, przynajmniej na miarę swoich możliwości (i umiejętności muzyków). Nie znam nowej Mgły, ale generalnie wolę gdy zespół aspiruje do Bergmana, niż do Rumcajsa Rozbójnika, jak Kvelertak.
Oczywiście, że może do tego dążyć, ale najczęściej jest to niestety porywanie się z motyką na słońce. Osobiście wolę, gdy zespoły nie aspirują do rzeczy, które są poza ich zasięgiem, bo to kończy się takimi rzeczami jak art rock. Wolę szczery, prosty przekaz, niż pozornie wyrafinowany bełkot. Oczywiście nie twierdzę, że na gruncie tej muzyki nie jest możliwe przekazywanie głębokich myśli, ale jakoś nie przychodzą mi do głowy żadne przykłady z tej konkretnej szufladki.

Poza tym te zarzuty o brak głębi wydają mi się w kontekście Kvelertak absurdalne, chyba że z zasady negujesz sens istnienia muzyki, której celem jest przede wszystkim dostarczanie rozrywki. Na tej samej zasadzie możemy się przyczepić do Autopsy, Misfits, Fear, Tankard, Desaster i całego tabuna pokrewnych im zespołów. Zrozumiałbym, gdybyś napisał, ze grają słabo, albo zbyt mainstreamowo, ale ocenianie każdego rodzaju muzyki pod kątem "głębi" i ambicji wydaje mi się nieco dziwne.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

03-04-2012, 22:49

Niektórzy... szukaja "Głębi" w AC/DC, Motorhead i Darkthrone więc mnie nic tu nie dziwi. A szukanie "Bergmana" w Kvelertak to pominę usmiechem:)
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

04-04-2012, 01:08

maciek z klanu pisze:ktos tego oprocz trockiego naprawde slucha?
Ja słucham, bo to naprawdę zajebisty krążek jest.
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you... Stranger
Awatar użytkownika
Lykantrop

04-04-2012, 18:29

Po skrajności opinii tu krążących aż się bałem ten krążek do odtwarzacza wkładać. Spodziewałem się czegoś naprawdę w chuj eklektycznego, dziwactwa i wsi kontrolowanej w jednym, a tymczasem jakoś jestem... rozczarowany. Bo zamiast kazusu Lifelover, dostałem hardcore'owy napierdol i motorykę, punk rockowy zadzior i rock'n'rollowy feeling. Black metalowe naleciałości stwierdzono przede wszystkim w rozpoczynającym "Ulvetid", a potem się przerzedza i wrażenia po ogarnięciu są takie, że nie ma ich tu w ogóle.

Fajnie się tego słucha. Wchodzi lekko, jest idealne do tła, ale kompletnie nie tego się spodziewałem po krążących tu opiniach.

I co do "influences" to łoo kurwa... zamiast rozprawiać co tu jest, lepiej dyskutować czego tu nie ma :D
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
dr Kill
postuje jak opętany!

04-04-2012, 22:09

Mi się ten album przesłuchał. Na początku katowałem ostro, ale po pewnym czasie już nie mam w ogóle ochoty ich słuchać. Ostatnio polecieli do piwa z kumplami to było dobrze, ale nie wiem czy by mi się chciało samemu przez to przebrnąć. Istny natłok hitów mnie po prostu znudził. Próbowałem już parę razy ich słuchać, ale dałem radę dojść jedynie do połowy płyty bo stwierdziłem, że coś innego mogę sobie włączyć.
est

04-04-2012, 22:25

Podobnie. Jednosezonowa ta płyta się okazała;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

04-04-2012, 22:41

oj tam oj tam
est

04-04-2012, 22:43

Dodam uczciwie, że katowałem ją mooocno. Ciekawe co będzie na kolejnej...
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

04-04-2012, 23:03

Dla mnie ta płyta jest w absolutnym metalowym topie zeszłego rocku. I rośnie...
ODPOWIEDZ