SEPULTURA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

Re: SEPULTURA

12-03-2016, 08:14

[V] pisze:
Enslaved to koniukturalny krowi placek,bez charakteru, nienawidzę.
Koniunkturalne są od 'Dark Ages' od której zaczął się powrót do korzeni ale akurat na 'Enslaved' wyszło to najlepiej, nie mów że Cię takie wały jak 'Gladiator' czy 'World Scum' nie niszczą, gdyby wszystkie trzymały ten poziom albo po prostu materiał przycięto by do rozmiarów epki...
Yare Yare Daze
[V]

12-03-2016, 09:20

hcpig pisze:
[V] pisze:
Enslaved to koniukturalny krowi placek,bez charakteru, nienawidzę.
Koniunkturalne są od 'Dark Ages' od której zaczął się powrót do korzeni ale akurat na 'Enslaved' wyszło to najlepiej, nie mów że Cię takie wały jak 'Gladiator' czy 'World Scum' nie niszczą, gdyby wszystkie trzymały ten poziom albo po prostu materiał przycięto by do rozmiarów epki...
Poprawne ale bez motylków w brzuszku,rozumiem,że może się podobać.Te utwory się wyrózniają,ale co z resztą płyty? lipa Z tych wszystkich płyt Soulfly skroiłbym przyzwoitego składaka,max 12 utworów. Nie potrafię się już cieszyć nowymi dokonaniami jego projektów, ten groove i wielka charyzma gdzieś się zaplątały w tych dredach i faładach tłuszczu ;)

Ale książkę czytało się wspaniale.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

12-03-2016, 12:06

Nie wiem czy to kwestia sentymentu, wchodzenia w wiek inżyniera Karwowskiego czy nabrania dystansu, jednak po nowym roku przeprosiłem się z Maxem i obecną Sepulturą, kupiłem wszystkie brakujące pozycje z ich dyskografii i słucham z zapałem godnym lepszej sprawy. Wychodzi mi na to, że w przypadku Soulfly są to naprawdę fajne, trochę dociążone piosenki, momentami banalne, jednak noga potupuje. Zaleta obecnej Sepultury to groove jak, za przeproszeniem, sam skurwysyn i wpływy Voivod w partiach Andreasa. Nie wiem, może za pół roku na samą myśl o tym zafascynowaniu walnę się w łeb, jednak na dzień dzisiejszy piekielnie mnie to bawi :)
Ostatnio zmieniony 12-03-2016, 12:21 przez harvestman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

12-03-2016, 12:11

harvestman pisze:Nie wiem czy to kwestia sentymentu czy nabrania dystansu, jednak po nowym roku przeprosiłem się z Maxem i obecną Sepulturą, kupiłem wszystkie brakujące pozycje z ich dyskografii i słucham z zapałem godnym lepszej sprawy.
ambitny gość z Ciebie
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

12-03-2016, 12:22

Spokojnie, dla równowagi lecę też klasycznie, noise, grindcore i wszelkie odmiany awangardy :)
Awatar użytkownika
Ascetic

12-03-2016, 12:40

harvestman pisze:Spokojnie, dla równowagi lecę też klasycznie, noise, grindcore i wszelkie odmiany awangardy :)

awangarda to podstawa ;-)
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

12-03-2016, 13:28

Ascetic pisze:
harvestman pisze:Spokojnie, dla równowagi lecę też klasycznie, noise, grindcore i wszelkie odmiany awangardy :)

za słownikiem, awangarda - grupa ludzi, zwykle artystów, których twórczość lub działalność w jakiejś dziedzinie jest nowatorska i niekonwencjonalna;

No :)
Awatar użytkownika
Ascetic

12-03-2016, 13:42

harvestman pisze:
Ascetic pisze:

za słownikiem, awangarda - grupa ludzi, zwykle artystów, których twórczość lub działalność w jakiejś dziedzinie jest nowatorska i niekonwencjonalna;

No :)
definicja słowa awangarda była jakiś czas temu tutaj przytaczana (na okoliczność pewnej okoliczności)
można powiedzieć, że puściłem oko (nie, nie w rajtuzach) do jednego kolegi z tegoż forume
ale to bez związku, nieważne
lys på slutten av lys
535

12-03-2016, 14:14

Jak słyszę słowo "awangarda", to sięgam po rewolwer.
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

12-03-2016, 14:19

535 pisze:Jak słyszę słowo "awangarda", to sięgam po rewolwer.
Nie no, nie będziemy do siebie strzelać, zwłaszcza że w tej dyscyplinie mam raczej przewagę. Powyższe słowo zmieniamy na alternatywa i rozchodzimy się w zgodzie :)
535

12-03-2016, 14:22

harvestman pisze:
Nie no, nie będziemy do siebie strzelać, zwłaszcza że w tej dyscyplinie mam raczej przewagę.
Gratuluję. Biathlon, czy pięćset plus?
Awatar użytkownika
Ascetic

12-03-2016, 14:25

535 pisze:
harvestman pisze:
Nie no, nie będziemy do siebie strzelać, zwłaszcza że w tej dyscyplinie mam raczej przewagę.
Gratuluję. Biathlon, czy pięćset plus?
dobre, rzutkie, gratuje

EDIT: zamieniam na celne
Ostatnio zmieniony 12-03-2016, 14:37 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

12-03-2016, 14:30

Bardziej strzelanie do ruchomych celów :)
Nasum

14-03-2016, 21:58

harvestman pisze:Bardziej strzelanie do ruchomych celów :)

Uchodźcy na granicy?
tomaszm

14-03-2016, 22:11

harvestman pisze:Bardziej strzelanie do ruchomych celów :)
Służby mundurowe pewnie jakieś? Znam sporo chłopaków z drogówki i wydziały kryminalnego. Ci drudzy są bardzo wyluzowani. Paru chłopaków z wojska też znam. To jest dopiero specyfika:) Temat rzeka:)
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

24-03-2016, 16:49

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

07-04-2016, 13:49

[youtube][/youtube]

Zapowiedz nowego albumu, premiera jesień 2016
Awatar użytkownika
Triceratops

07-04-2016, 13:53

Brzmi niezle
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Chal-Chenet
zaczyna szaleć

12-04-2016, 09:41

Triceratops pisze:Brzmi niezle
Wstawki muzyczne pochodzą akurat z "Mediatora". ;)
kenediusze
weteran forumowych bitew

25-04-2016, 10:03

Wrzuciłem sobie ostatnio w pociągu biografię Sepultury autorstwa niejakiego Korolenki. Odczucia mam dośc mieszane. No bo z jednej strony, to dośc rzetelna, jak mi się zdaje, faktografia zespołu. Z drugiej strony, jest to wszystko jakieś takie strasznie powierzchowne i trudno po lekturze naprawdę powiedzieć, że pogłębiło się wiedzę o kapeli. No chyba że przez pogłebienie rozumiemy wiedze, że w tym roku grali trasę z Napalm Death a w tamtym z Faith No More. Odejście Maxa z kapeli przedstawiono dość ogólnikowo i jednoznacznie na korzyść zespołu, nie wiem, może to i prawda. Poza tym jakoś tak z kosmosu - najpierw wszystko jest ok, a potem bach, Max odchodzi i w ogóle od dawna wszystko się psuło strasznie,. Jakoś to dziwnie wygląda.

Ksiązka pisana ewidentnie przez fanboya, który z jednej strony wkłada masę energii żeby poskładać historię zespołu w całość, ale któremu własne fanbojstwo chyba nieco zaciemnia obraz. Przede wszystkim facet chyba nie zauważył, że Sepultura z jednej z największych kapel metalowych na świecie, gdzie wbiła się szturmem i dość niespodziewanie dzięki własnemu talentowi, spadła do - no powiedzmy wprost - głębokiej drugiej ligi i obecnie właściwie chuj kogokolwiek obchodzi, nawet jeśli, jak słusznie Korolenko zauważa, nagrywa wciąż bardzo dobre płyty. Da się to wyczytać między wierszami, ale wprost nie ma na ten temat ani słowa refleksji. Co pewnie bierze się stąd, że książkę objął chyba patronatem sam zespół, więc jest to biografia można rzec "oficjalna".
Przeszkadza też nieco struktura - płyta, trasa, płyta trasa, płyta, trasa, czysto linearna narracja, nudna do wyrzygania już w okolicach Beneath The Remains, a potem jest tylko gorzej :c W dodatku omówienia płyt są strasznie fragmentaryczne, tzn brakuje jakichś spójnych wrażeń i próby spojrzenia szerzej, na kontekst całej sceny metalowej, żeby jakoś pokazać czemu SEPULTURA jest super (bo przecież jest) i skąd się wziął jej fenomen, zamiast opisywania po kolei każdego utworu, że w tym są super riffy a w tamtym powolne tempa i miażdżące breakdowny. Nie żeby tego pierwszego nie było - ale jest to tak płytkie, że ręczę głową, że kilku użytkowników z tego forum napisałoby na kolanie ciekawsze i głębsze teksty z interesującymi refleksjami.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
ODPOWIEDZ