CODE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Lucek
- weteran forumowych bitew
Re: CODE
Świetna płyta uwielbiam takie granie.Album znacznie bardziej "przebojowy" od poprzednika czego nie uważam za jakąś ujmę.
Do wokali też nie mam zastrzeżeń no może poza takim "I Hold Your LIght" który momentami zamienia się w jakieś strasznie smętne ckliwe pitolenie,wyraznie wyczuwalna "brytyjska nuta" w zdecydowanie złym tego słowa znaczeniu.
Do wokali też nie mam zastrzeżeń no może poza takim "I Hold Your LIght" który momentami zamienia się w jakieś strasznie smętne ckliwe pitolenie,wyraznie wyczuwalna "brytyjska nuta" w zdecydowanie złym tego słowa znaczeniu.
- TORTURER
- w mackach Zła
Przyznam,że przeprosiłem sie troche z ich nową płytą,zdecydowanie wrażenie rośnie z czasem in plus..moze miałem jakies dziwne oczekiwania,nakreslone debiutem,byc moze...aczkolwiek mam kilka zastrzeżen,własnie do niektórych parti wokalnych(tych czystych),ale suma sumarum póki co 7 i pół/10
Death Dwells in Love
- H-K44
Re: Re:
Uch, mocne słowa. Mnie "Vertebrae" też nie podszedł.Maria Konopnicka pisze: a dla mnie ostatni Enslaved to najlepsza płyta w ich dyskografii i jedna z najlepszych płyt ostatnich lat
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you... Stranger
- TORTURER
- w mackach Zła
Znów nowy Code stracił u mnie kilka punktów,posłuchałem kilkanascie razy i znów odczucia ambiwalentne powróciły."Czyste" wokale przede wszystkim osłabiaja odbiór tej płyty ,po prostu sa tak miejscami pretensjonalne,ze psuja fajna muze w wielu miejscach.Na pierwszej płycie nie były jakies genialne ale swietnie dopasowane do koncepcji płyty,a tu odstają in minus według mnie.
Death Dwells in Love
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
a u mnie nadal na tym samym poziomie. Nie wiem czemu się tak czepiacie tych czystych wokali. Doskonale dla mnie wpasowały się w koncept płyty. Nawet zdjęcia w booklecie są takie hmm groteskoweTORTURER pisze:Znów nowy Code stracił u mnie kilka punktów,posłuchałem kilkanascie razy i znów odczucia ambiwalentne powróciły."Czyste" wokale przede wszystkim osłabiaja odbiór tej płyty ,po prostu sa tak miejscami pretensjonalne,ze psuja fajna muze w wielu miejscach.Na pierwszej płycie nie były jakies genialne ale swietnie dopasowane do koncepcji płyty,a tu odstają in minus według mnie.

Coś tam było! Człowiek!
- TORTURER
- w mackach Zła
Dawno żadna płyta nie targała moja odczuciami w tak sprzeczny sposób.Ostatecznie mi sie podoba,kluczem jest chyba odpowiedni nastrój podczas jej słuchania,mi weszła dopiero jak sobie wziałem butelke whiskey do parku i właczylem nowy Code na słuchawkach podczas zachodu słońca 

Death Dwells in Love
- ultravox
- zahartowany metalizator
No coś w ten deseń. Mnie się bardzo podoba, szczególnie wokale.TORTURER pisze:kluczem jest chyba odpowiedni nastrój podczas jej słuchania,mi weszła dopiero jak sobie wziałem butelke whiskey do parku i właczylem nowy Code na słuchawkach podczas zachodu słońca
- Knokkelmann
- postuje jak opętany!
Temat zasypało na 4 lata, więc gwoli przypomnienia:

objawił się w roku 2002 i od tamtej pory wykodował demo i dwie duże płyty, a przez skład przewinęli się m.in. AiwarikiaR (Ulver), Vicotnik (Ved Buens Ende) oraz Kvohst (Hexvessel). Nikogo z nich już tu niestety nie uświadczymy. Dwaj ostatni z tego grona opuścili pokład jakiś czas po wydaniu drugiego albumu i zagraniu kilku koncertów promujących Resplendent Grotesque. Motywem była podobno chęć skupienia się na swoich własnych zespołach: Kvohst nad debiutującym Hexvessel, a Vicotnik wiadomo - lubi skupiać się nad płytami DHG nawet i przez 10 lat...
Obecnie Aort, czyli szef całego przedsięwzięcia, skompletował nowy skład, w którym na perkusji gra aktualny garowy Dødheimsgard, a wokalne obowiązki poprzedniego gardłowego przejął niejaki Wacian. Wata? Waćpan? ...mało istotne. Zastąpić Kvohsta to nie lada wyczyn, ale rokowania są duże, bo na żywo ten człowiek daje sobie naprawdę bardzo dobrze radę, czego byłem świadkiem w zeszłym roku, gdy grali przed Aura Noir. Mimo więc pewnych obaw, jestem równocześnie pełen nadziei na coś zaskakująco dobrego z jego strony, jak i całego, odnowionego Kodu.
Możliwości tego osobnika można sprawdzić w coverze Macabre/Pentagram - Be Forewarned
No to jeszcze po jednym utworze z każdego wydawnictwa:

Neurotransmissions demo [2002]
Pollen of Black Plume

Nouveau Gloaming [2005]
A Cloud Formed Teardrop Asylum

Resplendent Grotesque [2009]
I Hold Your Light
No i najważniejsze - zespół kończy kodować materiał na trzeci album, który wytoczą na światło dzienne w tym roku.

objawił się w roku 2002 i od tamtej pory wykodował demo i dwie duże płyty, a przez skład przewinęli się m.in. AiwarikiaR (Ulver), Vicotnik (Ved Buens Ende) oraz Kvohst (Hexvessel). Nikogo z nich już tu niestety nie uświadczymy. Dwaj ostatni z tego grona opuścili pokład jakiś czas po wydaniu drugiego albumu i zagraniu kilku koncertów promujących Resplendent Grotesque. Motywem była podobno chęć skupienia się na swoich własnych zespołach: Kvohst nad debiutującym Hexvessel, a Vicotnik wiadomo - lubi skupiać się nad płytami DHG nawet i przez 10 lat...
Obecnie Aort, czyli szef całego przedsięwzięcia, skompletował nowy skład, w którym na perkusji gra aktualny garowy Dødheimsgard, a wokalne obowiązki poprzedniego gardłowego przejął niejaki Wacian. Wata? Waćpan? ...mało istotne. Zastąpić Kvohsta to nie lada wyczyn, ale rokowania są duże, bo na żywo ten człowiek daje sobie naprawdę bardzo dobrze radę, czego byłem świadkiem w zeszłym roku, gdy grali przed Aura Noir. Mimo więc pewnych obaw, jestem równocześnie pełen nadziei na coś zaskakująco dobrego z jego strony, jak i całego, odnowionego Kodu.
Możliwości tego osobnika można sprawdzić w coverze Macabre/Pentagram - Be Forewarned
No to jeszcze po jednym utworze z każdego wydawnictwa:

Neurotransmissions demo [2002]
Pollen of Black Plume

Nouveau Gloaming [2005]
A Cloud Formed Teardrop Asylum

Resplendent Grotesque [2009]
I Hold Your Light
No i najważniejsze - zespół kończy kodować materiał na trzeci album, który wytoczą na światło dzienne w tym roku.

This is where everything goes backwards.
- Kingu
Nie dostrzegam jakiejś różnicy ani w stylu ani w poziomie między obydwoma albumami. Dwójka ma takie numery jak Possession... czy Jesus...
Wokale Kvohsta to osobny rozdział i w sumie trudno mi wyobrazić sobie tę muzę bez nich. Muza kipiąca od emocji. Kapitalny zespół.
Wokale Kvohsta to osobny rozdział i w sumie trudno mi wyobrazić sobie tę muzę bez nich. Muza kipiąca od emocji. Kapitalny zespół.
- Knokkelmann
- postuje jak opętany!
^ Oczywiście. W zupełności się z Panem zgadzam.
Wypadałoby wspomnieć jeszcze o pra-początkach grupy. Przed debiutanckim materiałem <code>, Andy McIvor aka Aort, wydał trzy dema pod nazwą Seasonal Code. Każde z nich w bardzo znikomej ilości (25-100 sztuk). Kolejno:
Volume 1 - Instrumental Passages [1998]

Winter's Clarity [1999]

The Law of Transition [2001]
Natomiast po ostatniej płycie, czyli Resplendent Grotesque, wypuścił materiał retrospektywny, zawierający po 2-3 utwory z każdej z trzech demówek Seasonal Code + dwa niepublikowane utwory z sesji ostatniej płyty, w limitowanym nakładzie 100 sztuk.

Aortian Dialectus [2011]
Tryptych z sesji Resplendent Grotesque
Wypadałoby wspomnieć jeszcze o pra-początkach grupy. Przed debiutanckim materiałem <code>, Andy McIvor aka Aort, wydał trzy dema pod nazwą Seasonal Code. Każde z nich w bardzo znikomej ilości (25-100 sztuk). Kolejno:
Volume 1 - Instrumental Passages [1998]

Winter's Clarity [1999]

The Law of Transition [2001]
Natomiast po ostatniej płycie, czyli Resplendent Grotesque, wypuścił materiał retrospektywny, zawierający po 2-3 utwory z każdej z trzech demówek Seasonal Code + dwa niepublikowane utwory z sesji ostatniej płyty, w limitowanym nakładzie 100 sztuk.

Aortian Dialectus [2011]
Tryptych z sesji Resplendent Grotesque
- Knokkelmann
- postuje jak opętany!
Zespół wylądował pod skrzydłami Agonia Records i prawdę mówiąc powiedziawszy, zastanawiam się nad fenomenem tej wytwórni. Może nowe płyty Dødheimsgard i Mayhem też będziemy kupować od nich..
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
fenomen polega na tym, że od kilku lat lądują tam przebrzmiałe gwiazdy.Knokkelmann pisze:Zespół wylądował pod skrzydłami Agonia Records i prawdę mówiąc powiedziawszy, zastanawiam się nad fenomenem tej wytwórni. Może nowe płyty Dødheimsgard i Mayhem też będziemy kupować od nich..
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19.11.2013 Agonia Records
1. Black Rumination / 2. Becoming Host / 3. Ecdysis / 4. Glimlight Tourist - Dx / 5. Garden Chancery / 6. The Lazarus Cord / 7. The Shrike Screw - Rx / 8. Trace of God / 9. Harmonies in Cloud / 10. White Tryptych
Trailer:
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;