Children of Bodom

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Stary Metal
w mackach Zła

Re: Children of Bodom

05-01-2021, 23:44

Żułek pisze:
05-01-2021, 22:11
same hiciory mieli :sarcasm1: jaka szkoda :sarcasm1:

Pamiętam gównoburzę w tematyczmej prasie po tym kawałku.

To teraz czas na zdjęcie z półki i przypomnienie całości dyskografii Children of Bodom, oraz Sinergy, bo te płyty stoją u mnie obok siebie.

Bardzo lubię Children. Pamiętam, jak w czasach świeżego internetu, kiedy przeczytałem o nich po raz pierwszy, zafascynowała mnie nazwa kapeli. W jakimś magazynie, przy okazji ich debiutu, była opisana historia mordu nad jeziorem Bodom.
Szukałem w tym neostradowym internecie ich muzyki. Coś tam było na p2p, ale z samymi lecherami, żadnego sedera, więc chuj.

Kiedy wreszcie dotarłem do ich muzyki, jakoś tak w początku wieku i to dzięki ruskim piratom ze stadionu, muzyka mnie poskładała. W tamtych latach było to coś nowego, innego i świeżego.
Do dzisiaj mam tę ruską płytę, słuchaną pierdyliard razy. Stoi sobie z dumą obok całej dyskografii Childrenów kupowaną już na bieżąco, a także Childrenów bis, czyli Sinergy, który jest szybkim, agresywnym, melodyjnym heavy/power, tylko z poważnymi tekstami, więc inaczej, niż to jest zazwyczaj w tym gatunku.
Do dzisiaj pamiętam, jak jakiś nawiedzony fan w liście do Metal Hammera radził Alexiemu, aby - cytat z pamięci "zostawił tę tłustą słonicę". Dzisiaj taki list by nie przyszedł.

Byłem na koncercie Sinergy w Polsce i do dzisiaj pamiętam tę energię, jaką ówczesna żona Alexiego, Kimberly Goss potrafiła swoim wokalem przekazać ze sceny.
Jako, że Alexi był głównym motorem Sinergy, zespół rozpadł się niedługo po ich rozwodzie z trzema pełniakami w dyskografii.

Szkoda. Młody facet, który mógł zrobić jeszcze dużo zajebistych numerów.

RIP Alexi.
We're the metal generation
Cold blue steel runs on our veins
Don't fuck with us cos we're insane!
ImP
postuje jak opętany!

06-01-2021, 09:59

Nasum pisze:
05-01-2021, 20:30
O właśnie, Sinergy. To był chyba Mystic Fetsival.
3 edycja Mystic (Spodek, 2002 r.) z Kreator, Satyricon i Nile. Rok wcześniej było Children Of Bodom na drugiej edycji w Krakowie.
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

06-01-2021, 12:08

Tak, dokładnie. To był chyba jeden z ostatnich tak dobrych koncertów w Spodku, wzorem starych metalmanii, bez tych wszystkich bocznych scen i składania autografów.
Awatar użytkownika
jesusatan
rasowy masterfulowicz

06-01-2021, 19:59

nicram pisze:
05-01-2021, 20:38
A wracając do Laiho. Przy okazji wydania debiutu czytałem wywiad w którym mówił, że popełni samobójstwo w jakimś wieku (27-30 lat?). Ciekaw jestem czy nie ziścił swoich obietnic.
Jak ktos chce sie zabic to robi to bez rozpowiadania i od razu a nie z 10 letnia zapowiedzia. Trailer from suicide pt. 1, prt 2... Benton tez byl taki cwaniak i jakos zyje. Pierdolenie. Spojrz chocby na Jona. Chcial, to to zrobil.
Awatar użytkownika
Żułek

06-01-2021, 20:31

Stary Metal pisze:
05-01-2021, 23:44
Żułek pisze:
05-01-2021, 22:11
same hiciory mieli :sarcasm1: jaka szkoda :sarcasm1:

Pamiętam gównoburzę w tematyczmej prasie po tym kawałku.
taaaaaaaa, chociaż dla mnie to jedyny ich kawałek który se puszczam dla jaj
pamietam że z coverami szło im całkiem przyzwoicie, chyba nawet cała płyta taka była
ale generalnie ta kapela to dla mnie ten sam poziom co Arch Enemy czy ostatni Kreator
chociaż kilka okładek mieli fajnych z początków, każda innego koloru, to było fajne ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Stary Metal
w mackach Zła

06-01-2021, 20:49

No i faktycznie, oprócz pierwszych okładek, to trzy pierwsze płyty to dla mnie był dynamit.
Alexi powiedział w jakimś wywiadzie, jeszcze z początków zespołu:

"Nasz Kosiarz rządzi!"
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

06-01-2021, 21:11

Alexi Laiho to dla mnie wzorcowy przykład typa, który złoto zamienił w gówno, roztrwonił wielki talent do gry na jakieś patataje i pioseneczki dla niezrównoważonych emocjonalnie dziewcząt.

Kontrolnie wrzuciłem do samochodu na playlistę dwie pierwsze płyty. Po dwóch utworach mój 8-letni siostrzeniec stwierdził, że mu się podoba. Będzie jeszcze słuchane.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Stary Metal
w mackach Zła

06-01-2021, 21:15

No, to siostrzeniec ma dobry gust.
Gratulacje.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

06-01-2021, 21:28

Żułek pisze:
pamietam że z coverami szło im całkiem przyzwoicie, chyba nawet cała płyta taka była
Była kompilacja, ale akurat covery w ich wykonaniu to była skrajna chujnia niezależnie czy brali na warsztat metalowe klasyki (Slayer, Iron Maiden) czy rockowe / popowe hity.

:facepalm:
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Żułek

06-01-2021, 21:50

no teraz tak ale 20 lat temu widziałem to nieco inaczej ;)
niektóre zespoły po prostu się brzydko starzeją ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

06-01-2021, 22:46

nicram pisze:
05-01-2021, 20:20
moonfire pisze:
05-01-2021, 19:17
Ta kapela, obok Finntroll i Korpiklaani, to kwintesencja najgorszego syfu w metalu.
No ale Children of Bodom nie był zespołem folk-metalowym. W czasach, w których wypłynęli to było oryginalne i ciekawe granie.
Wiem. Wymieniłem zjawiska, które najbardziej mnie w metalu irytują. Dodaję jeszcze Sabaton.
Pamiętam, jak wyszła pierwsza płyta CoB; fakt, było to granie uznane za interesujące, ale od początku mi nie podeszło.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

06-01-2021, 22:51

Nerwowy pisze:

Była kompilacja, ale akurat covery w ich wykonaniu to była skrajna chujnia niezależnie czy brali na warsztat metalowe klasyki (Slayer, Iron Maiden) czy rockowe / popowe hity.

Świetny numer, zawsze go uwielbiałem, jak miałem na kasecie to był na końcu i czasem przesuwałem by tylko jego posłuchać.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Żułek

07-01-2021, 14:52

ciekawostka ale nie głupia
On Monday, January 4, the metal world was shocked to hear about the passing of Alexi Laiho, former frontman of CHILDREN OF BODOM, at the age of only 41. As a tribute to both Laiho and late DEATH mainman Chuck Schuldiner, journalist and author Björn "Nalle" Österman thought it would be fitting to release two live recordings sung by Alexi from a memorial concert held in 2002 for Schuldiner that have remained in the vaults — until now.

On March 1, 2002 a memorial concert was held at Nosturi in Helsinki, Finland for Schuldiner, who passed away from to cancer on December 13, 2001 at the age of only 34. Four bands performed at the event: DIABLO, NORTHER, MORBID DREAM and a Finnish "all-star group" called EVIL CHUCKS, which only played covers of songs from the first three DEATH albums.

Vocals in EVIL CHUCKS were handled by three Finnish golden greats: Taneli Jarva (SENTENCED, POISON WHISKY), Jari Hurskainen (GANDALF, THE SCOURGER) and Laiho, who sang two songs from DEATH's third album, "Spiritual Healing" — "Within My Mind" and "Defensive Personalities".

The full lineup on "Within My Mind" and "Defensive Personalities" is as follows:

* Alexi Laiho (CHILDREN OF BODOM, BODOM AFTER MIDNIGHT) - Vocals
* Mitja Harvilahti (MOONSORROW) - Guitar
* Janne Perttilä (MOONSORROW, BARREN EARTH) - Guitar
* Oppu Laine (AMORPHIS, CHAOSBREED, BARREN EARTH) - Bass
* Nalle Österman (GANDALF, CHAOSBREED) – Drums

Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

07-01-2021, 15:03

Nerwowy pisze:
Żułek pisze:

Okropny jest ten cover xD solo zajebiste, ale reszta przecież do sracza
How entranced we are by the fire
Or enslaved to our own desires
Human - all too fucking human!
Awatar użytkownika
Medard

09-01-2021, 17:36

Medard pisze:
06-01-2021, 21:11
Alexi Laiho to dla mnie wzorcowy przykład typa, który złoto zamienił w gówno, roztrwonił wielki talent do gry na jakieś patataje i pioseneczki dla niezrównoważonych emocjonalnie dziewcząt.

Kontrolnie wrzuciłem do samochodu na playlistę dwie pierwsze płyty. Po dwóch utworach mój 8-letni siostrzeniec stwierdził, że mu się podoba. Będzie jeszcze słuchane.
Obadane dwie pierwsze płyty, nie to, żebym to robił na siłę, ale powracać nie zamierzam. Dobre partie gitar, to na pewno.

Gdybym poznał w wieku 15 lat, gdy zasłuchiwałem się Iron Maiden, to może bym je polubił, ale obecnie to już nie dla mnie.

Przesuchałem też Nihil Impaled Nazarene i to zupełnie inna sprawa, dobre partie gitar dodają sporo tej muzyce, są smaczki, nie znam zbyt dobrze twórczości Impaled Nazarene, żeby porównać do innych płyt, ale tak norwesko jest na tej płycie.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Żułek

08-02-2021, 21:34

i co bedą się bić w kiślu ? :lol:

Awatar użytkownika
Antton213
w mackach Zła

10-02-2021, 23:32

Obrazek

na pożegnanie kowerek, chyba pozłości;)
PAINT THE SKY WITH BLOOD TRACKLISTING:
01. PAINT THE SKY WITH BLOOD
02. PAYBACK’S A BITCH
03. WHERE DEAD ANGELS LIE

Paint The Sky With Blood will be available in various formats including an LTD Deluxe Box Set that includes the DigiPak, a Bodom After Midnight flag, pendant, and art print of Alexi Laiho, and a photo of the band.

Napalm Records will release Laiho’s final work in Paint the Sky With Blood on April 23rd
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

22-02-2021, 14:05

W nowym Teraz Rocku wkładka o COB.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Żułek

24-02-2021, 02:11

Sgt. Barnes pisze:
22-02-2021, 14:05
W nowym Teraz Rocku wkładka o COB.
ale ta wkładka jest na zachęte czy wręcz odwrotnie ? Obrazek

ODPOWIEDZ