SEPULTURA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

Re: SEPULTURA

05-02-2017, 23:17

Gunman pisze:Nie spodziewałem się, że będzie mi się chciało do tego krążka wracać. Jest w nim coś intrygującego a i sama produkcja im się udała. Te smyczki wplecione tu i ówdzie są zrobione z umiarem i nie zalatują tandetą, wręcz fajnie się komponują ze świetnie brzmiącą gitarą Andreasa. Bębny i bas również pięknie brzmią. Wokal jak wokal, szału nie robi ale też nie drażni.
A jak bonusowe kawałki? Warto dopłacać za nie 30zł?
Zgodzę się z opinią, własnie chce mi się jej przesłuchac po raz trzeci.
Co do bonusów - jeden bardzo dobry, thrashowy (jeśli nowa sepa w szybszym wydaniu to wciąż thrash), drugi to festyn.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

07-02-2017, 16:09

Nie przypuszczałem, że kiedykolwiek jeszcze napiszę coś dobrego o tym zespole, ale ten album jest dobry. Coś leci w głowie, intryguje i nagle człowiek uzmysławia sobie, że to własnie nowy album Sepy. Chce się do niego wracać. Jak kurwa dobrze, tylko dlaczego dopiero teraz?
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

08-02-2017, 10:26

Nowy album Sepultury zdążył już się wchłonąć więc można napisać o nim kilka słów. Zeby rozwiać wszelkie wątpliwości, nadmienię, że klasyczne pozycje w dyskografii tego zespołu są nadal niezagrożone i są klasyką samą w sobie, nowy krążek nie zbliża się do nich i na pewno nie będzie na piedestale jak tamte - ale choćby nie wiem jak próbował, nie odmówię mu jednego. Tym razem Andreas i spółka postarali się i nagrali album, który określiłbym najlepszym, jaki wydali po epoce z Maxem na wokalu. Po tylu latach poszukiwań, eksperymentowania, nagrywania słabych płyt, w końcu pojawił się materiał, który słucha się przyjemnie. Zespół nie zrezygnował całkowicie z eksperymentów - pojawiły się tutaj nawet smyczki, ale bez obaw, użyte są z umiarem i wyczuciem, fajnie podkreślają klimat i nie dominują w utworze. Kawałki są zróżnicowane, łatwo wpadają w ucho i mają tego przysłowiowego pazura, czyli coś, czego dawno w ich muzyce nie było. Owszem, był na ostatnim krążku, ale szczerze powiedziawszy, nie słuchałem go dawno i niewiele pamiętam. Inaczej ma się sprawa z "Machine messiah", kilka przesłuchań i właściwie można nucić sobie te piosenki podczas porannego golenia. Szczerze trzeba przyznać, że gdzieś tak po 7 utworze siada nieco dynamika ale nie wkrada się tam jeszcze nuda czy brak pomysłów, więc niekoniecznie nazwałbym to jakimś problemem. Najtwardsi z najtwardszych, dla których Sepultura skończyła się na "Schizophrenii" czy "Arise", powinni udawać że ta płyta nie istnieje, pozostali mogą spróbować. Jak dla mnie zaskoczenie w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Awatar użytkownika
Ascetic

08-02-2017, 10:50

Nasum pisze:Nowy album Sepultury zdążył już się wchłonąć więc można napisać o nim kilka słów. Zeby rozwiać wszelkie wątpliwości, nadmienię, że klasyczne pozycje w dyskografii tego zespołu są nadal niezagrożone i są klasyką samą w sobie, nowy krążek nie zbliża się do nich i na pewno nie będzie na piedestale jak tamte - ale choćby nie wiem jak próbował, nie odmówię mu jednego. Tym razem Andreas i spółka postarali się i nagrali album, który określiłbym najlepszym, jaki wydali po epoce z Maxem na wokalu. Po tylu latach poszukiwań, eksperymentowania, nagrywania słabych płyt, w końcu pojawił się materiał, który słucha się przyjemnie. Zespół nie zrezygnował całkowicie z eksperymentów - pojawiły się tutaj nawet smyczki, ale bez obaw, użyte są z umiarem i wyczuciem, fajnie podkreślają klimat i nie dominują w utworze. Kawałki są zróżnicowane, łatwo wpadają w ucho i mają tego przysłowiowego pazura, czyli coś, czego dawno w ich muzyce nie było. Owszem, był na ostatnim krążku, ale szczerze powiedziawszy, nie słuchałem go dawno i niewiele pamiętam. Inaczej ma się sprawa z "Machine messiah", kilka przesłuchań i właściwie można nucić sobie te piosenki podczas porannego golenia. Szczerze trzeba przyznać, że gdzieś tak po 7 utworze siada nieco dynamika ale nie wkrada się tam jeszcze nuda czy brak pomysłów, więc niekoniecznie nazwałbym to jakimś problemem. Najtwardsi z najtwardszych, dla których Sepultura skończyła się na "Schizophrenii" czy "Arise", powinni udawać że ta płyta nie istnieje, pozostali mogą spróbować. Jak dla mnie zaskoczenie w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu.
tak właśnie uznałem, po odsłuchaniu na YT czegoś co tam wrzucili …
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
smooker
w mackach Zła

08-02-2017, 22:43

Nasum pisze:Recenzja
Tak! Odsłuchałem już całkiem mocno ten krążek i chociaż Against pozostanie chyba moim ulubionym z DG, to Machine Messiah jest tym najlepszym.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

06-05-2017, 11:32

Ktoś tam napisał, że dynamika siada po 7 utworze. Jest odwrotnie, po nim własnie następują thrashowe numery. Silent Violence i Vandal's Nest to klasyczne thrashowe jebaniny i chyba najbliższe oryginalnej Sepulturze. Z każdym odsłuchem albumu jest coraz lepiej. Słuchać głośno i nie pierdolić. W każdym kawałku jest coś intrygującego. Na płycie kryje się sporo nawiązań do ich kultowych albumów. Sepultura powrócili w wielkim stylu moim zdaniem.
Awatar użytkownika
Żułek

18-07-2017, 04:04

SEPULTURA broadened its musical horizons with "Chaos A.D." and "Roots", a pair of acclaimed albums that took the Brazilian band's hard-rocking sound in bold and exciting new directions. This fall, Rhino will revisit those back-to-back classics with remastered versions that are expanded with rare and unreleased studio and live recordings.

"Chaos A.D.: Expanded Edition" will be available on October 6 and "Roots: Expanded Edition" will be available on November 3, both as double-disc sets for $19.98 each. Double-LP versions, with similar track listings, will also be available for $31.98 each.

"Chaos A.D.: Expanded Edition" includes a newly remastered version of the original album along with 17 bonus tracks. Among the highlights are a cover of BLACK SABBATH's "Symptom Of The Universe" that was originally issued as a B-side, plus nine scorching live versions of album tracks like "Territory" and "Biotech Is Godzilla". Also featured are several unreleased instrumental tracks that the band used during rehearsals for "Clenched Fist" and "Propaganda".

"Chaos A.D.: Expanded Edition"

Disc One

01. Refuse/Resist
02. Territory
03. Slave New World
04. Amen
05. Kaiowas
06. Propaganda
07. Biotech Is Godzilla
08. Nomad
09. We Who Are Not As Others
10. Manifest
11. The Hunt
12. Clenched Fist

Disc Two

01. Chaos B.C.
02. Symptom Of The Universe
03. Inhuman Nature
04. Policia
05. Crucificados Pelo Sistema
06. Clenched Fist - Instrumental Version 1
07. Propaganda - Instrumental
08. Clenched Fist - Instrumental Version 2
09. Refuse/Resist - Live
10. Slave New World - Live
11. Propaganda - Live
12. Beneath The Remains/Escape To The Void - Live
13. Kaiowa - Live
14. Clenched Fist - Live
15. Biotech Is Godzilla - Live
16. Territory - Live
17. Amen/Inner Self - Live

"Roots: Expanded Edition" features a newly remastered version of the original album, plus 17 bonus tracks. Standouts include demos for "Dusted" and "Roots Bloody Roots", instrumental versions of "Dictatorshit" and "Cutthroat", a version of "Attitude" recorded live at Ozzfest, and the unreleased first take of "Kaiowas".

"Roots: Expanded Edition"

Disc One

01. Roots Bloody Roots
02. Attitude
03. Cut-Throat
04. Ratamahatta
05. Breed Apart
06. Straighthate
07. Spit
08. Lookaway
09. Dusted
10. Born Stubborn
11. Jasco
12. Itsári
13. Ambush
14. Endangered Species
15. Dictatorshit

Disc Two

01. Ratamahatta - 2 Meter Sessions
02. Roots Bloody Roots - 2 Meter Sessions
03. Attitude - 2 Meter Sessions
04. Kaiowas - Take One
05. Procreation (Of The Wicked)
06. Roots Bloody Roots - Demo
07. Attitude - Instrumental
08. Cutthroat - Instrumental
09. Dictatorshit - Instrumental
10. Untitled - Demo
11. R.D.P. - Demo
12. Dusted - Demo
13. War
14. Mine
15. Lookaway - Master Vibe Mix
16. Roots Bloody Roots - Megawatt Mix
17. Attitude - Live at Ozzfest
Chaos jeszcze rozumiem ale znowu kolejna wersja Roots ? przecież już było wydanie 2cd jakieś rocznicowe
chyba z budżetem słabo
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

18-07-2017, 11:04

Roots pewnie z okazji obwoznego cyrku braci Cavalera pod tytulem Return to Roots - darmowa reklama, wiec czemu nie skorzystac?
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Triceratops

15-08-2017, 10:01

nowy clip
" onclick="window.open(this.href);return false;
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Żułek

01-06-2019, 17:28

byłem se dziś w Saturnie (czy tam Media Markt) przypadkiem i postanowiłem se popatrzeć płytki bez większego entuzjazmu i znalazłem coś takiego

Obrazek

czemu nikt o tym nie pisał ? oczywiście zakupiłem, cena była 69,90zł ale w kasie policzyli mi dyche taniej :P
niestety kartonik
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

01-06-2019, 18:47

Od dawna wisi to na Spotify, są jeszcze takie wydania Chaos A.D. i Roots. Jak dla mnie te wszystkie writing sessions to rzeczy do jednokrotnego przesłuchania - no, chyba że dla jakichś maniaków...
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Żułek

01-06-2019, 22:58

WaszJudasz pisze:Od dawna wisi to na Spotify,
nie korzystam
są jeszcze takie wydania Chaos A.D. i Roots.
wiem, sam o nich pisałem kilka postów wyżej :P
Jak dla mnie te wszystkie writing sessions to rzeczy do jednokrotnego przesłuchania - no, chyba że dla jakichś maniaków...
eeeetam, fajne te bonusy są, szkoda tylko że nie dali całego koncertu z Barcy bo brakuje 2 kawałków

Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

02-06-2019, 15:31

No, koncertowe spoko, ale też przecież znane od dawna. Swoją drogą - przypomniałeś mi tym, że jeden typ od lekko licząc 15 lat przetrzymuje moją kasetę The Roots of Sepultura...

Jeśli myśli, że sprawa uległa przedawnieniu, to bardzo się myli.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
byrgh
zahartowany metalizator

02-06-2019, 15:40

:D
Awatar użytkownika
Żułek

02-06-2019, 18:38

WaszJudasz pisze:No, koncertowe spoko, ale też przecież znane od dawna. Swoją drogą - przypomniałeś mi tym, że jeden typ od lekko licząc 15 lat przetrzymuje moją kasetę The Roots of Sepultura...

niska szkodliwość społeczna - umarzam :P

Nasum

02-06-2019, 18:46

WaszJudasz pisze:No, koncertowe spoko, ale też przecież znane od dawna. Swoją drogą - przypomniałeś mi tym, że jeden typ od lekko licząc 15 lat przetrzymuje moją kasetę The Roots of Sepultura...

Bardzo dobrze, nie popuszczaj. Nie ma przedawnienia ;-)
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

12-07-2019, 17:11

https://www.revolvermag.com/music/20-es ... tal-albums" onclick="window.open(this.href);return false;

'Roots' na drugim miejscu, Sepa pokonała takie tuzy jak Limp Bizkit i Linkin Park.
Yare Yare Daze
Pacjent

12-07-2019, 17:15

Do onkologii to dać.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Gotyk
zaczyna szaleć

08-10-2019, 17:09

https://kvlt.pl/newsy/poznalismy-okladk ... sepultura/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nowy utwór i okładka nowej płyty która ma się ukazać na początku 2020 roku. Brzmienie nowego kawałka pachnie starą Sepulturą.Wokal bardzo słaby.Zobaczymy jak to będzie wyglądać w wersji studyjnej.
Awatar użytkownika
Hellion
w mackach Zła

08-10-2019, 18:21

Wokal okropny, na płytach jeszcze da sie słuchać, ale ta próbka live to straszna bieda.
ODPOWIEDZ