BATUSHKA - SENSATIONAL ORTHODOX BLACK DOOM METAL
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Sybir
- mistrz forumowej ceremonii
Re: BATUSHKA - SENSATIONAL ORTHODOX BLACK DOOM METAL
Ludzkie postępowanie opiera się na wypracowanych schematach, nie różnię się pod tym względem od większości społeczeństwa. Rzecz warta odnotowania - Ty, oprócz bycia przewidywalnym, jesteś także pretensjonalny ;) Ale to moja opinia, wynika zapewne z lenistwa (lub rutyny) w ocenianiu ludzi.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
Pretensjonalne jest raczej w tym wypadku silenie się na autoironię. Może rzecz tkwi po prostu w zwykłej złośliwości?Sybir pisze:Ludzkie postępowanie opiera się na wypracowanych schematach, nie różnię się pod tym względem od większości społeczeństwa. Rzecz warta odnotowania - Ty, oprócz bycia przewidywalnym, jesteś także pretensjonalny ;) Ale to moja opinia, wynika zapewne z lenistwa (lub rutyny) w ocenianiu ludzi.
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
-
- starszy świeżak
Zgadzam się z powyższym prawie całkowicie. Płyta jest bardzo, bardzo przeciętna. W sumie to taki środek na bezsenność (ino dejta kołyskę). Spać się chce przy słuchaniu tego jak rzadko. I ten skrzeczący wokal to śmieszność nad śmiesznościami.Deathhammer66 pisze:Sobie przesłuchałem przed chwilą i skąd ten hype - nie mam pojęcia :D
Znaczy złe to nie jest, powiem więcej, całkiem niezłe, słucha się nawet przyjemnie, tylko wątpię, żebym często do tego wracał. Dosyć przewidywalne i wcale nie takie oryginalne na jakie kreują. Więcej w tym tak naprawdę otoczki niż muzyki. W sumie gdyby nie te "prawosławne" zaśpiewy to zginęłoby to w morzu płyt, które wychodzą na co dzień.
Szastają recenzanty tymi 9/10 na lewo i prawo, ciekawe ile im zapłacili za nakręcenie tego wszystkiego :D
Ale co do jednego zgodzić się nie mogę: jakie prawosławne czy "prawosławne" zaśpiewy?! Takie stwierdzenie to wręcz profanacja muzyki związanej z prawosławiem :( Wiem, że w Polsce umiejętność śpiewania zanika, także już na wsiach, ale kiedyś zdarzało mi się wyjechać tu i tam i dokumentować autentyczne prawosławne nagrania z cerkwi, a także wschodnią muzykę ludową ze spotkań towarzyskich lub kulturalnych - to to jest niebo i ziemia, żadna Batuszka nie ma z prawdziwą "muzyką prawosławną" nic, ale to kurna nic wspólnego. Ze słowiańską muzyką ludową to też nic nie ma po drodze. Różnica polega na tym, że kiedy np. w takim monastyrze chór mnichów zaczyna śpiewać nad trumną jednego z braci, to to jest kosmos, odlot i coś niesamowitego - łzy same ciekną z oczu. A tu? Przecież to to nie wzbudza żadnych emocji, senność co najwyżej. I to uważam jest największy grzech tej całej Batuszki.
- Sybir
@Kurwaćukoglu: To na pewno - a nawet w autozłośliwości :D
Ostatnio zmieniony 04-02-2016, 17:26 przez Sybir, łącznie zmieniany 1 raz.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Drone
Nie musisz się obawiać. Sprawdziłem to. Pretensjonalne gówno, delikatnie mówiąc.Sybir pisze:Skoro tak mówisz, to obawiam się, że jednak nie warto :D
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
- weteran forumowych bitew
Sedno.Jenny pisze: Ale co do jednego zgodzić się nie mogę: jakie prawosławne czy "prawosławne" zaśpiewy?! Takie stwierdzenie to wręcz profanacja muzyki związanej z prawosławiem :( Wiem, że w Polsce umiejętność śpiewania zanika, także już na wsiach, ale kiedyś zdarzało mi się wyjechać tu i tam i dokumentować autentyczne prawosławne nagrania z cerkwi, a także wschodnią muzykę ludową ze spotkań towarzyskich lub kulturalnych - to to jest niebo i ziemia, żadna Batuszka nie ma z prawdziwą "muzyką prawosławną" nic, ale to kurna nic wspólnego. Ze słowiańską muzyką ludową to też nic nie ma po drodze. Różnica polega na tym, że kiedy np. w takim monastyrze chór mnichów zaczyna śpiewać nad trumną jednego z braci, to to jest kosmos, odlot i coś niesamowitego - łzy same ciekną z oczu. A tu? Przecież to to nie wzbudza żadnych emocji, senność co najwyżej. I to uważam jest największy grzech tej całej Batuszki.
Przykład gdyby komuś to było potrzebne:
[youtube][/youtube]
Ta muzyka jest kompletna, nie da się jej ani ulepszyć ani z niczym połączyć tak, żeby jej nie zepsuć.
W sumie nawet nie to, żeby pomysł był zły, bo nie - jest całkiem ciekawy i gdyby to zrobić z głową to może by coś z tego było. Problem w tym, że ta Batuszka brzmi jak kwadratowy kloc nagrany przez bandę metaluchów, którzy chcąc zrobić coś oryginalnego kleją ze sobą na pałę dwa nie całkiem do siebie przystające elementy, przy czym o jednym z nich nie mają zielonego pojęcia i go po prostu w prosty sposób przepisują z oryginalnej formy na metal. Co daje mniej więcej taki efekt jak próby łączenia black metalu z orkiestrą, czyli chujowy.
Dobre połączenie bm z chórem prawosławnym to jest Carnal Malefactor wiadomo-kogo, gdzie jest to zrobione rzeczywiście z głową i tak, że efekt wywala z butów. A tutaj jakiś patataj-meloblack z quasi cerkiewnym wyciem w tle, kompletnie na pałę, na zasadzie że jak wjebiemy cerkiewne śpiewy między skrzeki i patataj-tremolo to to na pewno wzbogaci nasz black metal i dalej będzie brzmiało dobrze.
Ostatnio zmieniony 04-02-2016, 17:47 przez kenediusze, łącznie zmieniany 1 raz.
Baton na tropach Yeti
You are just a
PART OF ME
You are just a
PART OF ME
- TORTURER
- w mackach Zła
Co jak co ,ale na marketingu się znają...wypadkowa ostatnich trendów i fascynacji na scenie metalowej,mistycyzm(najlepiej wschodni,czy tez "egzotyczny" dla Zachodu),zabawa słowem Orthodox itp,to mami ludzi podążajacymi za tym co na fali.Wydmuszka,a nie Batushka,gówno do kwadratu mówiąc kolokwialnie,a jak zobaczyłem ich zdjęcie ze zerżnietym siermiężnie image'em od Cult of Fire to nie wiedziałem czy parsknąć śmiechem,czy żąchnąć się w ataku zażenowania.
Death Dwells in Love
-
Przy okazji, przyszło mi do głowy, że jakby już chcieć łączyć black metal z takimi prawosławnymi śpiewami, to efekt powinien być chyba czymś na pograniczu ambientu, dronu i bm, coś w stylu może np. ostatniej epki URFAUST, z wokalami wzbogaconymi o te charakterystyczne wschodnie harmonie. Wtedy to by się mogło trzymać kupy. A w Batuszce póki co jest tylko kupa. I nic się jej nie trzyma.
Ostatnio zmieniony 04-02-2016, 17:51 przez kenediusze, łącznie zmieniany 1 raz.
Baton na tropach Yeti
You are just a
PART OF ME
You are just a
PART OF ME
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
Fajnie mieć takiego forumowego dyżurnego kolegę co we wszystkim wyręcza :) .Drone pisze:Nie musisz się obawiać. Sprawdziłem to. Pretensjonalne gówno, delikatnie mówiąc.Sybir pisze:Skoro tak mówisz, to obawiam się, że jednak nie warto :D
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
- Sybir
Ja od niego kupuję watę, on sekunduje mi na forum - tak to działa.
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
ladny slang wata hehehSybir pisze:Ja od niego kupuję watę, on sekunduje mi na forum - tak to działa.
MAFIA VATOWSKA - nazywajmy rzeczy po imieniu :D
wyludzanie vatu :|
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Sybir
Manieczkin, przecież każdy wie, że Drone najpierw miał zieleniak, a teraz handluje watą :D
- Plastek
- zahartowany metalizator
- Kontakt:
W Musick Magazine chwalą, to musi być dobre.TORTURER pisze:Co jak co ,ale na marketingu się znają...wypadkowa ostatnich trendów i fascynacji na scenie metalowej,mistycyzm(najlepiej wschodni,czy tez "egzotyczny" dla Zachodu),zabawa słowem Orthodox itp,to mami ludzi podążajacymi za tym co na fali.Wydmuszka,a nie Batushka,gówno do kwadratu mówiąc kolokwialnie,a jak zobaczyłem ich zdjęcie ze zerżnietym siermiężnie image'em od Cult of Fire to nie wiedziałem czy parsknąć śmiechem,czy żąchnąć się w ataku zażenowania.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
- MinT
- Kontakt:
hehe, boleśnie w punktTORTURER pisze:Wydmuszka,a nie Batushkaa.
*poznański Goldman Sachsman metalu*
LEFT HAND SOUNDS - http://facebook.com/lefthandsoundsorg
LEFT HAND SOUNDS - http://facebook.com/lefthandsoundsorg
- Wasyl
Vitriol pisze: każdy kawałek jest właściwie niemal identyczny i oparty na tych samych zagrywkach
Doskonałe podsumowanie albumu w dwóch zdaniach.Vitriol pisze: po włączeniu muzy leci w sumie taki przaśnawy symfo BM z przełomu wieku
Mediaboom.org? Bądźmy zatem precyzyjni. To raczej top najpopularniejszych plików 2015...hcpig pisze:Top 20 najlepszych albumów 2015 na mediaboom.org a tam tzo?
Wracając do Babuszki. Najpierw "prawosławny black metal", a teraz "sensational orthodox black doom metal"... Kurwa brzmi jak hasło w reklamie szamponu lub jakiejś jebanej pomadki do ust...
- hcpig
Dopiero wczoraj posłuchałem całości i dla mnie to brzmi jak zdezaktualizowany w 2016 album blackowy żywcem wyjęty z drugiej połowy lat 90-tych, gdy na fali były klawisze i symfonie. W swojej kategorii dobra płyta że z tym że mi ta kategoria akurat średnio pasuje :)
Ostatnio zmieniony 05-02-2016, 12:00 przez hcpig, łącznie zmieniany 2 razy.
Yare Yare Daze
a więc Sacrum, czy Profanum?hcpig pisze:Dopiero wczoraj posłuchałem całości i dla mnie to brzmi jak zdezaktualizowany w 2016 album blackowy żywcem wyjęty z drugiej połowy lat 90-tych, gdy na fali były klawisze i symfonie. W swojej kategorii dobra płyta że z tym że mi ta kategoria akurat średnio pasuje :)
- hcpig
Sacrum nie znam a Profanum w to nie mieszaj bo ich wszystkie materiały zajebiście bronią sie po latach :)
Yare Yare Daze
- uglak
jesli tak to, wbrew pozorom, to jeszcze wieksze osiagniecie535 pisze:Mediaboom.org? Bądźmy zatem precyzyjni. To raczej top najpopularniejszych plików 2015...hcpig pisze:Top 20 najlepszych albumów 2015 na mediaboom.org a tam tzo?
Guilty of being right