no ale przecież prawdę napisałvulture pisze:Drone pisze:Nie ma gustów i guścików, jest "FAS".Scaarph pisze: jak trzeba mieć spierdolony gust, żeby przedkładać nudny, asłuchalny fas nad cokolwiek? nie potrafię i nie chcę tego zrozumieć nawet.
łapiesz o co chodzi, czy e tam?
Co za bzdura..ręce opadają.
IHSAHN reaktywacja?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
Re: IHSAHN reaktywacja?
- ultravox
- zahartowany metalizator
Ja mam na odwrót, na palcach jednej ręki mógłbym policzyć dzisiejsze zespoły black metalowe, które robią na mnie wrażenie. Gdybym miał robić jakieś podsumowania, to chyba tylko DsO zaliczyłbym do tej pierwszej dziesiątki, reszta to byłyby lata 90-te i 80-te. Pomijam już fakt, że dwójka Deicide zjada cały ten black metal na śniadanieMaria Konopnicka pisze: Dodam tylko tyle, że jakbym miał wymienić 10 najlepszych płyt black metalowych wszech czasów to lat 90-tych znalazłyby się najwyzej ze dwie albo trzy. Słuchając dziś DsO, Ondskapt czy Funeral Mist dopiero czuję naiwność i odpustowość Emperora.

- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
a ten jaki Pewexultravox pisze:Ja mam na odwrót, na palcach jednej ręki mógłbym policzyć dzisiejsze zespoły black metalowe, które robią na mnie wrażenie. Gdybym miał robić jakieś podsumowania, to chyba tylko DsO zaliczyłbym do tej pierwszej dziesiątki, reszta to byłyby lata 90-te i 80-te. Pomijam już fakt, że dwójka Deicide zjada cały ten black metal na śniadanieMaria Konopnicka pisze: Dodam tylko tyle, że jakbym miał wymienić 10 najlepszych płyt black metalowych wszech czasów to lat 90-tych znalazłyby się najwyzej ze dwie albo trzy. Słuchając dziś DsO, Ondskapt czy Funeral Mist dopiero czuję naiwność i odpustowość Emperora.

- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
przeciez prawda nie istniejetwoja_stara_trotzky pisze:
no ale przecież prawdę napisał
this is a land of wolves now
HA HA!Riven pisze:przeciez prawda nie istniejetwoja_stara_trotzky pisze:
no ale przecież prawdę napisał
dokładnie.
- Riven
- Kontakt:
ja naprawde uwielbiam FAS i uwazam, ze jest to jedna z najbardziej niesamowitych plyt w metalu - i to pod wieloma wzgledami (jedyne zastrzezenie: jak juz sa tacy madrzy, ze cytuja Bataille'a, to mogliby chociaz o tym wspomniec...) - ale to co robi z niej Drone wyglada momentami dowcipnie i prawde mowiac deprecjonuje realna (tfu!!) wartosc (tfu2!!) tej muzyki 

- Riven
- Kontakt:
gdzie wspomniali ? w tym jedynym wywiadzie dla AO? no sorry, to troche za malo jak dla mnie. zwlaszcza jesli cytuja kogos tej klasy.
btw, ja rozumiem, ze podchodzisz do tego calkiem serio - i dobrze. ale robienie z DSO jakiegos mesjasza nowej ery w sztuce to gruba przesada.
btw, ja rozumiem, ze podchodzisz do tego calkiem serio - i dobrze. ale robienie z DSO jakiegos mesjasza nowej ery w sztuce to gruba przesada.
- Riven
- Kontakt:
- - graja muzyke na najwyzszym poziomie w swoim gatunku
- umiejetnie wykorzystuja wplywy innych nurtow muzycznych
- potrafia stworzyc interesujaca otoczke, widac ze powaznie podchodza do calosci projektu (okladka, grafiki etc.)
- lubia dobra literature (o ich wlasnych tekstach sie nie wypowiadam, bo nie czuje sie na silach zeby ocenic ich jakosc)
- sa tajemniczy as fuck
czy to oznacza przelom ? w black metalu - sadze, ze tak, chociaz zeby to ocenic musimy poczekac jeszcze kilka lat. ale w sztuce? uzasadnij

Ostatnio zmieniony 17-10-2008, 13:08 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maleficio
- Kontakt:
a w czym jest tajemnica?Riven pisze: - sa tajemniczy as fuck[/list]
- Riven
- Kontakt:
- longinus696
Riven pisze:btw, ja rozumiem, ze podchodzisz do tego calkiem serio - i dobrze. ale robienie z DSO jakiegos mesjasza nowej ery w sztuce to gruba przesada.
Sorry, stary, ale o czym Ty w ogóle mówisz ? Co to znaczy "w sztuce" ? Co to za rodzaj odniesienia ?Riven pisze:czy to oznacza przelom ? w black metalu - sadze, ze tak, chociaz zeby to ocenic musimy poczekac jeszcze kilka lat. ale w sztuce?
Przełomu dokonuje się w swojej dziedzinie i nie rozgląda się naokoło. Czy SLAYER to przełom "w sztuce" (i tak i nie - bo jest to rozwinięcie pewnej estetyki w muzyce popularnej, ale w ogólnym rozrachunku muzyka poważna wykonała bardziej radykalne kroki o wiele wcześniej, ale w innym kontekście) ? Nie ma żadnej sztuki, tylko są jej osobne dziedziny, nurty i jej peryferia (nad którymi mało kto z poważnych ludzi ma ochotę się pochylić). Więc, wybacz, ale absolutnie wystarczy, że DsO dokonuje przełomu w ramach jakiejś tam, marginalnej dla kultury dziedziny.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Riven
- Kontakt:
no swietnie, ze wszystkim sie zgadzam, tylko ze Drone - nie ja - w paru miejscach pisal o mesjanizmie DSO
- Scaarph
ktoś podniecający się striborg nie ma prawa mi mówić, że nie znam się na muzyce.Drone pisze:Wytłumaczenie jest proste: nie znasz się na muzyce. Nie ma gustów i guścików, jest "FAS".Scaarph pisze: jak trzeba mieć spierdolony gust, żeby przedkładać nudny, asłuchalny fas nad cokolwiek? nie potrafię i nie chcę tego zrozumieć nawet.
gusty i guściki jednak jak widać są, bo mi tam ten fas wisi, nie mam zamiaru się przy tym pałować bez względu na to, jak wielka według ciebie to rewolucja. więcej, do końca mi tą płytę obrzydziłeś swoim fanatycznym pierdoleniem jaka to ona nie jest absolutna i genialna. kurwa, jaka ona genialna? aż wczoraj jak wróciłem z roboty to sobie włączyłem po raz kolejny i ni chuja, geniuszu żadnego tam nie stwierdzam. jest poprawna, dobrze zagrana, ale wkurwiają mnie te wszystkie nowomodne połamańce i koniec.
ja pierdolę, co za farmazon.Drone pisze:Nie ma gustów i guścików, jest "FAS".
a sram na wasze złote cielce.
- longinus696
Pytanie tylko, czy masz wystarczające kompetencje, by Ihsahnowi zarzucać grafomanię muzyczną.Maria Konopnicka pisze:różnica jest taka, że kilkamty o których wspominasz traktuję z przymrużeniem oka, widzę kicz, prostotę i naiwność tej muzyki - ale jednocześnie szczerość i radość grania. Tymczasem grafomana muzycznego Ihsahna nie da się traktować z przymrużeniem oka, bo ona tak na poważnie....
- AroHien
- rasowy masterfulowicz
Niesamowicie blyskotliwa uwaga.Widac,ze niektorzy strasznie chca miec swoja Fatime, o przepraszam FAStime...Drone pisze:Wytłumaczenie jest proste: nie znasz się na muzyce. Nie ma gustów i guścików, jest "FAS".Scaarph pisze: jak trzeba mieć spierdolony gust, żeby przedkładać nudny, asłuchalny fas nad cokolwiek? nie potrafię i nie chcę tego zrozumieć nawet.
- longinus696
W żadnym razie. Jednak źródła niezadowolenia powinieneś szukać w sobie, a nie w przedmiocie odniesienia. Sądzę, że Ihsahn nie robi słabej muzyki w sensie zasad komponowania (a na to wskazywałoby nazwanie go "grafomanem"), a po prostu taką, która Tobie nie odpowiada.Maria Konopnicka pisze:Oczywiście mogę się myslić - ale nawet jeśli to geniusz i wizjoner to dla mnie to i tak niczego nie zmienia. Sądzisz, że jak mi się nie podoba to powienienem słuchać aż mi się spodoba ?
Jest to więc kwestia subiektywnych upodobań, a nie obiektywnych zasad rzemieślniczych, których nie możemy ocenić.
- longinus696
Oki, masz punkt. Nie spojrzałem na to w ten sposób, ale jestem w stanie zgodzić się z tą definicją.Maria Konopnicka pisze: Typowy grafoman jest literatem par excellence. Brzmi to paradoksalnie, ale odpowiada faktycznemu stanowi rzeczy. Celem grafomana nie jest bowiem rozwiązywanie zagadek rzeczywistości, lecz tworzenie literackich konstrukcji.
Jan Józef Szczepański
W takim razie, jeśli Ihsahn wg Ciebie nie rozwiązuje swoją muzyką problemów rzeczywistości masz prawo uznawać go za grafomana.
Pozostaje jeszcze inna kwestia. Czy tworzenie literackich konstrukcji, czyli przemiany formalne (jakich z pewnością dokonywał Ihsahn na niwie metalu) nie powodują przemian w odbiorcy? A to już jest rozwiązywanie problemów rzeczywistości.
Odpowiedzią na to, byłoby stwierdzenie, na ile można wycenić rolę Emperor w muzyce, której słuchamy. Ja sądzę, że jednak jego wkład był duży.
- longinus696
Eeeeehhh...... Wiem, o co chodzi w tym porównaniu, ale ono nie jest właściwe. Kategorie funkcjonalności i użyteczności zupełnie nie pasują do tematu.Maria Konopnicka pisze:Owszem i tego wkładu nie sposób zakwestionować, podobnie jak wkładu braci Wright w konstrukcję samolotów. Nie oznacza to jednak, że planując lot za granicę chciałbym z rodziną podróżować Wright Flyerem)) No chyba, że teściową bym wysyłał

Ihsahn to już zapewne legendarna postać w Skandynawi na polu metalowym, black metalowym.. działał w podziemiu gdy wielu z dzisiejszych internetowych wojowników przeżywało na koloniach swe pierwsze gimnazjalne miłości.
- 4m
- weteran forumowych bitew
Re: Re:
To masz z Ihsahnem podobnie jak z Vand Der Graaf G.Maria Konopnicka pisze:Czy mam kompetencje, żeby wypowiadać się o piłce nożnej, polityce, religii .... pewnie takie same jak o muzyce Ishahna. Ot - wydaje mi się napuszona, tandetna i strasznie słaba...

from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
and the thought
and the chaos
that free the form