SHINING

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

22-02-2007, 18:32

[quote][i]Wysłane przez Gore_Obsessed[/i]
To jest forum o muzyce, a nie o przypadkach klinicznych do których Kwarcówka się niewątpliwie zalicza. Smutne jest tylko to, że takie zachowanie ma grono odbiorców i wzbudza poklask, że w ogóle ktoś się na to łapie. [/quote]

A Gaahl w więzieniu to zdrowy na umysle facet, bez przesady.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

22-02-2007, 18:41

Nigdzie nie napisałem, że Gaahl jest zdrowy na umyśle. Na pewno trochę ma tam poprzestawiane w łepetynie, ale to temat o Czajnik.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

22-02-2007, 18:42

Dla mnie to co prezentują kapele tego typu to nic innego jak współczesna wersja W.A.S.P., Kiss, Alice Cooper itp. Wizualnie i mentalnie oczywiście.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

22-02-2007, 18:46

To jest forum o muzyce, a nie o przypadkach klinicznych do których Kwarcówka się niewątpliwie zalicza. Smutne jest tylko to, że takie zachowanie ma grono odbiorców i wzbudza poklask, że w ogóle ktoś się na to łapie. O tym właśnie myślałem kiedy pisałem, że black metal to najgorsze co się muzyce metalowej przydarzyło. [/quote]
Smutne jest to, że jesteś zwyczajnym ignorantem, któremu wydaje się, że może rościć sobie prawa do ustanawiania granic wypowiedzi twórczej. Niby dlaczego działalność na polu muzyki ma wykluczać wykorzystanie innego medium (w tym przypadku ekspresji cielesnej)? Jest to usankcjonowane wieloletnią praktyką w różnych gatunkach muzyki. Tylko, że Ty nie wyściubiasz nosa poza poletko śmiertelnie przewidywalnego death metalu. No, ale to normalne, że najlepiej wiedzą ci, którzy niewiele wiedzą.
[quote][i]Wysłane przez Wishman[/i]
Dla mnie to co prezentują kapele tego typu to nic innego jak współczesna wersja W.A.S.P., Kiss, Alice Cooper itp. Wizualnie i mentalnie oczywiście. [/quote]
Jeżeli nie widzisz różnicy między przekazem Shining, a przekazem w/w grup, to albo kpisz, albo masz upośledzone receptory :)))
Awatar użytkownika
Skaut

22-02-2007, 18:48

To jest forum o muzyce, a nie o przypadkach klinicznych do których Kwarcówka się niewątpliwie zalicza. Smutne jest tylko to, że takie zachowanie ma grono odbiorców i wzbudza poklask, że w ogóle ktoś się na to łapie. O tym właśnie myślałem kiedy pisałem, że black metal to najgorsze co się muzyce metalowej przydarzyło. [/quote]

Nie rozumiem.
Wg Ciebie Shining nie ma z muzyką nic wspolnego bo wokalista jest chory psychicznie ? To w ten sam sposób podejdź do Żorżorota i innych zespolów które nie zachowują się "normalnie" wg Ciebie. Najlepiej usuń wszytskie wątki i tematy, w których zespoly oprócz grania robią "nienormalne" rzeczy na scenie, bo przecież to przypadki klinicznie.

Edit: sorry nie to cytowanie ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

22-02-2007, 18:52

Daj spokuj Skaut. Maniek myli się w co drugich zeznaniach.
Gdy mowa o death metalu, mówi o emocjach, ekstremie, jakiś czas temu zgadzał się ze mną co do tego, że ambitna muzyka (w domyśle DM) ma mniejszą ilość odbiorców, ze względu na swą zawartość.
Gdy o tych samych rzeczach mówi się w kontekście blacku to odwraca kota ogonem i zachowuje się tak, jakby nic z tych rzeczy nie istaniało.

Po prostu nie potrafi przyznać wartości rzeczom, których nie rozumie. To częsta przypadłość.
Awatar użytkownika
Skaut

22-02-2007, 18:54

Dla mnie to co prezentują kapele tego typu to nic innego jak współczesna wersja W.A.S.P., Kiss, Alice Cooper itp. Wizualnie i mentalnie oczywiście. [/quote]

A pan to raczy żartować
Coś tam było! Człowiek!
długopisyyyyyyyyyy

22-02-2007, 19:00

Mnie na przykład osobiście wkurwia ten wokalista z Shining i dlatego tego nie popieram co wyczynia na scenie. Po prostu jakoś go nie lubię. Wkurwia mnie, że on nie szanuje siebie jako człowieka(tnie swoje ciało itp.) W sumie to ja nie rozumiem tego i dlatego go nie lubię. A tego czego się nie rozumie, się nie lubi. Sram na niego i wszystkich tego typu black metalowców. Byle dres z Lublina by go najebał.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

22-02-2007, 19:03

Jakby tak było to bym dziś nie słuchał black metalu.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Skaut

22-02-2007, 19:03

[quote][i]Wysłane przez długopisyyyyyyyyyy[/i]
Sram na niego i wszystkich tego typu black metalowców. Byle dres z Lublina by go najebał. [/quote]
o widzisz maniek, to jest przypadek kliniczny ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

22-02-2007, 19:13

[quote][i]Wysłane przez Morph[/i]
Nic nie mylę (i to nie chyba, ale na pewno). Oczywiście jest to show, ale -> Samookaleczanie się [b]na scenie[/b] = do pewnego stopnia samodestrukcja, przynajmniej fizyczna. A jak ktoś pierdoli o jakimś zniszczeniu po czym mu żal człowieka, który się zniszczył to trochę mi coś nie gra. [/quote]

Ale to mnie razi właśnie. To znaczy nie widzę problemu, jeżeli koleś kroczy jakąś tam ścieżką, którą sobie wytyczył, ale skoro robi to na scenie, czyli niejako na pokaz, to znaczy że pragnie być w centrum uwagi, domaga się poklasku. Dla mnie jest to show zwiazany z zespołem, a nie filozofia życiowa, bo gdyby to było to drugie, to pewnie nigdy byśmy o tym kolesiu nie usłyszeli, bo sam już dawno wykrwawiłby się w jakimś rynsztoku (tak rozumiem autodestrukcję). Tu mamy raczej do czynienia z dokładnie opracowaną strategią promocyjną, która nie ma odstraszać, tylko fascynować i zachęcać do zakupu płyty. Tak to widzę. Nie wiem czy to dobrze, że ktoś będzie kojarzył Shining nie jako zespół który nagrał kilka dobrych płyt, ale raczej jako "tą kapelę, co się koleś tnie na scenie".
Co do Azarath, bo o nich zapewne Ci chodzi, to być może akurat temu człowiekowi nie życzyli samozniszczenia, co do wielu innych natomiast, myślę że byliby jak najbardziej za.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

22-02-2007, 20:39

[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]
Co do Azarath, bo o nich zapewne Ci chodzi, to być może akurat temu człowiekowi nie życzyli samozniszczenia, co do wielu innych natomiast, myślę że byliby jak najbardziej za. [/quote]

A czy ja konkretnie Azarath mam na myśli :]? Samookaleczanie się na scenie nie musi być dla poklasku, jaki przekaz miałoby okaleczanie się w samotności? Do ilu ludzi by dotarła taka propaganda?
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

22-02-2007, 21:34

Wysłane przez longinus696
Smutne jest to, że jesteś zwyczajnym ignorantem, któremu wydaje się, że może rościć sobie prawa do ustanawiania granic wypowiedzi twórczej. Niby dlaczego działalność na polu muzyki ma wykluczać wykorzystanie innego medium (w tym przypadku ekspresji cielesnej)? Jest to usankcjonowane wieloletnią praktyką w różnych gatunkach muzyki. Tylko, że Ty nie wyściubiasz nosa poza poletko śmiertelnie przewidywalnego death metalu. No, ale to normalne, że najlepiej wiedzą ci, którzy niewiele wiedzą.
Och, ach! Student! W ten sposób można bronić każdego debila. Jeśli muzyka nie broni się sama nie ma o czym gadać. Death Metal nie przyciąga takich pajaców, więc zawsze będzie mi bliższy. Jest wystarczająco silny bez wieszania się na kablu od mikrofonu i ochlapania ryja farbkami.
A nosa nie wyściubiam, bo miałem dostatecznie dużo czasu, żeby się przekonać, że gdzie indziej śmierdzi (lub inaczej: zapach mi nie pasuje). Nie słucham tej muzyki od wczoraj.
Wysłane przez Skaut_Kwatermaster
Nie rozumiem.
Wg Ciebie Shining nie ma z muzyką nic wspolnego bo wokalista jest chory psychicznie ? To w ten sam sposób podejdź do Żorżorota i innych zespolów które nie zachowują się "normalnie" wg Ciebie. Najlepiej usuń wszytskie wątki i tematy, w których zespoly oprócz grania robią "nienormalne" rzeczy na scenie, bo przecież to przypadki klinicznie.
Gratuluję umiejętności czytania z niezrozumieniem. :)
Wysłane przez longinus696
Daj spokuj Skaut. Maniek myli się w co drugich zeznaniach.
Gdy mowa o death metalu, mówi o emocjach, ekstremie, jakiś czas temu zgadzał się ze mną co do tego, że ambitna muzyka (w domyśle DM) ma mniejszą ilość odbiorców, ze względu na swą zawartość.
Gdy o tych samych rzeczach mówi się w kontekście blacku to odwraca kota ogonem i zachowuje się tak, jakby nic z tych rzeczy nie istaniało.

Po prostu nie potrafi przyznać wartości rzeczom, których nie rozumie. To częsta przypadłość.
Nie ma tu żadnej sprzeczności. Gdyby deathmetalowi muzycy wbijali sobie na scenie gwoździe w czoło łypiąc groźnie na publikę i grając chojraków byliby dla mnie takimi samymi kretynami. Jest inaczej. Tam jest "tylko" (to straszne!) muzyka. Bez zbędnego gówna obliczonego na tanią podniętę dla czternastolatków.
A "wartości" prezentowanych przez Czajnik nie rozumiem - to fakt. Mama się pewnie ucieszy.
Tylko muzyka - na reszcie można wyciąć swastykę. Bo widzisz ja jestem taki dziwny, że muzyką zainteresowałem się ze względu na dźwięki. Sprowadzaniu jej do roli podkładu pod taki kabaret będę zawsze przeciwny.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

22-02-2007, 22:23

[quote][i]Wysłane przez Morph[/i]
Samookaleczanie się na scenie nie musi być dla poklasku, jaki przekaz miałoby okaleczanie się w samotności? Do ilu ludzi by dotarła taka propaganda? [/quote]

Cóż, taka "propaganda" nie ma jak dla mnie z metalem nic wspólnego. Dziwi mnie, w jak wielkim stopniu dziwaczne wizje zblazowanych norweskich nastolatków, z których przynajmniej jeden był kretynem, zdołały wpłynąć na całą metalowa scenę. Widocznie jednak takiej własnie "sceny" i takiego właśnie "metalu" niektórzy sobie życzą. Nic mi do tego, jesli to Wam pasi, to Wasza sprawa. Na szczęście jest jeszcze kilka zespołów, które sprawiają, że to wszystko ma dla mnie sens.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

22-02-2007, 22:37

Wysłane przez ultravox
Cóż, taka "propaganda" nie ma jak dla mnie z metalem nic wspólnego. Dziwi mnie, w jak wielkim stopniu dziwaczne wizje zblazowanych norweskich nastolatków, z których przynajmniej jeden był kretynem, zdołały wpłynąć na całą metalowa scenę. Widocznie jednak takiej własnie "sceny" i takiego właśnie "metalu" niektórzy sobie życzą. Nic mi do tego, jesli to Wam pasi, to Wasza sprawa. Na szczęście jest jeszcze kilka zespołów, które sprawiają, że to wszystko ma dla mnie sens.
Zupełnie jakbym sam to napisał.

To co się stało kilkanaście lat temu w Norwegii wypaczyło umysły ogromnej grupie ludzi.
Awatar użytkownika
akall
zaczyna szaleć

22-02-2007, 22:43

black metal z death metalem nie ma nic wspólnego. debilizmem jest porównywać te gatunki i twierdzić że deathmetalowcy są 'normalniejsi' i 'bardziej ok' bo nie wbijają sobie gwoździ. tak samo nie ma znaczenia do jakich środków uciekają sie artysci black-metalowi żeby osiągnąć swój cel. na szczęście jest w tym gatunku duża różnorodność i zarówno Venom, Mayhem i Shining to jak najbardziej black-metalowe zespoły. tutaj nigdy nie chodziło o gitarowe napierdalanie, czy jakieś muzyczne cechy formalne. nie chce sie wpierdolić w konstruowanie jakiejś definicji, sądze że ludziom do których to przemawia jest ona niepotrzebna. chociaż w duchu moge sie z godzic z longinusem że 'ekstrema' to tutaj kluczowe słowo.
Still o'er the curved, white trellis of your sides
The sateless, wandering serpent curls and glides
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

22-02-2007, 22:44

Chłopaki (i może parę dziewczyn)...ja naprawdę myślę, że Gorgoroth, Carpathian Forest, Shining to aktualny Elvis Presley i The Beatles ;)
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

22-02-2007, 23:46

pierdolicie az milo,

z jednej strony Gore_Obsessed - tak jakby death byl gatunkiem metalu dla dojrzalych odbiorcow i nigdy nie czerpal z jakiejs kiczowatej estetyki

z drugiej longinus - nazywajacy zakladanie worka po kartoflach albo rysowanie swastyki na czole mianem performance.
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

23-02-2007, 00:03

Pozostaje jeszcze Ozzy Osbourne...zombie, które udaje żywego. On jest najprawdziwszy !
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

23-02-2007, 00:26

[...]
[/quote]

Jakby Shining grało chujową muzykę to bym tego nie słuchał, nie kupiłbym płyty i nie mówił, że mi się podoba. Choćby do wydawnictwa dołączyli kilogram cukierków i patyk waty cukrowej, ale dźwięki na nim zawarte były niczym, wątpie aby większa ilość osób to kupiła. Cała otoczka wytworzona wokół tego zespołu, a zwłaszcza osoby lidera działa tylko na ich i naszą korzyść. Czy tak trudno to zrozumieć? Oprócz [b]świetnej[/b] muzyki dostajesz masę "dodatkowych wrażeń". To tak jakbyś kupował 30 browarów i sprzedawczyni chciała ofiarować kilka darmowych reklamówek aby móc bezpiecznie przetransportować zakupy, a ty na to: "nie dziękuje, dwie butelki zmieszczę w odbyt, trzy do ust, siedem pod pachę..."

Co do koncertów to myślę, że jeśliby nie wyglądały tak jak wyglądają i nie posiadały takiej oprawy, to "nic strasznego" by się nie stało, bo muzyka obroniła by się sama. Jednak decydują się, aby dać coś więcej. Zrobić z koncertu swoisty performance, zgotować widowni niezapomniane przeżycia. Tutaj pokaz odgrywa tak wielką role jak i muzyka. Ta symbioza czynników powoduje, że nie są tylko bardzo dobrzy... są wyjątkowi.
Down the bottle's nest
ODPOWIEDZ