SEPULTURA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
535

Re: SEPULTURA

10-11-2019, 17:32

Tatuś pisze:
Medard pisze:
535 pisze:Ja pierdole...
Chłopie piłeś dzisiaj kawę? Właśnie Ciebie brakowało w tej dyskusji :)

Jestem fanem sepy oraz voivod, z małymi uwagami co do wokalu Snake, który mnie trochę męczy, ale zdaję sobie sprawę, że
voivod jest mniej przystępny i popularny.
On po prostu kurewsko fałszuje. Tego się na żywo nie da słuchać a na płytach to maskują.
Nie znasz się. To jest wokalny dysonans.
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

10-11-2019, 17:39

Dysonans odczuwasz, gdy grają jedni z najlepszych perkusistów i gitarzystów, a snake otwiera paszczę i wtedy ta myśl nadchodzi: wtf?

Inna sprawa, że sceniczny styl bycia węża pasuje do reszty, cóż taki dylemat.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

10-11-2019, 17:52

535 pisze:
Medard pisze:
On po prostu kurewsko fałszuje. Tego się na żywo nie da słuchać a na płytach to maskują.
Chciałbym uprzejmie zauważyć, że dysonans w miejscu, gdzie miał być konsonans, to definicja fałszowania :)
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
535

10-11-2019, 18:33

WaszJudasz pisze:
535 pisze:
Medard pisze:
Chciałbym uprzejmie zauważyć, że dysonans w miejscu, gdzie miał być konsonans, to definicja fałszowania :)
To ja może otworzę kolejnego harnasia.

edit
Inna sprawa, że robienie problemu z tego, że pankowometalowy wokalista drąc mordę nie trafia w ścieżkę jest kuriozalne.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

10-11-2019, 18:55

Dla jasności - dla mnie żaden problem ;)
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

10-11-2019, 22:45

Metal to wbrew pozorom całkiem precyzyjna muzyka a nie jakiś Sonic Youth!

[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]

Można? Można!
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
535

10-11-2019, 22:59

Nie wiem ojciec co chcesz udowodnić, ale jak dla mnie zarówno melodyjne darcie mordy Erica jak i niemelodyjne figury wokale Węża bdb, a to, że komuś się nie podoba. Cóż. Będziemy musieli z tym jakoś żyć.
Scorn
postuje jak opętany!

11-11-2019, 17:31

Chaos A.D. to pierwsza płyta metalowa, jakiej słuchałem. Bardzo lubię do dziś.

Zaprzeczanie wielkości starej Sepultury wydaje mi się nie na miejscu. U mnie w szkole zespół ten był stawiany na samym szczycie razem z Metallicą, a zdecydowanie przed Slayerem, Megadeth i innymi takimi. Może metaluchy w jakiejś tam szkole na jakimś tam wypizdowie nie byli do końca miarodajni, ale kurwa, panowie... Sepultura to naprawdę była wielka nazwa.
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
Medard

11-11-2019, 17:33

Scorn pisze:Chaos A.D. to pierwsza płyta metalowa, jakiej słuchałem. Bardzo lubię do dziś.

Zaprzeczanie wielkości starej Sepultury wydaje mi się nie na miejscu. U mnie w szkole zespół ten był stawiany na samym szczycie razem z Metallicą, a zdecydowanie przed Slayerem, Megadeth i innymi takimi. Może metaluchy w jakiejś tam szkole na jakimś tam wypizdowie nie byli do końca miarodajni, ale kurwa, panowie... Sepultura to naprawdę była wielka nazwa.

W latach swojej świetności Sepa była wymieniana w gronie największych metalowych grup lub tuż za nimi,
przynajmniej tak było w warszawskich fawelach.
Die Welt ist meine Vorstellung.
535

11-11-2019, 17:48

Zaraz. Ktoś tutaj kwestionuje znaczenie bohaterów tematu? Powtarzam po raz nie wiem który. Na początku lat 90-tych, Sepultura była, przynajmniej w Polsce, większa niż Slayer i jeżeli ktoś twierdzi, że było inaczej, to musiał wtedy zajmować się czymś innym, bo z pewnością nie słuchaniem metalu.
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

11-11-2019, 18:17

To oczywiste. Wtedy była wyżej niż Slayer a dzisiaj jest wyżej niż Kreator. Tego jestem pewny.
BOLEK
weteran forumowych bitew

11-11-2019, 18:21

fakt jak doszło do krojenia to każdy słuchał SEPUKTURY gorzej już szło z wymienieniem wokalisty i składu a po usłyszeniu pierwszych taktów
pierwszego lepszego utworu 99% odpadało
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

11-11-2019, 18:33

Scorn pisze:Chaos A.D. to pierwsza płyta metalowa, jakiej słuchałem. Bardzo lubię do dziś.
U mnie ta sama historia. Obiektywnie patrząc nie ma mowy, żebym patrzył obiektywnie.
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-11-2019, 19:30

535 pisze:Zaraz. Ktoś tutaj kwestionuje znaczenie bohaterów tematu? Powtarzam po raz nie wiem który. Na początku lat 90-tych, Sepultura była, przynajmniej w Polsce, większa niż Slayer i jeżeli ktoś twierdzi, że było inaczej, to musiał wtedy zajmować się czymś innym, bo z pewnością nie słuchaniem metalu.

Można teraz pluć na nich ile wlezie, można mówić, że skończyli się na Roots, albo nawet na Morbid Vision, obrońców zbyt gorliwych nie znajdzie sie wielu, ale nie zmienia to faktu, że w latach 90-tych było tak, jak piszesz. Ktokolwiek mówi że było inaczej, zaklina rzeczywistość. Chociażby słynna sytuacja z koncertem w Zabrzu. To na bank fani Paradise Lost tak się zdenerwowali odwołaniem koncertu.
Pacjent

11-11-2019, 19:39

535 pisze:Zaraz. Ktoś tutaj kwestionuje znaczenie bohaterów tematu? Powtarzam po raz nie wiem który. Na początku lat 90-tych, Sepultura była, przynajmniej w Polsce, większa niż Slayer i jeżeli ktoś twierdzi, że było inaczej, to musiał wtedy zajmować się czymś innym, bo z pewnością nie słuchaniem metalu.
Potwierdzam. Ludzie ześwirowali na punkcie Brazylijczyków, a "Arise" było prawie wszędzie. Na całe szczęście po wydaniu gównianej "Roots", mimo że była wciskana ludowi na wszelkie możliwe sposoby, popularność tego zespołu radykalnie spadła i ten stan trwa do dziś.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Nasum

11-11-2019, 19:43

Roots to mimo wszystko był album, który zyskał spora popularność. To podczas promocji tego albumu Sepultura zapełniła po raz ostatni Spodek. Popularność stracili w momencie, kiedy Max odszedł z zespołu.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

11-11-2019, 19:44

ten najwyżej oceniany komentarz, pod filmikiem, krótko definiuje stan...
"When Sepultura was Sepultura" - hehe i ten gość w 7:07 co wchodzi z przewrotką ze sceny....
[youtube][/youtube]
Agony
postuje jak opętany!

11-11-2019, 19:57

Nasum pisze:

Można teraz pluć na nich ile wlezie, można mówić, że skończyli się na Roots, albo nawet na Morbid Vision, obrońców zbyt gorliwych nie znajdzie sie wielu, ale nie zmienia to faktu, że w latach 90-tych było tak, jak piszesz. Ktokolwiek mówi że było inaczej, zaklina rzeczywistość. Chociażby słynna sytuacja z koncertem w Zabrzu. To na bank fani Paradise Lost tak się zdenerwowali odwołaniem koncertu.
Jeśli chodzi o pozycję rynkową i popularność wśród metalmaniaków, to tutaj się zgodzę - SEPULTURA na początku lat 90. przerosła SLAYERA i to jest bezdyskusyjne. Trudno byłoby się nie zgodzić. Wcześniej pisałem o poziomie muzycznym i wpływie na kształt metalowej sceny - tutaj Slayer zdecydowanie dystansuje Sepulturę i to moim zdaniem także jest bezdyskusyjne. Wielu szczególnie młodych słuchaczy zdaje się nie rozróżniać tych pojęć. Z tego powodu nawet w początkach XXI wieku wśród licealistów i studentów krążyły pogłoski o zespole Sepultura który podobno był lepszy (?) i większy od Slayera. Ta "większość i lepszość" nie trwała długo, jedynie kilka lat intensywnego hype'u, ale wspomnienie o czasach wielkości Sepy trwa nawet po dziś dzień. Swoją drogą, to musiało być trochę frustrujące dla K. Kinga, że po 1990 roku nie tylko PANTERA, ale także bazylijska Sepultura przeskoczyła jego własną kapelę komercyjnie. Ja nie żałuję Brazylijczykom tych kilku lat świetności. Dobrze grali, zwłaszcza na BTR.
In God We Trust
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

11-11-2019, 20:04

Po wydaniu Roots,pamiętam bo był to rok pierwej komunii i śmigałem górskim rowerem, jakiś rozczarowany fanatyk w moim rodzinnym mieście, napisał na murku:Sepultura-KURWA. Murku już nima, szał na Sepulture minął bezpowrotnie a ja pamiętam to przeszło 20 lat. Mimo, że w tamtym czasie nie miałem pojęcia, co to ta Sepultura, kurwa zresztą też.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Nasum

11-11-2019, 20:09

A ja znowu pamiętam, że większość fanów łomotu przynajmniej u mnie z najbliższej okolicy bardzo lubiła ten album. Mi swego czasu też się podobał, i nie zamierzam się tego wypierać, było to dla mnie rozwinięciem pomysłów które polubiłem na Nailbomb. Po latach Roots u mnie trochę wyblakł, natomiast Nailbomb błyszczy nadal.
ODPOWIEDZ