OPETH
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- ultravox
- zahartowany metalizator
[quote][i]Wysłane przez boroowa[/i]
[quote][i]Wysłane przez vulture[/i]
wypieszczona i wymuskana ...nie bądź śmieszny.sam jesteś baba.. [/quote]
nie no kurwa, brudna i rockendrolowa z masą przesterów [/quote]
Idąc tym tropem to pewnie i Mastodon gra babski metal. Przestery i brud
nie czynią muzyki "męską" (patrz Bestial Mockery - niby wszystko gra, a do takiego Aura Noir nie ma żadnego startu). Taki zespół jak Rush też jest wypieszczony i wymuskany, a babską muzyką bym tego nie nazwał.
[quote][i]Wysłane przez vulture[/i]
wypieszczona i wymuskana ...nie bądź śmieszny.sam jesteś baba.. [/quote]
nie no kurwa, brudna i rockendrolowa z masą przesterów [/quote]
nie czynią muzyki "męską" (patrz Bestial Mockery - niby wszystko gra, a do takiego Aura Noir nie ma żadnego startu). Taki zespół jak Rush też jest wypieszczony i wymuskany, a babską muzyką bym tego nie nazwał.
- boroowa
- weteran forumowych bitew
[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]
nie czynią muzyki "męską" (patrz Bestial Mockery - niby wszystko gra, a do takiego Aura Noir nie ma żadnego startu). Taki zespół jak Rush też jest wypieszczony i wymuskany, a babską muzyką bym tego nie nazwał. [/quote]
Nie no kufa, nie porównuj Rush z Opeth. Inna liga. Dla mnie Opeth do babski metal i tyle. Nie wszyscy muszą się ze mną zgadzać
A poza tym lubię zarówno Bestial Mockery i Aura Noir
nie czynią muzyki "męską" (patrz Bestial Mockery - niby wszystko gra, a do takiego Aura Noir nie ma żadnego startu). Taki zespół jak Rush też jest wypieszczony i wymuskany, a babską muzyką bym tego nie nazwał. [/quote]
Nie no kufa, nie porównuj Rush z Opeth. Inna liga. Dla mnie Opeth do babski metal i tyle. Nie wszyscy muszą się ze mną zgadzać

A poza tym lubię zarówno Bestial Mockery i Aura Noir
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
- ultravox
Oczywiście, że Rush i Opeth to inna liga. Opeth stara się grać metal z elementami rocka progresywnego, dlatego nie powinno się porównywać ich do różnych napierdalatorów, tu chodzi o coś innego. Myślę, że udanie łączą progresywne wpływy z metalowym brzmieniem, a że czasem wychodzi trochę słodko, no cóż, nie każdemu musi się to podobać.
- Duban
ja nie mam problemów ani z Rush, a nie z Opeth, choć uważam, że CI ostatni zagubili się w pewnym momencie. Mimo to nie nazwałbym tego babskim metalem, bo większość gotyckich cipek porzygałaby się po 12 pierwszych taktach Morningrise. Nie zamierzam porównywać Rush i Opeth, bo to 2 różne zespoły. Być może Akerfeldt troszeczkę inspiruje się Rush, ale mimo wszystko płaszczyzny podobieństwa bym w tym nie postrzegał. Płyty 2-4 nagrali znakomite. Potem bywa różnie...
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
- longinus696
[quote][i]Wysłane przez Duban[/i]
większość gotyckich cipek porzygałaby się po 12 pierwszych taktach Morningrise.[/quote]
Dzisiaj widziałem jedną gotycką cipkę i zgadnij czyją miała koszulkę i jaką naszywkę na zielonym plecaku...
))
Ale powiedzmy, że nie lubię takich porównań, bo i gotyckim cipkom zdarza się dobrych rzeczy słuchać (choć niezwykle rzadko).
większość gotyckich cipek porzygałaby się po 12 pierwszych taktach Morningrise.[/quote]
Dzisiaj widziałem jedną gotycką cipkę i zgadnij czyją miała koszulkę i jaką naszywkę na zielonym plecaku...

Ale powiedzmy, że nie lubię takich porównań, bo i gotyckim cipkom zdarza się dobrych rzeczy słuchać (choć niezwykle rzadko).
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Duban
[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
))[/quote]
dzieciarnia nosi koszulki na fali trendu - takie jest moje zdanie. Płyty na oczy nie widzieli, ale koleżanka podrzuciła mp3 nowego albumu. Morningrise i Orchid to dla mnie inna para kaloszy. Moim zdaniem po drugim albumie zespół zaczął ewoluować. Słychać to na trójce, od czwórki zaczęło się już nieco inne granie...
[quote]Ale powiedzmy, że nie lubię takich porównań, bo i gotyckim cipkom zdarza się dobrych rzeczy słuchać (choć niezwykle rzadko). [/quote]
Zdarza się, zdarza. Ja niestety mogę policzyć takie przypadki na palcach jednej ręki. Właściwie wystarczyłby jeden palec...

dzieciarnia nosi koszulki na fali trendu - takie jest moje zdanie. Płyty na oczy nie widzieli, ale koleżanka podrzuciła mp3 nowego albumu. Morningrise i Orchid to dla mnie inna para kaloszy. Moim zdaniem po drugim albumie zespół zaczął ewoluować. Słychać to na trójce, od czwórki zaczęło się już nieco inne granie...
[quote]Ale powiedzmy, że nie lubię takich porównań, bo i gotyckim cipkom zdarza się dobrych rzeczy słuchać (choć niezwykle rzadko). [/quote]
Zdarza się, zdarza. Ja niestety mogę policzyć takie przypadki na palcach jednej ręki. Właściwie wystarczyłby jeden palec...
- akall
- zaczyna szaleć
Opeth jest ogólnie dostępnym zespołem, więc nie ma się co dziwić, że wiele mrocznych szparek się nimi jara (bo kumpel mówił, że ambitne, a Akerfeldt jest piękny), nie ma to oczywiście żadnego wpływu na mój odbiór muzyki. Jeżeli posługiwać się argumentem "kto tego słucha" to wiele wybitnych zespołów należałoby od razu skreślić, zaczynając od Slayer.
Opeth gra po prostu kurewsko dobrą muzykę, ale o bardzo specyficznym klimacie, dlatego nie dziwi mnie zupełnie, że wiele osób po pobieżnym kontakcie omija ich później łukiem, trzeba po prostu mieć w sobie trochę z wszechwiedzącego studenta w długim swetrze. ;))
Opeth gra po prostu kurewsko dobrą muzykę, ale o bardzo specyficznym klimacie, dlatego nie dziwi mnie zupełnie, że wiele osób po pobieżnym kontakcie omija ich później łukiem, trzeba po prostu mieć w sobie trochę z wszechwiedzącego studenta w długim swetrze. ;))
Still o'er the curved, white trellis of your sides
The sateless, wandering serpent curls and glides
The sateless, wandering serpent curls and glides
- boroowa
[quote][i]Wysłane przez akall[/i]
Opeth gra po prostu kurewsko dobrą muzykę, ale o bardzo specyficznym klimacie, dlatego nie dziwi mnie zupełnie, że wiele osób po pobieżnym kontakcie omija ich później łukiem, trzeba po prostu mieć w sobie trochę z wszechwiedzącego studenta w długim swetrze. ;))[/quote]
Prawie do końca studiów chodziłem w ramonesce i bojówkach albo skórzanych portkach, więc nie znam tych klimatów. :)
Opeth gra po prostu kurewsko dobrą muzykę, ale o bardzo specyficznym klimacie, dlatego nie dziwi mnie zupełnie, że wiele osób po pobieżnym kontakcie omija ich później łukiem, trzeba po prostu mieć w sobie trochę z wszechwiedzącego studenta w długim swetrze. ;))[/quote]
Prawie do końca studiów chodziłem w ramonesce i bojówkach albo skórzanych portkach, więc nie znam tych klimatów. :)
I'll give you black sensations up and down your spine
- Duban
[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
Bardzo ciekawa kapela - rzekłbym nawet, że z każdą koleją płytą ciekawsza. Zacząłęm od tej płytki z mostem na okładce (1996 - rok chyba) i słucham ich do dziś.[/quote]
Maryś, proszę... Napisałbyś, że od "Morningrise".
Z pierwszą częścią wypowiedzi się nie zgodzę. Do "Blackwater..." może i tak było, ale potem nie byli ciekawsi.
Bardzo ciekawa kapela - rzekłbym nawet, że z każdą koleją płytą ciekawsza. Zacząłęm od tej płytki z mostem na okładce (1996 - rok chyba) i słucham ich do dziś.[/quote]
Maryś, proszę... Napisałbyś, że od "Morningrise".

- longinus696
[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
z każdą kolejną płytą ciekawsza.[/quote]
Tak. Jeśli już mam słuchać Opeth, to tak.
z każdą kolejną płytą ciekawsza.[/quote]
Tak. Jeśli już mam słuchać Opeth, to tak.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
- Duban
- Duban
-
- rozkręca się
Ja mam z tym zespołem trochę podobną sytuację jak longinus. Tzn. mam paru kumpli, którzy uwielbiają tę kapelę. Słuchając w sumie różnej muzy. Ja generalnie kiedyś lubiłem Opeth. Raczej starsze płyty. Ostatnia mnie nudziła. Za bardzo wtórne granie jak dla mnie na "Ghost Reveries" w porównaniu do wcześniejszych wydawnictw. Dodam, że prawdopodobnie za mało jej słuchałem, zaabsorbowany, moim zdaniem o wiele ciekawszymi rzeczami. Szanuję, ale ostatnio nie słucham w ogóle.
Imperare sibi maximum est imperium. Nunc est bibendum!
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii