DEFUNTOS
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Re: DEFUNTOS
Posłuchałem 'Luto Perpétuo' kapela kabaret ale ma to swój urok i jest całkiem oryginalne, funeralność traktuje dosłownie, w booklecie foty jak z wiejskiej stypy, jakieś baby w stylu piejokurypiejonimajokoguta (tzn i na fotkach i śpiewają), ryje to beret i konfunduje wtf, przed uszami staneły mi co bardziej drastyczne sceny z Antka, Naszej Szkapy, Dymu, Szkiców Węglem... po prostu pozytywistyczny funeRURAL metal.
Yare Yare Daze
- Drone
Ja właśnie zamówiłem nowy winyl. Limit 200 sztuk dedykowany konkretnemu odbiorcy. 20.25 Euro z wysyłką do Polski.
Gdyby chociaż był jeden zespół grający w tym stylu, to można byłoby się jakoś odnieść, oceniać. Ale tutaj mamy coś nowego: totalny dół i minializm wykreowany przez żywą perkusję i bas - nie ma żadnych pseudoambientów, nie ma emo smęceń, nie ma ozdobników, zero pitolenia. Jeno letarg, suche kości, katafalki, starowinki, martwe dzieci w trumienkach, XIX wiek i niekończące się żałobne pochody. Dlatego rzeczywiście ryje to przysłowiowy beret niemiłosiernie zwłaszcza przy powtarzających się odsłuchach.
Gdyby chociaż był jeden zespół grający w tym stylu, to można byłoby się jakoś odnieść, oceniać. Ale tutaj mamy coś nowego: totalny dół i minializm wykreowany przez żywą perkusję i bas - nie ma żadnych pseudoambientów, nie ma emo smęceń, nie ma ozdobników, zero pitolenia. Jeno letarg, suche kości, katafalki, starowinki, martwe dzieci w trumienkach, XIX wiek i niekończące się żałobne pochody. Dlatego rzeczywiście ryje to przysłowiowy beret niemiłosiernie zwłaszcza przy powtarzających się odsłuchach.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Drone
Chciałem nadmienić, że giganci funeral doomu z DEFUNTOS powrócili z nowym splitem z WOODS OF INFINITY zatytułowanym "Adeus"

- Glene
- weteran forumowych bitew
Wlasnie slucham sampla z poprzedniej strony i tak zastanawaim sie czemu ten zespol byl tak jechany. Daleko temu od padaki i mizerii . Mozna sie nawet zainteresowac, a skrajny lo-fi tylko przyciaga wraz z cala antropologiczna-etnologiczna otoczka. Ciekawe jak w przypadku dluzszego materialu ta formula sie sprawdza.
edit. jednak zbyt lo-fi to to nie jest :)
edit. jednak zbyt lo-fi to to nie jest :)
- Drone
To wrażenie lo-fi wynika z tego, że nie ma gitar, tylko sam bas i bębny. Panowie mają oryginalny pomysł na siebie - ja tę formułę kupuję w 100% i dlatego kolekcjonuję ich wszystkie wydawnictwa.
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Ksiazeczka do Lupo... pierwsza klasa! Szczegolnie baba na plastikowym krzesle niczym z nadmorskiej smazalni - a zdjecie w sepii ;)hcpig pisze:w booklecie foty jak z wiejskiej stypy
Ostatnio puscilem portugalskim znajomym tenze "Dfuntsz" (tak to wymawiaja) i byli:
a) Zdziwieni ze nie znaja metalowego zespolu z Portugalli, a ja znam
b) Ze sa tak doslowne cytaty z muzyki koscielnej zaczerpniete
c) Ze tego ktokolwiek slucha
;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
- Drone
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Nie bardzo, ale mi sie podoba, to najwazniejsze ;)Drone pisze:A podobało im się chociaż? :)
Portugalczykom generalnie malo rzeczy sie podoba, bardzo marudny narod.
A w Defuntos odnajduje podobne wibracje co w hiszpanskim Orthodox: bardzo organiczne, prymitne wrecz podejscie do sfery duchowej.
Swoja droga, opowiadali mi ci krajanie Defuntos, ze u nich normalnym jest na swieta koscielne iz ksiadz chodzi z krzyzem od domu do domu, wszyscy ten krzyz caluja i chleja domowe lub nie wino musujace do tego. Takie swieta.
I dream of colour music,
- Drone
No, ORTHODOX to klasa, bardzo lubię. Rzeczywiście, jest jakieś podobieństwo. A z płyt "bezgitarowych" to oprócz OM i DEFUNTOS polecam wszystkim francuski ARPHAXAT. To kapela Shaxula, byłego gardłowego DsO. Zresztą zamawiając kiedyś w jego sklepie brakujące epki DEFUNTOS wymieniłem z nim maile na ich temat - pisał, że bardzo mu się całe DEFUNTOS podoba.
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Muszę sprawdzić w ramach rozkręcania hajpu !
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Drone
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Dzięki, dzięki.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- KKK
- postuje jak opętany!
Posłuchałem kiedyś tego Defuntos.
Brzmią,jakby dopiero zaczynali.
Nie mam nic przeciwko skrajnie uproszczonej formie,ale to po prostu nie jest ciekawe/wciągające,brak mi w tym pomysłu.Brzmi jak pierwsze nagrywki w sali prób.
Brzmią,jakby dopiero zaczynali.
Nie mam nic przeciwko skrajnie uproszczonej formie,ale to po prostu nie jest ciekawe/wciągające,brak mi w tym pomysłu.Brzmi jak pierwsze nagrywki w sali prób.
- Drone
Proponuję zatem ich pierwszą płytę "Sangue Morto", gdy jeszcze grali "normalniej" i nie ogołocili swojej muzyki ze wszystkich ozdobników. Są na niej nawet blasty.
- KKK
- postuje jak opętany!
Wydaje mi się,że juz kiedyś jej słuchałem,ale skoro mówisz,że warto..Drone pisze:Proponuję zatem ich pierwszą płytę "Sangue Morto", gdy jeszcze grali "normalniej" i nie ogołocili swojej muzyki ze wszystkich ozdobników. Są na niej nawet blasty.
- Drone
Moim zdaniem warto, ale trzeba też mieć akurat nastrój na takie coś.
- Drone

Mistrzowie black funeral doomu powracają z epką "Velha Pãlida Face". Kto żyw, niech bieży do sklepiku, bo limit wynosi 100 sztuk.
Tu można posłuchać sampla z nowej płytki:
" onclick="window.open(this.href);return false;
- Skaut
Doskonały sampel! Mistrzowsko opanowany klimat, aż się chce włączyć ponownie. Dobrze, że zainspirowali się w końcu MORTE MACABRE bo bez tego ta muzyka odeszłaby w zapomnienie.Drone pisze: Tu można posłuchać sampla z nowej płytki:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Coś tam było! Człowiek!
- Drone
Nowe wydawnictwo tuż tuż! Tym razem krystalicznie czysto, lo-fi w eleganckim, pogrzebowym garniturze.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
- Drone