METALLICA "Black Album" vs TESTAMENT "The Ritual"

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

Re: METALLICA "Black Album" vs TESTAMENT "The Ritual"

01-11-2011, 00:02

U mnie "we łbie kapusta", a 25 lat temu jeszcze mnie na świecie nie było, ale jeśli w słowach...
każda płyta METALLICA do Load jest lepsza od jakielkolwiek płyty Testament,Overkill,Accuser etc etc.To oczywista rzecz,nie podlegająca żadnej dyskusji dla kazdego kto słucha tej muzyki od co najmniej 20 lat.Młokosom możesz mącic w głowach,ale wiele nie zwojujesz,dobrze ci trocki napisal ,ze straciles kontakt z rzeczywistością;)
..."tej muzyki" masz na myśli METAL, to absolutnie nie jestem w stanie pojąć, jak w ogóle można porównywać "The Legacy", czy "Horrorscope" do czarnego, czy Load. Obawiam się, że z tym stażem idzie w parze jakiś niezdrowy sentyment ;)

Oczywiście znaczenie blabla, przebicie się metalu do mainstreamu (wraz z niezdrowym złagodzeniem), ale ja Was proszę, na płaszczyźnie czysto muzycznej s/t Mety rewelacyjny wcale nie jest.

Aha, chętnie znowu pogadam na ten temat za ~16 lat (licząc do Tricepsowego cenzusu doświadczenia), zobaczymy, czy "staż" coś zmieni w tej materii :D
Ostatnio zmieniony 01-11-2011, 00:03 przez witchfinder, łącznie zmieniany 1 raz.
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

01-11-2011, 00:03

Black album wprowadził Metal na salony... co tu dużo dywagować i mielić.
[V]
mistrz forumowej ceremonii

01-11-2011, 00:07

nie niezdrowy sentyment ,ale JAKOŚĆ muzyki.wszystko można porównywac i ze sobą zestawiac,choc niekiedy przysparza to wiele problemów;Dsentymenty zostawmy kobietom.

jeszcze odnośnie tego tematu to ;

-Stary,słyszałem ostatnio Open Hostility,masakra płyta,mówie ci,mało kto to zna,a jebani kanadyjczycy kasują całą czołówkę
- Nie może być lepsze od Arise albo Mental Vortex.
- Wg mnie jest

i jak myślicie kto ma racje?;D
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Aron
postuje jak opętany!

01-11-2011, 00:09

Maleficio pisze:Black album wprowadził Metal na salony... co tu dużo dywagować i mielić.
Pierdolić takie salony... wolę się tarzać w oborze słuchając Bombenhagel Sodom:)
Pierwsze płyty Kreatora to wg mnie straszny łomot, w pamięci pozostała mi tylko "The Flag Of Hate" , natomiast Hordes Of Chaos, zawiera więcej melodyki i ogólnie nawet całkiem mi się podoba.

z forum fanów Metalliki
[V]

01-11-2011, 00:11

witchfinder pisze:U mnie "we łbie kapusta", a 25 lat temu jeszcze mnie na świecie nie było, ale jeśli w słowach...
każda płyta METALLICA do Load jest lepsza od jakielkolwiek płyty Testament,Overkill,Accuser etc etc.To oczywista rzecz,nie podlegająca żadnej dyskusji dla kazdego kto słucha tej muzyki od co najmniej 20 lat.Młokosom możesz mącic w głowach,ale wiele nie zwojujesz,dobrze ci trocki napisal ,ze straciles kontakt z rzeczywistością;)
..."tej muzyki" masz na myśli METAL, to absolutnie nie jestem w stanie pojąć, jak w ogóle można porównywać "The Legacy", czy "Horrorscope" do czarnego, czy Load. Obawiam się, że z tym stażem idzie w parze jakiś niezdrowy sentyment ;)

Oczywiście znaczenie blabla, przebicie się metalu do mainstreamu (wraz z niezdrowym złagodzeniem), ale ja Was proszę, na płaszczyźnie czysto muzycznej s/t Mety rewelacyjny wcale nie jest.

Aha, chętnie znowu pogadam na ten temat za ~16 lat (licząc do Tricepsowego cenzusu doświadczenia), zobaczymy, czy "staż" coś zmieni w tej materii :D
czas wszystko zmienia,dojrzewasz,łatwiej odrózniasz ziarna od plew,krystalizuje sie kanon,esencja,i na pólce zostaje tylko kilkaset płyt naprawde wartych posiadania(w danym nurcie)reszta jest mało albo nic nie warta.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 00:11

Aron pisze:Nie wiem co Drone napisał o black album, ale Ritual jest płytą o wiele dojrzalszą
Bez przesady. Z początkiem lat '90 za Metalliką poszedł nie tylko TestAmenT ale też Rudy na "Countdown to Extinction" czy Sodom z "Better off dead" - że wymienię tylko kilka oczywistych przykładów. Truteń jak nic przechodzi kryzys wieku średniego. Wynosi na piedestał tendencje z tego okresu dążące ku łagodzeniu brzmienia dla celów komercyjno-mainstreamowych dorabiając do tego ideologię "dojrzałości w muzyce". A tak na prawdę patrzy przez pryzmat czasów swojej młodości, które już nie wrócą HE, HE
[V]

01-11-2011, 00:16

Jak Sodom mógł pójść za czarnym albumem jak cytowany przez ciebie "Better off dead" ukazał się rok wcześniej? :D
Awatar użytkownika
Aron
postuje jak opętany!

01-11-2011, 00:16

"Better off dead" wyszedł jeszcze przed tym wiekopomnym dziełem METALLIKI:)
Pierwsze płyty Kreatora to wg mnie straszny łomot, w pamięci pozostała mi tylko "The Flag Of Hate" , natomiast Hordes Of Chaos, zawiera więcej melodyki i ogólnie nawet całkiem mi się podoba.

z forum fanów Metalliki
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 00:19

KreatoR pisze:
Aron pisze:Nie wiem co Drone napisał o black album, ale Ritual jest płytą o wiele dojrzalszą
Bez przesady. Z początkiem lat '90 za Metalliką poszedł nie tylko TestAmenT ale też Rudy na "Countdown to Extinction" - że wymienię tylko kilka oczywistych przykładów.
Kilka mniej oczywistych przykładów: SACRED REICH "Independent" i "Heal", XENTRIX "Kin", ANTHRAX "Sound of White Noise", EXODUS "Force of Habit", VOIVOD "Angel Rat" i "The Outer Limits", grubo później WHIPLASH "Sit, Stand, Kneel, Prey", itd. Nie oszukujmy się, dzięki Czarnej Płycie metal zyskał nowych barw.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Mort
rasowy masterfulowicz

01-11-2011, 00:26

A Slayer w 1994 zajebał potężnym Divine Intervention :)
I AM MORBID
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 00:29

Oops, no fuckt, jebnąłem się. Ale z MegadetH trafiłem :)
Wishman pisze:ANTHRAX "Sound of White Noise", EXODUS "Force of Habit"
Też brałem pod uwagę. Bądź co bądź nie zaburza to sensu myśli przewodniej mojej wypowiedzi o gloryfikacji przez Drone'a lżejszych i przystępniejszych czasach w metalu.
Wishman pisze:Nie oszukujmy się, dzięki Czarnej Płycie metal zyskał nowych barw.
Ale czy o taki metal chodzi w metalu? Można inaczej:
Mort pisze:A Slayer w 1994 zajebał potężnym Divine Intervention :)
[V]

01-11-2011, 00:31

jedyną dobrą rzeczą jaką widze w tego typu tematach jest to,ze mozemy zdjąć z pólki kilka thrash metlalowych staroci ,napić sie czegos dobrego i posłuchac jak te kilka/kilkanaście zespołów rozwijało swoją karierę na przestrzeni lat.

bardzo dobra kompozycja z The Ritual

Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

01-11-2011, 00:32

chyba najslabszy numer na tej plycie. nie jest to moze jakas tragedia, ale po co komu takie ckliwe balladki?

posluchaj lepiej dobrego kawalka:

jakie zajebiste melodie przewodnie, jakie fajne arpeggio a'la philip glass pod koniec...a nie jakas zewny klocek:)
this is a land of wolves now
[V]

01-11-2011, 00:36

to nie jest ckliwe.moze młodziencza zawadiacka macho postawa kaze ci sądzic ,ze tak jest,ale jestes w błędzie;DDDDD

leaders not followers
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

01-11-2011, 00:37

ehh, mam nadzieje ze widzisz jakiego sortu argumenty stosujesz ;) whatever
this is a land of wolves now
DCI Hunt

01-11-2011, 00:39

Z tych mientkich traszy lubię też "Set the World on Fire". "The Ritual" od dawna nie słyszałem, więc sie nie wypowiem. Pewnie czarny album pod wieloma względami lepszy, ale i tak go nienawidzę... :)
[V]

01-11-2011, 00:42

a co to nagle z ckliwością wyskakujesz w rewelacyjnie zaaranzowanym,spokojnym numerze ? znalazlbym ci naprawde ckliwe rzeczy z Twoich playlist:D

to jest dopiero klasa,tak bardzo chcemy byc drugą Metalliką ;DDD
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 00:43

Kurwa, przecież po tym co zrobiła METALLIKA w 1991 roku, praktycznie wszystko się zmieniło... TIAMAT, PARADISE LOST, MOONSPELL, ENTOMBED, SEPULTURA i tony innych kapel. Nie mówię, że pod ich wpływem (tym bardziej ich muzyki), ale na 99% pod wpływem innego odbioru metalu wówczas.

Oczywiście masa kapel została przy "swoim" metalu, ale tak zawsze jest, że tylko część poszykuje, a pozostali grają swoje.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
[V]

01-11-2011, 00:44

Conflagrator pisze: "The Ritual" od dawna nie słyszałem, więc sie nie wypowiem. Pewnie czarny album pod wieloma względami lepszy, ale i tak go nienawidzę... :)
wyjsc poza własne uprzedzenia i jakies inne animozje i kwasy duża sztuka,Skaut sie wyłamał,jestes drugi.To sie ceni hehe.
Awatar użytkownika
Aron
postuje jak opętany!

01-11-2011, 00:46

Return To Serenity bije na głowę te wszystkie Unforgiweny i Nothingi...

z forum fanów Metalliki
ODPOWIEDZ