NIGHTLY GALE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Bolt
weteran forumowych bitew

Re: NIGHTLY GALE

23-07-2012, 17:54

To jest gotyckie plumkanie z klawiszami czy warto sprawdzić?
I was born in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

23-07-2012, 18:13

Też mi się to zawsze kojarzyło z "gotyckim plumkaniem z klawiszami" dlatego omijałem szerokim łukiem, to taki metal dla licealistów którzy jeszcze nie wiedzą czy uderzyć w stronę jakiejś ekstremy, czy zostać neohipisami, dlatego na plecakach mają naszywki i Nirvany i Kata ;)
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-07-2012, 18:52

Ja pierdolę, kojarzyło Ci się, ale chociaż słuchałeś? Zresztą nie jest to ważne, giń: ;-)
all the monsters will break your heart
Karkasonne

23-07-2012, 19:16

Nie słyszałem nic wcześniej, ale to by nie ubiło nawet komara w klopie.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

24-07-2012, 09:23

Karkasonne pisze:Kolejny zespół z serii "znam nazwę od zawsze, ale nigdy nie słyszałem". I chyba dlatego, że z Polski, mam jakąś podskórną antypatię.
Tak samo. Ale nie dlatego że z Polski
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

24-07-2012, 12:36

Lubię, nawet w porywach do bardzo. Właściwie to od "And Jesus Wept" zacząłem z nimi przygodę i głównie ten album uważam z powodu sentymentów za najlepszy. Takie hity jak "In Despair of Solitiude" to wręcz esencja zajebistości i coś, czego Polska wstydzić się nie musi, a wręcz przeciwnie - wynosić na ołtarze i uznać za dobry towar eksportowy (btw. przypadkiem nie ten numer był tłem do interaktywnych menu w CD Action na przełomie 2000/2001?). Nieznacznie słabszy jest "Illusion of Evil" z wręcz przepięknie miażdzącym utworem otwierającym i zamykającym. Już kiedyś tutaj pisałem, że jeśli idzie o polski doom w szerokim tego słowa znaczeniu to Nightly Gale jest dla mnie ścisłą czołówką. Z "Imprint" zapoznałem się póki co tylko pobieżnie - po kilku przesłuchaniach za wiele we łbie nie zostało, więc zainspirowany tematem za pewne podejdę jeszcze raz do tematu, jak tylko zmęczę wystarczająco dobrze ostatni Negative Plane.

Demówki (z wyjątkiem "Erotic") nie słyszałem, a żałuję, więc przy dobrych wiatrach i jak bozia pozwoli, tudzież ktoś je ma i chciałby się pozbyć to je z chęcią przygarnę.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

24-07-2012, 13:01

Lubię. Jeśli ktoś siedzi w doom metalu, to nie miał prawa tej kapeli nie słyszeć. Jedne płytki wchodzą mi lepiej, inne gorzej, ale zespół na pewno cały czas trzyma fason i nawet jeśli gdzieś spuścił z tonu, to raczej nieznacznie. Wydaje mi się, że mam na półce wszystko, więc "Lust" jakiś czas po premierze pewnie dołączy do koleżanek.
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
Awatar użytkownika
nicram

24-07-2012, 13:27

Lykantrop pisze: Takie hity jak "In Despair of Solitiude" to wręcz esencja zajebistości i coś, czego Polska wstydzić się nie musi, a wręcz przeciwnie - wynosić na ołtarze i uznać za dobry towar eksportowy (btw. przypadkiem nie ten numer był tłem do interaktywnych menu w CD Action na przełomie 2000/2001?).
Tak, to właśnie In Despair of Solitiude zostało dołączone do tej składanki, ale nie ma co się dziwić skoro to hit nad hity (dla tych co nie słyszeli i pierdolą o gotyku proszszsz: )
Duban pisze:Lubię. Jeśli ktoś siedzi w doom metalu, to nie miał prawa tej kapeli nie słyszeć. Jedne płytki wchodzą mi lepiej, inne gorzej, ale zespół na pewno cały czas trzyma fason i nawet jeśli gdzieś spuścił z tonu, to raczej nieznacznie. Wydaje mi się, że mam na półce wszystko, więc "Lust" jakiś czas po premierze pewnie dołączy do koleżanek.
Pewnie trzymają fason, bo nagrywają tylko wtedy gdy rzeczywiście mają coś do powiedzenia. Mnie się już wytworzyło bardzo ciśnienie na nową płytę i mam nadzieję, że nie będzie problemów z jej zdobyciem.
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

24-07-2012, 13:53

Nie sądzę - dwie ostatnie przed chwilą widziałem na Allegro. Gorzej z jedynką i demówkami. Wydaje mi się, że te ostatnie swego czasu zespół puszczał na aukcjach. Oczywiście żaden majstersztyk wydawniczy, ale poszły na pniu.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

24-07-2012, 14:45

ja zacząłem od "Dream of Dark Hour" czyli pierwszego demo i na tym tez skończyłem przygodę z NIGHTLY GALE :)
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

24-07-2012, 14:49

Nie pasuje Ci gatunek czy zespół?
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

24-07-2012, 17:34

Nie znam jedynie dema "Erotica:. Pozostałe mam, czasem słucham i lubię. Najbardziej chyba "Illusion of Evil". Żadne to gotyckie plumkanie z klawiszkami, ale depresyjny doom metal, dość oryginalny, na którym słychać chociażby nawiązania do Unholy, z tym że Polacy brzmią cieplej, jakoś tak po słowiańsku. Nie ma tej samobójczej żylety, jak u popaprańców z Finlandii. Coveru jeszcze nie słuchałem, boję się, bo robienie przeróbek Alicji zazwyczaj kończy się padaką, patrz Grave.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

24-07-2012, 19:07

Duban pisze:Nie pasuje Ci gatunek czy zespół?
Gdy dostałem to demo nie byłem zbyt w tym klimacie ... nie wiem jak bym odebrał ich muzykę w chwili obecnej;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
nicram

24-07-2012, 19:10

moonfire pisze:Żadne to gotyckie plumkanie z klawiszkami, ale depresyjny doom metal, dość oryginalny, na którym słychać chociażby nawiązania do Unholy, z tym że Polacy brzmią cieplej, jakoś tak po słowiańsku. Nie ma tej samobójczej żylety, jak u popaprańców z Finlandii. Coveru jeszcze nie słuchałem, boję się, bo robienie przeróbek Alicji zazawyczaj kończy się padaką, patrz Grave.
Super to napisałeś! Bardzo podobnie odbieram ich muzykę. Co do coveru, mnie się bardzo podoba. Pozytywnie to zrobili, odcisnęli swoje piętno na tej piosence.
Awatar użytkownika
Lykantrop

25-07-2012, 09:30

Na chwilę wyrzuciłem wczoraj z odtwarzacza ostatni Negative Plane, co by jeszcze raz się zmierzyć z "Imprint". Jedno, drugie przesłuchanie i jakoś tak... zbyt mało patologicznie, za dużo słodkich przyśpiewek, a za mało tego depresyjnego klimatu z "And Jesus Wept" czy "Illusion of Evil". Jest przystępniej na pewno, ale tendencja spadkowa odczuwalna na każdej płaszczyźnie. Od totalnie zjebanej okładki (to "rodzinne" zdjęcie z tyłu to chyba jednak z większych żenad w tej kategorii) po niezbyt mało wyszukane i ciągnące się w nieskończoność patenty, z którymi obcowanie można przyrównać do jedzenia zakalca u cioci Wiesi, który wpierdolić trzeba z braku laku, co by się gospodarzowi przykro nie zrobiło. Generalnie są momenty, które można uznać za dobre, ale całokształt wypada mizernie.
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

25-07-2012, 18:36

nicram pisze:Super to napisałeś! Bardzo podobnie odbieram ich muzykę. Co do coveru, mnie się bardzo podoba. Pozytywnie to zrobili, odcisnęli swoje piętno na tej piosence.
To sobie, niczym Anna Patrycy z pierwszej reklamy Always, z pewną dozą nieśmiałości posłucham dziś wieczorem na spokojnie.
Awatar użytkownika
nicram

25-07-2012, 19:18

Lykantrop pisze:Na chwilę wyrzuciłem wczoraj z odtwarzacza ostatni Negative Plane, co by jeszcze raz się zmierzyć z "Imprint". Jedno, drugie przesłuchanie i jakoś tak... zbyt mało patologicznie, za dużo słodkich przyśpiewek, a za mało tego depresyjnego klimatu z "And Jesus Wept" czy "Illusion of Evil". Jest przystępniej na pewno, ale tendencja spadkowa odczuwalna na każdej płaszczyźnie.
Jak wspomniałem na początku mnie także "Imprint" nie do końca przekonuje. Za mało odważny, zbyt zachowawcze granie i miejscami po prostu nudne znalazło się na tej płycie. Okładka trochę kiczowata, to fakt, ale nie powiedziałbym, że tragiczna. Nic to, myślę, że wraz z "Lust" znów mnie kupią.
Awatar użytkownika
Lykantrop

08-08-2012, 15:49

Zapowiedź nowej płyty. Słychać nadal, że to Nightly Gale, ale początek "Laury" i ten rozhisteryzowany krzyk kojarzy mi się trochę ze wcześniejszym YOB.
Awatar użytkownika
nicram

08-08-2012, 18:35

Teledysk zimny i zły, czyli dobry. :-) Co do samej piosenki mam mieszane odczucia. Miejscami słychać ciekawe patenty, ale zbyt gęsto nad całością unosi się duch "Imprint".
Awatar użytkownika
Lykantrop

08-08-2012, 20:10

No właśnie, zaczyna się fajnie, taki trochę nostalgiczno - depresyjny klimat przypominający "Illusion of Evil", ale potem jakoś tak mdło się robi. Najlepszy z tego faktycznie jest teledysk (chociaż gra aktorska tego od skrzypiec mało przekonująca :D).
ODPOWIEDZ