MORDRED

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: MORDRED

22-11-2012, 21:26

Rattlehead pisze:Chłopaki chyba jednak trochę wyprzedzili (nie wiem jak to ogólnie nazwać) gatunek?
Bez przesadyzmu, w owych czasach gatunek taki tzw Funkmetal mial sie calkiem dobrze i Mordred wcale nie byli pierwsi ani pionierami. Osobiscie cenie sobie bardziej inne zespoly jezeli chodzi o te kwestie
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

22-11-2012, 21:34

ale tu lekko przesadzili z tym 'funkiem'. Kapela, która wywodziła sie z typowego traszu lat 90 wywaliła nagle 'dżamparaundowe' motywy ze skreczami, saksofony, trąbki no kurka wodna! Porównując to z jedynką to prawie dwie odmienne kapele jednak. Seryjnie jak na tamte czasy to nie kojarzę kapel które w takim stopniu różniłyby się 'międzypłytowo'.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

22-11-2012, 21:35

Triceratops pisze:
Rattlehead pisze:Chłopaki chyba jednak trochę wyprzedzili (nie wiem jak to ogólnie nazwać) gatunek?
Bez przesadyzmu, w owych czasach gatunek taki tzw Funkmetal mial sie calkiem dobrze i Mordred wcale nie byli pierwsi ani pionierami. Osobiscie cenie sobie bardziej inne zespoly jezeli chodzi o te kwestie
nie no - jednak na scenie thrashowej bo z niej Mordred sie wywodzi to jednak byla najbardziej funkujaca kapela
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

22-11-2012, 21:40

Akurat trójka wyprzedziła znacznie bardziej swój czas niż wcześniejsze płyty i nie w stronę jakiegoś funka, tylko mocnego groove. Bliżej im na trójce momentami do "King For A Day, Fool For A Lifetime" czy "Album Of The Year" z jednej strony, z drugiej do mocnego przerysowanego grunge'a, a z trzeciej właśnie do grania typu środkowa PANTERA, PRONG, wczesny GURD. Oczywiście mieli dużo szersze spektrum zainteresowań i wpływów - mówię jak to brzmi.

Trójka mogłaby być nagrana dzisiaj i nikt by się nie zdziwił. Mi się podoba bardzo subtelne użycie skreczy i elektroniki - tak to powinno się robić, bez wpychania murzyńskich warg i długich łap na pierwszy plan.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Triceratops

22-11-2012, 21:55

Drone pisze:Akurat trójka wyprzedziła znacznie bardziej swój czas niż wcześniejsze płyty i nie w stronę jakiegoś funka, tylko mocnego groove.
No plz w 1994?
Kiedy MIdfunk mial za soba 2 plyty, Scatterbrain 3, Scat Opera 2, Ignorance 2, Atom Seed 2, Heads Up, D-Xtreme i tak mozna ciagnac jeszcze dalej, 24-7 Spyz, Fishbone, Murphy's Law etc etc? To Mordred sie raczej wpasowalo w nurt niz cos wykreowalo, np podobnie jak to zrobil to Napalm na 2 plycie Zero To Black i probowalo zrobic np Wrathchild America przy okazji zmieniajac nazwe na Soulos At Zero. Taka prawda :)

To ci nizej zaczeli, mozna sobie zaklinac rzeczywistosc ale to oni i np Living Colur pchneli to na inny tor.
To jest groove, ktory zaszczepil to jak sie zaszczepia mleko bakteriami zeby sie zsiadlo

kurwa ale to jest WYPAS kawalek
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Drone

22-11-2012, 21:59

Możesz sobie wymieniać, ale nie znajdziesz podobnej płyty do trójki MORDRED. Inny background, inne wpływy, inna wizja zupełnie, znacznie szersza.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

22-11-2012, 21:59

No ale to przecie początkowo nie śmierdziało tak traszem jako Mordred śmierdział.
Awatar użytkownika
Drone

22-11-2012, 22:01

Otóż to właśnie - jeśli już coś można wymienić, to "American Way" SACRED REICH, "Independent" też miało w sobie podobnie thrashowy groove. A Triceps pisze o plumkaczach głównie.
Awatar użytkownika
Triceratops

22-11-2012, 22:10

Drone pisze:Możesz sobie wymieniać, ale nie znajdziesz podobnej płyty do trójki MORDRED. Inny background, inne wpływy, inna wizja zupełnie, znacznie szersza.
Szukane podobnych plyt mija sie z celem, moge to samo powiedziec o kazdej innej plycie dowolnego zespolu np debiucie Mindfunk. W kazdym razie Mordred to byli zwykli traszmetalowcy, ktorzy nagle sie zapragneli podczepic pod modny owczas nurt funk czy groove, naprawde jeden chuj jak sie to nazwie. Nic wiecej, lubie Mordred ale w gatunku nie byli zadnymi wizjonerami. No ale kazdy ma swoje prywatne sympatie, ktore moga mu przyslaniac obraz rzeczywistosci ;)
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

22-11-2012, 22:12

Rattlehead pisze:No ale to przecie początkowo nie śmierdziało tak traszem jako Mordred śmierdział.
E no ziom, zarzuc sobie cos NAPALM z Cruel Tranquillity
i cos z Zero to Black
masz thrash i masz funk. tak jak w Mordred ;)
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

22-11-2012, 22:17

Triceratops pisze:
Rattlehead pisze:No ale to przecie początkowo nie śmierdziało tak traszem jako Mordred śmierdział.
i cos z Zero to Black
No mimo wszystko Mordred bardziej odleciał. Na jedynce Napalmów już czuć tę chęć pobrzdękania basem.
Awatar użytkownika
Drone

22-11-2012, 22:22

Triceps, ale cały czas mówisz o dwóch pierwszych MORDRED, a trójka była INNA, lepsza. Zresztą swego czasu wymieniłem trochę maili z tym drugim wokalistą, panem Kimballem (sam do mnie zresztą napisał, bo zaciekawiło go, że kupiłem płytę jego nowego zespołu i na pytanie na stronie sklepu, skąd się o niej dowiedziałem, napisałem "MORDRED"). On wspominał, że w tym zespole każdy ciągnął w inną stronę i stąd takie popłynięcie.
Awatar użytkownika
Triceratops

22-11-2012, 22:22

Rattlehead pisze:
Triceratops pisze:
i cos z Zero to Black
No mimo wszystko Mordred bardziej odleciał. Na jedynce Napalmów już czuć tę chęć pobrzdękania basem.
A, ze odlecial to fakt, pierwsza to zwykly, przecietny, niczym nie wyrozniajacy sie traszyk a trojka to juz rasowy funkmetal, ale to samo mozna powiedziec np o Mindfunk, ktorzy na pierwszej plycie zagrali hybryde bluesa, funku i thrashu, na drugiej zapierdolili rasowy grunge a na trzeciej kompletnie odlecieli w strone alternatywy. To samo mozna powiedziec o Scatterbrain, ktory przeciez wyrosl z hardcorowego Ludichrist a na ostatniej plycie poszlo w rejony jakiegos jazzfunku. O Fishbone nawet nie wspominam, bo oni do dzisiaj nagrywaja.

Tak, ze odlatywanie to zadna nowosc, o wiele odlecialo np takir Sofa Surfers, ktore na pierwszych plytach gralo jazznoir elektronike rodem z plyt Sielfolf wymieszanych z Kilimanjarod Darkjazz Ensemble i Kammerflimmer Kollektief a w polowie dyskografii nagle wzieli do rak instrumenty i nagle zaczeli nagrywac ogniscie funkujacy afrykanskim beatem groove. To jest dopiero odlot :D
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

22-11-2012, 22:25

Drone pisze:Triceps, ale cały czas mówisz o dwóch pierwszych MORDRED, a trójka była INNA, lepsza. Zresztą swego czasu wymieniłem trochę maili z tym drugim wokalistą, panem Kimballem (sam do mnie zresztą napisał, bo zaciekawiło go, że kupiłem płytę jego nowego zespołu i na pytanie na stronie sklepu, skąd się o niej dowiedziałem, napisałem "MORDRED"). On wspominał, że w tym zespole każdy ciągnął w inną stronę i stąd takie popłynięcie.
Mowie o 3, The Next Room, ze to w 1994 nie bylo zadne wyprzedzenie czegokolwiek, Scat Opera nagrala w tym czasie dwie kompletnie inne plyty z tych rejonow, gdzie niektorzy doszukiwali sie jazzu i soulu na przyklad.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Drone

22-11-2012, 22:27

Było wyprzedzenie. Tylko przez takich jak ty, którzy mieszają tę znakomitą płytę ze zwykłym, a często pretensjonalnym przeciętniactwem, zginęła w tłumie :)
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

22-11-2012, 22:28

Chłopy, jak tak będziemy se jeszcze pierdolić to walniemy do piątej strony, a to nie lada wyczyn przy takim nikomu nieznanym MORDRED ;)
Awatar użytkownika
Drone

22-11-2012, 22:31

Porównanie z pretensjonalnym SCAT OPERA czy fajnym, ale przeciętnym MINDFUNK musi wywoływać zdrowy sprzeciw :)

PS. Triceps, lubisz PSYCHOTIC WALTZ?
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

22-11-2012, 22:32

Triceratops pisze: A, ze odlecial to fakt, pierwsza to zwykly, przecietny, niczym nie wyrozniajacy sie traszyk a trojka to juz rasowy funkmetal, ale to samo mozna powiedziec np o Mindfunk, ktorzy na pierwszej plycie zagrali hybryde bluesa, funku i thrashu, na drugiej zapierdolili rasowy grunge a na trzeciej kompletnie odlecieli w strone alternatywy. To samo mozna powiedziec o Scatterbrain, ktory przeciez wyrosl z hardcorowego Ludichrist a na ostatniej plycie poszlo w rejony jakiegos jazzfunku. O Fishbone nawet nie wspominam, bo oni do dzisiaj nagrywaja.

Tak, ze odlatywanie to zadna nowosc, o wiele odlecialo np takir Sofa Surfers, ktore na pierwszych plytach gralo jazznoir elektronike rodem z plyt Sielfolf wymieszanych z Kilimanjarod Darkjazz Ensemble i Kammerflimmer Kollektief a w polowie dyskografii nagle wzieli do rak instrumenty i nagle zaczeli nagrywac ogniscie funkujacy afrykanskim beatem groove. To jest dopiero odlot :D
No ale panie kapitanie tu nie ma li tylko "fanku, traszu, blusa itp. Oni jednak dołożyli tu sporo innych patentów. No weź taki:

No polecieli tu po bandzie. A oni byli zwykłymi chujkami w sofixach i koszulach flanelowych :)
Awatar użytkownika
Triceratops

22-11-2012, 22:33

Drone pisze:Było wyprzedzenie. Tylko przez takich jak ty, którzy mieszają tę znakomitą płytę ze zwykłym, a często pretensjonalnym przeciętniactwem, zginęła w tłumie :)
No zes teraz argument zapierdolil rzeczywiscie nie do zbicia :D Teraz przejdziemy do mebloscianek i workow z pszenica? :D
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

22-11-2012, 22:34

Drone pisze:Porównanie z pretensjonalnym SCAT OPERA
o fuck, naprawde mnie zaszokowales, jezeli nie masz cd to wlacz sobie z tuby, bo cos mi tu trockim zajechalo :D
Drone pisze:przeciętnym MINDFUNK
no wszystko jasne :D Mindfunk o lata switlne lepszy niz Mordred, to jak Lem przy Sapkowskim, niby obaj polacy..
Ostatnio zmieniony 22-11-2012, 22:44 przez Triceratops, łącznie zmieniany 1 raz.
woodpecker from space
ODPOWIEDZ