Non Opus Dei - The Quintessence

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Belfegorek
rozkręca się

05-04-2008, 11:41

Ja nie wiem, co tam fajnego w tej nowej płycie ludzie słyszą.
Dla mnie jest nuuuuuudna, poprawna (jak wiele płyt) i nic poza tym.
Dźwiadson
Awatar użytkownika
Tymothy
postuje jak opętany!

Re:

17-06-2010, 21:41

"NON OPUS DEI W WITCHING HOUR, PŁYTA WE WRZEŚNIU!

Nowym zespołem w Witching Hour Productions został pochodzący z Olsztyna Non Opus Dei, jeden z najciekawszych zespołów na scenie awangardowego black metalu. Kilka tygodni temu zakończono prace nad pierwszym od trzech lat materiałem.
Sesja nagraniowa rozpoczęła się w lutym 2010 roku w studio "Bat" w Olsztynie, gdzie pod okiem Szymona Czecha (producenta całości materiału), nagrano ślady perkusji. Następnie w jego prywatnym studio zarejestrowane zostały ścieżki gitar. Kolejnym krokiem był reamping gitar oraz nagranie wokalu i basu w Studio X w Olsztynie. Miks i mastering materiału znów miały miejsce w prywatnym studio Szymona. Owocem prac jest album "Eternal Circle", który trafi do sprzedaży we wrześniu 2010.
Na krążku znajdzie się 30 minut szybkiego i unikalnego black metalu. Na stronie Myspace zespołu można już posłuchać premierowej kompozycji z "Eternal Circle" zatytułowanej "The Prisoner Of The Worlds". Od strony tekstowej album będzie oparty na teorii odwiecznego koła - nieskończonego cyklu, z którego nie da się wyrwać. Cyklu, o którym wspomniał kiedyś Nietzchemu jego Demon.
Obecny skład zespołu to:
Klimorh (gitara, wokal, teksty) - założyciel zespołu
Gonzo (perkusja) - pierwszy materiał w tworzeniu którego uczestniczył to "The Quintessence"
Budda (gitara) i Rochu (bas) - obydwaj doszli do zespołu wkrótce po zakończeniu prac nad albumem "The Quintessence"

Oto jak zespół skomentował nowy kontrakt i nową płytę: "Płyta, która wychodzi nakładem WH to swojego rodzaju podsumowanie drogi, którą zespół kroczy przez cały czas. Lata współpracy sprawiły, że doskonale wiedzieliśmy, co chcemy osiągnąć tworząc taką ekstremę, jaką jest "Eternal Circle". Już przy komponowaniu pierwszego utworu na ten album nie było miejsca na przypadki. "Odwieczne Koło" naszego bębniarza - raz wprawione w ruch - nie zatrzymało się już wcale, miażdżąc nas ekstremą ultraszybkich temp odgrywanych przez stopy, blasty, "gravity" blasty. Z pewnością muzycznie nie jest to jednak typowe "byle szybko i do przodu". Duży nacisk położyliśmy na słuchalność utworów, na intrygującą ale spójną i zawsze motoryczną aranżację, na gitary grające nietuzinkowe motywy w ciekawych harmoniach. "Odwieczne Koło" jest również pewnym podsumowaniem jeśli chodzi o naszą własną "ideologię" i obsesję na punkcie symbolu odwiecznego ruchu.""

Już myślałem, że sczeźli , a tu taka miła niespodzianka :)
Hello darkness, my old friend
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

Re: Non Opus Dei - The Quintessence

17-06-2010, 21:50

Niedawno coś właśnie było o nich słychać, ale jeden news, jakiś utwór na necie i tyle, świetnie że będzie nowa płyta (:-)))!!!). Zdecydowanie jeden z najlepszych zespołów z kraju - sąd mogę śmiało wydać mimo że mam dalej pewne braki w znajomości ich dyskografii :---))) !!!!!!!! NAILS HURT
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

20-06-2010, 11:27

zło!
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

20-09-2010, 21:11

http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

20-09-2010, 21:12

nowa płyta trzyma poziom, grają wściekle i jadowicie, a przy tym ze swoim charakterystycznym, nieszablonowym stylem.
ktoś (chyba w playliście) pytał o wielkość digipacka - nie jest takich rozmiarów jak zwykłe pudełka na CD, trochę krótszy i wyższy niż standardowo
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

31-10-2010, 09:32

Czas podsumować "Eternal Circle". Przebić "Constant Flow" nie przebili, płyta wydaje się być dużo bardziej przystępna od poprzedniczki. Mniej tutaj kombinowania, a więcej jazdy do przodu, czego symptomem i pewnym novum w muzyce NOD są ultramasakrujące partie garów (chwilami jebie w tym temacie sztucznizną, ale już nie będę szukał dziury w całym). Minusem też jest czas trwania - 31 minut mija szybko i nie sposób się wczuć. Na + takie wałki jak "Galaxy in Her", "The Prisoner of the Worlds" i "Death Hussar Legions".

Co do wydania to smakowity kąsek dla kolekcjonerów niestandardowych wydań. Nie przekonam się nigdy do kopertówek na CD, więc ja będę na nie (kto to w ogóle kurwa wymyślił?!), chociaż ciekawe rozwiązanie zszywanego insertu, coś ala średniowieczny buch i ziele na inlayu.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
maciek z klanu

31-10-2010, 09:37

wg mnie duzo lepsze niz constatn flow, ktore dla mnie jest najslabsza plyta NOD
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Lykantrop

13-11-2010, 11:33

5ty numer na płycie, "Przystrojona Słońcem" wbija się w czachę tak perfidnie, że słucham go już n-ty raz na replay'u. Tak jak 2 tygodnie temu oceniałem ten album na 6,5/10, tak teraz lekką ręką daję 8/10. Strasznie "hiciarski" ten NOD się zrobił :-)
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

13-11-2010, 12:23

WODA DLA UMARŁYCH
Awatar użytkownika
manieczki

15-12-2010, 14:48

http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
trup

15-12-2010, 15:47

Rzygam już triggerami.... ile można. Czy ktoś w końcu nagra normalną perkusję!? Żywą! Brzmiącą jak kurwa nawałnica a nie jak kartony?! Ech..... Nie mówię tu tylko o NON OPUS DEI ale o większości produkcji... co się dzieje!?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

15-12-2010, 16:02

na Shemhamforash masz :)
brudna stopa z trampki
Awatar użytkownika
trup

15-12-2010, 16:33

Analripper pisze:na Shemhamforash masz :)
brudna stopa z trampki
Dokładnie taka ma być! Parę wyjatków oczywiście że jest ale gross produkcji to massakra jakaś...
A propos... Kiedy następca Shemhamforash?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
manieczki

26-03-2011, 21:48

Dobra Polaczki, standardowa kwestia. Podlasie sram wam do mordy.

wio.
Awatar użytkownika
manieczki

25-06-2015, 11:50

tiser nowego albume
https://iliveforonedollaraday.wordpress ... bel-album/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maciek z klanu

25-06-2015, 13:18

i to jest zajebisty nius
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
nicram

25-06-2015, 15:54

Fajnie byłoby, gdyby nowa płyta była w stylu "Dziwek dwóch" i miała takie zajebiste, surowe i suche brzmienie. Kochałbym.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
manieczki

15-08-2015, 19:44

http://store.witchinghour.pl/non-opus-d ... -6229.html" onclick="window.open(this.href);return false;

ecopack :( jak to dobrze, ze juz nie kupuje plyt ;)
Awatar użytkownika
hcpig

15-08-2015, 19:51

manieczki pisze: juz nie kupuje plyt ;)
Why?
Yare Yare Daze
ODPOWIEDZ