AHAB
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- cumchrist
- zaczyna szaleć
- cumchrist
- zaczyna szaleć
No sęk właśnie w tym, że tyż lubie walce (wiedeńskie szczególnie), ale AHAB nie porywa. W samym 2006 roku wyszło kilka ciekawych albumów (m.in. CATACOMBS, DOOM:VS, MY SHAMEFUL) które są o niebo lepsze od "The Call of Wretched Sea".
Ciężar jest, płyta jest spójna i trzyma poziom, ale jak pisałem, nie porywa w ogóle.
Ciężar jest, płyta jest spójna i trzyma poziom, ale jak pisałem, nie porywa w ogóle.
In us we all have the power
But sometimes it's so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me
But sometimes it's so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me
-
- rozkręca się
-
- starszy świeżak
- Menel
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
- Belfegorek
- rozkręca się
- Wujek Lucyferiusz
- postuje jak opętany!
Re: AHAB
The Call... nie słyszałem, ale The Oath jest moim numerem jeden DoomMetalu. Nie jest to płyta łatwa, zgoda, ale jest 100% podręcznikiem grania muzyki do wieszania.
Są powolne walce, zawiera monumentalne wstawki i piękne teksty. Atmosfera budowana jest rozważnie i gęsto. Może właśnie Moby Dick stanowi klucz do rozwiązania zagadki. Ogólnie lubię koncept-albumy i Przysięga właśnie ma w sobie historię opętanego Ahaba. Stary kapitan poprzysięga zemstę na mitycznym białym wielorybie, który przed laty pozbawił go nogi i honoru. Zbiera załogę statku wielorybniczego Pequod i razem z nimi wyrusza na południowe morza - dopiero na pełnym morzu/oceanie oznajmia im: "Bóg nas dopadnie, jeśli nie zdołamy dopaść tego wieloryba!". Polowanie się zaczyna, lecz rozwiązanie może być tylko jedno: zguba. Polowanie ma tu głęboki, metaforyczny sens - jest odwieczną opowieścią o męskości, przeznaczeniu i bezsensie marzeń, pogonią za tym, co utraciliśmy. Szwabiusze oddali ducha tej opowieści - kiedy po kilkuminutowym płynięciu po falach słyszę krzyk "Whale ahead!" to mnie ciary przechodzą.
Podsumowując - płyta nie jest łatwa (zresztą jak książka-inspiracja), ale po zrozumieniu sensu i ciężaru przysięgi staje się niesamowitą przygodą. Trzeba tylko zaufać obłąkanemu kapitanowi z przeklętym imieniem i wyruszyć ku ostatecznej zgubie. Aye! Seamen...
Drink ye harpooners
Drink and swear ye men that man the deathful
whaleboat's bow
Death to Moby Dick!
God hunt us all, if we do not hunt Moby Dick to his death!
Są powolne walce, zawiera monumentalne wstawki i piękne teksty. Atmosfera budowana jest rozważnie i gęsto. Może właśnie Moby Dick stanowi klucz do rozwiązania zagadki. Ogólnie lubię koncept-albumy i Przysięga właśnie ma w sobie historię opętanego Ahaba. Stary kapitan poprzysięga zemstę na mitycznym białym wielorybie, który przed laty pozbawił go nogi i honoru. Zbiera załogę statku wielorybniczego Pequod i razem z nimi wyrusza na południowe morza - dopiero na pełnym morzu/oceanie oznajmia im: "Bóg nas dopadnie, jeśli nie zdołamy dopaść tego wieloryba!". Polowanie się zaczyna, lecz rozwiązanie może być tylko jedno: zguba. Polowanie ma tu głęboki, metaforyczny sens - jest odwieczną opowieścią o męskości, przeznaczeniu i bezsensie marzeń, pogonią za tym, co utraciliśmy. Szwabiusze oddali ducha tej opowieści - kiedy po kilkuminutowym płynięciu po falach słyszę krzyk "Whale ahead!" to mnie ciary przechodzą.

Podsumowując - płyta nie jest łatwa (zresztą jak książka-inspiracja), ale po zrozumieniu sensu i ciężaru przysięgi staje się niesamowitą przygodą. Trzeba tylko zaufać obłąkanemu kapitanowi z przeklętym imieniem i wyruszyć ku ostatecznej zgubie. Aye! Seamen...
Drink ye harpooners
Drink and swear ye men that man the deathful
whaleboat's bow
Death to Moby Dick!
God hunt us all, if we do not hunt Moby Dick to his death!
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów
t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
pisałem już, e ten zespół to skrajne gówno?
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
tak
tak se slucham tego sampla z myspace i wcale gowno to nie jest
no moze troche nudzi, ale przewinalem do polowy i brzmi calkiem ok ; )))
tak se slucham tego sampla z myspace i wcale gowno to nie jest
no moze troche nudzi, ale przewinalem do polowy i brzmi calkiem ok ; )))
this is a land of wolves now
- Wujek Lucyferiusz
- postuje jak opętany!
Ma tu znaczenie: piszesz tak nie lubiąc DoomMetalu i uważając takie flaki z olejem za gówno, czy konkretnie AHAB jest takim szitem?twoja_stara_trotzky pisze:pisałem już, e ten zespół to skrajne gówno?
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
- twoja_stara_trotzky
uwielbiam doom metal.
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Wlasnie problem w tym, ze to nie jest zadna skrajnosc - wtedy daloby sie cos o tym chociaz napisac. To jest po prostu nijakie. The Oath nie znamtwoja_stara_trotzky pisze:pisałem już, e ten zespół to skrajne gówno?
Wlasciwie, to jednak mozna cos mozna. Jaka fotka, taka muzyka:
http://www.metal-archives.com/images/3/ ... _photo.jpg
- Wujek Lucyferiusz
- postuje jak opętany!
No to klops.twoja_stara_trotzky pisze:uwielbiam doom metal.

- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Self
- rasowy masterfulowicz
- maciek z klanu
fajny koncept ma zespol i tyle. wybrane piosenki bardzo spoko, czuc ten samotny statek plynacy przez ocean podczas sztormu
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo