Svart Crown - Witnessing The Fall [2010]

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

Re: Svart Crown - Witnessing The Fall [2010]

22-05-2013, 15:26

krzynka_piwa pisze:Można odsłuchać: http://www.vs-webzine.com/InfoVS-Stream ... 62344.html
przeczytać: http://tylkodwiepierwsze.wordpress.com/ ... taki-kraj/
a na pewno warto się zaznajomić
Nawet w porządku ta płyta.
The madness and the damage done.
est
mistrz forumowej ceremonii

22-05-2013, 15:44

A i parę hiciorów by się znalazło.
Awatar użytkownika
Skaut

22-05-2013, 23:16

Kurt pisze:
krzynka_piwa pisze:Można odsłuchać: http://www.vs-webzine.com/InfoVS-Stream ... 62344.html
przeczytać: http://tylkodwiepierwsze.wordpress.com/ ... taki-kraj/
a na pewno warto się zaznajomić
Nawet w porządku ta płyta.
Nawet bardzo w porządku. Wcale nie zawiedli. Jest właściwie lepiej niż na poprzedniej. Bardzo gęsto, duszno i nadal słychać te charakterystyczne rwane riffy. Na pewno jeden z lepszych metali w tym roku.
Coś tam było! Człowiek!
est

23-05-2013, 07:36

Solidnie napracowali się nad tym materiałem. Płynie ta muzyka swobodnie i wciąga słuchacza (mnie). Dobrze wyważone elementy tej układanki sprawiają, że płyta intryguje i nie nudzi się po paru odsłuchach pomimo założnej (tak mi się wydaje) przez zespół "nośności" materiału. W paru momentach nawet zaskakuje, jak w "hołdzie dla Nirvany", gdzie mocny blackmetalowy początek zmierza do przebojowego, zapadającego w pamięć "refrenu", podszytego solową gitarą, która kojarzy mi się nieco z debiutem ... Drowning Pool. Zresztą parę razy zapala mi się lampka pod tytułem "numetal", ale to chyba kwestia brzmienia i tych rwanych riffów, o których wspomina Skaut. Wiem, że to trochę kontrowersyjna opinia i może zniechęcić niektórych ananasów do przesłuchania tego materiału [sam, kiedy słyszę termin "numetal" to dostaję skrętu kiszek, ale nie wiem jak inaczej to nazwać;)], ogólnie jednak panuje death/black metalowa zawiesina skutecznie odcinająca dopływ powietrza przy wzmożonej pracy serca.

Istnieje parę płyt, które kojarzą mi się z wodą. Nie potrafię tego wytłumaczyć ale słuchając niektórych z nich przychodzi mi na myśl zamknięty basen o chłodnym, metalicznym wnętrzu, w którym wśród zatrważającej ciszy słychać jedynie złowieszczy plusk wody. Nowy Svart Crown dołączył do tych płyt. Być może stąd wzięło się też u mnie to skojarzenie z Drowning Pool. Mam jednak nadzieję, że nie trzeba tego leczyć, tym bardziej, że jestem dobrym pływakiem :)

Nie wgłębiałem się jeszcze w teksty i cały koncept płyty, natomiast okładka przypomniała mi w jakimś stopniu o francuskim (a jakże!) horrorze Saint Ange (Nie oceniam tutaj samego filmu bo to nie miejsce na to. Odnoszę się jedynie do szeroko pojętego klimatu). W tym wypadku, pomimo tego, że marudziłem z poczatku na tę okładkę, współgra ona dobrze z klimatem płyty i zapewne też z tekstami.
Awatar użytkownika
Skaut

23-05-2013, 07:46

est pisze:Zresztą parę razy zapala mi się lampka pod tytułem "numetal", ale to chyba kwestia brzmienia i tych rwanych riffów, o których wspomina Skaut. Wiem, że to trochę kontrowersyjna opinia i może zniechęcić niektórych ananasów do przesłuchania tego materiału [sam, kiedy słyszę termin "numetal" to dostaję skrętu kiszek, ale nie wiem jak inaczej to nazwać;)], ogólnie jednak panuje death/black metalowa zawiesina skutecznie odcinająca dopływ powietrza przy wzmożonej pracy serca.
Oczywiście przyczepię się do tego numetalu, bo z resztą wypowiedzi się zgadzam ;] Nijak w połączeniu z wokalem mi to nie pasuje, tym bardziej, że perkusja też praktycznie gna na złamanie karku, acz ze świetnie wyważoną precyzją. Ja się tych elementów w ogóle nie dopatrzyłem, może gdybym rozkładał poszczególne riffy na czynniki pierwsze, wtedy byłoby inaczej, ale ta płyta jest zbyt agresywna, jadowita przypominająca nadal Arkhon Infaustus, a przy tym w ogóle nie ma tego charakterystycznego "napuszenia" jak w przypadku wspomnianego gatunku.
est pisze: Istnieje parę płyt, które kojarzą mi się z wodą. Nie potrafię tego wytłumaczyć ale słuchając niektórych z nich przychodzi mi na myśl zamknięty basen o chłodnym, metalicznym wnętrzu, w którym wśród zatrważającej ciszy słychać jedynie złowieszczy plusk wody. Nowy Svart Crown dołączył do tych płyt. Być może stąd wzięło się też u mnie to skojarzenie z Drowning Pool. Mam jednak nadzieję, że nie trzeba tego leczyć, tym bardziej, że jestem dobrym pływakiem :)
widzę, że wziąłeś sobie do serca sugestie Mariana z wątku "Now Playing" ;]

est pisze: Nie wgłębiałem się jeszcze w teksty i cały koncept płyty, natomiast okładka przypomniała mi w jakimś stopniu o francuskim (a jakże!) horrorze Saint Ange (Nie oceniam tutaj samego filmu bo to nie miejsce na to. Odnoszę się jedynie do szeroko pojętego klimatu). W tym wypadku, pomimo tego, że marudziłem z poczatku na tę okładkę, współgra ona dobrze z klimatem płyty i zapewne też z tekstami.
ciekawa interpretacja trzeba będzie zbadać.
Coś tam było! Człowiek!
est

23-05-2013, 08:00

Ale wytłumaczyłem przecież, że użyłem tego terminu niezbyt precyzyjnie. Mogłem napisać "ciężkie, nowoczesne granie", ale przez ten jeden motyw gitarowy, przy którym wokalista raczy Infected i chyba put it into water (o kurwa, znowu) naszło mnie po paru odsłuchach skojarzenie z tym nieszczęsnym Drowning Pool (którego w sumie nawet nie lubię za bardzo) i numetalem właśnie. Ciężkie gitary i przebojowy groove. Oczywiście to są tylko momenty, sprawnie wplecione i intrygujace smaczki ale nie udawajmy, że ich tam nie ma :)

Nie byłem jeszcze w playliście dzisiaj, więc nie wiem co tam Marian napisał, a film jest zdecydowanie jednym z tych, które należy oglądać tylko do połowy :)
Awatar użytkownika
Skaut

23-05-2013, 08:05

est pisze:Ale wytłumaczyłem przecież, że użyłem tego terminu niezbyt precyzyjnie. Mogłem napisać "ciężkie, nowoczesne granie", ale przez ten jeden motyw gitarowy, przy którym wokalista raczy Infected i chyba put it into water (o kurwa, znowu) naszło mnie po paru odsłuchach skojarzenie z tym nieszczęsnym Drowning Pool (którego w sumie nawet nie lubię za bardzo) i numetalem właśnie. Ciężkie gitary i przebojowy groove. Oczywiście to są tylko momenty, sprawnie wplecione i intrygujace smaczki ale nie udawajmy, że ich tam nie ma :)
ja będę udawał, bo ich tam nie ma ;]

est pisze:Nie byłem jeszcze w playliście dzisiaj, więc nie wiem co tam Marian napisał, a film jest zdecydowanie jednym z tych, które należy oglądać tylko do połowy :)
i tak zerknę ;]
Coś tam było! Człowiek!
est

23-05-2013, 08:13

Jest na yt nawet, oglądałem ostatnio z koleżanką na nocce. Już wiem jakie słowa Marii miałeś na myśli. Teraz do każdego posta będę wplatał historie wypraw z moim bratem do sklepu Szlagier, który mieścił się na wodzisławskim rynku, gdzie kupowaliśmy nasze pierwsze kasety :)
Awatar użytkownika
Skaut

23-05-2013, 21:54

Posłuchałem w końcu z CD i tak mi się przypomniała jeszcze jedna rzecz odnośnie tego albumu. PERKUSJA. Tak jak w przypadku poprzedniej płyty, tak i tutaj jest po prostu doskonale wyważona, czytelna, bez żadnego kartonowego pykania. Dla samego jej brzmienia warto sobie ten album kupić.
Numetalu nadal nie stwierdzono, ale wyczułem Behemoth w jednym numerze ;]
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

23-05-2013, 21:58

mi się często kojarzy z gojira
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

23-05-2013, 22:55

Zyskuje ta płyta z kolejnymi odsłuchami. Chyba jest nawet lepiej niż na poprzedniej.
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Gumiak
weteran forumowych bitew

24-05-2013, 20:43

Inna wersja okładki, imo ciut lepsza:
Obrazek
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

24-05-2013, 20:50

Nie, ciążowa okładka jest zajebista. Przesłuchałem sobie tę nową płytę. Jest dobra, bez może specjalnych spustów, ale przyjemnie się wkręca. Wspomniał o tym est, mnie także kojarzy się jakoś tak z wodno-lodowym klimatem :-)
all the monsters will break your heart
est

24-05-2013, 22:50

Najlepsze w tym materiale jest to, że wciąga od razu w ten swój klimat, od razu wchodzi, a pomimo to z czasem zaczyna się w niej dostrzegać kolejne elementy. Powtórzę to jeszcze raz - solidnie zaplanowany i wykonany materiał. Poczytałbym chętnie jakiś wywiad z nimi.
Awatar użytkownika
Skaut

25-05-2013, 17:48

Gumiak pisze:Inna wersja okładki, imo ciut lepsza:
Obrazek
To nie jest inna wersja, co po prostu kartonik zasłaniający wersję prawidłową, coby mogło normalnie stać w Saturnach i innych Empikach ;]
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

25-05-2013, 17:54

To rysowane cycki to teraz problem?
Give birth to something dead
Give birth to something old
est

25-05-2013, 17:56

Odkąd angelina pozbyła się swoich cycki nie są już tym samym co kiedyś.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

25-05-2013, 18:23

Tak, cycki to zło. Wszystkie kobiety powinny pójść jej śladem żeby nie kusić mężczyzn ;).
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Skaut

25-05-2013, 19:11

nicram pisze:Nie, ciążowa okładka jest zajebista. Przesłuchałem sobie tę nową płytę. Jest dobra, bez może specjalnych spustów, ale przyjemnie się wkręca. Wspomniał o tym est, mnie także kojarzy się jakoś tak z wodno-lodowym klimatem :-)
nie to co Masachist, ale może być.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

25-05-2013, 19:16

ale się czepiliście tego nicrama za masachist , słuchałem tego nie jest to złe .
ODPOWIEDZ