URGEHAL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

07-11-2006, 20:52

Wychodzi na to ,że mamy takie samo zdanie :) to była tylko kwestia porozumienia , ale to nie zmienia faktu ,że nowy Urgehal to płyta dobra , Może nie wybitna , i kultem sie nie stanie , ale warto ją mieć :)
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

07-11-2006, 20:52

[quote][i]Wysłane przez akall[/i]
Teraz to już wszystko jest akceptowane. Nie wiem czy gdziekolwiek jest miejsce na przekraczanie granic ekstremy, nawet poza metalem. Akurat według najogólniejszej definicji blackmetalu Urgehal jest mało blackmetalowy. Ani strona ideologiczna ani muzyczna nic nie burzy, nie szokuje, nawet mało wyraża. Może w pewnym sensie hołduje przeszłości, w takim sensie ma dla mnie treść. Estetycznie to ciągle jest to samo co robi masa zespołów. Ale to są argumenty którymi można skrytykować CAŁĄ scene blackmetalową, deathmetalową i pare innych też. Chujowo że to akurat Urgehal stał się punktem wyjścia do takiej dyskusji bo jeszcze zostanie uznany za synonim epigonii i wtórności, a jest masa zespołów które bardziej zasługują na takie miano. Akurat Urgehal moim zdaniem bardzo dobrze odnajduje sie w tej objechanej na wszystkie sposoby estetyce, ich granie jest charakterystyczne i z jajem, ciągle są na mojej liście ulubionych współczesnych zespołów grających ten typ muzyki i chuj.

Wracając do ogólnej dyskusji, to blackmetal jako synonim buntu, transgresji i przekraczania granic ekstremy, nawet jeżeli jeszcze się nie wypalił to dużo mu do tego nie brakuje. Takich aktów buntu nie można dokonywać w nieskończoność, zwłaszcza że, jak pisałem, coraz mniej już jest "zabronione", zespoły które naprawde zagłebiają się w ekstremalne dźwięki, przekaz i ideologie są na tyle nieprzystępne że znajdują bardzo wąską grupę odbiorców (nie wiem czy to źle czy dobrze), natomiast ci którzy tak daleko nie ważą sie wypuszczać, chcąc nie chcąc siedzą ciągle w tym samym kręgu tematów i rozwiązań. Z małymi wyjątkami, gdy sięgam teraz po płyte blackmetalową to wiem co na niej znajde - lepsze lub gorsze wariacje na temat tego samego. [/quote]

zgadzam się
Sebczyq
rozkręca się

07-11-2006, 21:10

Teraz to już wszystko jest akceptowane. Nie wiem czy gdziekolwiek jest miejsce na przekraczanie granic ekstremy, nawet poza metalem. (...) Z małymi wyjątkami, gdy sięgam teraz po płyte blackmetalową to wiem co na niej znajde - lepsze lub gorsze wariacje na temat tego samego. [/quote]

Nie inaczej.
Imperare sibi maximum est imperium. Nunc est bibendum!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

07-11-2006, 21:15

Jest jednak kilka kapel, które potrafią bez wiochy wyjść poza pewien schemat i stworzyć coś bezkompromisowego. Nie należy do nich na pewno Urgehal.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

07-11-2006, 21:21

Chcesz zobaczyć prawdziwe wtórne gówno ? to poparz na to :)

http://youtube.com/watch?v=J9TA4XGLiVE
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

07-11-2006, 21:25

[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
Jest jednak kilka kapel[/quote]

mówisz, jakby Deathspell Omega nie była jedna ;)
Awatar użytkownika
Set
postuje jak opętany!

07-11-2006, 21:29

[quote][i]Wysłane przez NifelheiM[/i]
Chcesz zobaczyć prawdziwe wtórne gówno ? to popacz na to :)

http://youtube.com/watch?v=J9TA4XGLiVE [/quote]
nieeeeeeee no kurwa! jaja jakies? hahahahaha kurwa koronka pod pieszczochą łehehehe. lepsze niz Maniac Butcher hehehe.
aha...pisze sie POPATRZ;)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

07-11-2006, 21:46

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
mówisz, jakby Deathspell Omega nie była jedna ;) [/quote]
To Sunn O))) już nie jest BM?
Poza tym myślę, że niektóre z moich typów mogą okazać się kontrowersyjne.
Sebczyq
rozkręca się

07-11-2006, 22:14

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
mówisz, jakby Deathspell Omega nie była jedna ;) [/quote]
To Sunn O))) już nie jest BM?
Poza tym myślę, że niektóre z moich typów mogą okazać się kontrowersyjne. [/quote]

To istnieje duże prawdopodobieństwo, że będą to typy dobre ;)

Deathspell Omega >>>>>>>>>>>>>>>>>>> Urgehal
I nie bulwersować mi się tu, takie moje zdanie. Choć myślę, że to oczywiste, że jest tak a nie inaczej?
Imperare sibi maximum est imperium. Nunc est bibendum!
Mdłości
rozkręca się

07-11-2006, 22:19

Poza tym myślę, że niektóre z moich typów mogą okazać się kontrowersyjne. [/quote]

Dawaj! Ja się wczoraj i dziś, przy okazji reorganizacji kolekcji, poważnie zastanawiałem ile znajduje się w niej (materiałów) zespołów [u]naprawdę[/u] nowatorskich/wybitnych/poszerzających granice gatunku post-drugofalowego BM, i jakbym nie liczył, wychodzą mi dwa. Mysticum "In the streams of inferno" + Deathspell Omega post-SMRC. Nieśmiale upominają się o swoje miejsce jeszcze Ulver "Nattens Madrigal" i Furze "Necromanzee Cogent". Ale nieśmiale.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

07-11-2006, 22:56

No i coś jest na rzeczy.
Na pewno Mysticum, ale to już jest przeszłość i sądzę, że godnymi następcami są BlackLodge, ale jedynie na "Solarkult"
Z aktualnych: dwa ostatnie albumy DsO, przedostatni Blut Aus Nord, niedocenione moim zdaniem dwa ostatnie Black Funeral (wiem, że to konglomerat powstały z wielu różnych inspiracji, ale nie cacka się z słuchaczem i nie dąży do łatwych rozwiązań). Poważania domaga się też Sunn O))) jeśli uznamy je za BM.

Z rzeczy, które mi niesamowicie zaimponowały, ale o których nie powiedziałbym, że rozwijają jakiekolwiek wątki muszę wymienić Silencera i Clandestine Blaze "Deliverers Of Faith" - genialne płytki spośród tych o tradycyjnym usposobieniu. Idealne szaleństwo i patologia.
Awatar użytkownika
akall
zaczyna szaleć

07-11-2006, 23:03

[quote][i]Wysłane przez Mdłości[/i]
Nieśmiale upominają się o swoje miejsce jeszcze Ulver "Nattens Madrigal" i [b]Furze "Necromanzee Cogent"[/b][/quote]

Z tym ostatnim w pełni sie zgadzam. Z kolei wielkości Mysticum jakoś nigdy nie pojmowałem, próbowałem kilkakrotnie przesłuchać In The Streams Of Inferno i zawsze ta płyta przelatywała jakoś "obok", bez wiekszych wrażeń.
Still o'er the curved, white trellis of your sides
The sateless, wandering serpent curls and glides
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

07-11-2006, 23:07

[quote][i]Wysłane przez Mdłości[/i]
Nieśmiale upominają się o swoje miejsce jeszcze Ulver "Nattens Madrigal" i [b]Furze "Necromanzee Cogent"[/b][/quote]

Z tym ostatnim w pełni sie zgadzam. Z kolei wielkości Mysticum jakoś nigdy nie pojmowałem, próbowałem kilkakrotnie przesłuchać In The Streams Of Inferno i zawsze ta płyta przelatywała jakoś "obok", bez wiekszych wrażeń. [/quote]

A mi właśnie Furze "Necromanzee Cogent" przelatuje zawsze obok , są dobre momęty , ale to tylko momęty ...
Awatar użytkownika
Set
postuje jak opętany!

07-11-2006, 23:09

momenty
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

07-11-2006, 23:11

Set weś sie odpierdol , poleciłem ci Krohm :)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

07-11-2006, 23:22

Z tym, że tu nie chodzi o własne odczucia, tylko o w miarę obiektywne czynniki przesądzające o rozwoju. A więc ujęcie perspektywiczne.
Awatar użytkownika
Set
postuje jak opętany!

07-11-2006, 23:46

Set weś sie odpierdol , poleciłem ci Krohm :) [/quote]
luzik hehe,
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

08-11-2006, 08:46

Chcesz zobaczyć prawdziwe wtórne gówno ? to poparz na to :)

http://youtube.com/watch?v=J9TA4XGLiVE [/quote]
piękne, aż się wzruszyłem. to chyba taki black-metalowy cover tego: http://youtube.com/watch?v=pVjTVsjEw6Q
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
COFFIN

28-02-2007, 23:31

no proszę : http://www.agoniarecords.com/reklama_2.htm

he he, do kupienia tylko i wyłącznie na zblizającej sie trasie...
Awatar użytkownika
Tymothy
postuje jak opętany!

01-03-2007, 06:55

[quote][i]Wysłane przez COFFIN[/i]
no proszę : http://www.agoniarecords.com/reklama_2.htm

he he, do kupienia tylko i wyłącznie na zblizającej sie trasie... [/quote]

cos mi sie nie chce wierzyc, ze agonia nie bedzie tego sprzedawac u siebie...
Hello darkness, my old friend
ODPOWIEDZ